![]() |
|
|
Vodič za emigrante Planiranje selidbe, šta raditi po dolasku, procedura dobijanja papira... |
Vodič za emigrante » Limit za prenos novca » Bitni linkovi | ||||
Početak u USA | Stan | Posao | Kola (Automobil) | Osiguranje |
Porez | Dešavanja | Naša mesta | Putovanja | Avionske karte |
![]() |
|
Thread Tools | Display Modes |
|
||||
|
||||
![]()
Izgleda da ću morati pojedinačno "hvatati" bosance&hercegovce ovdje na forumu za njihova iskustva, ovo pitanje mi zaista stvara nervozu.
|
|
|||
|
|||
![]() Citat:
2. Najbolje je da odes u banku i da uradis WIRE transfer na racun u US. Tj ovako otvoris racun u banci i trazis e-banking ili ovlastis nekoga od rodbine (u Srbiji mora rodbina) zatim kad odes u US samo mu kazes da ti uplati na racun u US banci. Druga opcija je na primer e-banking (tj online) na primer znam da Unicredit banka u Srbiji moze uz pomoc tokena online na strani racun a u BIH koliko znam takodje ima Unicredit. Mada ja bih ipak ovlastio nekoga. Jer znam da mi to sa Unicredit nesto bilo komplikovano te ne moze iz dinara u dolare te ne moze ovo te ne moze ono. Citat:
|
|
|||
|
|||
![]()
Posto sam se interesovao ovih dana, samo da rezimiram nacine za prenosenje efektivnog stranog novca (najbolje dolara, jel'te) preko granice, po vazecim propisima u BiH:
1) Bez prethodnog odobrenja, rezident moze prenijeti devize u vrijednosti do 2500 EUR. Uz potvrdu iz banke da je novac podignut sa deviznog racuna, moze se prenijeti jos 2500 EUR. Iz ministarstva finansija RS sam dobio tumacenje odredbe koja regulise ovo pitanje da se ovo odnosi na pojedinca rezidenta. Dakle, bracni par moze bez prethodnog odobrenja, uz potvrdu da je novac podignut sa deviznog racuna prenijeti deviza do 10000 EUR. Izvor: http://www.vladars.net/sr-SP-Cyrl/Vl...vca,%20KM,.pdf 2) Za iznose vece od toga (bez ogranicenja) u slucaju iseljenja, u zavisnosti od nacina prenosa novca, procedura je sledeca: a) Ukoliko imate namjeru novac fizicki nositi preko granice, potrebno je odobrenje Ministarstva za Finansije. Potrebno je podnijeti zahtjev i priloziti kopiju pasosa u kome je imigraciona viza i dokaz iz banke o sredstvima koje namjeravate prenijeti (devizni racun, ugovor o orocenju). Potrebno je uplatiti taksu od 70 BAM. Ljubazni su i spremni radi brzine procedure da postupe po zahtjevu u elektronskoj formi (email sa attachmentima), ali ste duzni da dokumenta posaljete postom u svakom slucaju. b) Ukoliko planirate da vrsite transfer sa vaseg racuna na racun u americi, dozvoljen je jednokratni prenos neogranicenog iznosa uz potvrdu da radi o iseljenju. Obicno je dovoljno dati na uvid pasos sa imigracionom vizom, ali ovo moze zavisiti od interne politike banke, pa se treba prethodno informisati u vezi sa tim. Po mom saznanju, Nova Banka trenutno ima najpovoljnije uslove za SWIFT transfer. Naknada se krece 0.2%-0.5% zavisno od iznosa, po principu veci iznos manji procenat. Da bih prikupio ove podatke, zvao sam Ministarstvo finansija, Devizni inspektorat, Carinsku ispostavu i nekoliko banaka. Ovakvi zahjevi izgleda nisu cesti, jer niko sem Ministarstva finansija nije imao spreman odgovor na prvu. Nadam se da ce nekome ovo biti od pomoci ![]() |
|
||||
|
||||
![]()
Hvala holmes na ovim informacijama.
I mi smo ovih dana upravo u ovoj priči. Doduše ne ovako konkretno, obzirom da imamo još nekih 3mj do polaska, ali da, razmišljamo kako to najbolje/najpametnije uraditi. Čini mi se da je malo tko išao po ovom principu, prijavi, pribavi odobrenje, plati taksu itd. Mislim da ljudi više idu po principu pare u džep i put pod noge. Svakako bih voljela čuti iskustva kojeg iskusnog "zelenaša" sa one strane bare ![]() btw. holmes kad je Dday?
2014EU00003xxx 22.10.2012. prijava za DV-2014 01.05.2013. izvučeni ![]() 21.05.2013. poslali kovertu u Kentucky 29.05.2013. koverta stigla u Kentucky 08.11.2013. Intervju - vize odobrene ![]() 31.03.2014. Landed in Chicago Last edited by via; 25.12.2013 at 00:00. |
|
||||
|
||||
![]()
Mi inače letimo iz ZG. Dakle, treba izaći iz BiH, pa carinska kontrola na ulazu u HR, pa još jedna na aerodromu. Prilično veliki rizik da se ide na blef i bez nekog važećeg odobrenja za iznošenje novca iz BiH.
Zanima me ipak, informacije radi, da li je netko i tako radio. Dosta je iskustva ljudi koji lete iz matične zemlje (Srb, Hrv), pa postoji možda mala razlika u odnosu na nas koji moramo preći tri carinske kontrole samo da bi sjeli u avion. Da li vas automatski kad ugledaju vize pitaju za količinu novca koju nosite ili zavisi od carinika/momenta/sreće? Mi kad se pojavimo na jednoj pa na drugoj granici sa četiri kofera i vizama lako je spojiti dva i dva, netko mora postaviti pitanje novca i eto problema ako nemamo to odobrenje.
2014EU00003xxx 22.10.2012. prijava za DV-2014 01.05.2013. izvučeni ![]() 21.05.2013. poslali kovertu u Kentucky 29.05.2013. koverta stigla u Kentucky 08.11.2013. Intervju - vize odobrene ![]() 31.03.2014. Landed in Chicago |
|
|||
|
|||
![]()
Upravo zbog toga sam se i informisao. Idem sa porodicom i ne treba mi problem na granici. Narocito jer legalan nacin postoji, a nije skup ni tezak. Zamisli samo situaciju na aerodromu ako nadju novac koji nije prijavljen. Sve i da ti ga ne oduzmu, moguce je da ces zakasniti na let, objasnjavajuci se sa carinicima. Dozvoljena suma za bracni par je vec dovoljno velika, a ako je suma veca od toga onda je bolje nesto ponijeti sa sobom, a ostatak prebaciti sa svog deviznog racuna kasnije na racun u USA. Mislim da je bolje tako nego rizikovati da nosis vecu sumu sa sobom kroz sve security i carinske punktove na aerodromima.
Letim polovinom sledeceg mjeseca Via i vec sam uveliko u online shopovima za stvari koje cu morati da kupim u prvih par dana ![]() |
|
||||
|
||||
![]()
Ne znam sta se plasite toliko, mi smo bez problema preneli novac preko granice, pola ja, pola supruga
![]() Niko nista nije pitao. Nemojte da se opterecujete, to nikoga ne zanima, pogotovo carinika kome je dosta i ovog posla koji vec radi, a ne jos da mora da broji pare ![]()
01.05.2013. Izvucen 2014EU00008xxx 21.05.2013. Poslati papiri u Kentucky 28.05.2013. Stigli papiri u Kentucky 13.09.2013. Zakazan intervju 13.11.2013. Obavljen lekarski pregled 21.11.2013. Intervju uspesno zavrsen Od 12/13/2013 u USA |
|
|||
|
|||
![]()
Nije problem unosenje novca u stranu drzavu, nego iznosenje iz maticne drzave. Svaka drzava ima pravila koliko novca sme da se iznese. Kad se iz maticne drzave izadje, pred ostalim carinicima je bolje imati novca nego ga nemati.
No, slazem se da je bolje osigurati potvrde da je sve legalno. Medjutim, to odobrenje za iznosenje novca ce interesovati samo carinike na izlazu iz nase maticne drzave, ostali nemaju nista sa tim. Za njih je mozda bolje imati potvrdu da smo taj novac podigli sa sopstvenog racuna, ako vec nosimo gotovinu i ako se radi o velikim iznosima (a mislim da par desetina hiljada E ili $ to svakako nije). |
|
||||
|
||||
![]()
Mozda samo potvrda da si podigao novac sa svog racuna (ukoliko se bas desi da neko trazi), ali da placate bilo kakve takse za iznosenje novca i slicno, to nikako!
01.05.2013. Izvucen 2014EU00008xxx 21.05.2013. Poslati papiri u Kentucky 28.05.2013. Stigli papiri u Kentucky 13.09.2013. Zakazan intervju 13.11.2013. Obavljen lekarski pregled 21.11.2013. Intervju uspesno zavrsen Od 12/13/2013 u USA |
|
||||
|
||||
![]()
Moram priznati da smo se mi prilično opteretili sa ovim pitanjem. Opet kažem, misim da je jednostavnije kad u svojoj matičnoj državi sjedaš u avion i adio, jedna carina i ok. Kako postoje pravila vezana za iznosenje novca iz matične zemlje tako postoje i pravila za unošenje novca u drugu zemlju, mi se moramo pozabaviti i tim. Dakle, iznošenje iz BiH, unošenje iz EU pa inošenje iz EU
![]() Unos gotovine u Zajednicu i iznos gotovine iz Zajednice (strane i domaće valute i drugih sredstava plaćanja – primjerice putnički čekovi, prenosivi vrijednosni papiri, uključujući čekove, mjenice, bjanko zadužnice i novčane uputnice i drugo) slobodan je i bez ograničenja u svoti za sve fizičke osobe, koje mogu uz prijavu carinskom službeniku nesmetano prenositi bilo koju svotu gotovine u bilo kojoj valuti. No obvezatna je prijava carinskom službeniku na graničnom carinskom uredu svakog unošenja gotovine u Zajednicu i svakog iznošenja gotovine iz Zajednice u svoti od 10.000,00 EUR-a ili više, odnosno u protuvrijednosti tog iznosa u drugim valutama ili drugim sredstvima plaćanja. d 1. srpnja 2013. godine za prijavu gotovine u primjeni je Obrazac za prijavu gotovine, koji se može elektronički ispuniti i ispisati te tako predati carinskom službeniku na graničnom carinskom uredu ili ga se može ispuniti na samom graničnom uredu. Obrazac se može ispuniti na hrvatskom ili engleskom jeziku. Dakle, uz obaveznu prijavu carini, nema limita novca koji se može prenositi, ovo ću morati još provjeriti. Na ovim našim prostorima mi ništa više nije sigurno, i imam utisak da se uvijek može naći neki neinformisani, nadobudni carinik koji će ti praviti probleme koliko god ti dokaza i odobrenja imao. Mislim, ako radiš sve legale na kraju ćeš vjerovatno dokazati da si u pravu, ali kad ti oduzme i vremena i živaca, a još u takvim uslovima dovoljno ti je stresan sam čin odlaska, bez peripetija vezanih za novac. Razmišljali smo i mi o toj varijanti u džep i ušuti se, ali da je rizično, daaaaa. Mislim, možda nitko ne bi ništa pitao, ali šta ako pita. Uvijek ali...
2014EU00003xxx 22.10.2012. prijava za DV-2014 01.05.2013. izvučeni ![]() 21.05.2013. poslali kovertu u Kentucky 29.05.2013. koverta stigla u Kentucky 08.11.2013. Intervju - vize odobrene ![]() 31.03.2014. Landed in Chicago Last edited by via; 25.12.2013 at 08:33. |
![]() |
|
|
![]() |