ZELENA KARTA - LUTRIJA  
Balkan
Njujork
Čikago
Los Anđeles

Nazad   ZELENA KARTA - LUTRIJA > FORUM > Život u USA > Vodič za emigrante

Vodič za emigrante Planiranje selidbe, šta raditi po dolasku, procedura dobijanja papira...

Vodič za emigrante » Poslediplomske studije u Americi (Graduate studies) » Bitni linkovi
Početak u USA Stan Posao Kola (Automobil) Osiguranje
Porez Dešavanja Naša mesta Putovanja Avionske karte

Odgovori

Thread Tools Display Modes
Staro 05.12.2013, 13:40
lover's Avatar
lover lover je offline
Stari vuk

Datum prijave: 25.07.2010
US lokacija: Ko zna!? Mozda NYC jednog dana.
YU lokacija: Gradiska, RS, BIH
Nepromenjeno

Citat:
Prvobitno poslao korisnik vuxanne Prikaz poruke
Lover ja sam isla na neki bajagi prestizan faks (Purdue University, West Lafayette, IN). Imas ovde brdo fakulteta, maltene svaka varosica im ima fakultet. A sve zavisi na koga nabasas, nema ti tu pravila. Kod mene u labu je bilo 4 Kineza bez ijdenog rada, i pre i posle mastera/PhD-ija. Mozda su objavili 3 puna kapa za vreme doktorata.
Razumijem sta govoris, ali moram necim nadoknaditi minus sa ocjenama. Pokusacu u toku iduce godine uraditi par radova, kako bih povecao sebi sanse i bio konkurentan.
Staro 05.12.2013, 21:08
american woman american woman je offline
Član

Datum prijave: 05.12.2013
Nepromenjeno

Procitala sam sve vase postove. Imam pitanje. Ali prvo bih da objasnim sledece- 2000.godine sam upisala Fakultet politickih nauka u Beogradu,odsek socijalna politika i socijalni rad.Prosek mi je oko 7,5,ali problem je u tome sto sam zbog bolesti morala da pauziram sa studijama od 2005.godine,tako da sam diplomirala tek pocetkom 2013.,kada sam resila i svoje zdravstvene probleme.Nisam objavljivala nikakve strucne radove ili tome slicno.Pritom radi se o bachelor diplomi.Pre 2 meseca sam upisala i specijalnu edukaciju za psihoterapeuta,iz oblasti kognitivne i bihejvioralne psihoterapije,zahvaljujuci srodnom zvanju socijalnog radnika koje imam.Medjutim ta edukacija traje 4 godine.A vise od toga me interesuje mogucnost postdiplomskih studija iz oblasti psihoterapije na nekom od americkih univerziteta. Nekada je diploma socijalnog radnika sa FPN-a bila priznata u Evropi i svetu,ali ne znam da li je to i danas slucaj. Zanima me da li neko zna da li je diploma naseg fakulteta politicikih nauka priznata u USA,dovoljno da se na osnovu nje mogu upisati postdiplomske ;da li imam ikakve sanse da me prihvate,obzirom na ovakvu istoriju studiranja? Engleski govorim dobro. Da naglasim da nemam finansijsku moc kojom mogu da garantujem bilo sta,tako da bih trazila finansijsku podrsku fakulteta,o kojoj ste pisali ovde. Hvala vam unapred na odgovorima .
Reply With Quote
Staro 05.12.2013, 22:35
lover's Avatar
lover lover je offline
Stari vuk

Nepromenjeno

Vuxanne, sada sam procitao u jednom clanku da prijave na pojedinim univerzitetima pocinju u oktobru, decembru ili januaru! Kakva su tvoja iskustva i da li to vazi, samo za dodiplomce ili i postdiplomce? Malo mi je to nepovezano i nejasno! Na jednim pocinje u oktobru, dok na drugim kasnije. Ko se prijavi, prijavio se!
Znas i sama kako kod nas funkcionise, prvo ljeto, pa ako ne popuni kvota, dolazi jesen, pa ako se i tada ne popuni, ide treci prijemni.
Procitao sam tvoje prve postove i drzim se toga, da treba minimum oko godinu dana prije da se spremim.
Samo!!! mislim se,... hocu li stici sve odraditi na vrijeme, npr. do oktobra, ako je to istina.
Staro 05.12.2013, 22:45
lover's Avatar
lover lover je offline
Stari vuk

Nepromenjeno

Moze li mi neko pojasniti sta sad ovo znaci: Pearson Test of English (PTE) (Academic Module)? Koji je to nivo? Pa onda poslije kaze: An alternative to the TOEFL, scores of 58 or higher will be accepted.
Staro 06.12.2013, 01:50
vuxanne vuxanne je offline
Amer

Datum prijave: 13.10.2009
YU lokacija: Bilo kuda kiki svuda
Nepromenjeno

Ja sam poslala prijavu 8 februara a pocela da studiram 22 avgusta iste godine. TOEFL i GRE sam polagala u oktobru prethodne godine. 8 februara sam magistrirala zato sam se tad prijavila.
Reply With Quote
Staro 06.12.2013, 16:26
lover's Avatar
lover lover je offline
Stari vuk

Nepromenjeno

Citat:
Ja sam poslala prijavu 8 februara a pocela da studiram 22 avgusta iste godine. TOEFL i GRE sam polagala u oktobru prethodne godine. 8 februara sam magistrirala zato sam se tad prijavila.
Gledaj, da li mogu direktno sa fakultetskom diplomom, bez mastera, da se prijavim za PhD? U jednom postu sam procitao da moze. E sad, neki univerziteti traze master ili ekvivalent prije upisa, dok neki ne. Posto sam zavrsio po starom programu, nije mi tu jasno. Drugo, pojasni mi malo sistem departmana i major-a? Pokusaj mi uprostiti po nasem.
Da li se kod prijava na odredjene graduate departmane odredjuje major koji zelim upisati ili ostaje samo departman?
Staro 07.12.2013, 17:14
Amer

Nepromenjeno

Citat:
Prvobitno poslao korisnik lover Prikaz poruke
Gledaj, da li mogu direktno sa fakultetskom diplomom, bez mastera, da se prijavim za PhD? U jednom postu sam procitao da moze. E sad, neki univerziteti traze master ili ekvivalent prije upisa, dok neki ne. Posto sam zavrsio po starom programu, nije mi tu jasno. Drugo, pojasni mi malo sistem departmana i major-a? Pokusaj mi uprostiti po nasem.
Da li se kod prijava na odredjene graduate departmane odredjuje major koji zelim upisati ili ostaje samo departman?
Moze ako imas dipl.ing pa ga priznas ovde u evaluation services - moja jedna drugarica Ruskinja je tako uradila. Za cetvorogodisnje fakultete mislim da ih i dalje gledaju kao B.S.

Na novim fakuletskim diplomama sad pisu master za ono sto je pre bio fakultet. To ti sve zavisi od slucaja do slucaja. Znam one koji su ovde dolazili sa dipl.ing-master diplomama na PhD direktno. Ali za one sa starim diplomama (sto je i moj slucaj), prvih pet godina se racunalo kao B.S. a sledece tri kao M.S.

Ovde je univerzitet podeljen u koledze (npr College of Engineering), a koledzi u departmane (npr. Department of Biomedical Engineering). Major ti je oblast studija, sto smo kod nas zvali studiram to i to. Major je obicno isto kao departman, organizaciona jedinica unutar koledza. Neki departmani su dalje podeljeni na programe, ali obicno je PhD u oblasti departmana.

Pogledaj ovo

i wikipedia - Higher Education in US
Reply With Quote
Staro 07.12.2013, 19:09
lover's Avatar
lover lover je offline
Stari vuk

Nepromenjeno

Citat:
Moze ako imas dipl.ing pa ga priznas ovde u evaluation services - moja jedna drugarica Ruskinja je tako uradila. Za cetvorogodisnje fakultete mislim da ih i dalje gledaju kao B.S.

Na novim fakuletskim diplomama sad pisu master za ono sto je pre bio fakultet. To ti sve zavisi od slucaja do slucaja. Znam one koji su ovde dolazili sa dipl.ing-master diplomama na PhD direktno. Ali za one sa starim diplomama (sto je i moj slucaj), prvih pet godina se racunalo kao B.S. a sledece tri kao M.S.

Ovde je univerzitet podeljen u koledze (npr College of Engineering), a koledzi u departmane (npr. Department of Biomedical Engineering). Major ti je oblast studija, sto smo kod nas zvali studiram to i to. Major je obicno isto kao departman, organizaciona jedinica unutar koledza. Neki departmani su dalje podeljeni na programe, ali obicno je PhD u oblasti departmana.

Pogledaj ovo

i wikipedia - Higher Education in US
Hvala za linkove. Prvi sam gledao neki dan, a drugi cu malo detaljnije prostudirati.
Vec sam gledao pojedine univerzitete i koledze. Razlikuju se jedan od drugog, u smislu same strukture i graduate studija. One oblasti sto mene zanimaju su u vecini slucajeva major (koji nisu u vecini slucajeva obuhvaceni PhD studijima), ili su razdvojene u dva razlicita departmana. U nasem sistemu je u sklopu jednog departmana.
Drugo, tamo gdje su obije discipline spojene, u velikom slucaju spadaju u MS ili Profesional, sto me ne zanima.
Da mi je barem naci, samo jedan univerzitet ili college ili school da u sklopu jednog departmana se nadju obije discipline koje mene zanimaju (viticulture & enology).
Jos nesto! Ispravi me ako grijesim.
Na pojedinim univerzitetima se nude, pored Assistentships i Scholarships i Fellowships. Scholarships obuhvataju istrazivacku skolarinu gdje se placa smjestaj i zivot, dok Fellowships obuhvata samo skolarinu? Mislim da sam tako razumio.
Hajde da te ne gnjavim sada vise!
P.S. Bice to vec u sljedecem postu!!!
Staro 07.12.2013, 19:47
Amer

Nepromenjeno

A sto ne trazis "Agriculture" ili "Food science" pa onda izaberi ovo kao temu teze/disertacije? Ovo ti je bas usko specificno, sumnjam ja da bas ovde imas svugde tako specificno definisano.

Npr. sa mog bivseg univerziteta:
ABE

ili

Food Science
Reply With Quote
Staro 07.12.2013, 21:04
loreley loreley je offline
Drug član

Datum prijave: 04.09.2013
Nepromenjeno

Meni su savetnici iz Americkog kutka u Beogradu eksplicitno rekli (pitala sam) da nakon osnovnih studija kod nas, u USA moze da se upise bilo MS, bilo Phd (i ostale varijante dolaze u obzir, naravno). A pitala sam ih direktno jer sam primetila da na USA fakultetima ne postoje nikakvi preduslovi za upis na ove nivoe studija (osim zavrsenih udergraduate studija). Naravno, zavisi od oblasti, a posebno od pojedinacnih fakulteta da li ce da nas prime - ali MS sam po sebi nije preduslov za upis na Phd.

Sve ovo se itekako uklapa u generalnu viziju americkog obrazovnog sistema, gde je svako samostalno odgovoran za krojenje svog obrazovnog puta. Po principu: sve moze, svuda su vrata otvorena, ali sami moramo umeti da procenimo da li cemo uspeti da stignemo do cilja.

Po mom misljenju, ici sa nasih osnovnih studija direktno na Phd (bilo gde) nije bas realno. Prevelik je to zalogaj, zahteva ozbiljan rad (u ovom slucaju jos i na stranom jeziku), a pre svega ozbiljnu pripremljenost za takvu vrstu rada - sto mi na nasim fakultetima nikako nismo dobili. Svelo bi se na: lako je upisati, a tesko zavrsiti. O nastavku studija i sama razmisljam i, sagledavsi kompletnu situaciju, dosla sam do zakljucka da master, iako nije administrativni preduslov, itekako jeste neophodna prva stepenica da se covek ljudski pripremi za eventualni kasniji upis na doktorske studije kako bi na njima mogao valjano da se posveti ozbiljnom radu. Takodje je prilika da se stranac navikne na novi sistem, na akademski rad na stranom jeziku (ukoliko do sad nije imao priliku da se bavi ozbiljnim istrazivackim radom i pisanjem teza na istom), kao i da usput bolje upozna kako stvari tamo funkcionisu, sto ce mu omoguciti da kasnije izabere adekvatne Phd studije (u skladu sa svojim interesovanjima, kapacitetima i potrebama na trzistu rada).
Reply With Quote
Odgovori

Pravila pisanja