ZELENA KARTA - LUTRIJA  
Balkan
Njujork
Čikago
Los Anđeles

Nazad   ZELENA KARTA - LUTRIJA > FORUM > Život u USA > Vodič za emigrante

Vodič za emigrante Planiranje selidbe, šta raditi po dolasku, procedura dobijanja papira...

Vodič za emigrante » Vozačka dozvola - Driver's License » Bitni linkovi
Početak u USA Stan Posao Kola (Automobil) Osiguranje
Porez Dešavanja Naša mesta Putovanja Avionske karte

Odgovori

Thread Tools Display Modes
Staro 10.10.2018, 14:05
aleksandarzz aleksandarzz je offline
Stari vuk

Datum prijave: 11.05.2017
US lokacija: Amherst, NY
YU lokacija: Veliko Gradiste, Srbija
Nepromenjeno

NY State
Ode se u DMV i odmah se polaze test. Potrebno je imati 14 tacnih odgovora na 20 pitanja. Ko ne polozi, moze da proba i drugi put. Ko i tad padne, moze tek sutradan da proba ponovo. Mislim da se ne placa nista dodatno za novo polaganje.
Nakon toga mora da se odslusa neki dosadni petosatni kurs. Cesto se odrzavaju pa je to lako moguce obaviti u roku od 3-4 dana. Onda se zakazuje polaganje voznje. Za prvi naredni termin se ceka bar 3 nedelje. Ko padne (kao budala-ja) zakazuje ponovo i opet ceka. U cenu su uracunata 2 pokusaja, pa onaj ko mora da ide 3. put mora da plati jos 10$.
U DMV se placa oko 60$ i to pokriva sve troskove oko dozvole. Petosatni kurs je dodatnih 20-30$ i placa se tamo gde se slusa.
Na polaganje se mora doci sa autom koji ima vazecu registraciju i osiguranje. Moze i rent a car. Nije bitno ko ce da ga doveze na polaganje, ali uz onog ko polaze mora da bude neko ko ima NYS dozvolu.
Za drzavu Njujork stoji da mozete da vozite sa stranom dozvolom i prevodom ako ona nije na engleskom, i da morate da aplicirate za Njujorsku u roku od tri meseca. Da li je tako i u praksi - ne znam. Ovde se policija ne krije iza drveca, a ne sme ni da vas zaustavlja ako niste napravili neki prekrsaj, tako da se nisam ni sretao sa policijom da bi znao kako je u praksi.
Reply With Quote
Staro 10.10.2018, 15:47
Tereza2019 Tereza2019 je offline
Stari vuk

Datum prijave: 08.08.2018
US lokacija: New Yersey
YU lokacija: Skoplje
Nepromenjeno

Citat:
Prvobitno poslao korisnik aleksandarzz Prikaz poruke
NY State
Ode se u DMV i odmah se polaze test. Potrebno je imati 14 tacnih odgovora na 20 pitanja. Ko ne polozi, moze da proba i drugi put. Ko i tad padne, moze tek sutradan da proba ponovo. Mislim da se ne placa nista dodatno za novo polaganje.
Nakon toga mora da se odslusa neki dosadni petosatni kurs. Cesto se odrzavaju pa je to lako moguce obaviti u roku od 3-4 dana. Onda se zakazuje polaganje voznje. Za prvi naredni termin se ceka bar 3 nedelje. Ko padne (kao budala-ja) zakazuje ponovo i opet ceka. U cenu su uracunata 2 pokusaja, pa onaj ko mora da ide 3. put mora da plati jos 10$.
U DMV se placa oko 60$ i to pokriva sve troskove oko dozvole. Petosatni kurs je o moze dodatnih 20-30$ i placa se tamo gde se slusa.
Na polaganje se mora doci sa autom koji ima vazecu registraciju i osiguranje. Moze i rent a car. Nije bitno ko ce da ga doveze na polaganje, ali uz onog ko polaze mora da bude neko ko ima NYS dozvolu.
Za drzavu Njujork stoji da mozete da vozite sa stranom dozvolom i prevodom ako ona nije na engleskom, i da morate da aplicirate za Njujorsku u roku od tri meseca. Da li je tako i u praksi - ne znam. Ovde se policija ne krije iza drveca, a ne sme ni da vas zaustavlja ako niste napravili neki prekrsaj, tako da se nisam ni sretao sa policijom da bi znao kako je u praksi.
Jao potsetili ste me kad sam ja sve ovo radila za sina pre 2 godine mislim na zakazivanje posto sve to moras da zavrsis pa gubis vremena, guzve, tako da buduci vozaci NY mogu na link sve da procitaju postupak oko polaganja za NY state. Zaboravila sam tacno koju skolu je pohadzao za tih 5 sata slusanja ali i to sam uplatila online i zakazala termin.

https://dmv.ny.gov/offices/make-rese...sit-dmv-office
Reply With Quote
Staro 10.10.2018, 16:11
aleksandarzz aleksandarzz je offline
Stari vuk

Datum prijave: 11.05.2017
US lokacija: Amherst, NY
YU lokacija: Veliko Gradiste, Srbija
Nepromenjeno

Meni je najblize mesto bilo neko gde se ne zakazuje. Odes, platis, dosadjujes se 4-5 sati i na kraju uzmes potvrdu.
Probao sam malo da razjasnim drugima, jer ni meni nije bilo jasno kako to izgleda, dok nisam usao u proceduru. A ne mora ni da znaci da je sve bas onako kako pise na sajtu. Npr., stoji da kad odes da podignes dozvolu treba da vratis stranu (u mom slucaju srpsku) i da posebno napomenes de ce mozda nekad da ti treba kako je ne bi unistili nego sacuvali. U praksi, dozvola se salje postom, tako da ja sad imam obe
Reply With Quote
Staro 12.10.2018, 02:20
uran's Avatar
uran uran je offline
Pravi "Amer"

Datum prijave: 21.04.2018
US lokacija: Northwest Pacific
YU lokacija: Tel Aviv, Israel
Nepromenjeno

evo polozih danas sa autom od rent-a-cara, oni su mi pripremili sve dokumente u vezi osiguranja...

Voznja je bila cista patetika, vozio sam kao da sam u kindergartenu. Ali najvaznije da sam polozio.

Sve ukupno me kostalo oko $130.
Staro 12.10.2018, 12:30
Svenson's Avatar
Svenson Svenson je offline
Pravi "Amer"

Datum prijave: 05.05.2017
US lokacija: Houston, TX
YU lokacija: Novi Sad
Nepromenjeno

Citat:
Prvobitno poslao korisnik uran Prikaz poruke
evo polozih danas sa autom od rent-a-cara, oni su mi pripremili sve dokumente u vezi osiguranja...

Voznja je bila cista patetika, vozio sam kao da sam u kindergartenu. Ali najvaznije da sam polozio.

Sve ukupno me kostalo oko $130.
Što je sigurno, sigurno. Tako sam i ja vozio kad sam polagao ovde. Na kraju mi rekli da sam vozio "suviše školski". Ja im odgovorio: "Kazali su mi da tako moram da vozim, inače neću položiti." Nasmejali su se i rekli mi da sam pološio.
Staro 12.10.2018, 23:06
uran's Avatar
uran uran je offline
Pravi "Amer"

Nepromenjeno

Citat:
Prvobitno poslao korisnik Svenson Prikaz poruke
Što je sigurno, sigurno. Tako sam i ja vozio kad sam polagao ovde. Na kraju mi rekli da sam vozio "suviše školski". Ja im odgovorio: "Kazali su mi da tako moram da vozim, inače neću položiti." Nasmejali su se i rekli mi da sam pološio.
vozacki ispit po meni nije naivna stvar. Ne znam kad mi je bilo teze kad sam polagao prvi put ili sada ponovo kao iskusan vozac. Ipak neke lose navike je tesko iskoreniti, a na ispitu nece imati milosti ni razumevanja sto vi vozite vec 20 godina vec ce ici kontra logikom: sta 20 godina tako vozite ?!?!

Inace, bar ovde u Oregonu voznja je dosta zahtevna. Da ne kazem da je signalizacija totalno drukcija u USA vec vas i vozikaju oko 20min po gradu i predju kroz sve kriticne tacke.

Dobro je pre polaganja sam sebi dati casove dok ne uhvatis sve stosove.

Amerikanci inace voze dosta sporije od Evropljana i manje su agresivni u voznji.
Staro 12.10.2018, 23:13
uran's Avatar
uran uran je offline
Pravi "Amer"

Nepromenjeno

samo jos nesto da napomenem.

meni nije izdadata dozvola vec privremena jer njima treba 7-10 dana da im imigraciono potvrdi moj imigracioni status !

Kazu sad je tako izaslo neko pravilo. I to za obicnu C dozvolu, mogu da mislim sta traze tek za CDL, a to znaci da nema sanse da neki ilegalac sada uzme dozvolu. Ti dani su izgleda prosli.
Staro 13.10.2018, 00:21
mveruovic mveruovic je offline
Pravi "Amer"

Datum prijave: 17.09.2012
Nepromenjeno

U Washington state i dalje vade ljudi koji ostaju na crno preko w&t, neka nasa im sredjuje tamo.
Reply With Quote
Staro 13.10.2018, 00:54
uran's Avatar
uran uran je offline
Pravi "Amer"

Nepromenjeno

Citat:
Prvobitno poslao korisnik mveruovic Prikaz poruke
U Washington state i dalje vade ljudi koji ostaju na crno preko w&t, neka nasa im sredjuje tamo.
ne znam kako je to moguce jer sistem ne dozvoljava da se izda dozvola dok te imigraciono ne cekira.
Staro 13.10.2018, 01:13
mveruovic mveruovic je offline
Pravi "Amer"

Datum prijave: 17.09.2012
Nepromenjeno

Nisu ista pravila u svakoj drzavi. Samo je jos tamo ostala takva mogucnost.
Reply With Quote
Odgovori

Pravila pisanja