ZELENA KARTA - LUTRIJA  
Balkan
Njujork
Čikago
Los Anđeles

Nazad   ZELENA KARTA - LUTRIJA > FORUM > Život u USA > Vodič za emigrante

Vodič za emigrante Planiranje selidbe, šta raditi po dolasku, procedura dobijanja papira...

Vodič za emigrante » Koliko košta život u Americi » Bitni linkovi
Početak u USA Stan Posao Kola (Automobil) Osiguranje
Porez Dešavanja Naša mesta Putovanja Avionske karte

Odgovori

Thread Tools Display Modes
Staro 16.12.2009, 03:24
landlord's Avatar
landlord landlord je offline
Amer

Datum prijave: 21.05.2008
US lokacija: Chicago, IL
YU lokacija: Sarajevo, B&H
Nepromenjeno

U srcu Bosna, u glavi fosna.. to ja uvijek kazem..

Ma ti ljudi koji su dosli 90-tih silom (ne)prilika.. i koji su jos na istim poslovima, ili nisu puno napredovali.. uglavnom su ljudi koji su dosli sa viskom godina, bez znanja jezika, bez para, i sa pokojim djetetom.. kojeg je trebalo prehraniti..

Nisu oni imali vremena, za ucenje jezika ili neko ozbiljnije skolovanje.. a kad su djeca odrasla tada je i voz z njih prosao.
Ali zato su njihova djeca nesto postigla i napravila korak dalje..

A sta je opravdanje amerikancima koji su rodjeni ovde a i sa 50 godina rade iste poslove?
26.5.2008 - uzvratio sam im svojom kovertom
29.5.2008 - dobili su moju kovertu
04.2.2009 - stigla druga koverta
19.2.2009 - uspjesno zavrsen ljekarski pregled
26.2.2009 - AOS stigao
13.3.2009 - zakazan intervju
17.3.2009 - Dan kad sam pozelenio

U Americi od 24.05.2009.
Reply With Quote
Staro 16.12.2009, 04:11
Sloba_Kg Sloba_Kg je offline
Stari vuk

Datum prijave: 21.11.2008
US lokacija: Atlanta, GA
Nepromenjeno

Citat:
Prvobitno poslao korisnik lenhi Prikaz poruke
EVO JOŠ JEDNOG ZANIMLJIVOG TEKSTA SA DRUGOG SAJTA KOJI ĆU PODIJELITI SA VAMA!

Ja zivim u Americi 10 godina, a 15 nisam bio u Bosni. Ameriku nikako ne mogu podnijeti,iako ovdje imam sve, ovdje ne pripadam.
U maju ove godine otisao sam u Bosnu u namjeri da se konacno vratim nazad. Kada sam se vratio u Bosnu i obisao par gradova, u svojem mjestu odakle sam nisam bio, osjecao sam se kao da sam bacen s druge planete. Nista vise nije kao prije.
U mislima sam poredio Bosnu i Ameriku i shvatio da je u Bosni nastupila amerikanizacija ali na amaterski nacin, Bosna je izgubila sve svoje vrijednosti i po mojem misljenju ide ka svim vrstama rasula.
Ja sam mislio da je Bosna zadrzala svoje stare i dobre vrijednosti posto je Amerika zemlja nemorala, i svih vrsta kriminala, velika i ruzna zemlja, izuzetno konzervativna, zemlja policije i suda i slicno, u kojoj se osjecam kao rob. Amerika je otvoreni zatvor.
Ovdje mogu biti zadovoljni samo oni koji nisu imali nista prije nego sto su dosli ovdje i zadovoljni su oni sa sela koji nemaju nikakvu skolu, umjesto konjskih kola sada voze auta. Slicno je i sa mnogim Amerikancima, mnogi Amerikanci su konje zamijenili autima.
Amerika je zemlja dikatuture, iz Bijele kuce komanduju citavom Amerikom, Amerika je uniformna zemlja.....u restoranu uvjek imate isti meni.......u svim restoranima Amerike......ista salata, isti dresing.....french, ranch,......griled salmon......isti sendvichi.......istog izgleda......Walmart, Keymart.....na svakom koraku u svakom mjestu iste prodavnice.....na radio stanicama svaki dan iste pjesme,ponavljanje po nekoliko puta,od istocne do zapadne obale, svaki grad i svako mjesto lice kao jaje jajetu, kao i ljudi.....svi lice jedni na druge, kao da su svi u rodu.......vecina ima upeglana i sjajana lica, zdrave zube a u kontrakstu imate americke propalice na ulicama, duge brade, sve vrste izopacenih lica i svu degradaciju koje uopste ima ljudski rod.
Na pijacama se prodaje otpad, ovdje se prodaju i zahrdjali i krivi ekseri..ovdje se prodje sve..ukoliko dobro upakujete *ovno ali moze prodati i svjeze...neko ce kupiti.

Mnogo Amerikanaca zivi u divljinama Amerike, neki u milonski vrijednim kucama, neki u nastambama gdje ni pas ne bi zivio.
Medjutim, ja ne znam kako su uspijeli izgraditi ovoliko cesta i asfalta, nigdje kao u Americi nema dvije stvari, toliko dobrih asfaltiranih puteva i toliko dobrih i zgodnih, i lijepih zena, koga interesuju asfalt i zene.
Centri gradova su puni rupa, kada se americki gradovi gledaju iz aviona izgledaju odlicno, nocu kada se upale svijetla fantasticno, kada udjete u centar grada, asfalt je ispucan, neravan, pun rupa, ulicne rasvjete su jos na drvenim banderama, zice svugdje vise, kuce su premostene kablovima, imate kuca iz sna, raznih stilova, od viktorijanskih do kolonijalnog stila ali i baraka koje nazivaju kucama, na ulicima se dila droga, prostituke su na svakom koraku Amerike, poslovni ljudi hodaju zajedno istim dijelovima grada gdje se na ulici igraju i djeca, mijesane su sve rase i nosnje, religije, policija sara okolo, sirene urlaju, skolski autobusi zaustavljaju saobracaj, ljudi parkiraju na suprotnim stranama, ljudi se ponasaju lezerno i komotno i najzanimljivije je sto su svi izuzetno uctivi, ljubazni u ophodnji, usluge u bankama i ostalim ustanovama su brze dok su u prodavnicama katastrofalno spore, uglavnom vecina u prodavnicama nema nikakvu skolu.
Vecina Amerikanaca nema nikakvo opste znanje ni o svojoj ni o tudjim zemljama niti su zeljni znanja.
Americki skolski sistem uci djecu samo na poslusnost i patriotizam, poslije zavrsene high skole, izlaze potpuno onesposobljene generacije.........jedna od najgorih stvari u Americi je nacin kako ljudi voze auta, neki prebrzo a neki presporo, nema normalnih......gine se svakog dana u saobracajnim udesima, prvi snijeg kada padne odmah udesi......udesi na stopovima, na potpuno ravnim ulicama, bez krivina, auta voze i mladi i stari ljudi, vozacka dozvola se dobija za 10 minuta probe.
Ovdje zivot odgovara samo onima koji nemaju pameti, njima je ovdje idealno, Amerika takvim ljudima omogucava sve. Ovdje ne zele pametne i skolovane ljude, sve pretvaraju u opstu masu, pametni se samo mogu snaci u kriminalu, ovdje kao i svugdje uostalo, ako si posten samo mozes propasti.
Moras nauciti da lazes, varas, i krades, da nemas skurpula ni prema kome, da sve to umijes,i to mnogim ljudima predstavlja izuzetnu slast.
Ovdje u obicnom zivotu nema predsrasuda......u politici postoje sve predrasude.....ovdje nije vazna ni ljepota ni starosti ni izgled ni religija, ni ruzan ni lijep, ni debeo ni mrsava, ni religija ni rasa......ovdje moze *ebati ko koga stigne........sve za pare.
S toga se javlja ogromna isfrustiranost., stvari su pod kontrolom policije koja je u Americi sve.....policajci ovdje mogu sve i svaki covjek je pracen na svakom koraku, cak i u svojoj vlastitoj kuci.......medju polcijacima su takodje najveci kriminalci.......koji hapse, tuku i u mnogim slucajevima i ubijaju.....na ulici. Zemlja oportunizma.......da bi isti taj zakon koji ganja ljude isto to radio kada dodju kuci s posla, policajci se bave kriminalom.....sudije i mnogi......
Ovdje su postavljen sve civilizacijske vrijednosti samo formalno, u Americi apsolutno nemate nikakva druga prava osim poslusnosti i da budete rob.
Unaprijed ste osudjeni ako zelite slobodu, morate se drzati zakona, reda i rada, ukolike ne zelite mozete ici zivjeti pod mostom.....ima toga jos......mozda kasnije o tome da napisem.

Kada sam dosao u Bosnu, umoran od Amerike, nagledao sam se nesagledive ljepote, nadisao se najljepseg zraka, najeo se najljepse hrane, ostavljao baksise konobarima, placao taxiste duplo, dijelio bosanske marke Ciganima, kupovao po prodavnicama i ono sto mi treba iz Bosne u Americi i ono sto mi ne treba, placao za citavo drustvo po nekoliko tura, narucivao hranu.......da bi me ti isti ljudi ostavljali samog za stolom i nazivali bosanskim Amerikancem, pitali kada sam otisao iz Bosne, odakle sam, zvali me Joe-Amerikanac....... Smijali se, rugali u lice, glumili ljubaznost ili neki trazili kako da im pomognem da dodju u Ameriku, pitali me ima li posla u Americi.........
Ljudi u Bosni su potpuno drugog civilizacijskog kruga, u zemlji u kojoj sam rodjen i odrastao.
Ljudi balkanske nekulture.

Vidio sam u Bosni ogromne i prelijepe kuce, jednostavno vile i zgrade, izgradjene poslovne prostore koji su prazni, zabave i korzoa na pretek., ljudi lijepo obuceni, cisti, mladi zapadnjackog izgleda i stila,mlade djevojke tako slobodno obucene, pjane mladice na ulicama, dvolitarske flase sarajevskog piva bacene na ulicama, luda preticanja na krivinama malobrojnih cesta, psovanje Boga na ulicama i u kafanama, cuo sam ezane s munara, vidio mnogo muslimanki tradicionalno obuceniih u dimije i muslimanske druge vrste, arapskog kruga, utegnute zene...u Bosni se cuti a vlada ogromna netrpeljivost jednih prema drugima...Bosna nikada nece biti vise ono sto je bila. Sve vrijednosti u Bosni su pale na dno a ljudi govore:"Nama je ovako dobro".
Pomislih i rekoh:"Odoh ja nazad u svoju Ameriku".

Mnogi se nasmijase za mnom, ja samo stisnuh zube i progutah svoju vlastitu slinu.

Znaci kao da sam ja napisao pricu mog poznanika odavde, koji ima preko 60 godina, zivi i radi radi ovde, ne moze da se vrati kuci (jer neko drugi zivi u njoj) a kad su bili u Bosni posle 2 dana je zeni rekao "ajmo mi nazad kuci u Ameriku. Mi ove ljude ne poznajemo".
I dan danas je tu, sinovi su uspesni ljudi, rade, stvaraju, ali oni i zena ne mogu da prezale tu njihovu Bosnu.
Valjda je to jer kad su oni bili kao mi nekako su i ziveli u onoj zemlji...
17.6.2008 - poslao kovertu u KCC
1.12.2008 - stigla druga koverta
15.1.2009 - zakazan intervju - VIZA ODOBRENA
U Atlanti od 13.maja 2009.
Reply With Quote
Staro 16.12.2009, 15:27
dragonn's Avatar
dragonn dragonn je offline
Drug član

Datum prijave: 08.07.2009
US lokacija: Chicago
YU lokacija: Pozarevac
Pošalji MSN poruku korisniku dragonn Pošalji Skype™ poruku korisniku dragonn
Nepromenjeno

Citat:
Prvobitno poslao korisnik landlord Prikaz poruke
U srcu Bosna, u glavi fosna.. to ja uvijek kazem..
Haha, izvini ali nasmejao si me do suza sa ovom recenicom
Staro 16.12.2009, 16:26
dreamerns dreamerns je offline
Super Moderator

Datum prijave: 14.06.2007
US lokacija: Burlingame, CA
YU lokacija: Novi Sad, Vojvodina
Nepromenjeno

Citat:
Prvobitno poslao korisnik landlord Prikaz poruke
A sta je opravdanje amerikancima koji su rodjeni ovde a i sa 50 godina rade iste poslove?
Slicna situacija. Rodjeni u siromasnim krajevima amerike, nisu imali para, niti vremena za skolovanje (veliki broj dobio decu vec nakon srednje...ili za vreme iste). Dobio posao u GM ili nesto slicno, gde je radio na traci i zaradjivao 10x vise nego sto se taj posao generalno placa. Ma slicna situacija kao i u Srbiji sa ljudima koji su radili u velikim drzavnim preduzecima, fabrikama i ostalo. Neko se devedesetih snasao, neko je cekao 10 godina na prinudnom odmoru.
Generalno, manjak ambicije. Imam ja poznanike i ovde i tamo koji su bili u istoj takvoj situaciji, ali gurali nekako dalje. U Srbiji je to malo teze, ali ovde se gleda da za usavrsavanje nikada nije kasno.

Blog: http://novakovici.blogspot.com
Reply With Quote
Staro 26.04.2010, 20:58
ex-usa
Gost

Nepromenjeno

Konjoslave,

u Kaliforniji ti je plomba 100-250 dolara. a to sto ti zoves "umrtvljavanje zivca" se u Americi zove "root canal" i u Kaliforniji kosta od 900 do 2,000 dolara, zavisi koji zub je u pitanju i koliko je komplikovano. obicna krunica moze i 1,000 dolara da bude. privatno zdravstveno osiguranje, koje ne ukljucuje i zubno ti je od 150-300 po osobi, ali i to je jeftino u poredjenju koliko mogu da te kostaju zdravstvene usluge ako ga nemas. recimo jedna voznja kolima hitne pomoci ti je od 800-1,600 dolara, operacija slepog creva 45,000.

inace cene koje su drugi ovde pisali, su totalno nerealne i preterano niske....ona jedna pise da ona i muz i macke jedu za 250 dolara mesecno, pa to jedino ako jedu istu hranu k'o macke.

p.s. za ove sto se zgrazavaju kako je renta od 1,500 mesecno za one-bedroom u L.A.-u mnogo, pa to vam je dzabe! to je najjeftinije moguce, i to mora da je neka rupa u prilicno losem kraju. cene u LA i SF su vam 1,500-2,500 za one bedroom u malo boljem kraju. isto je i u NY.
Reply With Quote
Staro 21.04.2011, 00:29
Bozana i Petar Bozana i Petar je offline
Član

Datum prijave: 20.04.2011
Nepromenjeno

Zdravo svima!! Nova sam na forumu i nadam se da sam u okviru teme..Predala sam za green card,i sledeceg meseca trebam da proverim na kom sam mestu i da li me uopste ima,pa u medjuvremenu pokusavam da se informisem sto vise mogu,i htela sam da zamolim svakog ko moze da odvoji vremena da me posavetuje sta trebam da radim ako dobijem?Tacnije,(s obzirom da nemam neke poznanike ili rodbinu kod kojih bih mogla da idem)interesuje me sta prvo treba da radim,verovatno postoji neka procedura prijavljivanja,da li je pouzdano da nadjem stan preko interneta pre nego sto krenem i koliko to kosta….Volela bih da saznam sto vise koliko kosta “zivot” u nekim gradovima,mene zanimaju Cikago,Boston,Nju Jork,Ilinois i okolina….ali naravno da nisu iskljucena i druga mesta.MNOGO hvala svakom ko mi bilo sta kaze,jer mi sve koristi i velika mi je pomoc!!!
Reply With Quote
Staro 21.04.2011, 03:08
TheNenad's Avatar
TheNenad TheNenad je offline
Stari vuk

Datum prijave: 24.09.2009
YU lokacija: True north of Serbia
Nepromenjeno

Ne može, brate, više ovako... Admini, gde ste?
DV2015 - Has not been selected
DV2016 - Has not been selected
DV2017 - Has not been selected
Reply With Quote
Staro 21.04.2011, 03:19
Orange Orange je offline
Stari vuk

Datum prijave: 08.03.2011
US lokacija: California
YU lokacija: Srbija
Nepromenjeno

Sta reci... sad znamo da definitivno mozemo da ocekujemo novi spam svaka dva dana...
Reply With Quote
Staro 21.04.2011, 14:48
filip32 filip32 je offline
Član

Datum prijave: 03.09.2010
Nepromenjeno

Pozdrav svima....
I ja cekam sad 5. mjesec da vidim oce li bit sta ....
Dosao sam na ovu temu najvise zbog toga sto me zanimaju troskovi zivota.
Ali i zato sto me zanima kakva je situacija sa poslovima i kolike su satnice....
Ovo je naravno sirok pojam...Po profesiji sam kuhar i radio sam u poznatim restoranima, i mogu reci da imam dosta znanja u tome....iskustvo 14 godina ,bio sam menager jednog restauranta , ali sam morao zatvorit zbog lose situacije ...sve vam je jasno...sad di radim nije lose , ali nemogu nista sa tom placom tipa kredit , jer nisam prijavljen na tolko koliko dobivam....Imam zenu i dvoje djece....radi mi se , ali sve manje kod nas...
Kakva je situacija u Americi....
Koliko sam uspio zapazit, svima je drugacije....zanima me Illinois...
Reply With Quote
Staro 21.04.2011, 19:25
srboljub89's Avatar
srboljub89 srboljub89 je offline
Drug član

Datum prijave: 14.07.2009
US lokacija: Vidjecemo. :)
YU lokacija: Bijeljina, RS
Nepromenjeno

Citat:
Prvobitno poslao korisnik Bozana i Petar Prikaz poruke
Zdravo svima!! Nova sam na forumu i nadam se da sam u okviru teme..Predala sam za green card,i sledeceg meseca trebam da proverim na kom sam mestu i da li me uopste ima,pa u medjuvremenu pokusavam da se informisem sto vise mogu,i htela sam da zamolim svakog ko moze da odvoji vremena da me posavetuje sta trebam da radim ako dobijem?Tacnije,(s obzirom da nemam neke poznanike ili rodbinu kod kojih bih mogla da idem)interesuje me sta prvo treba da radim,verovatno postoji neka procedura prijavljivanja,da li je pouzdano da nadjem stan preko interneta pre nego sto krenem i koliko to kosta….Volela bih da saznam sto vise koliko kosta “zivot” u nekim gradovima,mene zanimaju Cikago,Boston,Nju Jork,Ilinois i okolina….ali naravno da nisu iskljucena i druga mesta.MNOGO hvala svakom ko mi bilo sta kaze,jer mi sve koristi i velika mi je pomoc!!!
Samo treba da koristis ovaj link i sve ce ti biti jasno
http://www.zelenalutrija.com/forum/search.php

Pravila pisanja