![]() |
|
|
Vodič za emigrante Planiranje selidbe, šta raditi po dolasku, procedura dobijanja papira... |
Vodič za emigrante » USA Taxes » Bitni linkovi | ||||
Početak u USA | Stan | Posao | Kola (Automobil) | Osiguranje |
Porez | Dešavanja | Naša mesta | Putovanja | Avionske karte |
![]() |
|
Thread Tools | Display Modes |
|
|||
|
|||
![]() Citat:
To bih po nj. predlogu uradio u papirnoj formi (formular ima dve strane A4 formata) Ja bih se potpisao na formularu na mestu gde se moram potpisati. Ali ako bi neko popunjavao online u moje ime (prateci link koji ste postavili), da li bi to taj neko to mogao da uradi za mene online bez mog prisustva? ako sam ja u to vreme u Srbiji a taj neko u USA... i koji moji dokumenti-podaci- papiri su mu potrebni da to moze da izvede? Pretpostavljam da nema potrebe da uracunavam zaradu koju sam u medjuvremenu zaradio u Srbiji, jer sam porez na tu zaradu vec platio drzavi Srbiji.. tj. da ja Amerima popunjavam samo za porez na ostvarenu zaradu u Americi... Last edited by markoni; 15.03.2017 at 01:53. |
|
|||
|
|||
![]() Citat:
Vasa je odluka da li verujete nekom drugom da prijavi porez umesto vas (representative) i kome cete poveriti svoje licne podatke, pre svega socijalni broj. Ispod odredjene zarade niste duzni da popunjavate poreske prijave, ali imajte u vidu da je to jedini nacin da dokazete svoje prihode ukoliko je potrebno. Za mnoge beneficije je neophodno da je porez uredno prijavljen, bez obzira na visinu prihoda. Sup.Mod.
Facebook Page: Zelena Lutrija - Vas Vodic za Uspesnu Imigraciju u USA/SAD Last edited by SEEUSAIC; 15.03.2017 at 04:38. |
|
|||
|
|||
![]() Citat:
Razmatram da li je zaista neophodno da prijavljujem zaradu ostvarenu u Srbiji (bez obzira dal cu morati nesto da im doplatim za to ili ne), zanima me da li to rade svi koji nisu odmah dali otkaz u svojoj maticnoj drzavi, cim su prvi put otisli u Ameriku da bi aktivirali izdavanje GC. Zato sto kada sam se vratio u Srbiju, nastavio sam da radim posao koji sam pre radio jos nekoliko meseci... a pretpostavljam da ako njima to tako kazem meni ne verujem da ide u prilog na ulasku u drzavu ako oni to cuju (dal mozda oni imaju tu informaciju baz da im ja to kazem, ne znam)... inace, za sada ne idem u smeru da sto pre steknem drzavljanstvo, nego da udjem i ostanem za stalno nakon 7-8 meseci provedenih van USA. |
|
|||
|
|||
![]() Citat:
Ako odlucite da prijavite porez, bez obzira na to da li je ukupan iznos prihoda is svih izvora i iz svih zemalja nizi od zakonske granice za prijavu poreza na prihod, onda morate prijaviti i prihod iz Srbije. Ukoliko odlucite da ne predate prijavu jer su vam prihodi nizi od zakonske granice, onda ne prijavljujete ni jedan ni drugi prihod, ali ako kada se vratite resite da se prijavite za neke od socijalnih programa, moguce je da ne budete kvalifikovani zbog neprijavljivanja poreza. U svakom slucaju, sveukupni prihodi, iz svih zemalja, podlezu poreskoj regulativi u USA. Sup.Mod.
|
|||
|
|||
![]() Citat:
Kolika je zakonska granica, kada se saberu svi prihodi da se mora prijaviti? (bruto-neto u svim zemljama) Da li je to jedina sankcija (da nisam podoban za socijalni program) ako uopste ne popunim taj obrazac i ne predam nista do 18. aprila? I da li je to trajna sankcija ili privremena (na neki period vremena)? Mogu li zbog toga (ako ne bih popunio) da dovedu u pitanje moj sledeci ulazak u USA ili boravak tamo? Ja sam planirao da prijavim to sto sam zaradio u Americi, za sta sam dobio w2, dok ovo u Srbiji da ne navodim niti da im spominjem... jer mislim da nije da mi to ide u prilog na ulasku u zemlju posle 7-8 meseci odsustva iz Amerike i rada van Amerike... eto zasto... i jer pretpostavljam (nadam se) da oni nemaju uvid u to da li sam ja radio u nekoj drugoj drzavi ili nisam dok sam bio van US... Kako vi mislite da mi je najpametnije da uradim? |
|
|||
|
|||
![]() Citat:
Granice prihoda mozete pronaci na ovim linkovima, ili generalno na fotografiji dole. Citat:
Nase objasnjenje ne spominje nikakve sankcije niti podobnost, jednostavno receno poreska prijava je jedan od dokaza prihoda, mnogi socijalni programi imaju granice za prihode. Sup.Mod.
|
|||
|
|||
![]()
Da podelim svoje iskustvo, posto i dan danas primam platu u Srbiji iako nisam tamo, imao sam nedoumice sta da radim sa prijavom poreza. Prosto, otisao sam u H&R Block, pitao i zavrsio sce tamo. Kako mi je rekla zena koja mi je uradia poresku prijavu, posto sam green card i nisam drzavljanin, ne moram da prijavljujem nista, jer su vec svi porezi placeni u Srbiji. Uradila je to, naplatila 170 dolara (mogao sam i dzabe preko turbo taxa, ali sto je sigurno, sigurno je). Samo me je pitala da li u Srbiji na racunu imam vise od 10.000 usd, a posto nemam rekla je da ne moram nista prijavljivati... Eto toliko, mada i svakom bih posavetovao da ode u neku agenciju i proveri....
|
|
|||
|
|||
![]() Citat:
Reporting Foreign Income: Eight Tax Tips From the IRS. IRS - Income from Abroad is Taxable IRS - United States Income Tax Treaties - A to Z Turbo Tax Foreign Income FAQ Sup.Mod.
|
|||
|
|||
![]() Citat:
Sve sto imas u Srbiji - ne spominjes. Ono sto imas na W2, to ti je. Prve godine sam na kraju imao zaradjeno oko 12.000 za 6 meseci. posto sam jedini radio (zena i dete uz mene), dobili smo 6.500$ povrata. Neverovatno!!! Ove godine isto,ali sam zaradio vise, iznad linije siromastva smo i dobicemo oko 3.000$. Moj savet - drz se svog W2, odradi sve na TurboTax i Bog da te vidi!!! |
|
|||
|
|||
![]() Citat:
Pa to meni zvuci prosto nehumano, da na 12.000$ traze povrat 6.500$... cak i da si samac, a kamoli sa porodicom... koliko sam shvatio, ja treba da dam neke dve prijave sa mojim potpisom do 18-tog aprila ako predajem u papiru, a radi se o federal i na state of illinois. pretpostavljam da je jedna od te dve prijave (federal i state illinois) na ovom linku https://www.irs.gov/pub/irs-prior/f1040ez--2016.pdf e sada, na kom linku mogu naci drugu od te dve prijave, koje treba popuniti i potpisati? |
![]() |
|
|
![]() |