![]() |
|
|
|||||||
| Vodič za emigrante Planiranje selidbe, šta raditi po dolasku, procedura dobijanja papira... |
| Vodič za emigrante » Vozačka dozvola - Driver's License » Bitni linkovi | ||||
| Početak u USA | Stan | Posao | Kola (Automobil) | Osiguranje |
| Porez | Dešavanja | Naša mesta | Putovanja | Avionske karte |
![]() |
|
|
Thread Tools | Display Modes |
|
|
|||
|
|||
|
NY State
Ode se u DMV i odmah se polaze test. Potrebno je imati 14 tacnih odgovora na 20 pitanja. Ko ne polozi, moze da proba i drugi put. Ko i tad padne, moze tek sutradan da proba ponovo. Mislim da se ne placa nista dodatno za novo polaganje. Nakon toga mora da se odslusa neki dosadni petosatni kurs. Cesto se odrzavaju pa je to lako moguce obaviti u roku od 3-4 dana. Onda se zakazuje polaganje voznje. Za prvi naredni termin se ceka bar 3 nedelje. Ko padne (kao budala-ja ) zakazuje ponovo i opet ceka. U cenu su uracunata 2 pokusaja, pa onaj ko mora da ide 3. put mora da plati jos 10$.U DMV se placa oko 60$ i to pokriva sve troskove oko dozvole. Petosatni kurs je dodatnih 20-30$ i placa se tamo gde se slusa. Na polaganje se mora doci sa autom koji ima vazecu registraciju i osiguranje. Moze i rent a car. Nije bitno ko ce da ga doveze na polaganje, ali uz onog ko polaze mora da bude neko ko ima NYS dozvolu. Za drzavu Njujork stoji da mozete da vozite sa stranom dozvolom i prevodom ako ona nije na engleskom, i da morate da aplicirate za Njujorsku u roku od tri meseca. Da li je tako i u praksi - ne znam. Ovde se policija ne krije iza drveca, a ne sme ni da vas zaustavlja ako niste napravili neki prekrsaj, tako da se nisam ni sretao sa policijom da bi znao kako je u praksi. |
|
|
|||
|
|||
|
Citat:
mislim na zakazivanje posto sve to moras da zavrsis pa gubis vremena, guzve, tako da buduci vozaci NY mogu na link sve da procitaju postupak oko polaganja za NY state. Zaboravila sam tacno koju skolu je pohadzao za tih 5 sata slusanja ali i to sam uplatila online i zakazala termin. https://dmv.ny.gov/offices/make-rese...sit-dmv-office |
|
|
|||
|
|||
|
Meni je najblize mesto bilo neko gde se ne zakazuje. Odes, platis, dosadjujes se 4-5 sati i na kraju uzmes potvrdu.
Probao sam malo da razjasnim drugima, jer ni meni nije bilo jasno kako to izgleda, dok nisam usao u proceduru. A ne mora ni da znaci da je sve bas onako kako pise na sajtu. Npr., stoji da kad odes da podignes dozvolu treba da vratis stranu (u mom slucaju srpsku) i da posebno napomenes de ce mozda nekad da ti treba kako je ne bi unistili nego sacuvali. U praksi, dozvola se salje postom, tako da ja sad imam obe
|
|
|
||||
|
||||
|
evo polozih danas sa autom od rent-a-cara, oni su mi pripremili sve dokumente u vezi osiguranja...
Voznja je bila cista patetika, vozio sam kao da sam u kindergartenu. Ali najvaznije da sam polozio. Sve ukupno me kostalo oko $130.
|
||||
|
||||
|
Citat:
|
||||
|
||||
|
Citat:
Inace, bar ovde u Oregonu voznja je dosta zahtevna. Da ne kazem da je signalizacija totalno drukcija u USA vec vas i vozikaju oko 20min po gradu i predju kroz sve kriticne tacke. Dobro je pre polaganja sam sebi dati casove dok ne uhvatis sve stosove. Amerikanci inace voze dosta sporije od Evropljana i manje su agresivni u voznji.
|
||||
|
||||
|
samo jos nesto da napomenem.
meni nije izdadata dozvola vec privremena jer njima treba 7-10 dana da im imigraciono potvrdi moj imigracioni status ! Kazu sad je tako izaslo neko pravilo. I to za obicnu C dozvolu, mogu da mislim sta traze tek za CDL, a to znaci da nema sanse da neki ilegalac sada uzme dozvolu. Ti dani su izgleda prosli.
|
|||
|
|||
|
U Washington state i dalje vade ljudi koji ostaju na crno preko w&t, neka nasa im sredjuje tamo.
|
|
|
||||
|
||||
|
ne znam kako je to moguce jer sistem ne dozvoljava da se izda dozvola dok te imigraciono ne cekira.
|
|||
|
|||
|
Nisu ista pravila u svakoj drzavi. Samo je jos tamo ostala takva mogucnost.
|
![]() |
|
|