ZELENA KARTA - LUTRIJA  
Balkan
Njujork
Čikago
Los Anđeles

Nazad   ZELENA KARTA - LUTRIJA > FORUM > Život u USA > Vodič za emigrante

Vodič za emigrante Planiranje selidbe, šta raditi po dolasku, procedura dobijanja papira...

Vodič za emigrante » Koliko košta život u Americi » Bitni linkovi
Početak u USA Stan Posao Kola (Automobil) Osiguranje
Porez Dešavanja Naša mesta Putovanja Avionske karte

Odgovori

Thread Tools Display Modes
Staro 21.04.2011, 21:11
lenhi lenhi je offline
Stari vuk

Datum prijave: 04.07.2009
Nepromenjeno

Citat:
Prvobitno poslao korisnik Bozana i Petar Prikaz poruke
Zdravo svima!! Nova sam na forumu i nadam se da sam u okviru teme..Predala sam za green card,i sledeceg meseca trebam da proverim na kom sam mestu i da li me uopste ima,pa u medjuvremenu pokusavam da se informisem sto vise mogu,i htela sam da zamolim svakog ko moze da odvoji vremena da me posavetuje sta trebam da radim ako dobijem?Tacnije,(s obzirom da nemam neke poznanike ili rodbinu kod kojih bih mogla da idem)interesuje me sta prvo treba da radim,verovatno postoji neka procedura prijavljivanja,da li je pouzdano da nadjem stan preko interneta pre nego sto krenem i koliko to kosta….Volela bih da saznam sto vise koliko kosta “zivot” u nekim gradovima,mene zanimaju Cikago,Boston,Nju Jork,Ilinois i okolina….ali naravno da nisu iskljucena i druga mesta.MNOGO hvala svakom ko mi bilo sta kaze,jer mi sve koristi i velika mi je pomoc!!!
Šta misliš čime se bave ovoliki članovi ovog foruma? Možda na forumu pišu o uzgajanju kukuruza u Argentini, ili o šišanju ovaca na Novom Zelandu?
Pa i ostali članovi foruma se interesuju za ista pitanja i teme kao i ti! S obzirom da forum nije počeo od tebe imaš već neke odgovore napisane u raznim temama, pa pokušaj da pročitaš malo forum kroz više tema. Ovako neće da može! Bar ja tako mislim...
Reply With Quote
Staro 21.04.2011, 21:15
Magelan's Avatar
Magelan Magelan je offline
Super Moderator

Datum prijave: 28.04.2010
US lokacija: Spartanburg, South Carolina; Jacksonville, Florida
YU lokacija: Mladenovac, Republika Srbija
Nepromenjeno

Prosto neverovatno koliko spamera u poslednjih par nedelja, a muzicke zelje sve na isti kalup...

Samo gledanje kako se ljudi glupiraju postaje iritantno! Aman-zaman
Reply With Quote
Staro 21.04.2011, 21:21
Zana's Avatar
Zana Zana je offline
Amer

Datum prijave: 16.05.2008
US lokacija: City of Angels
Nepromenjeno

Citat:
Prvobitno poslao korisnik Magelan Prikaz poruke
Prosto neverovatno koliko spamera u poslednjih par nedelja, a muzicke zelje sve na isti kalup...

Samo gledanje kako se ljudi glupiraju postaje iritantno! Aman-zaman
Ma ne samo sto su muzicke zelje, cestitke i pozdravi, nego je jedno te isto pitanje bilo postavljeno na jos 20 drugih tema... Zarazna neka bolest izgleda taj copy/paste sindrom.
Reply With Quote
Staro 21.04.2011, 21:34
spectra's Avatar
spectra spectra je offline
Stari vuk

Datum prijave: 06.10.2009
US lokacija: California
YU lokacija: BiH
Nepromenjeno

Citat:
Prvobitno poslao korisnik TheNenad Prikaz poruke
Ne može, brate, više ovako... Admini, gde ste?
@Admin: Ukoliko vam je potrebno moderatora, ja se evo dobrovoljno prijavljujem da ove spamove dovedemo malo u red!
Prva koverta stigla: 25.05.2010.
Prva koverta vracena: 31.05.2010.
Stigla koverta u KCC: 02.06.2010.
Završen ljekarski: 21.03.2011.
The Day: 01.04.2011.
Green Day 06.04.2011
Reply With Quote
Staro 21.04.2011, 22:46
dreadnot's Avatar
dreadnot dreadnot je offline
Pravi "Amer"

Datum prijave: 24.06.2009
US lokacija: Milwaukee, WI
YU lokacija: Beograd, RS
Pošalji Yahoo poruku korisniku dreadnot
Nepromenjeno

Ajde malo natrag na ono o cemu se ovde radi... pisali smo o troskovima, to je tema. Posto sam poceo da zivim samostalno od 01. 01. 0ve godine, jos uvek nemam reprezentativnu sliku svih troskova, ali polako popunjavam tabelu, belezim sve troskove, pa cuy uskoro da okacim presek pola godine, ako ne nabacim i nesto pre toga. naravno, nije reprezentativni pokazatelj, varijacija je mnogo, ali se nadam da ce barem biti neka orijentacija...
Sta je sa drugima, koji su od skora sa ove strane... Kako se snalaze, koliko trose? kakva je struktura troskova? Hajde malo, za ove zelembace od skora, da znaju sta ih ceka...

02. 11. 2008. - Prijava za DV 2010
05. 06. 2009. - Prvi koverat stigao, broj 19xxx
01. 07. 2009. - Formulari poslati u Kentaki
09. 07. 2009. - Formulari stigli u Kentaki
04. 12. 2009. - Stigla druga koverta
22. 01. 2010. - Obavljen lekarski pregled
27. 01. 2010. - Obavljen intervju, odlozeno viziranje
09. 04. 2010. - VIZE U PASOŠIMA!
17. 09. 2010. - D(eparture) Day
Reply With Quote
Staro 22.04.2011, 00:43
Magelan's Avatar
Magelan Magelan je offline
Super Moderator

Datum prijave: 28.04.2010
US lokacija: Spartanburg, South Carolina; Jacksonville, Florida
YU lokacija: Mladenovac, Republika Srbija
Nepromenjeno

Posle godinu ipo dana boravka u USA, mesecni troskovi u mom slucaju (dve osobe) izgledaju ovako:

- Stanarina: $890
- Struja: $30 (varira od $17 do $50 - leti vise zbog klima uredjaja)
- Internet: $20
- Mobilni telefoni: $40+$55=$95
- Fiksni telefon: $0 (jer su oba mobilna na unlimited planovima i za fiksnim nema potrebe)
- Auto osiguranje: $71 - za dva automobila sa po dva imena u polisi (za jedan auto je bilo $48)
- Hrana: $500 (ali to moze da se svede na $300 ako se sprema kod kuce)
- I-pass: $30 (putarina) - i to opet zavisi da li uopste koristite auto-put na kome postoji naplata
- Garderoba: do $100 (to nekad ume da bude i nula, a nekad i $300 u mesecu)
- Gorivo: To moze bas da varira - zavisi koliko je daleko posao... (ja pucam za svoj auto skoro $300 mesecno jer trenutno radim 50 km od stana)

Jednokratni izdaci:
- Automobil: dva puta dvokrtano po $2000 (recimo da je to prosecna cena za polovni auto)
- Registracija: Godisnje 2x$91(sticker za tablice) + 2x$75 (Chgo city sticker)
- Zamena ulja jednom u 3 meseca $35

- Kazne i troskovi vezani za auto u poslednjih godinu ipo:
2x$100 (prolaz kroz crveno sa cestitkom)
$30 ticket za istekao parking
$250 zamena kocionog sistema
$150 kupovina novih prednjih guma
2x$90 za dva akumulatora
$250 zamena alternatora
$165 slepanje auta (kvar na autoputu)

Naravno, uvek se tu iskrade jos po nesto, ali je ovo recimo prosek...
Reply With Quote
Staro 22.04.2011, 01:26
kaneolopa kaneolopa je offline
Stari vuk

Datum prijave: 16.02.2009
US lokacija: SF Bay
YU lokacija: Novi Sad
Nepromenjeno

Na Menhetnu su stanovi u proseku oko 5k za iznajmnjvanje, a u SF su izmedju 3 i 5k. Tako da zivot kosta.... ti mitovi da se za dolar moze kupiti malo bogatstvo su suludi. Meni je prvo iz srpske perspektive bilo loodo gledati takve cifre ali sta je tu je. Registracija kola u SF 248 dolara, hrana za nijansu skuplja nego u CHGO.
Reply With Quote
Staro 22.04.2011, 03:42
dreadnot's Avatar
dreadnot dreadnot je offline
Pravi "Amer"

Datum prijave: 24.06.2009
US lokacija: Milwaukee, WI
YU lokacija: Beograd, RS
Pošalji Yahoo poruku korisniku dreadnot
Nepromenjeno

Citat:
Prvobitno poslao korisnik kaneolopa Prikaz poruke
Na Menhetnu su stanovi u proseku oko 5k za iznajmnjvanje, a u SF su izmedju 3 i 5k. Tako da zivot kosta.... ti mitovi da se za dolar moze kupiti malo bogatstvo su suludi. Meni je prvo iz srpske perspektive bilo loodo gledati takve cifre ali sta je tu je. Registracija kola u SF 248 dolara, hrana za nijansu skuplja nego u CHGO.
Sad cu ja malo da skrenem sa teme, samo da vas pozdravim, kasno sam saznao da ste zapalili na zapadnu obalu. Sve najbolje!!!

02. 11. 2008. - Prijava za DV 2010
05. 06. 2009. - Prvi koverat stigao, broj 19xxx
01. 07. 2009. - Formulari poslati u Kentaki
09. 07. 2009. - Formulari stigli u Kentaki
04. 12. 2009. - Stigla druga koverta
22. 01. 2010. - Obavljen lekarski pregled
27. 01. 2010. - Obavljen intervju, odlozeno viziranje
09. 04. 2010. - VIZE U PASOŠIMA!
17. 09. 2010. - D(eparture) Day
Reply With Quote
Staro 22.04.2011, 04:30
dejancic's Avatar
dejancic dejancic je offline
Pravi "Amer"

Datum prijave: 14.05.2008
US lokacija: LA
YU lokacija: BG
Nepromenjeno

Citat:
Prvobitno poslao korisnik Magelan Prikaz poruke
Posle godinu ipo dana boravka u USA, mesecni troskovi u mom slucaju (dve osobe) izgledaju ovako:

- Stanarina: $890
- Struja: $30 (varira od $17 do $50 - leti vise zbog klima uredjaja)
- Internet: $20
- Mobilni telefoni: $40+$55=$95
- Fiksni telefon: $0 (jer su oba mobilna na unlimited planovima i za fiksnim nema potrebe)
- Auto osiguranje: $71 - za dva automobila sa po dva imena u polisi (za jedan auto je bilo $48)
- Hrana: $500 (ali to moze da se svede na $300 ako se sprema kod kuce)
- I-pass: $30 (putarina) - i to opet zavisi da li uopste koristite auto-put na kome postoji naplata
- Garderoba: do $100 (to nekad ume da bude i nula, a nekad i $300 u mesecu)
- Gorivo: To moze bas da varira - zavisi koliko je daleko posao... (ja pucam za svoj auto skoro $300 mesecno jer trenutno radim 50 km od stana)

Jednokratni izdaci:
- Automobil: dva puta dvokrtano po $2000 (recimo da je to prosecna cena za polovni auto)
- Registracija: Godisnje 2x$91(sticker za tablice) + 2x$75 (Chgo city sticker)
- Zamena ulja jednom u 3 meseca $35

- Kazne i troskovi vezani za auto u poslednjih godinu ipo:
2x$100 (prolaz kroz crveno sa cestitkom)
$30 ticket za istekao parking
$250 zamena kocionog sistema
$150 kupovina novih prednjih guma
2x$90 za dva akumulatora
$250 zamena alternatora
$165 slepanje auta (kvar na autoputu)

Naravno, uvek se tu iskrade jos po nesto, ali je ovo recimo prosek...
Moji troskovi su slicni samo bez automobila. Tako da umesto svih registracija i putarina ja placam $86 za CTA karticu koja ti daje neogranicen broj voznji metro-om i autobusom na teritoriji grada. Predgradja su druga prica, drugi vozovi i druge cene i sa njima ne putujem cesto. Stanarinu ne mogu objektivno da poredim iako smo u istom gradu, jer imam cimere tako da je shodno tome i renta jeftinija iliti $368. U to je ukljucena struja i gas, i dodao bih da po onome sto sam cuo od drugih jako dobro sam prosao pa me mozda po pitanju stanarine ne treba uzimati kao reper. Telefonski i internet racun nam je identican. Po pitanju hrane mislim da ce biti najvise diskusije, jer raspon troskova moze da bude ogroman. Ko kupuje mnogo voca i povrca, a malo brze hrane mislim da nece jeftino proci. Ja sam po dolasku hteo da probam sve novo sto sam video (sve novo od hrane, nemojte svasta da pomislite sram vas bilo))) pa tako nije bilo svrhe praviti bilo kakve preseke, jer sam neke stvari uzeo tada i nikad vise. Sada bih mozda mogao da povucem neku crtu, pa cu onda javiti koliko mesecno potrosim.
A po pitanju garderobe, ja ne znam covece gde si ti i sta kupovao. $300 u mesecu?!?!?!?! Druze pa mi zivimo u Chicago-u, kosulja, bermude i japanke cele godine Pozzz
Staro 22.04.2011, 07:46
Orange Orange je offline
Stari vuk

Datum prijave: 08.03.2011
US lokacija: California
YU lokacija: Srbija
Nepromenjeno

Santa Monica

- Stanarina: jednosoban $1700
- Struja: $35-50
- Voda i smece: trenutno $47 (iz nepoznatog razloga skace svaki mesec za $3 )
- Internet i kablovska: $100 (osnovni paket je 84)
- Mobilni telefoni: $70+$45 (bice jeftiniji family paket)
- Hrana, voda, sredstva za higijenu i sl.: $600 minimum (sa kuvanjem)
- Laundry: pranje $2.5, susenje $2
- Garderoba: eto zasto u Kaliforniji svi idu goli i bosi i na 15 stepeni - kad se plati kirija - najvise se nose flip flops. Salim se (ili ne? ) garderoba nije skupa, isti brendovi kao u Bg imaju mozda i nize cene ovde ili su tu negde, minus cesta snizenja i dosta outleta.
- Auto osiguranje: $67

San Diego, ono sto nam je bilo je razlicito:

- Stanarina: jednosoban $990
- Struja: $25
- Voda i smece: $0 (ukljuceno u cenu)
- Internet i kablovska: $65
- Laundry: pranje $1.25, susenje $0.75
- Auto osiguranje: $42

ima tu jos troskova registracija, servisi, pranje, gorivo, osiguranje za stan ali evo ovako na brzinu...
Reply With Quote
Odgovori

Pravila pisanja