![]() |
|
|
Vodič za emigrante Planiranje selidbe, šta raditi po dolasku, procedura dobijanja papira... |
Vodič za emigrante » Vozačka dozvola - Driver's License » Bitni linkovi | ||||
Početak u USA | Stan | Posao | Kola (Automobil) | Osiguranje |
Porez | Dešavanja | Naša mesta | Putovanja | Avionske karte |
![]() |
|
Thread Tools | Display Modes |
|
||||
|
||||
![]()
Moze, ukoliko imas socijalni broj. Za CDL ti u drzavi Illinois nije neophodna radna dozvola.
Ukoliko nemas SSN, nema ni obicne vozacke, a kamoli CDL-a. |
|
|||
|
|||
![]() Citat:
Koja mi dokumenta trebaju i na osnovu cega bih zatrazio da mi izdaju ssn? Ako moze neko objasnjenje u vezi svega ovoga i polaganja za cdl dozvolu i za posao vozaca posto sam ozbiljan u vezi ovoga,imao sam privatnu radnju od 2001 skoro sam je zatvorio pa bih pokusao sa voznjom kamiona,ovde imam c kategoriju ali to verovatno tamo nista neznaci za cdl. Uskoro cu napuniti 30-tu godinu pa je vreme da se krene sto pre sa necim. Svaka pomoc mi je dobrodosla. |
|
||||
|
||||
![]()
Izdavanje socijalnog broja zavisi iskljucivo od tipa vize. Sa turistickom, na zalost, nemas tu mogucnost da odes u SSA i zatrazis izdavanje SSN-a.
Treba da razmotris H2B ili J1 (u krajnjoj liniji F1 - sto se tice SSN-a sa F1 vizom pogledaj temu "Potreban savet u vezi US vize", tamo sam to detaljno opisao) sa kojima se po automatizmu dobija SSN. Ukoliko si jos u studentskim vodama, J1 je dobra stvar jer ti garantuje SSN. Ukoliko si izasao iz tog perioda onda se raspitaj za H2B vizu (viza za sezonske radnike). Po nekim mojim informacijama sve je manje i manje frirmi i agencija koje dovode radnike na taj nacin mada moj ti je savet da se raspitas dobro i probas i tu varijantu. Da dodjes samo na 6 meseci i napravis neke velike pare, to tesko iz prve (Samo ti za avionsku kartu i auto-skolu za CDL treba u startu $3.000). Ali, ukoliko dodjes do CDL-a u prvoj poseti, a onda u drugoj turi dodjes direktno da vozis kamion, onda je to totalno druga prica. 6 meseci je malo. Ti kad sletis, prvo ti treba par nedelja dok ti ne stigne kartica sa socijalnim brojem. Onda ti treba jos par dana da povadis lokalna dokumenta. Sa lokalnim dokumentima ides u skolu za CDL i to traje nekih 4-6 nedelja (160 sati voznje) i kosta $2.000. Kad dobijes CDL, vecina firmi te prvo stavi 2-3 nedelje da vozis sa nekim u paru kako bi prvo stekao rutinu (i tu opet zarada pada na pola) tako da i na tome izgubis vreme... Zato kazem, ne racunaj da iz prve zgrnes neki zesci novac. Dosta je nasih koji sezonski dolaze da voze kamion (6 meseci koliko mozes da ostanes sa turistickom) i to preko leta uglavnom i onda se preko zime vrate za Srbiju... Samo C kategorija ti ovde ne pomaze sto se tice nekog prevoda dozvole jer ovde se "veliki novci" zgrcu voznjom "trailer-a tj. combination vehicle" sto je po nasem E kategorija (a cak i da pomaze, mnogo je lakse i brze proci ponovo kroz auto-skolu i doci do CDL-a nego cekati birokratiju u Springfield-u da ti odradi "endorsment" ako to uopste i dozvoljavaju). Linkovi ka agencijama koje posreduju u zaposlenju putem H2B vize: www.wizantiana.co.rs/h2b_posaouamerici.html www.unitrex.org/en/contacts.html Link za truck driving school: www.alamocdl.com Last edited by Magelan; 14.12.2011 at 19:42. |
|
||||
|
||||
![]() Citat:
![]() ![]() ![]() ![]()
DV 2012-HAS NOT BEEN SELECTED DV 2013-HAS NOT BEEN SELECTED DV 2014 SELECTED 10.05.2013. poslata koverta u Kentucky 22.05.2013. koverta stigla u Kentucky 15.11.2013 ljekarski pregled 06.12.2013. intervju obavljen 10.12.2013. POZELENILI !!!!!!!!! |
|
|||
|
|||
![]()
Gledas,ima razlike u svakoj drzavi,ovde u New Jersey-ju mora prvo da imas obicnu basic dozvolu barem 6 meseci(pretpostavljam ti vec imas)da bi polagao za CDL,posle placa se obuka koja kosta oko 3000 dolara,pa kad je zavrsis uplatis 45 dolara u MVC i odes da polazes.
![]() |
|
|||
|
|||
![]() Citat:
|
|
||||
|
||||
![]()
Sta kazete da skratimo ovo igranje? Sad svi mozemo da vezbamo neku diplomatiju i izbegavanje pravog odgovora ovde - Barbosa, sto god da si planirao - zaboravi. Ni da se "ilegalises" ne mozes posteno za 6 meseci. Nemoj da se palis na objasnjavanja koja su za ljude sa Zelenom kartom ili za one koji su u starom sistemu dobili SSN ili u novom na druge nacine. Hajde da ovde zavrsimo o ovome i da promenimo pravac - vec nekoliko puta smo konstatovali da ovo nije savetovaliste za izvrdavanje zakona i ilegalisanje.
|
|
|||
|
|||
![]() Citat:
![]() |
|
||||
|
||||
![]()
Ovo sto ti je Magelan rekao bi trebalo da ti bude dovoljno i dalje od toga nemoj da razmisljas.
1. Znaci dobijanje neke vize koja ti omogucava rad, H2B (za sezonske radnike ako nisi student) ili J1 (takozvana work and travel za studente) 2. Dobijanje SSN 3. Polaganje za obicnu vozacku dozvolu 4. Polaganje za CDL (testovi, pre-trip inspection, poligon, voznja u gradu) Ovo ti pricam posto imam iskustva kao dispecer u doticnoj oblasti, kao i kontakta sa poznanicima koji voze ili su vozili.
|
|||
|
|||
![]() Citat:
|
![]() |
|
|
![]() |
||||
Tema | Pokretač teme | Forum | Odgovori | Poslednja poruka |
Međunarodna vozačka dozvola Srbije u SAD | Tomislav1970 | Vodič za emigrante | 19 | 14.03.2015 16:32 |
Profesionalni vozači | aZZo | Stare teme | 11 | 11.03.2012 11:09 |
Razvod i Imigracija - da li je potrebna dozvola drugog roditelja? | milenaa | Stare teme | 19 | 27.11.2009 10:08 |
Ja, vozač | srdjevic | Lutrija (zelena, ne Srbije) | 0 | 27.06.2005 21:12 |
![]() |