Prvobitno poslao korisnik mikiSA
Sve zavisi jesi li osiguran preko poslodavca ili si sam osiguran (sad preko Obamacare) : evo ja radim na jednom univerzitetu (full time) i ima osiguranje preko poslodavca, svake dvije sedmice mi se skida sa plate: dental i vision $5.50, poslodavac placa dodatno na to $9.98, medical insurance (ovo zavisi od ranga place): ja placam $43, a poslodavac jos $374.77 (ovo sve pomnozi za dva i dobices sta placam mjesecno od plate)
Za svaki odlazak doktoru imas tzv. co-pay koji ti sam placas: kod doktora primarne zastite je $20, kod specijaliste je $30.
U junu sam morala otici na hitnu (jos vikend bio), i na kraju su me primili u bolnicu na dan: CT, par puta uradili bez i sa kontrastom, infuzija, jedan, drugi treci doktor, rezidenti iliti haman doktori i tako to: dosao je racun od $25.000 od kojih osiguranje je priznalo bolnici $16.000, a ja placam $250.00 od svega toga (to je navedeno ti u kartici: ako te prime u bolnicu da samo placas tih $250, ostalo osiguranje)
Na otpustnom pismu (koji dobijes isti minut kad te otpuste) su bili jos dodatni testovi koje sam trebala uraditi: oni zvali doktora primarne zastite i ona me narucila na MRI , UZ srca i tako jos stvari: obzirom da je nastavak svega iz bolnice opet ja nisam nista placala, sve je osiguranje pokrilo. Jedino je taj UZ srca trebalo dodatno odobrenje iz osiguranja, i ceka se par dana.
Dentalno: obzirom da smo na state dental insurance ako ides kod zubara koji je in-network: ne placas unaprijed sve, nego samo co-pay : znaci plomba koja je oko $500 ti placas oko $125, godisnje imas pravo na $2500 svih radova (godina je od 1 jula do 30 juna sljedece godine) a copay je mislim tvoj total nekih $500. Ne pokriva ortodontske aparate za odrasle, to sam platila iz dzepa. Out of network zubar: sve placas odmah unaprijed i onda cekas da ti taj state insurance (dental) refundira tvoje pare nazad: ceka se skoro 40 sedmica (ili godinu dana skoro). Pozeljno odmah naci zubara koji je in-network (drugarica je evo ba prosijackom stapu zbog toga, nikako da skonta da predje kod mog doktora). Preventivni pregled: skidanje kamenca, poliranje zuba i rendgen ako je potreban je dva puta godisnje, i to je besplatno. Kod mog zubara ima i refferal: ako preporucis prijatelju zubara i on ode kod njega i ti i prijatelj imas po $50 kredita (vec sam dobila nekih $100 kredita, jer je doktor stvarno fin, pa sto ga ne bi preporucila)...
Ima tu jos puno da se objasnjava, ali ovo je od mene: jedna osoba, jedno iskustvo, pa valjda pomogne nekome.
A za one koji nisu osigurani je papreno skupo, s tim sto se mozes nagoditi sa svima oko placanja (preferiraju kes)
|