ZELENA KARTA - LUTRIJA  
Balkan
Njujork
Čikago
Los Anđeles

Nazad   ZELENA KARTA - LUTRIJA > FORUM > Život u USA > Vodič za emigrante

Vodič za emigrante Planiranje selidbe, šta raditi po dolasku, procedura dobijanja papira...

Vodič za emigrante » Ulazak i izlazak iz USA GC i SSN » Bitni linkovi
Početak u USA Stan Posao Kola (Automobil) Osiguranje
Porez Dešavanja Naša mesta Putovanja Avionske karte

Odgovori

Thread Tools Display Modes
Staro 27.09.2012, 21:52
landlord's Avatar
landlord landlord je offline
Amer

Datum prijave: 21.05.2008
US lokacija: Chicago, IL
YU lokacija: Sarajevo, B&H
Nepromenjeno

Pa ne znam sta jos mozes u tih prvih 7 dana osim banke i SSN. Banka ce ti poslati kartice na kucnu adresu, mozda da posaljes pismo iz Srbije na tu adresu na kojoj ces biti u pocetku. Tako da vec iams nesto sa tom adresom. To ce ti trebati za otvaranje racuna.

Gdje dolazite u USA?
26.5.2008 - uzvratio sam im svojom kovertom
29.5.2008 - dobili su moju kovertu
04.2.2009 - stigla druga koverta
19.2.2009 - uspjesno zavrsen ljekarski pregled
26.2.2009 - AOS stigao
13.3.2009 - zakazan intervju
17.3.2009 - Dan kad sam pozelenio

U Americi od 24.05.2009.
Reply With Quote
Staro 27.09.2012, 22:03
eliksir eliksir je offline
Član

Datum prijave: 02.05.2012
Nepromenjeno

Fokus i nije na tome da se nesto mora u tim prvim danima. To je onako usput ako se moze sta korisno uraditi. Bitno je ne uraditi nesto pogresno u celoj proceduri dolaska.
Znam dosta informacija sa foruma i ne ocekujem od njihove administracije nista ekspresno sto nisu ni drugi dobili. Bitno mi je da se svi posle 6 meseci nadjemo u USA.
Cikago, Atlanta i Florida su u opticaju. Za sada najblizi smo Cikagu da idemo.
Reply With Quote
Staro 27.09.2012, 22:07
joga joga je offline
Drug član

Datum prijave: 02.09.2012
Nepromenjeno

zasto je toliko bitno otvoriti odmah po dolasku racun u banci?sta se time dobija?ukoliko nemas odmah posao koji te ceka da li je taj racun uopste bitan....ja zaista neznalacki pitam?ja bih eventualno otvorila stedni racun za novac koji donosim u USA.?i zasto je toliko bitna ta kreditna istorija?sta ako sve placas kesom u pocetku i ne treba ti banka?i naravno ne planiras nista da uzimas na kredit?
Reply With Quote
Staro 27.09.2012, 22:20
vrhunski vrhunski je offline
Proteran

Datum prijave: 17.06.2010
US lokacija: San Jose, CA
YU lokacija: Belgrade, Serbia
Nepromenjeno

Citat:
Prvobitno poslao korisnik joga Prikaz poruke
zasto je toliko bitno otvoriti odmah po dolasku racun u banci?sta se time dobija?ukoliko nemas odmah posao koji te ceka da li je taj racun uopste bitan....ja zaista neznalacki pitam?ja bih eventualno otvorila stedni racun za novac koji donosim u USA.?i zasto je toliko bitna ta kreditna istorija?sta ako sve placas kesom u pocetku i ne treba ti banka?i naravno ne planiras nista da uzimas na kredit?
Ne mozes da rentiras kola bez viza kartice (ne primaju kes).
Ne mozes da kupis ovde neki public card transport (ne primaju kes).
itd...itd..."stedni racun" je saving account to ti je glupo ako nemas zaista neku znacajnu sumu novca. Otvori Checking account i to ti je to. Eventualno pogledaj da li ima negde "free checking" da ne naplacuju fee i sta ti smeta. Ja imam racun u US banci 5 godina i nikad mi nista nisu naplatili za to sto imam racun kod njih.

Ja kes ovde nisam nikad koristio niti imao. Eventualno ti treba za neki automat tipa pranje vesa
Reply With Quote
Staro 27.09.2012, 22:40
joga joga je offline
Drug član

Nepromenjeno

Citat:
Prvobitno poslao korisnik vrhunski Prikaz poruke
Ne mozes da rentiras kola bez viza kartice (ne primaju kes).
Ne mozes da kupis ovde neki public card transport (ne primaju kes).
itd...itd..."stedni racun" je saving account to ti je glupo ako nemas zaista neku znacajnu sumu novca. Otvori Checking account i to ti je to. Eventualno pogledaj da li ima negde "free checking" da ne naplacuju fee i sta ti smeta. Ja imam racun u US banci 5 godina i nikad mi nista nisu naplatili za to sto imam racun kod njih.

Ja kes ovde nisam nikad koristio niti imao. Eventualno ti treba za neki automat tipa pranje vesa
eto to uopste nisam znala nadam se da mozes da rentiras stan kada dobijes ssn i nadam se da mozes da platis hotel kesom dok ne otvoris kreditnu karticu...da li vazi viza kartica iz beograda ako ne primaju kes...
Reply With Quote
Staro 27.09.2012, 22:46
Proteran

Nepromenjeno

Citat:
eto to uopste nisam znala nadam se da mozes da rentiras stan kada dobijes ssn i nadam se da mozes da platis hotel kesom dok ne otvoris kreditnu karticu...da li vazi viza kartica iz beograda ako ne primaju kes...
Kartica iz Beograda vazi iz odredjenih banaka u odredjenim slucajevima al ne savetujem ti da je koristis nego otvori US racun odmah jer na primer nas je Intesa blago receno odrala kad smo placali za viza electron karticom . Mozes i samo sa pasosem da otvoris racun.
Trazi da ti daju privremenu ATM karticu i odmah tako koristi za pocetak. Neke banke imaju "rush service" da ti izdaju karticu za 2 dana ali kosta 5$.
Hotel mozes da platis kesom ali najbolje je da platis i rezervises online. A stan da rentiras u ovom delu gde smo mi ne mozes dok ne nadjes posao. Mi tek sad posle 3 meseca (u hotelu) smo u stanju da rentiramo stan.
Mada mislim da ako nadjes neku oblast u kojoj nije tolika potraznja da su popustljiviji. U drugom slucaju dzaba ti i 40.000$ na racunu kad hoce da vide kontinuirani prihod u US $$ na racun u US banci.
Reply With Quote
Staro 27.09.2012, 23:20
joga joga je offline
Drug član

Nepromenjeno

Citat:
Prvobitno poslao korisnik vrhunski Prikaz poruke
Kartica iz Beograda vazi iz odredjenih banaka u odredjenim slucajevima al ne savetujem ti da je koristis nego otvori US racun odmah jer na primer nas je Intesa blago receno odrala kad smo placali za viza electron karticom . Mozes i samo sa pasosem da otvoris racun.
Trazi da ti daju privremenu ATM karticu i odmah tako koristi za pocetak. Neke banke imaju "rush service" da ti izdaju karticu za 2 dana ali kosta 5$.
Hotel mozes da platis kesom ali najbolje je da platis i rezervises online. A stan da rentiras u ovom delu gde smo mi ne mozes dok ne nadjes posao. Mi tek sad posle 3 meseca (u hotelu) smo u stanju da rentiramo stan.
Mada mislim da ako nadjes neku oblast u kojoj nije tolika potraznja da su popustljiviji. U drugom slucaju dzaba ti i 40.000$ na racunu kad hoce da vide kontinuirani prihod u US $$ na racun u US banci.
aha,dobro...
a za stan sam cula da je ipak moguce rentirati ga i u pocetku ali platiti unapred 6 meseci...uostalom sve je to i stvar srece,ili podeliti sa cimerima koji tamo vec uzimaju veci stan a potrebni su im cimeri,pa se udruzite a imate svoju sobu kao u hotelu,a platite malo manje...
bas lepo sto cete konacno rentirati stan,pretpostavljam da je za to vama uslov bilo zaposlenje...nadam se da vam se svidja tamo i da je vredno celog truda
Reply With Quote
Staro 28.09.2012, 00:30
Proteran

Nepromenjeno

Citat:
aha,dobro...
a za stan sam cula da je ipak moguce rentirati ga i u pocetku ali platiti unapred 6 meseci...uostalom sve je to i stvar srece,ili podeliti sa cimerima koji tamo vec uzimaju veci stan a potrebni su im cimeri,pa se udruzite a imate svoju sobu kao u hotelu,a platite malo manje...
bas lepo sto cete konacno rentirati stan,pretpostavljam da je za to vama uslov bilo zaposlenje...nadam se da vam se svidja tamo i da je vredno celog truda
za cimere je moguce i mnogo je lakse ali jedan ko treba da rentira stan mora da bude eligible da bi mu izdali stan tj full time zaposleni, SSN, score 720+ itd. Ovde sam ja ponudio da platim 12 meseci unapred jedno 10 puta i niko nije hteo a svaki put ti uzmu 70$ za "background" check.
Reply With Quote
Staro 28.09.2012, 02:15
landlord's Avatar
landlord landlord je offline
Amer

Datum prijave: 21.05.2008
US lokacija: Chicago, IL
YU lokacija: Sarajevo, B&H
Nepromenjeno

Lijepi Chicago

@joga: sa debitnom karticom ti se ne gradi kreditna istorija. To sam samo predlozio bio da covjek otvori ako bude trebao zeni slati pare u Srbiju, a da je ona karticu ponese sa sobom.

Ni ja skoro nikad nemam kesh sa sobom. Sve placam karticom. Toliko me nerviraju one kovanice da mi se uopste ne da peglati sa tim.
26.5.2008 - uzvratio sam im svojom kovertom
29.5.2008 - dobili su moju kovertu
04.2.2009 - stigla druga koverta
19.2.2009 - uspjesno zavrsen ljekarski pregled
26.2.2009 - AOS stigao
13.3.2009 - zakazan intervju
17.3.2009 - Dan kad sam pozelenio

U Americi od 24.05.2009.
Reply With Quote
Staro 27.01.2014, 20:30
lucky strike lucky strike je offline
Član

Datum prijave: 02.01.2014
US lokacija: nyc
YU lokacija: Makedonija
Nepromenjeno brojanje vremena za pasos

ako U PERIODU od 5 godina ulazite u USA svakih 6 meseci makar i po jedan dan,a ONDA RECIMO MOZETE OSTATI ODJEDNOM 2 I PO GODINE I ISPUNJAVATE USLOVE ZA DOBIJANJE US PASOSA.Ko ne veruje neka procita aplikaciju za naturalizaciju.
Reply With Quote
Odgovori

Thread Tools
Display Modes

Pravila pisanja