![]() |
|
|
Vodič za emigrante Planiranje selidbe, šta raditi po dolasku, procedura dobijanja papira... |
Vodič za emigrante » Azil u Americi » Bitni linkovi | ||||
Početak u USA | Stan | Posao | Kola (Automobil) | Osiguranje |
Porez | Dešavanja | Naša mesta | Putovanja | Avionske karte |
![]() |
|
Thread Tools | Display Modes |
|
|||
|
|||
![]()
Dakle,ako je moguce da mi neko u kratkim crtama kaze koliko ce me izaci troskovi oko avionske karte,pregleda u Bellmedic,fee za vizu.Negde sam citao po nekim blogovima da troskovi izlaze i do 5000$.Svaka informacija bi mi bila korisna.
![]() |
|
||||
|
||||
![]()
Pa sad, ako se kupi karta u Air France ili British airways onda su troskovi sigurno 5000$
![]() Realno, troskovi po jednoj osobi su sledeci: 150$ za sistematski pregled 40 evra za vakcine na pregledu 2000-3000 RSD za izdavanje dokumenata za interview (potvrde iz suda, policije, krstenica, vencanica, itd... sve to da se fotokopira u par primeraka + 8 slika koje ti trebaju i na pregledu i ambasadi) 330$ taksa za podnosenje zahteva za vizu 165$ taksa za izdavanje green card-a ako ti odobre vizu ~100$ da prevedeses neke diplome ako planiras da se doskolujes u US ili da radis evaluaciju/nostrifikaciju sta vec... I onda ti ostane jos kupovina karte, koja moze kostati od 500$ (ako uhvatis dobar momenat, snimis dobar deal na nekom od sajtova, itd..) pa sve to par hiljada dolara ali to je vec neka druga prica. I najbitnije od svega, novci koje ces poneti sa sobom da mozes da prezivis dok ne pocnes da primas tamo neku platu i tako to... Iz svega prilozenog proizilazi da je negde oko 1500$ sasvim dovoljno da pokrije troskove izdavanja vize i kupovine karte za US ali pored toga ti treba sto vise novca ne bi li pokrio troskove koje ces imati u prvih nekoliko nedelja po sletanju u US ![]()
|
||||
|
||||
![]()
5000$ je po meni malo puno, imas troskove za vize 330$ po osobi, imas IV fee mislim da je 165$ po osobi, lekarski pregled ne znam tacno koliko je jer jos uvek nisam prosao, ali neka bude 200€ po osobi, ko zivi van BG neka ga izadje putovanje do BG zbog lekarskog o intervjua jos 150€, i na kraju avio karta oko 650€ po osobi. Dakle izadje te sve po osobi priblizno 495$(viza i IV fee) i oko 1000€(avio karta, lekarski, ostalo troskovi).... To su ti troskovi do odlaska, a prilikom odlaska mislim da bi trebalo poneti bar 10.000$ za iole normalan pocetak novog zivota. Ako sam nesto pogresio molim vas da me ispravite.
DV2013 - HAS NOT BEEN SELECTED DV2014 - HAS NOT BEEN SELECTED DV2015 - POGODAK ![]() ![]() 28.10.2013. Prijavili se na lutriju 01.05.2014. Izvuceni 2015EU00041xxx 19.05.2014. Poslali DS-260 21.08.2015. Lekarski pregled 09.09.2015. Intervju-pronadjena greska u prijavi 24.09.2015. Novi datum intervjua - VIZE ODOBRENE ![]() 30.09.2015. Preuzeti pasosi sa vizama ![]() 05.11.2015. Beograd-Rim-Majami |
|
||||
|
||||
![]()
Jos nisam izvucen (nadam se da ce to da se promeni za par meseci
![]()
|
||||
|
||||
![]()
To ti je minimum minimuma da ponees, jer tamo kad rentas stan obicno moras da platis odma prvu i zadnju ratu i depozit, pa npr. ako ti je stan 1000$ mesecno to ti je u startu 3000$ plus ako nije namesten, treba ti jos ne znam koliko da ga namestis, i naravno treba ti i auto, jer u americi se tesko funkcionise bez auta.....po meni je neki minimum 10.000$
DV2013 - HAS NOT BEEN SELECTED DV2014 - HAS NOT BEEN SELECTED DV2015 - POGODAK ![]() ![]() 28.10.2013. Prijavili se na lutriju 01.05.2014. Izvuceni 2015EU00041xxx 19.05.2014. Poslali DS-260 21.08.2015. Lekarski pregled 09.09.2015. Intervju-pronadjena greska u prijavi 24.09.2015. Novi datum intervjua - VIZE ODOBRENE ![]() 30.09.2015. Preuzeti pasosi sa vizama ![]() 05.11.2015. Beograd-Rim-Majami |
|
||||
|
||||
![]()
Naravno da je bolje imati sto vise, nikad ne znas za sta ce ti trebati. Mada nemamo svi iste planove i ambicije (recimo ja ne planiram da kupujem auto, isla bih u NY jer imam kod koga i jer sam vec bila 2 puta, za mene licno bi to tamo bilo bacanje para).
Imam plan da, ako nas izvuku, prodam auto za koji mogu da uzmem oko $6.500-7.000 i to nam je to... Nije mi bas najpametnija ideja ali nemam drugu kako da dodjem do para jer ne bih da pozajmljujem, dizem kredit i sl. (tu ne racunam troskove prije odlaska i kartu, za to bih skupila odvajajuci od plate).
|
||||
|
||||
![]() Citat:
|
|||
|
|||
![]() Citat:
Eto ti odma uplasi coveka. Ne treba toliko ja mislim, uzimajuci u obzir na kakve smo mi uslove navilkli prezivece se sa najmanjem minimalcu. I ne znam sto mora 'odma' auto? Nisam tamo ali smatram da u vecim gradovima za pocetak, prvi mesec do 2 uospte i ne moras se cimati za auto dok ne izvrsisi neki ozbiljan CV za posao. Pa posle da se uzme auto nije na odmet, za grad gde je gradski saobrcaj u punom jeku, kao sto su veci gradovi. Ja da mi je dokopat se tamo, prvih mesec bih ma na kakav bilo posao isao i biciklom ! ![]() |
|
||||
|
||||
![]() Citat:
Slozicu se da se moze startovati sa manje od 10k za pocetak. Ali auto... 1. Na prste jedne ruke mogu ti nabrojati vece gradove u USA u kojima se mozes osloniti (iole) na gradski prevoz. Od nekolicine tih jedino NYC ima prevoz tog tipa da se mozes u potpunosti osloniti na njega. U drugu kategoriju mozes da svrstas CHGO, DC, SF, ATL. Tu se donekle mozes osloniti na gradski mada 100% da se oslonis na gradski - ni u ludilu. 2. Dosta nasih imigranata dodje u CHGO. Po zimi da vozis bicikl? Ne preporucujem. A zima u CHGO traje duze od 6 meseci... Po velikim gradovima bicikl i nije za preporuciti jer USA (iako se u dosta gradova promovisu i grade biciklisticke staze) nije jos uvek "bike friendly" drzava... Ubice te neko na "drumu" jer narod ovde nije navikao na dvotockase. 3. U nekoliko situacija smo ulazili u rasprave oko toga koliko je bitno ili ne imati auto u US. Moje misljenje (ponavljam moje) je da je auto "must" ukoliko nisi u NYC. Po manjim gradovima, uvek mozes da nadjes stan blizu posla pa da ti auto i nije potreban. Po vecim urbanim aglomeracijama, prvo ces traziti stan pa posao. A kada nadjes posao, veca je sansa da on bude izvan dometa gradskog prevoza i tu vec mogu da nastanu teskoce... Dakle, opet, sa moje tacke gledista i iz dugogodisnjeg iskustva, u inicijalne troskove treba svrstati trosak za neki auto, kakav god, koji ce te prevesti od tacke A do tacke B. Velike su razdaljine po USA gradovima. Cak odlazak u najprostiju kupovinu namirnica moze lako da se pretvori u glavobolju ukoliko supermarket nije preko puta kuce ![]() |
|
|||
|
|||
![]()
Ja sam u tom studentskom gradu isla dve godine svuda busom ali to je bas svet za sebe - svet koga ima samo u takvim studentskim gradicima, obicno u nedodjijama. Ovde kod mene - prve godine idem iz sigurne oblasti u sigurnu oblast, fakticki 5 stanica od kuce. Ujutru kad krenem na posao ok. Ali nakon 17 h svaki put je autobusu bio bar jedan lik relativno psihicki zdrav. I obicno bucan i uznemirava putnike, nesto peva, bekelji se i slicno. I nakon dva puta kad sam srela takve likove, rekla sam samo ka poslu ali ne sa posla. Posle sam presla da zivim blizu. Ali sve i da idem svaki dan peske na posao, prodavnica velika najbliza mi je daleko sve da idem i biciklom. U nekim pravcima nemas ni trotoara za bicikle pa se i ne moze na te strane. U 99.99 % gradova jedino ako imas neke docimere sa kolima pa da moze da se prodje bez auta.
|
![]() |
|
|
![]() |