ZELENA KARTA - LUTRIJA

ZELENA KARTA - LUTRIJA (http://www.zelenalutrija.com/forum/index.php)
-   Stare teme (http://www.zelenalutrija.com/forum/forumdisplay.php?f=22)
-   -   Place i porezi u Americi? (http://www.zelenalutrija.com/forum/showthread.php?t=611)

dreamerns 22.01.2010 01:51

Citat:

Prvobitno poslao korisnik Žana (Poruka 13730)
Struktura oporezivanja u US je prilicno jednostavna - za onog ko zivi ovde i potrosi malo vremena na izucavanje sta mu se skida od plate. Malo je komplikovanije "odbijanje od osnovice za oporezivanje" ali samo zato sto je lista prilicno dugacka, a ljudi imaju akutan nedostatak vremena...

Ne bih da ulazim u detalje, ali nekoliko stvari valja ponoviti - kao na primer da je daleko veca stavka od Federal i State poreza u stvari odbijanje za Social Security (koje ume da bude i vise nego duplo vece od federalnog poreza). Isto tako - odbijanje za Medicare, pa onda na red dolazi i odbijanje za osiguranje u slucaju nezaposlenosti i bolesti (SUI/SDI). Procenti za svaku od ovih su drugaciji u svakoj drzavi - Nevada na primer ne naplacuje State porez.

Tu se svakako nadju i dobrovoljno penziono (koje se odbija od osnove za oporezivanje i svakako je dobra opcija za svakog zaposlenog), dobrovoljno zivotno osiguranje koje ima gotovo svaka korporacija koja zaposljava vise od 20 osoba, zatim odbijanja za zdravstveno i zubno osiguranje...

Odbijanje zavisi od bracnog statusa, broja dece, i od grube procene na pocetku godine kolika je osnovica za porez. Valja proveriti u toku godine kako stoje stvari, pogotovo ako se menja posao, dobije povisica, ili ako postoji mogucnost dobijanja bonusa koji vrlo cesto zna da prebaci zaposlenog u "visu tarifu oporezivanja" ali se plata sve vreme obracunava na osnovu pocetne kalkulacije.

Te tako, evo jos jednom primera za neozenjenog/neudatog radnika, bez dece, koji zivi u Kaliforniji, prima $15 na sat, ima 100% placeno zdravstveno i dental osiguranje, i izdvaja 5% ukupnih prihoda za dodatno penziono osiguranje a prima platu na nedeljnom nivou:

Bruto plata: $600.00
Federal tax: $57.81
Social Security:$37.20
Medicare: $8.70
State tax: $16.69
SDI: $6.60
Penziono: $30.00
Neto plata: $443.00

Na ovom primeru, sva odbijanja obore satnicu sa $15 na $11 na sat. Ukoliko se placaju jos neke stavke (procenat za zdravstveno osiguranje), onda je satnica realno jos niza.

I jos dodati 401k koje je opcioni...ali je dobro ga imati :-) Koliko znam za njega mozes izdvajati do 6% plate.
U svakom slucaju, u srbiji bi ti od 600$ ostalo 360$. Jedina razlika je sto tamo mozes da mazes i varas :-)

nemili 22.01.2010 12:49

Meni se jedino ne svidja to sto se plata izrazava bruto, a koliko ce da ti ostane na kraju meseca zavisi od drzave, grada, paketa medicare-a, dental... Kod nas znas platu neto a koliko ce firma na to da placa poreza, doprinosa, socijalnom, time se narod ne opterecuje.
Ova racunica sto je Zana napisala pomaze donekle i prakticno znaci da se bruto mesecna plata od 2400$ svede na oko 1800$ neto, sto bi narod rekao "na ruke".

Citat:

Prvobitno poslao korisnik Žana (Poruka 13730)
Te tako, evo jos jednom primera za neozenjenog/neudatog radnika, bez dece, koji zivi u Kaliforniji, prima $15 na sat, ima 100% placeno zdravstveno i dental osiguranje, i izdvaja 5% ukupnih prihoda za dodatno penziono osiguranje a prima platu na nedeljnom nivou:

Bruto plata: $600.00
Federal tax: $57.81
Social Security:$37.20
Medicare: $8.70
State tax: $16.69
SDI: $6.60
Penziono: $30.00
Neto plata: $443.00

E Zana ovo mi nije jasno. Kad kazes 100% placeno zdravstveno jel mislis od strane poslodavca? Koliko kosta to 100% zdravstveno ako bi ga licno placao i da li postoji uopste takva opcija?

pervan 22.01.2010 13:09

Ovo sa zdravstvenim osiguranjem je isto vrlo dobra tema. Ne znam da li se vec pisalo o tome na forumu. Mene bi interesiralo kakva su iskustva sa zdravstvenim osiguranjem. Znam da zavisi od firme u kojoj radis, no u cemu su razlike? Gledao sam Sicko od Michaela Moorea i bas me je uplasio? A ovaj posljednji Capitalism: A love story je jos krvaviji.

dreamerns 22.01.2010 16:40

Citat:

Prvobitno poslao korisnik nemili (Poruka 13758)
Meni se jedino ne svidja to sto se plata izrazava bruto, a koliko ce da ti ostane na kraju meseca zavisi od drzave, grada, paketa medicare-a, dental... Kod nas znas platu neto a koliko ce firma na to da placa poreza, doprinosa, socijalnom, time se narod ne opterecuje.

Odakle ti ovo? Ja sam u svakoj firmi (a radio sam i za drzavnu) pregovarao bruto platu. Cak sam se prvi put zeznuo (bas u toj drzavnoj), jer sam mislio da je to neto.
Kod nas se radi svasta. Veliki broj firmi ni ne prijavi radnika, a dosta njih ga prijavljuje za manju sumu novca. Slazem se da je kod nas lakse, jer se zna da je taj ceo cirkus oko 40%.

nemili 22.01.2010 19:06

Citat:

Prvobitno poslao korisnik dreamerns (Poruka 13760)
Odakle ti ovo? Ja sam u svakoj firmi (a radio sam i za drzavnu) pregovarao bruto platu. Cak sam se prvi put zeznuo (bas u toj drzavnoj), jer sam mislio da je to neto.
Kod nas se radi svasta. Veliki broj firmi ni ne prijavi radnika, a dosta njih ga prijavljuje za manju sumu novca. Slazem se da je kod nas lakse, jer se zna da je taj ceo cirkus oko 40%.

Prvi put to cujem. Svi koje znam govore iskljucivo u neto ciframa, a sto se tice prijavljivanja neke firme praktikuju jedan deo na racun a ostatak na ruke (kao moja) a redji su oni koji prijavljuju radnike na punu platu, pogotovo ako je ona visa od prosecne. Tako rade cak i neke od najvecih kompanija.

Citat:

Prvobitno poslao korisnik dreamerns (Poruka 13760)
Slazem se da je kod nas lakse, jer se zna da je taj ceo cirkus oko 40%.

Nas? Mislis vas? :)

dreamerns 22.01.2010 21:43

Citat:

Prvobitno poslao korisnik nemili (Poruka 13761)
Prvi put to cujem. Svi koje znam govore iskljucivo u neto ciframa, a sto se tice prijavljivanja neke firme praktikuju jedan deo na racun a ostatak na ruke (kao moja) a redji su oni koji prijavljuju radnike na punu platu, pogotovo ako je ona visa od prosecne. Tako rade cak i neke od najvecih kompanija.

To je tacno da ljudi u Srbiji kada pricaju o svojoj plati govore o neto, za razliku od ovde, medjutim u firmama se govori o bruto. Ovo sto si naveo se slazem da velik broj firmi tako radi, ali to je ujedno i ilegalno :-)
Generalno, sve drustvene firme, kao i velike banke i sl preduzeca prijavljuju punu platu.

Zana 23.01.2010 09:38

Citat:

Prvobitno poslao korisnik dreamerns (Poruka 13750)
I jos dodati 401k koje je opcioni...ali je dobro ga imati :-) Koliko znam za njega mozes izdvajati do 6% plate.
U svakom slucaju, u srbiji bi ti od 600$ ostalo 360$. Jedina razlika je sto tamo mozes da mazes i varas :-)

Nisam precizirala koji je penzioni fond u pitanju, jer ne mora da bude samo 401k – mada jeste najpopularniji, ne treba zaboraviti ni IRA (traditional i Roth), 403b, 457b, i tako dalje.

Procenat izdvajanja u bilo koji od ovih penzionih fondova zavisi od nekoliko faktora, ali ponajvise od...

Svi datumi su prikazani u formatu GMT +1. Trenutno vreme: 02:59.

Copyright ©2005 - 2025, ZelenaLutrija.com by VUXYS, LLC
Forum Powered by vBulletin®, © 2000 - 2025, Jelsoft Enterprises Ltd.

Mišljenja, saveti, izjave, ponude ili druge informacije ili sadržaji nastali na forumu vlasništvo su onoga ko ih je kreirao, a ne sajta ZelenaLutrija.com. ZelenaLutrija.com ne garantuje tačnost, kompletnost ili upotrebnu vrednost informacija, stavova, saveta ili datih izjava. Ne postoje uslovi pod kojima bi sajt ZelenaLutrija.com bio odgovoran za štetu ili gubitak koji je posledica bilo čijeg oslanjanja na nepouzdane informacije, ili bilo kakve informacije nastale kroz komunikaciju između članova.
Sajtove koji su linkovani sa ovog sajta ne kontrolišemo, ne podržavamo, niti smo pregledali bilo kakve sadržaje na takvim sajtovima. Mi nećemo biti odgovorni za legalnost, tačnost ili prikladnost bilo kog sadržaja, oglasa, proizvoda, usluga ili informacije lociranim na ili distribuiranih kroz druge web sajtove, niti za bilo kakvu štetu nastalu kao posledica takvih informacija.
ZelenaLutrija.com drži i čuva druga prava vlasništva na sajtu.
Osim informacija koje su u javnom vlasništvu ili za koje dobijete dozvolu, nemate pravo da kopirate, modifikujete ili na bilo koji način menjate, objavljujete, prenosite, distribuirate, izvršavate, prikazujete ili prodajte bilo koju informaciju zaštićenu pravima vlasništva. Slanjem informacija ili sadržaja na bilo koji deo ZelenaLutrija.com foruma, Vi automatski dozvoljavate i predstavljate garanciju da imate pravo da dozvolite ZelenaLutrija.com ili članovima ZelenaLutrija.com bespovratnu, kontinualnu, neograničenu, globalnu dozvolu da koriste, kopiraju, izvršavaju, prikazuju i distribuiraju takve informacije i sadržaje i da iz takvih sadžaja koriste bilo koji deo u bilo koje svrhe, kao i pravo i dozvolu da koriste gore navedene sadržaje. Svi zaštitni znakovi (trademarks), logotipi, oznake usluga, firme ili imena proizvoda koji se pominju na ovom web sajtu su vlasništvo kojim raspolažu njihovi vlasnici.