ZELENA KARTA - LUTRIJA  
Balkan
Njujork
Čikago
Los Anđeles

Nazad   ZELENA KARTA - LUTRIJA > FORUM > Život u USA > Vodič za emigrante

Vodič za emigrante Planiranje selidbe, šta raditi po dolasku, procedura dobijanja papira...

Vodič za emigrante » Koliko košta život u Americi » Bitni linkovi
Početak u USA Stan Posao Kola (Automobil) Osiguranje
Porez Dešavanja Naša mesta Putovanja Avionske karte

Odgovori

Thread Tools Display Modes
Staro 25.12.2013, 23:09
vuxanne vuxanne je offline
Amer

Datum prijave: 13.10.2009
YU lokacija: Bilo kuda kiki svuda
Nepromenjeno

Citat:
Prvobitno poslao korisnik Taji Prikaz poruke
Mozda ovak kalkulator moze da vam priblizi sliku o zivotnim troskovima u nekom drugom gradu/drzavi u odnosu na onaj u kojem se trenutno nalazite....cisto uporedbe radi sta bi smo mogli ocekivati...

http://money.cnn.com/calculator/pf/cost-of-living/

Ja bih trebala da imam 55% veca primanja u odnosu na trenutna, da bih zivjela u gradu koji se meni licno svidja...od te ljubavi nema nista, barem za sada..
Zivi se tamo gdje se ima posla od kojeg moze solidno da se zivi, voljeli mi to priznati ili ne
Nije bitno koliko zaradjujes ali je bitno da li imas vise od komsije. Ja bas gledam isto tako nekako, da sam npr u Kaliforniji, ovo moje ovde bi tamo trebalo da bude isto tako 55 % vise. Ovde imam maltene 2 x median househould income. Zato i mogu da zivim ovde jer radim samo ja.
Reply With Quote
Staro 27.12.2013, 00:33
Taji's Avatar
Taji Taji je offline
Stari vuk

Datum prijave: 10.01.2009
US lokacija: Greenville, SC
Nepromenjeno

Citat:
Prvobitno poslao korisnik vuxanne Prikaz poruke
Nije bitno koliko zaradjujes ali je bitno da li imas vise od komsije. Ja bas gledam isto tako nekako, da sam npr u Kaliforniji, ovo moje ovde bi tamo trebalo da bude isto tako 55 % vise. Ovde imam maltene 2 x median househould income. Zato i mogu da zivim ovde jer radim samo ja.
Probala sam da nadjem jedan artikal sa yahoo na istu temu ali bezuspjesno. U glavnom, najiteresantniji su bili komentari ispod. Pricalo se o tome sta koliko gdje kosta Ispade recimo da u NY je samo stan skuplji, sve ostalo ima istu cijenu kao I Greenville. Jos je pogodnost sto u NY ne moras da imas vozilo pa se vjerovatno I tu da nesto malo kompenzirati poslije placanja javnog prevoza.

Kad bih dvosobni stan u kojem sad zivim zamijenila za studio, troskovi bi bili priblizni....e sad jedino da se dobije posao tamo gdje se zeli preseliti, mozda malo odricanja ne bi naskodilo a I plate su za sigurno nesto vece "tamo" nego sad ovdje.....ko ce ga znati.....
Reply With Quote
Staro 27.12.2013, 01:50
Magelan's Avatar
Magelan Magelan je offline
Super Moderator

Datum prijave: 28.04.2010
US lokacija: Spartanburg, South Carolina; Jacksonville, Florida
YU lokacija: Mladenovac, Republika Srbija
Nepromenjeno

Citat:
Prvobitno poslao korisnik Taji Prikaz poruke
Probala sam da nadjem jedan artikal sa yahoo na istu temu ali bezuspjesno. U glavnom, najiteresantniji su bili komentari ispod. Pricalo se o tome sta koliko gdje kosta Ispade recimo da u NY je samo stan skuplji, sve ostalo ima istu cijenu kao I Greenville. Jos je pogodnost sto u NY ne moras da imas vozilo pa se vjerovatno I tu da nesto malo kompenzirati poslije placanja javnog prevoza.

Kad bih dvosobni stan u kojem sad zivim zamijenila za studio, troskovi bi bili priblizni....e sad jedino da se dobije posao tamo gdje se zeli preseliti, mozda malo odricanja ne bi naskodilo a I plate su za sigurno nesto vece "tamo" nego sad ovdje.....ko ce ga znati.....
To je ziva istina. Cene manje vise svih artikala su iste svuda po USA, salex tax bude +- par procenata i to je to. Gorivo je jedan od izuzetaka. Dakle, sve se svodi na cenu nekretnina (bilo da je kupovina ili rentiranje u pitanju). Vrlo prosta racunica - u Cikagu ja recimo placam stan $890. Ovakav isti stan u Rockville, MD ili Fairfax, VA bi kostao $1.400. Ako uzmemo u obzir da nurse u ova dva mesta uzima $3-4 na sat vise nego ovde u CHGO dodjemo na isto A dva pomenuta mesta imaju neuporedivo bolji kvalitet stanova, bolje skole, bolju klimu itd itd itd.

NYC ima tu neku svoju čar, mada me jako nervira sto je kvalitet stanova katastrofalan. Ima delova koji su "priustivi", a pristojni (pomenuo sam vec moje favorite - Riverdale-Bronx i Woodlawn-Bronx), mada treba prvo naci dobar posao pa onda selidba.
Reply With Quote
Staro 27.12.2013, 10:13
Amer

Nepromenjeno

Ako zivis u selu u sred neke nedojije koliko god da imas nemas ni na sta da potrosis. Ako si u mestu punom zanimljivosti, odu pare... Moje je bar iskustvo tako.
Reply With Quote
Staro 27.12.2013, 18:48
Magelan's Avatar
Super Moderator

Nepromenjeno

Citat:
Ako zivis u selu u sred neke nedojije koliko god da imas nemas ni na sta da potrosis. Ako si u mestu punom zanimljivosti, odu pare... Moje je bar iskustvo tako.
U USA gde god da si, u krugu od 10 milja ima sigurno neki mall, stoga ko hoce da trosi taj ce da trosi i na Menhetnu i po Montani. Isto tako - ko stedi - stedece gde god ga bacis. To je vec vise stvar licnog izbora.
Reply With Quote
Staro 27.12.2013, 18:55
Amer

Nepromenjeno

Citat:
Prvobitno poslao korisnik Magelan Prikaz poruke
U USA gde god da si, u krugu od 10 milja ima sigurno neki mall, stoga ko hoce da trosi taj ce da trosi i na Menhetnu i po Montani. Isto tako - ko stedi - stedece gde god ga bacis. To je vec vise stvar licnog izbora.
Ja sam zivela u jednoj nedodjiji, prvi mol nakon sat vremena autoputa. Veruj mi isla sam dva puta mesecno. Da se setamo. Ovde gde sam sad veci grad, te akvarijum, te zoloski vrt, te muzeji ovi oni, imam mnogo vise prilike da trosim pare. Ja nisam neki shopping tip, to da idem u mall-ove da kupujem bog zna sta. Pre kupim detetu igracku za koju se uhvati, kafu... A ovde mi je mall na 10 min pa idemo mnogo cesce. Pa vise igracki i kafa i kupujemo...
Reply With Quote
Staro 27.12.2013, 20:06
Magelan's Avatar
Super Moderator

Nepromenjeno

Citat:
Ja sam zivela u jednoj nedodjiji, prvi mol nakon sat vremena autoputa. Veruj mi isla sam dva puta mesecno. Da se setamo. Ovde gde sam sad veci grad, te akvarijum, te zoloski vrt, te muzeji ovi oni, imam mnogo vise prilike da trosim pare. Ja nisam neki shopping tip, to da idem u mall-ove da kupujem bog zna sta. Pre kupim detetu igracku za koju se uhvati, kafu... A ovde mi je mall na 10 min pa idemo mnogo cesce. Pa vise igracki i kafa i kupujemo...
To sto pričaš se ne odnosi na većinu emigranata sa ovog foruma koji dolaze sa zelenom kartom a ne ne-imigrantskom vizom i gotovo niko ne ide po nedodjijama ili univerzitetskim selima jer nema potrebe da ih neko sponzorise za vizu. U tim nedodjijama je i teže naći prvi posao nego u većim gradovima.

I da li za nedodjiju smatraš Angolu u Indijani o kojoj si ranije pisala? Bio sam tamo, to je 2 sata od Čikaga –ima tamo sve za trosenje para i veliki Walmart Supercentar i šopong plaze i prodavnice... a pored toga on-line kupovina (Amazon i sl.) isporučuju u sve nedodjije, tako da ko želi da kupuje taj će da kupuje. Pitanje je samo kolika ti je kupovna moć na početku – a to mislim da ti je bio razlog zašto si manje kupovala, a ne blizina molova.
Reply With Quote
Staro 28.12.2013, 03:17
Amer

Nepromenjeno

Citat:
Prvobitno poslao korisnik Magelan Prikaz poruke
To sto pričaš se ne odnosi na većinu emigranata sa ovog foruma koji dolaze sa zelenom kartom a ne ne-imigrantskom vizom i gotovo niko ne ide po nedodjijama ili univerzitetskim selima jer nema potrebe da ih neko sponzorise za vizu. U tim nedodjijama je i teže naći prvi posao nego u većim gradovima.

I da li za nedodjiju smatraš Angolu u Indijani o kojoj si ranije pisala? Bio sam tamo, to je 2 sata od Čikaga –ima tamo sve za trosenje para i veliki Walmart Supercentar i šopong plaze i prodavnice... a pored toga on-line kupovina (Amazon i sl.) isporučuju u sve nedodjije, tako da ko želi da kupuje taj će da kupuje. Pitanje je samo kolika ti je kupovna moć na početku – a to mislim da ti je bio razlog zašto si manje kupovala, a ne blizina molova.
Ja sve sto pisem na ovom forumu se odnosi samo na mene a ne za vecinu na ovom forumu. Ja sam od prvog dana imala i smestaj i kreditnu i ovek stalni posao i to za samo jednog poslodavca. Nisam prosla kroz sve te faze kao dobitnici zeleneke karte preko lutrije. To da. Jos uvek nisam ni emigrant. Sve sto pricam odnosi se mene (jel treba da pisem disclaimer iza svakog posta, mislim da je to svima jasno)?

Da, u toj americkoj Beski (iste je velicine) je sve jeftinije nego u vecem gradu. Od stanova, racuna, a i do stvari i hrane u istim prodavnicama. Nesto je skuplje za nijansu u vecim gradovima obicno. Ja ne mislim na prodavnice, njih naravno imas svugde, vise mislim na atrakcije. Na sta mozes da trosis pare, tipa parkovi, muzeji i slicno. A to da svi idu u velike gradove sa lutrije to znam. Kao i to da se neki vrate bas zato sto su se zaleteli i otisli u preskupe gradove.

Iz mog licnog iskustva (opet govorim iz svog sopstvenog), ne trosi se isto para sve i da se iste svari imaju mesecno i da se slicne stvari ukupuju u razlicitim gradovima ovde. Sto je manji grad obicno je jeftiniji. I Midwest je jeftiniji od istocnijih drzava prema okeanu sto posto i od npr. Kalifornije. Najvise od svega je razlika u cenama stanovanja. Ovde bukavlno shupa kosta isto kao tamo da iznajmis kucerinu sa svim mogucim uredjajima.

Last edited by vuxanne; 28.12.2013 at 03:22.
Reply With Quote
Staro 28.12.2013, 14:36
familly familly je offline
Drug član

Datum prijave: 06.05.2013
US lokacija: Boston
Pošalji Skype™ poruku korisniku familly
Nepromenjeno

http://www.numbeo.com/cost-of-living...2=Austin%2C+TX

Ovde se mogu uporediti cene u gradovima
Reply With Quote
Staro 28.12.2013, 16:19
Taji's Avatar
Taji Taji je offline
Stari vuk

Datum prijave: 10.01.2009
US lokacija: Greenville, SC
Nepromenjeno

Citat:
Prvobitno poslao korisnik familly Prikaz poruke
http://www.numbeo.com/cost-of-living...2=Austin%2C+TX

Ovde se mogu uporediti cene u gradovima
Boston je grad u kojem bi se dalo super zivjeti. Pored svega sto ima da ponudi ima i cetiri godisnja doba, sto meni jako nedestaje ovdje na jugu.

Nista nije skuplje osim kirije za stan...i kao sto vec rekoh na drugoj temi...zivi se tamo gdje se ima posla....mozda jednog dana ako se nadje dobar posao tamo pa da se i preselim
Reply With Quote
Odgovori

Pravila pisanja