Niste član? Učlanite se...

Zašto se učlaniti?

Članovi sajta ZelenaLutrija.com imaju pristup (pored onoga što mogu videti i posetioci):

 • opširnim člancima i uputstvima
 • praćenju svoje prijave na Lutriju
 • praćenju "liste zadataka" za uspešnu imigraciju
 • besplatnu pomoć oko prijave na Lutriju

Šta ako se ne učlanim?

Svi posetioci sajta mogu se informisati o:

 • načinima prijave na Lutriju za Zelenu Kartu
 • kompletnoj proceduri imigracije putem Lutrije američke vlade
 • tome šta čini imigraciju u USA/SAD
 • lokacijama u USA/SAD

Imate nalog? Ulogujte se...

Ako želite da koristite napredne opcije sajta ili da pišete na forumu, morate se učlaniti, odnosno otvoriti svoj nalog. Učlanjenje je besplatno!
 
Osnove Stan Posao Kola (Automobil) Osiguranje
Porez Dešavanja Naša mesta Putovanja Avionske karte

Posao u USA

Statistike foruma

Teme: 1 643
Poruke: 80 100

Forum za imigraciju (ENGL)

Zahvaljujući internetu, način na koji se traži posao se drastično izmenio u odnosu na samo nekoliko godina ranije. Traženje posla je sada lakše u smislu nalaženja informacija o otvorenim pozicijama, ali u isto vreme su stvorene i nove prepreke za one koji traže posao: daleko više kandidata konkuriše za istu poziciju – stotine, možda i hiljade; konkurencija je veća i svaki kandidat mora da uloži maksimum svog potencijala da "pobedi" konkurenciju. Iako se mnogima čini da traženje posla počinje pisanjem "resume"-a, ovaj stav je potpuno pogrešan! Bez obzira na to koji posao tražite, ne možete se nadati "poslu iz snova" ukoliko prvo ne upoznate sebe i svoje kvalifikacije, tržišna kretanja i proces zapošljavanja. Traženje posla se započinje procesom nazvanim "introspection" – analiziranjem sebe i svojih sklonosti, lakše ćete zaključiti u kojoj industriji treba da tražite posao, koju poziciju treba da tražite i u kojoj vrsti organizacije bi ste se osećali najbolje. Za svako polje interesovanja (primeri su finansije, zdravstvo, prodaja, itd.), najpre odgovorite na sledeća pitanja:  

 • Da li najviše volite da radite sa ljudima, podacima, ili stvarima?
 • Da li želite da radite za sebe ili za nekog drugog?
 • Koliko su vam važni zarada, beneficije, tehnička podrška i stabilnost posla?
 • Koliko su vam bitni prostor u kojem radite, odnos sa kolegama i motivacija na poslu?
 • Da li želite da radite za malu ili veliku kompaniju?
 • Da li morate da radite u određenom gradu, državi ili klimi?
 • Da li tražite sigurnost na poslu, mogućnost putovanja, novac, moć ili prestiž?
 • Kako bi ste opisali idealan posao, nadređenog menadžera i kolege?

Osim svojih interesovanja, treba da analizirate i svoje sposobnosti i kvalifikacije – "skills". Poslodavci žele da znaju šta im nudite i koliko ste im dobra investicija - odgovaranjem na sledeća pitanja, napravićete sebi i dobru osnovu za kasnije pisanje "resume"-a:   

 • Definišite svoje tehničke sposobnosti – poslodavci najpre žele da znaju koje kompjuterske programe dobro poznajete;
 • Koje druge sposobnosti osim ovih imate i kako možete da ih demonstrirate?
 • Da li dobro sarađujete sa ljudima i kolegama? Da li uživate u timskom radu? Da li možete da navedete konkretne primere?
 • Da li ste "leader", "self-starter", ili "manager"? Koju evidenciju možete da pružite za ovakve tvrdnje?
 • Da li govorite, pišete i razumete strani jezik?
 • Koliko brzo učite? Da li ste kreativni? Da li možete da demonstrirate ove karakteristike?
 • Da li komunicirate dobro sa drugima u pismenoj i usmenoj formi? Kako možete da verifikujete ove talente? 

Tržište poslova se neprestano menja – jedna od najvećih promena je svakako sam concept posla: prateći trendove smanjenja broja zaposlenih u velikim korporacijama i seljenje (outsourcing) poslova u druge zemlje, skoro sve kompanije su prestale da zapošljavaju radnike na "permanent" pozicijama. Za mnoge projekte kompanije sve više odlučuju da formiraju timove koje zaposle na vremenski ograničene ugovore ili jednostavno te poslove prepuste drugim firmama čije usluge plate. Ovo je dovelo i do novog trenda – mnogi usko specijalizirani stručnjaci ne traže više posao u velikim korporacijama, već u manjim firmama koje imaju ugovore sa ovim korporacijama, ili jednostavno otvore sopstvenu firmu i ponude svoje usluge u nekoliko korporacija. Kako menjanje ovih trendova utiče na vašu potragu za poslom? Za početak, najbolje bi bilo da zaboravite na ideju da čitav radni vek provedete sa samo jednom kompanijom. Ne računajte na povećanja plate, promocije i bezbolno zarađivanje penzije. Osim toga, što pre shvatite da ste u ogromnom problem ako se oslanjate na samo do sada stečena znanja – utoliko bolje po vas. Najbolja strategija na ovakvom tržištu poslova je da neprekidno učite i stičete nove sposobnosti kako bi bez problema mogli da se brzo prilagodite promenama ukoliko ostanete bez posla. U svakom trenutku treba da budete spremni da kompletno promenite pravac karijere ukoliko je potrebno, a takodje da neprekidno budete u toku sa poslovnim trendovima.  

Kada odlučujete o svojoj karijeri – šta želite da radite, imajte u vidu da je tržište posla u USA neverovatno dinamično i fleksibilno. U proseku, zaposleni promene 10 poslodavaca od svoje 18-te do 36-te godine, sa prosečnim držanjem jednog posla od 6.6 godina. Ako imate problem da se odlučite u kom polju da tražite posao, probajte neke od sledećih taktika: 

 • Ukoliko studirate, posetite "Campus Career Center". Mnogi od njih imaju savetnike koji vam mogu pomoći u odlučivanju.
 • Posetite neki od internet sajtova za planiranje karijere kao sto je Riley Guide (http://www.rileyguide.com/).
 • Pronađite part-time posao u nekoliko različitih industrija i pozicija i proverite koja vam se najviše dopada, ili aplicirajte za interships (praksu) koji vrlo često vode do stalnog posla.
 • Volontirajte za neprofitnu organizaciju.
 • Pristupite profesionalnim organizacijama u poljima koja vas interesuju. 

Samo deset godina ranije, osoba koja traži posao je to radila pretraživanjem oglasa u lokalnim novinama i slanjem poslovne biografije običnom poštom. Iako je internet u velikoj meri promenio način traženja posla, ne treba sasvim odbaciti tradicionalne metode. Najidealniji način bi u stvari bio kombinacija ova dva. Ako mislite da je internet traženje posla sasvim zaminilo tradicionalne motode – u velikoj ste zabludi. Mnogi poslodavci tvrde das u prepljavljeni aplikacijama kandidata koji nemaju potrebne kvalifikacije za otvorenu poziciju a uspešnost dobijanja posla preko neke od internet tražilica je veoma mala: 1.4 procenta na Monster.com, 0.39 procenata na Yahoo HotJobs.com i 0.27 procenata na CareerBuilder.com. Zbog ovakvih poražavajućih rezultata, pomenute sajtove treba koristiti za praktične savete tokom apliciranja za posao i razgovora sa potencijalnim poslodavcima ali se nemojte previše oslanjati na njih. Radije probajte nešto drugo, kao: 

 • Direktno pretraživanje otvorenih pozicija na korporacijskim sajtovima – u jednoj od anketa, čak 70 procenata ispitanih se izjasnilo da veruje da su im veće sanse da budu pozvani na intervju ako konkurišu za posao direktno kod poslodavca. Uz to je zaštita privatnosti veća, jer su mnogi korisnici "internet tražilica" zasipani nepoželjnim telefonskim pozivima i elektronskom poštom.
 • Pretraživanjem ponuda na sajtovima profesionalnih organizacija kao što su National Association of Sales Professionals, Association of financial Professionals, American Chemical Society, itd.
 • Potražite posao na sajtu DirectEmployers.com –  preko hiljadu korporacija su rešile da otvorene pozicije oglase na ovom sajtu, kako bi izbegle velike komercijalne oglašivače kao sto su Monster i CareerBuilder. 

Hiljade internet stranica vam nudi usluge pretraživanja poslova, ali mnogi stručnjaci kažu da dobijanje posla zavisi uglavnom od ličnih kontakata: "Online recruiting is a little like computer dating. People may find dates that way, but they do not get married that way. If you think just posting your resume will get you a job, you are crazy. Technology can only bring you so far. At the end of the day, it's about a one-to-one relationship"

Nemojte zaboraviti i takozvano "skriveno tržište rada" ("hidden job market"). Mnoge kompanije ne oglašavaju slobodne pozicije zbog pomenutog problema sa aplikacijama nekvalifikovanih kandidata, jer to oduzima previše vremena. Osim toga, kompanije uglavnom ne vole da zapošljavaju "strance", što znači da odmah treba da prstupite stvaranju mreže konatakata ili tradicionalnim putem ili preko interneta. Pre svega napravite listu svojih kontakata i pitajte ih da li znaju za neku otvorenu poziciju ili da li znaju nekog ko bi mogao da ima te informacije. To vam je takozvana "referral list". Kada kontaktirate nekog, nemojte odmah postaviti pitanje da li bi vam dali posao, već radije: "Hello. I'm Milan Jovanovic, a friend of Amanda Smith. She suggested that I call and ask you for help. I'm looking for a position as a marketing trainee, and she thought you might be willing to spore a few minutes and steer me in the right direction". Obavezno pošaljite "Thank You Note" svakome ko vam je pomogao prilikom traženja posla i obavezno ostanite u kontaktu sa njima. Pridružite se "networking" grupama na internetu, kao što su http://www.linkedin.com/, http://www.ryze.com/, http://www.zerodegreesart.com/.  Neke mreže zahtevaju plaćanje, neke ne – ali svaka od njih zahteva kreiranje profila i unos osnovnih podataka. Sve ostalo je isto kao i u tradicionalnom povezivanju – povežite se sa što je više ljudi moguće. Svako od njih vam je eventualna pomoć pri zapošljavanju i može da vam da preporuku kod budućeg poslodavca. Dobra ideja je i participacija u diskusijama vezanim za traženje posla, kao i citanje blogova na tu temu. Listu ovakvih blogova možete pronaći na http://www.quintcareers.com/career_blog/ ujedno sa vrlo korisnim savetima za traženje poslova. Komentarisanjem blogova dobijate i mogućnost stvaranja novih kontakata. 

Poslednja poseta:
Danas u 15:10
Donacije
Ponude
Pratite nas
Partneri