![]() |
|
|
Vodič za emigrante Planiranje selidbe, šta raditi po dolasku, procedura dobijanja papira... |
Vodič za emigrante » Godina je prosla - Sumiranje troskova » Bitni linkovi | ||||
Početak u USA | Stan | Posao | Kola (Automobil) | Osiguranje |
Porez | Dešavanja | Naša mesta | Putovanja | Avionske karte |
![]() |
|
Thread Tools | Display Modes |
|
|
|||
|
|||
![]()
Evo nas vec godinu dana u New York-u. Za one koji nisu u toku, dvoje nas je.
Nismo se razbacivali a nismo ni gledali svaki dolar i ovako nam izgleda racunica: Ukupno smo potrosili $28.000 od cega je $14.000 stanarina $14.000 svi ostali troskovi Ne zelim da racunam koliko smo jos dali za poreze i zdravstveno osiguranje. Svi ostali troskovi su raporedjeni u kategorije Racunica.jpg ali na pocetku smo imali samo kategorije Hrana i Ostalo tako da grafikon bas i ne pokazuje pravi odnos. Pored toga, sve iz marketa smo trpali u kategoriju Hrana iako bi tu bilo i kozmetike, kucnih potrepstina i ostalog. Verovatno smo i ponesto zaboravili upisati. Bilo bi malo vise jer nedostaje novac za 3 sedmice koji bi ovde potrosili da nismo isli u Srbiju/Bosnu/Francusku. Novac za avionske karte nije gore uracunat. Zaprepastili smo se sad cenama u Srbiji. Osim stanova, osiguranja, bioskopa, restorana, klima uredjaja i ves masina, sve je skuplje u Srbiji, tako da bi smo za sve ovo ostalo uz isti stil zivota u srbiji verovatno i vise novca potrosili. Blog smo pomerili na http://www.njujorcani.com/blog/ ali i dalje je sajt ofrlje uradjen i nismo bas azurni...
|
|||
|
|||
![]()
Odlicno, ovo je vrlo koristno. Hvala za info. Samo slika grafikona je mala i ne vidi se najbolje. Mozda je trebalo postaviti na neki od photo upoloadera i postaviti samo link, kao npr. Photobucket. Bilo bi super da das i pojasnjenje troskova osiguranja.
|
|
||||
|
||||
![]()
svaka čast na informaciju, inače i mi planiramo za new york tako da ovo mi je zlata vrijedna informacija.
Prijave: 2001, 2009, 2010, 2011,2012... 06.05.2013. cura izvučena broj 15*** 07.06.2013. poslani papiri za KCC 17.06.2013. papiri stigli u KCC 03.09.2013. odgovor iz KCC da su papiri u procesu 03.02.2014. interview odgođen 28.02.2014. liječnički odrađen 24.03.2014. novi datum interviewa 24.03.2014. green day ![]() 21.08.2014. USA LPR ![]() |
|
||||
|
||||
![]()
Vrlo korisna informacija, pogotovu za mene koji ce sada od oktobra ove godine da dodje da zivi u NYC. To je racunica za dvoje, a dali mozes da das neku okvirnu koliko bi kostalo za troje tj. dvoje odraslih i jedno malo dete od godinu dana sa vrticem? E da i kom ste se kraju naselili koliko kosta renta,tax i sve ostalo pojedinacno ako ikako mozes da izvuces.Hvala unapred za bilo kakvu informaciju.
|
|||
|
|||
![]()
Da ja ne nagadjam koliko bi jos bilo za dete, bolje da papise neko sa detetom tog uzrasta. Mr Marzik ...
Mi smo u Woodside-u koji se granici sa Astorijom (Queens) i treba nam 20ak min od kuce do Central Park-a (8 min hoda do stranice i ostalo podzemnom) sto je dosta blizu. Tesko da se moze naci stan za ispod 1200 odavde pa do sat vremena od Manhattan-a, tako da je to OK cena. Sve blize je i dosta skuplje da bi na Manhattan-u bilo i duplo skuplje za neki minijaturan koliko-toliko kulturan stancic... ako ga uopste uspes naci. Skoro su drugari trazili tamo stan i pogledali 300 stanova (nasli su stan mislim posle 2 meseca ali ga bas previse placaju). Porezi izadju oko 25-30% od bruto plate. Na kraju godine ti vrate ostatak sto je nama izaslo oko $3500, a sa detetom ti vrate jos vise. Opet i to zavisi kako ispunis formulare kad potpisujes ugovor za posao. Zdravstveno i zubno zavise od poslodavca. Mi placamo oko 300 mesecno i dobro je sto to uzmu pre nego skinu porez. Na PPO planu smo, sto nam omogucava da idemo kod velikog broja lekara koji primaju to osiguranje. Koristimo ZocDoc aplikaciju i sta god da ti je mozes da nadjes doktora vec za naredni dan i zakazes termin preko aplikacije. Kod doktora placamo jos $15 za opstu praksu i $40 za specijaliste (i nadam se nista vise, ali mnoge izenade posle par meseci sa povelikim racunom) Penziono ne uplacujemo. Prelistajte blog, pa sta god vas jos bude interesovalo pitajte
|
||||
|
||||
![]()
jeste našli stan preko poznanika ili ste sami tražili? meni je sestra u irvingtonu ali tamo je nama za početak preskupo, razmišljali smo o bronxu (grand concourse/bedford park boulevard) jer samo tamo ja bio neko vrijeme i dobar mi je kvart, ima malo meksikanaca ali za početak bi trebalo biti ok.
Prijave: 2001, 2009, 2010, 2011,2012... 06.05.2013. cura izvučena broj 15*** 07.06.2013. poslani papiri za KCC 17.06.2013. papiri stigli u KCC 03.09.2013. odgovor iz KCC da su papiri u procesu 03.02.2014. interview odgođen 28.02.2014. liječnički odrađen 24.03.2014. novi datum interviewa 24.03.2014. green day ![]() 21.08.2014. USA LPR ![]() |
![]() |
|
|
![]() |
||||
Tema | Pokretač teme | Forum | Odgovori | Poslednja poruka |
Odobrena iseljenička viza posle 5 godina | stanko76 | Porodične imigrantske vize | 130 | 24.09.2019 10:25 |
Usporedba mjesecnih zivotnih troskova po gradovima | stizeljeto | Stare teme | 13 | 15.12.2008 04:58 |
![]() |