![]() |
|
|
Vodič za emigrante Planiranje selidbe, šta raditi po dolasku, procedura dobijanja papira... |
Vodič za emigrante » Kućna pekara - Cottage bakery » Bitni linkovi | ||||
Početak u USA | Stan | Posao | Kola (Automobil) | Osiguranje |
Porez | Dešavanja | Naša mesta | Putovanja | Avionske karte |
![]() |
|
Thread Tools | Display Modes |
|
||||
|
||||
![]()
Ajmo malo govorit o financiskom aspektu zivota u Americi. Jeste li se vec raspitivali ili trazili po netu gde cete stavit svoj novac kad dodete. Koja banka, koji racun (checking, savings)? Hocete li npr. staviti dio novca u checking (tekuci racun) u banci a dio novca odma ulozit u npr. CD ili MMR, ili u savings account.
Kako cete rjesit problem dobivanja kreditne kartice, s obzirom da nemamo credit history? Hocete koristiti neke od navedenih savjeta po raznim websiteovima kao npr. http://financialplan.about.com/od/cr...a/nocredit.htm, pa uzet secured credit card ili uzet neku od department store kreditnih kartica? Ja dosta o tome razmisljam, pa me zanima dali je vama neko nesto dobro savjetovao pa da podjelimo medusobno.
|
||||
|
||||
![]()
evo jos malo konkretnije. Dolazite tamo, uzmete prazan stan i zelite si kupit nesto namestaja. Osobno mislimo dio namestaja kupit u Ikei, koja nam je relativno blizu. S kojom karticom platit s obizirom da ce se radit o vecoj sumi? Dali uzet njihovu kreditnu karticu (one imaju limit, kako onda da platim sve snjom ako ima limit)? Ili dali platit kesom? (tamo navodno ljudi ne nose cash u velikim kolicinama). Ili npr. ako otvorimo checking account (iliti tekuci racun), sve pare stavimo unutra i onda nam banka izda valjda debit karticu (????) pa s njom platimo.
Pa npr. sto za svakodnevne troskove, hrana, nesto obleke. Dali je i to najbolje kupovat debitnim karticama, posto opet, npr. ako odem u Walmart i treba kupit hrpetinu stvari za doma, od tanjura, lonaca i sto drugih cuda (jer ti sve trebe), to ce opet bit golem racun, s cim onda da platim? (pod pretpostavkom da zelim trosit svoj novac, ne posuden...kao da bi mi dali ![]() Prije sam mislila da cu odma uzet npr. Ikeinu i Walmart kreditnu karticu, ali kad sam malo i o tim vrstama kartica citala, izgleda da ti oni daju limit, plus za credit building je bitno da ne trosis vise od 50% limita, kako onda mogu uopce nesto kupit s tim karticama kad mi ne daju dosta para na njima? Pa onda racuni, ako nam daju da uopce ukkljucimo struju, tv, grijanje kako nam dolaze racuni? Postom? Ili dolazi inkasator... hehehe, to preptostavljam da ne ![]() Eto sad sam vas opet izbombardirala, ali s ovim cemo se brzo svi susresti, pa je red da se i to ima u predvid. ![]()
|
||||
|
||||
![]()
Ja iskreno o ovome jos nisam razmisljala, ali je tema odlicna....mozda sada pocnem da razmisljam
![]()
2009EU000237xx 15.05.2008. stigla prva koverta 23.05.2008. vracena nazad u KCC 26.03.2009. stigla druga koverta 15.05.2009. zakazan intervju ![]() 14.05.2009. obavljen lekarski 15.05.2009. odobrene vize ![]() 18.05.2009. podigli vizirane pasose 02.09.2009. Stigli u USA |
|
||||
|
||||
![]()
Moje razmisljanje - uzmes neku kreditnu karticu na osnovu depozita ($1.000-$2.000), kupis sta ti treba i sutradan uplatis taj iznos ponovo na racun (od onih para koje si zadrzala u kesu) i tako polako ali sigurno kreces da kreiras pozitivnu kreditnu istoriju.
Ovi nasi Ameri neka predloze koju karticu, gde i kako.
2009EU00014xxx 09.05.2008. - stigla 1. koverta 14.05.2008. - poslato nazad 16.05.2008. - stiglo u KCC 01.12.2008. - stigla 2. koverta 22.12.2008. - zavrsen lekarski 22.01.2009. - uspesno zavrsen intervju u Bgd-u 23.01.2009. - podigli vizirane pasose Od 19.04.2009. u USA, Atlanta, GA ![]() --------- About us: Veselinovica kutak |
|
||||
|
||||
![]() Citat:
|
||||
|
||||
![]()
Da, secured credit card, tako sam ja to shvatio, moraju nam potvrditi to srdjevic i ekipa od preko
![]() Evo nekih linkova: 10 questions before getting a secured credit card Isecak iz drugog linka: Citat:
Edited: Mene interesuje koji je prosecan long enough time period koji se spominje u quote-ovanom tekstu?
2009EU00014xxx 09.05.2008. - stigla 1. koverta 14.05.2008. - poslato nazad 16.05.2008. - stiglo u KCC 01.12.2008. - stigla 2. koverta 22.12.2008. - zavrsen lekarski 22.01.2009. - uspesno zavrsen intervju u Bgd-u 23.01.2009. - podigli vizirane pasose Od 19.04.2009. u USA, Atlanta, GA ![]() --------- About us: Veselinovica kutak |
|
||||
|
||||
![]()
Bravo za stizeljeto.
Koliko ja znam stan bez americke istorije ne mozes tako lako da iznajmis bez garanta. Neko ko ti je vec tamo (ako ga imas), barem u normalnom kraju. Ako imas nekog onda ce ti oni vec pomoci. Bez GC ne mozes da otvoris racun u banci,ali neke viza card sa balkana prolaze. To sam procitala valda negde na ovom forumu ili mozda na: Kakav je zivot u Americi?-elite security. Namestaj ne moras sav odmah nov, bar ne onaj tvrdi, oribas, meki je ipak dobro uzeti nov narocito zbog bebe.Nasi rodjaci koji ce nam pomoci kazu da nemogu da veruju sta Ameri izbaciju, takoreci nove stvari.Deo para koje imamo nameru da nosimo cemo verovatno ostaviti njihovima ovde,jer im oni redovno salju. To je nas plan mozda ti pomogne. ![]() |
|
||||
|
||||
![]()
moni: Bez GC ne mozes da otvoris racun u banci
Ako je ovo tocno, a pretpostavljam da jest, onda stvarno treba imati plan ssto sa novcima, dali kupovati stvari kesom, jer ako ti odma trebaju stvari, nemozes cekat da ti dode green card pa da tek onda sa npr. secured credit karticom pocinjes kupovati. Jel neko zna o debit kartici. Dali se uopce moze otvoriti checking account, bez GC/a ili moze uz npr. SSN? ako moze, onda bi ja osobno kupovala preko debit ili ako bi mi dali neku od tih kartica iz npr. Walmarta. Inace nasi prijatelji su nam rekli da ne brinemo za namestaj i za auto, oni imaju pa ce nam dati za prvu ruku. Ako mi se to dopada uzela bi, nesto mozda dokupila, u svakom slucaju bitno mi je da znam sto sa parama i kako manipulirat s njima u slucaju placanja svakodnevnih potreba (hrana, racuni, roba itd.)
|
|||
|
|||
![]()
Debitnu karticu dobijas nakon otvaranja checking racuna u banci i najbolje je koristiti je za sva placanja u pocetku. Za to ti ne treba green card. Ovde niko ne nosi kes ili nosi jako malo. Ova placanja ne uticu na kreditnu istoriju. Da bi ste pravili kreditnu istoriju otvorite secure credit card. Das $200-$1000 depozita i dobijes toliki kredit limit na kartici i onda je svakog meseca redovno otplatis. Posle nekih 6 meseci pocinju da stizu ponude za usecured kartice na kucnu adresu i na kraju od njih ne mozes da se odbranis. Sama visina limita uopste nije bitna BITNO je sa sve otplati ili bar veci deo.
|
|
||||
|
||||
![]() Citat:
![]()
Display Modes | |
|
|
![]() |
||||
Tema | Pokretač teme | Forum | Odgovori | Poslednja poruka |
Kupovina auta na kredit i građenje kreditne istorije | zvercica | Vodič za emigrante | 97 | 31.08.2021 23:46 |
Prevara - Ponuda za kreditne kartice Citi banke (CITIGLOBAL) | bora | Stare teme | 36 | 14.12.2012 23:39 |
Koju banku izabrati - za kupovinu auta, kreditne kartice, građenje kreditne istorije | dreamerns | Stare teme | 93 | 02.09.2010 05:11 |
Top 5 razloga zasto volim kreditne kartice | emigracija | Vodič za nove emigrante u USA | 0 | 18.12.2008 08:55 |
Ukradeni broj kreditne kartice | emigracija | Vodič za nove emigrante u USA | 0 | 05.11.2007 16:59 |
![]() |