ZELENA KARTA - LUTRIJA  
Balkan
Njujork
Čikago
Los Anđeles

Nazad   ZELENA KARTA - LUTRIJA > FORUM > Život u USA > Vodič za emigrante

Vodič za emigrante Planiranje selidbe, šta raditi po dolasku, procedura dobijanja papira...

Vodič za emigrante » Koliko košta život u Americi » Bitni linkovi
Početak u USA Stan Posao Kola (Automobil) Osiguranje
Porez Dešavanja Naša mesta Putovanja Avionske karte

Odgovori

Thread Tools Display Modes
Staro 25.11.2013, 04:39
snowflake snowflake je offline
Stari vuk

Datum prijave: 07.02.2012
US lokacija: Raleigh, NC
YU lokacija: Novi Sad
Nepromenjeno

Citat:
Prvobitno poslao korisnik Hoping Prikaz poruke
Kako se placa stanarina? Kesom ne moze a pominju se cekovi na forumu pa kako doci do njih....
Onda otvoriti racun pa te pare za stan staviti tamo?
Pa ako nemas racun u banci imas "money order", odes na postu, k-mart ili negde vec das kes, oni ti uzmu malu proviziju i daju ti papir, ti odneses i platis stanarinu.
Reply With Quote
Staro 25.11.2013, 11:43
Hoping Hoping je offline
Član

Datum prijave: 24.11.2013
Nepromenjeno

Citat:
Prvobitno poslao korisnik Bockyman Prikaz poruke
не знам одакле то да не може да се плати станарина кешом? ја то први пут чујем... углавном, ја и жена, и не само ми, смо дуго плаћали кешом, тек од скора плаћамо чеком. да ли је то зато што је власник зграде србин или не, не знам, али ми делује чудно да кирија не може да се плати кешом...

Ja sam to procitala na forumu, i zato sam i pitala. Malo je to problem kad se stigne, a bez kreditne istorije i racuna, da se placa u cekovima a kod sebe imas kes...SSN i GC jos uvek nemas i onda kako..
Ako ima onih koji ne traze cek onda odlicno.
Reply With Quote
Staro 25.11.2013, 11:45
Hoping Hoping je offline
Član

Datum prijave: 24.11.2013
Nepromenjeno

Citat:
Prvobitno poslao korisnik snowflake Prikaz poruke
Pa ako nemas racun u banci imas "money order", odes na postu, k-mart ili negde vec das kes, oni ti uzmu malu proviziju i daju ti papir, ti odneses i platis stanarinu.
Bez otvorenog racuna a samo sa kesom to bi bilo od velike pomoci. Hvala
Reply With Quote
Staro 27.11.2013, 19:14
Taji's Avatar
Taji Taji je offline
Stari vuk

Datum prijave: 10.01.2009
US lokacija: Greenville, SC
Nepromenjeno

Kad sam tek stigla, imala sam debitnu karticu od Hypo Alpe Adria banke. Mogla sam da kupujem s njom u Wallmart-u bez ikakvih problema.
I to vam moze pomoci ako hocete da imate dustup svom novcu kod kuce I mimo gotovine koju donostie sa sobom.
Reply With Quote
Staro 04.12.2013, 08:42
oskark's Avatar
oskark oskark je offline
Pravi "Amer"

Datum prijave: 10.06.2010
US lokacija: Chicago, IL
YU lokacija: Zrenjanin
Nepromenjeno

Citat:
Prvobitno poslao korisnik Bockyman Prikaz poruke
не знам одакле то да не може да се плати станарина кешом? ја то први пут чујем... углавном, ја и жена, и не само ми, смо дуго плаћали кешом, тек од скора плаћамо чеком. да ли је то зато што је власник зграде србин или не, не знам, али ми делује чудно да кирија не може да се плати кешом...
I u mojoj zgradi moze da se placa cekom, jedino ne moze karticom.
22.05.2012. Stigla koverta u Kentucky
29.01.2013. Obavljen lekrski pregled
20.02.2013. Interview Uspesno Obavljen
21.02.2013. Viza u pasosu!!!
08.03.2013. Avionska karta
27.04.2013. Vezite se, Polecemo POE Seattle

Oskarov Blog

zelenadvlutrija.blogspot.com
Reply With Quote
Staro 19.12.2013, 23:28
Jack Jack je offline
Član

Datum prijave: 09.10.2009
US lokacija: San Diego, CA
YU lokacija: YU
Nepromenjeno

Puko prezivljavanje se moze postic sa placom oko $1000 mjesecno. Napravi se share i uzme se soba. U mjestima koja su blize getu stanarina te moze ispast 300-400$. To je bez interneta, TV.

Mjesecni pokaz za bus oko $100. Hrana ako se kupuje u Walmartu oko $50 tjedno. Mobitel $50 sa internetom.

To bi bio minimum minimuma.

Kad se zaradjuje $2-3000 puno je lakse imat auto, preselit se u bolji apartment. Ako dvoje ovde radi i zivi normalno (znaci ne trosi bespotrebno ko masu ljudi ovde) onda uopce nema problema. Moze se sparat, vozit 2 auta, otic na koje putovanje.

Ne treba ocekivat brda i doline (posebno neko ko nikad nije bio vamo, nema US experience, diplome, certifikate..) kad se dodje jer posla nema ko u pred recesijsko vrijeme ali ekonomija se oporavlja i sad je vec puno bolje nego prije par godina kad je sve pocelo.
Reply With Quote
Staro 21.12.2013, 20:37
MIRO's Avatar
MIRO MIRO je offline
Drug član

Datum prijave: 26.06.2013
US lokacija: Bilo gde..
Nepromenjeno

Citat:
Prvobitno poslao korisnik Jack Prikaz poruke
Puko prezivljavanje se moze postic sa placom oko $1000 mjesecno. Napravi se share i uzme se soba. U mjestima koja su blize getu stanarina te moze ispast 300-400$. To je bez interneta, TV.

Mjesecni pokaz za bus oko $100. Hrana ako se kupuje u Walmartu oko $50 tjedno. Mobitel $50 sa internetom.

To bi bio minimum minimuma.

Kad se zaradjuje $2-3000 puno je lakse imat auto, preselit se u bolji apartment. Ako dvoje ovde radi i zivi normalno (znaci ne trosi bespotrebno ko masu ljudi ovde) onda uopce nema problema. Moze se sparat, vozit 2 auta, otic na koje putovanje.

Ne treba ocekivat brda i doline (posebno neko ko nikad nije bio vamo, nema US experience, diplome, certifikate..) kad se dodje jer posla nema ko u pred recesijsko vrijeme ali ekonomija se oporavlja i sad je vec puno bolje nego prije par godina kad je sve pocelo.
Možeš li mi Jack reći kakvo je konkretno stanje u San Diegu, što se tiče bilo kakvog posla može li se naći, ako bi se došlo bez igde ikoga u San Diego, tipa poslova za električare i slično tj, bilo šta za početak, i uopšte da li je skup San Diego za početak života u USA?
Reply With Quote
Staro 24.12.2013, 03:06
Jack Jack je offline
Član

Datum prijave: 09.10.2009
US lokacija: San Diego, CA
YU lokacija: YU
Nepromenjeno

Ja nisam u Californiji vec duze vrijeme. Najskuplje drzave za zivit u US su California i New York ali tu se obicno moze i vise para zaradit.

Koliko znam a da ti odma kazem ne znam puno za elektricare moro bi ic u njihovu skolu i dobit certifikat. Moras segrtovat neko vrijeme di ti je placa manja nego "pravom" elektricaru.

Sve to kosta a na crno tesko da ces nac poso elektricara. Gradjevina se moze nac. House market se oporavlja i tu ce bit posla.

San Diego je skup za zivot.

Tesko je nekome dat vrhunski savjet jer svaka situacija je drugacija i 100 ljudi 100 cudi.

Moja je preporuka da u US gledate di su vam najbolje kompanije za struku i na osnovu posla gledas di ces zivit. Nemojte birat grad samo zato jer je velik ili vam se svidja klima.
Reply With Quote
Staro 25.12.2013, 02:27
vuxanne vuxanne je offline
Amer

Datum prijave: 13.10.2009
YU lokacija: Bilo kuda kiki svuda
Nepromenjeno

Citat:
Prvobitno poslao korisnik Jack Prikaz poruke
Nemojte birat grad samo zato jer je velik ili vam se svidja klima.
Apsolutno si u pravu. Pa ne zivi se od turizma vec od plate.
Reply With Quote
Staro 25.12.2013, 16:39
Taji's Avatar
Taji Taji je offline
Stari vuk

Datum prijave: 10.01.2009
US lokacija: Greenville, SC
Nepromenjeno

Mozda ovak kalkulator moze da vam priblizi sliku o zivotnim troskovima u nekom drugom gradu/drzavi u odnosu na onaj u kojem se trenutno nalazite....cisto uporedbe radi sta bi smo mogli ocekivati...

http://money.cnn.com/calculator/pf/cost-of-living/

Ja bih trebala da imam 55% veca primanja u odnosu na trenutna, da bih zivjela u gradu koji se meni licno svidja...od te ljubavi nema nista, barem za sada..
Zivi se tamo gdje se ima posla od kojeg moze solidno da se zivi, voljeli mi to priznati ili ne
Reply With Quote
Odgovori

Pravila pisanja