![]() |
|
|
Prijava na Lutriju Pitanja i procedure za prijavu na Lutriju preko zvaničnog sajta američke vlade |
Prijava na Lutriju » Dv-2022 » Bitni linkovi | ||||
O Lutriji | Uputstvo za prijavu | Agencije za prijavu | Korisne informacije | Učlanite se |
![]() |
|
Thread Tools | Display Modes |
|
||||
|
||||
![]()
To je bila sala, zato sam stavio smajli na kraju te recenice
|
|
|||
|
|||
![]() Citat:
“Tada i tamo sam shvatila da covek vecno treba da trazi mesto gde te tretiraju onako kako ti tretiras druge” ovo je jako lepo sroceno, i u potpunosti se slazem sa tim. Ja zapravo mislim, kad ljudi spominju da ih posmatraju kao emigrante, da je malo i do percepcije tih ljudi. Slazem se i sa tim da zemlju najvise cine ljudi, i da nam je vecini, kao socijalnim bicima, taj deo jako bitan. Ja se mogu osvrnuti najvise na Njujork i pisati iz tog ugla. Iz Nujorske multikulturalne perspektive je jako tesko dati sliku ljudi u celoj Americi. Ljudi generalno jesu opusteni i otvoreni (to opet ne vazi za sve sredine), generalno nema tog osecaja da si stranac, posebno u Njujorku, gde se na ulici cuje par jezika u isto vreme. Ovde rostilja i basti slabo ima, mi zivimo u kraju gde su kuce sa par stanova(ili mini zgrade) I gde ljudi poseduju dvorista, ali u istim niko ne sedi, a jos redje se okuplja. Generalno zapazanje je da ljudi jako malo vremena provode u svojim dvoristima bilo u Washingtonu, Njujorku, ili na Floridi. Ja nesto nisam fascinirana modernom arhitekturom u Njujorku, iako i mene to interesuje (zavrsila Istoriju umetnosti). Inace se ovde ljudi mnogo manje posecuju po kucama, vise se to svodi na druzenje napolju, po restoranima, i slicno. Kafici i kafeterije, nisu kao kod nas i u Evropi uopste, retko se tu zadrzava neko duze, kafa se uglavnom pokupi usput, neko duze sedenje je uglavnom za restoran. Cesto se ljudi nalaze i na pauzi za rucak. U mom slucaju, mi smo na poslu cesto odlazili na zajednicki rucak ili odmah nakon posla (18h) na happy hour u neki bar. Klubovi su kao sa filma, cekanje u redu napolju, pa ako znas nekog uvedu te bez cekanja, i to sve izgleda prilicno uvrnuto na licu mesta, a mozda sam ja samo prevazisla tu fazu. Ima dzez klubova, koji su prilicno opusteni. Sto se tice zblizavanja sa drugim imigrantima, verujem da su po sredi i slicni pogledi i problemi, ali cesto je to sirina, duh, ta neka opsta kultura koja u Americi takoreci ne postoji. Kako gde, ali uglavnom su ovde ljudi lepo prihvaceni, ima te neke ljubaznosti, ali to traje pola sata, nema tih nekih dubljih odnosa i stalnih druzenja kao kod nas. Meni su cesce prijali Latinosi u druzenju, zbog te neke svoje topline (doduse ja pricam Spanski kao i engleski sto nije zanemarljivo), nego Ameri (iako su mi ovi drugi po obrazovanju i okolnostima bili mozda slicniji). Tu naravno nema pravila, upoznala sam super ljude sa svih strana, sa kojima sam u kontaktu godinama, ali nema bas nekih dubljih prijateljstava, prosto je senzibilitet takav, a ja sam inace jako komunikativna i lako sklapam prijateljstva. Nekad to prija jer je neopterecujuce, nema teskih, licnih tema, ali to nije bas blisko nasem mentalitetu generalno. Ljudi se manje druze jer imaju manje vremena, duzi je radni dan, ko ima decu mora mnogo dobro da se organizuje, jer ovde nema baba, deda i familije. Vikendi cesto budu posveceni upravo decijim obavezama, treninzima i druzenjima, pa se tako i roditelji druze, to pricam iz iskustva nasih prijatelja. Ja licno ne mogu reci da ovde pripadam (kao ni vecina koje znam), ali se ni kod kuce (u Srbiji) vise ne osecam kao “svoja na svom”. To je valjda normalno, kad covek dobije priliku da vidi i neki drugi svet, pa pocne da uzima od svakog sta mu odgovara i onda nastane pometnja u glavi ![]() Lakocu u komunikaciji je lako ostvariti, ali u istovetnosti interesa sa stanovnicima globalnih metropola Amere uglavnom mozemo izostaviti, cak i one sa sirim shvatanjima. Po onome sto ste vi pisali o Evropi, i po onome sto sam i sama videla, Evropa mi je bliskija u svakom smislu, sto naravno nece biti slucaj kod svih. Danijela
u NYC od 2012. Last edited by milosx; 13.11.2020 at 09:35. |
|
|||
|
|||
![]() Citat:
|
|
|||
|
|||
![]() Citat:
Takodjer veoma lep opis stanja. Upravo tako sam i ja dobila saznanja i sve je kako sam i pretpostavljala. Ja sam bas naginjala New Yorku i za tu sam drzavu imala posebno interesovanje, tako da vam zahvaljujem na lepom i detaljnom uvidu. Ja sam identicnog senzibiliteta i tacno vidim isti osecaj i slicne preferabilnosti. Naravno, kako ste naveli, znamo da sve opet moze da se razlikuje u zavisnosti cak i o kojem je delu NY rec, a narocito kada uzmemo u obzir citav kontinent tj USA globalno, sa svim svojim koloritom i etnickim i rasnim razlikama (a NY sam po sebi jeste cela ta zemlja u malom). Verovatno se zato i kaze da je u USA sve moguce.. Polako cak vidim neke naznake da se podudarna kultura "brzog zivota" sada lagano siri i na nasa podrucja. Osobito ulaskom regiona u EU,, a u vecim kompanijama i zastupnistvima u sustini i ovde. Takodjer ljudi sada sve vise rade po ceo dan, pa kao i tamo, druze se tek u pauzama za rucak ili po restoranima. Takodje ostaje im nista ili tek malo vremena za povrsna druzenja, sve manje za kafice ili sport... Otudjenje s vremenom i napretkom tehnologije jeste, na zalost, neminovnost novim generacijama. Kako se u svemu tome snaci u narednim vremenima i kako odrzati taj nama svojstven duh sirine, ali i dubine, ostaje za videti. Vec na ovim prostorima to sad postaje sve teze, a kako taj duh tek odrzati ili preneti na drugo podneblje i implantirati ga u stranu sredinu predstavlja pravi izazov..
|
|||
|
|||
![]() Citat:
U Americi do sada nikada nisam bio ali iz iskustava licnih prijatelja iz Chicaga, barem po tome vidim da je ipak dosta bolje u odnosu na veci deo Evrope, izgleda da je u Evropi jedino dobro ziveti u tim Juznim tj. Mediteranskim zemljama gde su i ljudi topli nego je tesko u takvim zemljama naci neko adekvatno zaposlenje dok je cela Amerika neki Balans u svemu tome. |
|
|||
|
|||
![]() Citat:
![]() ![]() To za Bavarce i gledanje sa visine, moze se recimo primeniti i na neke Beogradjane koji na ljude iz unutrasnjosti gledaju sa visine ![]() Depresija je i u Srbiji ziveti u mnogo malom mestu, a tek u Americi. Nije bas previse velikih gradova, naprotiv veliki deo drzave su mala mesta u kojima apsolutno nista nema, mozda jedan Mc Donalds, Starbucks i jedan bar, neki trzni centar na 30 km odatle. To su takoreci sela, malo naprednija od nasih, i ako nisu blizu nekog veceg mesta ti ljudi nemaju bas alternativu i vrlo su zatvoreni. Nije isto ziveti u Minhenu ili nekom selu par desetina km od grada, kao sto nije isto ni ziveti u Njujorku i recimo Corningu(koji je u drzavi NY, to je mali gradic varosica gde sam bila pa zato navodim) koji ima 5000 stanovnika, jednu ulicu sa dva restorana, jednim kafeom i 3 prodavnice. Pritom je i tih 5000 ljudi rastrkano po naseljima, sto bi bila sela kod nas. Nasi ljudi uglavnom odlaze u veca mesta i gradove, pa je zato malo drugacije iskustvo, ali slabo ko prica o ovom delu Amerike koji ja spomenuh i koji je u vecini, prosto zato sto na takvim mestima ne zivimo. Na kraju, ja znam ljude koji su se jako lepo uklopili u Evropu, evo i Svetlana je podelila svoje iskustvo. Ja mislim da sve zavisi od osobe do osobe. Ja sam se lepo uklopila i u americko drustvo, a verujem da mi ne bio problem da se uklopim i u bilo koje evropsko.
|
|||
|
|||
![]() Citat:
Amerika je daleko od toga sta vam neko prica, i Amerika nije samo Chicago. Velika je zemlja sa mnogo razlicitih sredina i kultura i kao takva ne moze da se opisuje na osnovu jednog grada. Chicago je specificna sredina za nase ljude, zato sto je tamo nasa zajednica ogromna, pa se ljudi osecaju kao kod kuce. Samim tim im se ne menja mnogo nacin zivota u odnosu na ono kako su ziveli u Srbiji. Koliko su se nasi ljudi u Cikagu zapravo integrisali u drustvo, ako im se zivot opet svodi na nase ljude, okupljanja, kafane, crkvu... Pitajte prijatelja koliko bliskih prijatelja Amerikanaca ima, ili uopste prijatelja neke druge pripadnosti osim Balkanaca. Ne moze Amerika biti bolja od Evrope, ako nista drugo ono bar u smislu socijalne politike- tu mislim na zdravstveno osiguranje, godisnji odmor, penziju, skolstvo.
|
|||
|
|||
![]() Citat:
![]()
|
||||
|
||||
![]()
Generalno nasim ljudima je uvek problem u vecini zemalja taj sto se ne druzi van posla. Ja na to ne gledam kao nesto negativno. Naprotiv
![]() Gledaju da se prilepe za nase kao sto Danijela kaze, vidjaju se u crkvi i uvek nekoj "nasoj" kafani gde naravno tuguju za svoju zemlju i pljuju tamo gde rade Sve zavisi kakvi ste, ako ste introvertni nema zime ![]() Na kraju krajeva dosta prijateljstva kod nas su lazna i iz interesa Ljudi se sve manje podnose al se trpe nekako Uvek mi je smetalo kad neko kaze "ali ljudi se tamo ne druze, sam-a/i smo nemamo nikoga" a nece ni da probaju sa kolegama nego sve cekaju da ih neko pozove ![]() Ako ce vam nedostajati ogovaranje na kafici svaki dan s prijateljicom ostanite na brdovitom Balkanu Last edited by Andrew Wiggins; 13.11.2020 at 23:29. |
|
|||
|
|||
![]() Citat:
![]()
|
![]() |