ZELENA KARTA - LUTRIJA  
Balkan
Njujork
Čikago
Los Anđeles

Nazad   ZELENA KARTA - LUTRIJA > FORUM > Život u USA > Vodič za emigrante

Vodič za emigrante Planiranje selidbe, šta raditi po dolasku, procedura dobijanja papira...

Vodič za emigrante » Poslediplomske studije u Americi (Graduate studies) » Bitni linkovi
Početak u USA Stan Posao Kola (Automobil) Osiguranje
Porez Dešavanja Naša mesta Putovanja Avionske karte

Odgovori

Thread Tools Display Modes
Staro 19.03.2014, 04:31
Jelena1989 Jelena1989 je offline
Član

Datum prijave: 16.02.2014
Smile Skolovanje u Americi

Ja sam trenutno u Americi. Imam B1-B2 vizu i zelim da studiram. Koji god college da sam otisla traze mi da prilozim 30.000$ kao dokaz o finansiranju. Naravno sav taj novac nemam. Sta da radim i koji su vasi savjeti?
Reply With Quote
Staro 19.03.2014, 18:45
vuxanne vuxanne je offline
Amer

Datum prijave: 13.10.2009
YU lokacija: Bilo kuda kiki svuda
Nepromenjeno

Citat:
Prvobitno poslao korisnik Green2014 Prikaz poruke
Pitanje za Vuxanne naravno

Zavrsio sam ETF u Beogradu po starom programu. Pet godina, sto bi trebalo da bude master degree. U medjuvremenu sam dobio zelenu kartu.
Da li se isplati upisati kao resident neki master koji odgovara mom ili slican (energetika je u pitanju), videti sta ce mi priznati od mojih 42 ispita i dati evetualno razliku i dobiti njihov MS na nekom dobrom univerzitetu?
Vuxanne treba mi tvoje misljenje o ovoj ideji da li je pametno i da li je moguce.
Hvala puno
Moj drug je zavrsio isto elektro, radio u energetici u Srbiji. Dosao ovde tako sto je dobio zelenu kartu na lutriji. Upisao je neki non-degree program cisto da se malo apdejtuje, slusao kurseve o PLC-ovima, SCADA sistemima (ovde je ienergetika zesce automatizovana). Dok je uzimao te kurseve radio je neki drugi posao za manje pare. U medjuvremenu je skontao da mu to dobro ide pa je polozio jos neke predmete. Nasao je posao kao Automation Engineer i sada radi kao inzenjer. Moje misljenje je sve i da uzmes i jedan predmet u nekom non-degree programu isplati se jer tako upadnes u njihov sistem. Mozes da trazis posao kroz univerzitetske baze i da ides na njihove job fair-ove.
Reply With Quote
Staro 19.03.2014, 18:46
Amer

Nepromenjeno

Citat:
Prvobitno poslao korisnik Jelena1989 Prikaz poruke
Ja sam trenutno u Americi. Imam B1-B2 vizu i zelim da studiram. Koji god college da sam otisla traze mi da prilozim 30.000$ kao dokaz o finansiranju. Naravno sav taj novac nemam. Sta da radim i koji su vasi savjeti?
Da li mislis na poslediplomske studije? Master ili doktorske?
Reply With Quote
Staro 19.03.2014, 21:27
Green2014 Green2014 je offline
Drug član

Datum prijave: 08.06.2013
US lokacija: Sacramento, CA
YU lokacija: Beograd
Nepromenjeno

Vuxanne hvala na odgovoru. Da li je po tvom misljenju potrebno/korisno da se dokumenti posalju u WES da bi se dobio broj kredita ili sta god i da se od toga krene kako bi se nas degree prebacio na neki njihov?
Reply With Quote
Staro 20.03.2014, 01:20
Amer

Nepromenjeno

Citat:
Prvobitno poslao korisnik Green2014 Prikaz poruke
Vuxanne hvala na odgovoru. Da li je po tvom misljenju potrebno/korisno da se dokumenti posalju u WES da bi se dobio broj kredita ili sta god i da se od toga krene kako bi se nas degree prebacio na neki njihov?
Mislim da da ako iams samo onaj dipl.ing a hoces da ga prijavis kao master. Moja drugarica Ruskinja je tako uradila pa upisala PhD studije - ima dipl.ing iz Rusije. Ja to nisam radila jer sam magistrirala u Srbiji pa da ne bacam dzabe pare.
Reply With Quote
Staro 06.07.2014, 15:37
lice1 lice1 je offline
Član

Datum prijave: 06.07.2014
Nepromenjeno

Clan sam ovog foruma nekih pola sata. Ne znam da li imaju neke private msg ili ako mogu dobiti vas email pa da se posavjetujem jer vidim da ste najaktivniji na temama graduate studies ... ? Mislim za vuxanne , amer
Reply With Quote
Staro 07.07.2014, 05:04
Amer

Nepromenjeno

Citat:
Prvobitno poslao korisnik lice1 Prikaz poruke
Clan sam ovog foruma nekih pola sata. Ne znam da li imaju neke private msg ili ako mogu dobiti vas email pa da se posavjetujem jer vidim da ste najaktivniji na temama graduate studies ... ? Mislim za vuxanne , amer
Mislim da moras da napises min deset poruka pre nego sto ti dozvole privatne poruke.
Reply With Quote
Staro 07.07.2014, 13:54
lice1 lice1 je offline
Član

Nepromenjeno

Nista, ovako... Nisam nikada igrao nikakvu lutriju, I na ovaj forum sam naletio trazeci informacije o graduate studijia. U Americi sam bio 4 puta, I to vecinom turisticki a jednom sam isao jedan semestar u jednu privatnu srednju skolu u New England, Massachusetsu, ali tada mi se nije ostajalo za dalje skolovanje. Studirao sam ranije computer science na americkim I britanskim faxovima a jedan od njih je u Becu, ali me to nikada nije vuklo niti interesovalo kao psihologija. Uglavnom, sada sam od septembra treca godina Poslovne Psihologije u BiH po bolonjskom sistemu.Takoder sam polaznik edukacije iz Gestalt Psihoterapije koja traje 4 godine. Imam namjeru da upisem Psy D, doktorat iz klinicke psihologije u Americi. Prosjek mi je ok, 8,8.5 sto je ekvivalent 3,3.5 ili vise, GRE bi radio I poceo spremati mada ne znam nista o terminima osim Beograda. Znate li vi gdje I kako se polaze GRE? Kolike su moje sanse I na sta da se najvise fokusiram,,,? TOEFL sam radio prije 14 godina u Zagrebu zbog Amerucke skole I ok sam bio. Da li vi mislite da li bi opet trebao raditi Toefl obzirom da sam I u Americi u srednjoj slusao Esl kao jedan od predmeta a tada sam imao 16 godina a isao sam na americke I britanske faxove (nemam diplomu). Sto se tice preporuka, biografije, personal goals bi uradio sve da to bude ok kod aplikacije. Vec mjesec dana po netu trazim faxove sa tim programom ali su rijedi, pogotovo ovi akreditovani od strane APA. Naravno da nemam 200 000 dolara ili vishe da platim, jer je Psy D I skuplji od slicnog Phda. Tako da me zanima koje su moje sanse. Da li sam na vrijeme sve poceo ? Kako da unaprijedim pripremu za GRE? Vecina trazi samo Gre, a neki samo Gre Subject. Da li imate neki savjet, neki link, na sta da obratim paznju, kakve sanse su mi za stipendiju itd. Koliko sam uspio istraziti to podrucje je cesto ograniceno sa funds cak i za americke studente. Mislim na doktorate iz psihologije,
a pogotovo Psy D. Zahvaljujem se mnogo na odgovorima! Takoder me interesuje jer znam da Amerikanci gledaju nekad malo drugacije na trogodisne bachelore koji su po svim zakonima itd, tj da li bi ti bio problem generalno. Lijep pozdrav
Reply With Quote
Staro 07.07.2014, 17:29
lice1 lice1 je offline
Član

Nepromenjeno

Te na koje univerzitete bi trebao aplicirati ? Pregledao sam I istrazio citajuci postove I Purdue, I University of illinois at Urbana, I Boston university,,,, ali ti univerziteti imaju samo klasicni Phd, a ne Psy D. Bilo kakav savjet od svega bi dobro dosao...Da li imaju TA ili RA stipendije, fellowships itd,,,
Reply With Quote
Staro 08.07.2014, 04:56
Amer

Nepromenjeno

Ma nije ti bitno,kako ti zovu doktorat, jel PhD, Sc.D, E.d. koji vec d. Ja sam daleko od doktorke filozofije, ovo cime se bavim su definitvno tehnicke nauke tj. inzenjerija ali nema veze. Znam da ti nadjem sve to sa Purdue-a, moje neke poznanice su bas zavrsile taj smer

http://www.purdue.edu/hhs/psy/gradua...w_to_apply.php

https://www.purdue.edu/gradschool/pr...yette/psys.cfm

Purdue i Urbana su dobre opcije jel imaju masu internacionalaca koji ako ih vec prime dobiju neki RA ili TA najcesce. Vecinom koga god da prime na odredjeni departman imaju po defaultu iste stipendije.

Nesto mi u malom mozgu da i TOEFL i GRE vaze po dve do tri godine, provericu negde.

idi na ets.org nadji lokacije u Srbiji, ja sam polagala "paper based" koji je bio organizovan u nekoj gimnaziji u BG. Ja se za GRE nisam ni spremala, nisam imala vremena taj semestar drzala sam 25 h nastave i zavrsavala magistarski. Matematika je nivo nase osnovne skole, proporcije i slicno, smesna totalno. Ja mislim da bi to svako koje imao 4 ili 5 iz matematike kod nas to razvalio. Ja sam licno imala samo jednu gresku pa me je ukupni zbir izvukao posto nisam bas bila upoznata sa GRE recima iz americke verzije Engleskog. Tipa ordinary = mundane i sl. a nije mi padalo na pamet dabtrosim vreme bezveze na to ( bubanje reci koje mi ne trebaju).

Idi u Americki kutak ( ja sam isla u NS) mozes da pogledas kako izgleda GRE, imaju obicno knjige za spremanje. Da provalis kako se zaokruzuje koliko traje i sl.

Ja ti se bas ne razumem unte varijante vezane za psihologiju, kad tu sta racunaju u PhD i kad ti je nesto drugo, koja ti je bolja varnijanta za zaposljavanje. Ono sto mogu da primetim da je Purdue cista psihologija zesce puna lokalaca za razliku od moje oblasti u kojoj stranci definitvo dominiraju. Ja imam dve drugarice sa PHD Purdue psihologije, obe dosle kao magistri, radile doktorat 6,7 godina. Program je zahtevan. Obe rade sad kao profesori.

Nam jos dvej koje su zavrsile klinicku psihologiju isto rade kao profesori. Znam jednog momka koji ima MS iz klinicke psihologije radi kao savetnik za problematcnu decu negde.
Reply With Quote
Odgovori

Pravila pisanja