ZELENA KARTA - LUTRIJA  
Balkan
Njujork
Čikago
Los Anđeles

Nazad   ZELENA KARTA - LUTRIJA > FORUM > Život u USA > Vodič za emigrante

Vodič za emigrante Planiranje selidbe, šta raditi po dolasku, procedura dobijanja papira...

Vodič za emigrante » Zdravstveno osiguranje » Bitni linkovi
Početak u USA Stan Posao Kola (Automobil) Osiguranje
Porez Dešavanja Naša mesta Putovanja Avionske karte

Odgovori

Thread Tools Display Modes
Staro 23.04.2012, 12:12
Photographer Photographer je offline
Drug član

Datum prijave: 16.08.2011
US lokacija: SF Bay area
YU lokacija: Novi Sad
Nepromenjeno

Da li neko zna proceduru za Medi CAL u Kaliforniji? Dakle sletite, imate SSN i GK. Kako da dete i uopste porodica dobiju mogucnost free zdravstvenog preko Medi CAL programa?
Reply With Quote
Staro 23.04.2012, 17:10
Zana's Avatar
Zana Zana je offline
Amer

Datum prijave: 16.05.2008
US lokacija: City of Angels
Nepromenjeno

Citat:
Prvobitno poslao korisnik Photographer Prikaz poruke
Da li neko zna proceduru za Medi CAL u Kaliforniji? Dakle sletite, imate SSN i GK. Kako da dete i uopste porodica dobiju mogucnost free zdravstvenog preko Medi CAL programa?
To nije tako crno belo - postoje razliciti programi i uslovi za svaki su drugaciji. U principu za decu nije problem. Za starije - tesko, a za nekoliko meseci postace jos teze. Ako pravis vise od 133% od FPL ne dobijes nista. Ako se uklapas u ovu cifru - sta da ti kazem, vrlo verovatno da neces da imas lebac da jedes - jedino ako ne resis da zivis u 12 kvadrata supi u South LA na primer. Kad se od tog prihoda oduzme taksa, ostaje ti daleko manje neko sto ja placam stanarinu. Eto tako stvari stoje - ovo bolje radi u nekoj jeftinijoj drzavi/gradu gde su cene genralno nize. U Los Angelesu - ako si privatnik onda mozes valjda da muvas nesto i ne prijavis sve - otkud znam. A i to ne mozes odmah cim dodjes...Takodje imaj u vidu da Brown hoce da ukine 2/3 izdavanja za Medi-Cal. Eto tako stvari stoje. Da, nisam sigurna koliko treba da se ceka ali nije 5 godina kao u Colorado, niti odmah - pretpostavljam da gledaju neki residency status - nisam sigurna, nisam nikad imala posla sa njima.

U principu, mozes da kupis za $100 high deductible osiguranje i da budes miran. Nesto to ljudi ne vole da rade, pa posle kukaju. Ja to malo ne razumem iskreno: ima se za avionske karte, LEDs i kompjutere a nema se $100 za osiguranje da mirno spavas. Sta ja znam, valjda je nekim ljudima LED TV bitniji od osiguranja - necu da se mesam. Mi dan jedan nismo imali bez zdravstvenog osiguranja, ali opet - svako pravi svoje prioritete.
Reply With Quote
Staro 23.04.2012, 17:52
Drug član

Nepromenjeno

Hvala na odgovoru. Pitam jer mi treba da dodjemo uskoro u SF pa mi je zbog deteta najvaznije da to sredim u sto kracem roku. Koliko sam cuo ako si nezaposlan family paket zdravstvenog je oko 1000$ mesecno, sto mi je iskreno mnogo a i nema potrebe ako moze da se uzme za dete free osnovno preko Medi CAL programa. Znaci osnovni pregledi i vakcine. Ako odradim company transfer tu posto trenutna firma ima offfice u SF nece biti problema ali cisto da sam siguran pitam.

Neko na forumu je rekao da je prosao sistematski i da je dete dobilo free sve sto je trebalo preko tog programa pa zato pitam sta je sve potrebno od papira posto bez SSN nisam siguran da moze to da se zavrsi a tih nekih 2-3 nedelje obicno proradi Marfi
Reply With Quote
Staro 23.04.2012, 19:37
vuxanne vuxanne je offline
Amer

Datum prijave: 13.10.2009
YU lokacija: Bilo kuda kiki svuda
Nepromenjeno

Citat:
Prvobitno poslao korisnik Zana Prikaz poruke

U principu, mozes da kupis za $100 high deductible osiguranje i da budes miran. Nesto to ljudi ne vole da rade, pa posle kukaju. Ja to malo ne razumem iskreno: ima se za avionske karte, LEDs i kompjutere a nema se $100 za osiguranje da mirno spavas. Sta ja znam, valjda je nekim ljudima LED TV bitniji od osiguranja - necu da se mesam. Mi dan jedan nismo imali bez zdravstvenog osiguranja, ali opet - svako pravi svoje prioritete.
Upravo tako. Da citiram jednog poznanika koji je bio ovde bez osiguranja oko 5, 6 godina: "Pa znate sami valjda koliko ste zdravi ili niste!"... A to zdravi ili niste moze da bude samo srecni ili niste... ako dodje do necega nezgodnog...
Reply With Quote
Staro 25.04.2012, 06:43
Drug član

Nepromenjeno

To osiguranje od 100$ je cena ako si zaposlen ili vazi za sve? Koje osiguranje konkretno posto tako nesto nigde nisam nasao...
Reply With Quote
Staro 25.04.2012, 13:16
Amer

Nepromenjeno

Citat:
To osiguranje od 100$ je cena ako si zaposlen ili vazi za sve? Koje osiguranje konkretno posto tako nesto nigde nisam nasao...
Nije isto. Imaju razlicite planove. I zavisi jel imas muza/zenu/decu na planu ili samo sebe.
Reply With Quote
Staro 25.04.2012, 13:18
Amer

Nepromenjeno

Citat:
Prvobitno poslao korisnik vuxanne Prikaz poruke
Socijalno ( ne zovu oni tako zdravstveno) ti skidaju automatski to ovde zovu FICA taxes. Ali penziono je posebno., obicno privatni fondovi npr TIA CREFF za 401K ili 403b ako radis u obrazovanju. A znam da za penzije ima druga tema negde.

Obavezno obijaju FICA (Federal Insurance Contributions Act tax), porez za drzavu i porez za SAD. klikni

Zdravstveno se racuna u "benefits" i kvalifikuju se obicno oni koji rade 40 h nedeljno za firmu. To moras da se posebno registrujesi da izaberes sta tacno zelis i na osnovu toga i placas. Npr. hoces li samo lekare (imaju neke fore "in network providers", "out of network" itd, hoces li zubarsko, hoces li ocno. Sve ide posebno.
moze da bude:
1. PPO
2. HSA - Health Savings Accounts

Izaberes koji mislis da ti vise odgovara.

Proucite malo ovo: Zdravstveno osiguranje u SAD
Pogledaj malo ove linkove - imaju dve vrste osiguranja. A konkretno koje, ja sam imala UnitedHealtcare PPO i Anthem Blue Shield Blue Cross PPO. Google-aj pa vidi kakve su te kompanije i o njima...
Reply With Quote
Staro 25.04.2012, 14:10
Drug član

Nepromenjeno

Bio sam naravno na svim tim sajtovima. Nema nista ispod 450$ za troje s'tim sto je to za $8000 Deductible planom, drugi planovi su jos skuplji. Dakle to je cist mit da postoji med. osiguranje za $100 mesecno za nezaposlene i nove imigrante, zato sam i pitao za Medi CAL proceduru za decu.
Reply With Quote
Staro 25.04.2012, 21:14
Amer

Nepromenjeno

Citat:
Bio sam naravno na svim tim sajtovima. Nema nista ispod 450$ za troje s'tim sto je to za $8000 Deductible planom, drugi planovi su jos skuplji. Dakle to je cist mit da postoji med. osiguranje za $100 mesecno za nezaposlene i nove imigrante, zato sam i pitao za Medi CAL proceduru za decu.
Nije mit, samo za one koji su singlice ili im muzevi/zene imaju osiguranje. Znaci ima za samo jednu osobu. Za porodicu ne. Ja mesecno placam $431.98 za nas troje (svi smo osigurani preko mene) - Anthem Blue Shield Blue Cross PPO.
Reply With Quote
Staro 26.04.2012, 18:07
dmi dmi je offline
Drug član

Datum prijave: 04.05.2008
US lokacija: Los Angeles
YU lokacija: Kraljevo/Beograd
Nepromenjeno

Kao novom imigrantu niko ti nece prodati individualno osiguranje dokle god ne ispunis 6 meseci boravka u zemlji.
Cak i ako uspes da na sajtu odradis privremeno odobrenje, kad te pozovu telefonom obaveste te da to nije moguce.
To je bio nas slucaj kad smo dosli ovde.
Mi se recimo nismo kvalifikovali za MediCal a htela sam samo dete da osiguram na taj nacin.
Ja bih na vasem mestu uzela neko putno osiguranje za svaki slucaj. Koliko je dete? Kad deca krenu u skolu imaju pravo da idu besplatno kod doktora, ima raznoraznih klinika, ako roditelji ne mogu da omoguce osiguranje. Recimo da najmanje jednom mesecno dobijemo porulku od LAUSD o tim klinikama.
Meni se desilo da mi se prethodno i sadasnje osiguranje nije preklopilo i imala sam nekoliko nedelja praznog hoda. Naravno, Marfi je proradi i morala sam u UC gde sam platila pregled.
Tako da, nije zezanje, nikad ne znas sta ce da zatreba.
Reply With Quote
Odgovori

Pravila pisanja