ZELENA KARTA - LUTRIJA  
Balkan
Njujork
Čikago
Los Anđeles

Nazad   ZELENA KARTA - LUTRIJA > FORUM > Život u USA > Vodič za emigrante

Vodič za emigrante Planiranje selidbe, šta raditi po dolasku, procedura dobijanja papira...

Vodič za emigrante » Zdravstveno osiguranje » Bitni linkovi
Početak u USA Stan Posao Kola (Automobil) Osiguranje
Porez Dešavanja Naša mesta Putovanja Avionske karte

Odgovori

Thread Tools Display Modes
Staro 27.04.2012, 13:40
vuxanne vuxanne je offline
Amer

Datum prijave: 13.10.2009
YU lokacija: Bilo kuda kiki svuda
Nepromenjeno

Citat:
Prvobitno poslao korisnik Photographer Prikaz poruke
Hvala na odgovorima. Ovo su vec neke informacija ali da ponovim meni treba samo privremeno resenje u prvih mesec dva dana dok ne stignu svi dokumenti i dok se ne srede papiri. Naravno da se ide da se naprave pare ali u prvih mesec dana si prakticno invisible tamo tok ne dobijes sva dokumenta. Marfi uvek radi pa zato i pitam za taj prvi mini period od mesec, maksimu dva dana. Najbitnije je za bebu da imamo zato sam i pitao za to koja je procedura jer svuda gde sam citao a i na sajtu MediCAL stoji da se racuna monthly income sto mi naravno da necemo imati odmah, nigde se ne spomilje koliko para imas na racunu ili da li imas kola.

Sva u svemu hvala na odgovorima koji iako nisu pomogli u resavanju nedoumica dali su neke smernice...
Photographer, da li ti ili/i tvoja zena imate vec ponudu posla u Kaliforniji?
Reply With Quote
Staro 27.04.2012, 13:41
Amer

Nepromenjeno

Citat:
Prvobitno poslao korisnik Zana Prikaz poruke
Vuxanne? Jel' ovo gore odgovor na moj post? Ako nije, ja se izvinjavam unapred, 'oce meni da se pricinjava

Da razjasnimo ovde neke stvari - deo mog odgovora je bio obrazlozenje na tvoj link za COBRA koji nema veze sa Fotografovom situacijom. Ostalo je bilo objasnjenje njemu da Medicaid nije drzavno osiguranje, sto si i sama postovala na tom copy/paste, ne znam gde je nesporazum tu? Insurance se zasniva na risk management, Medicaid je program u okviru socijalne pomoci koji nema veze sa bilo kakvim rizikom osobe koja je aplikant. Ne zelim dalje na tu temu jer ne verujem da dalja diskusija ima bilo kakvog prakticnog efekta na ucesnike na forumu.
Zana ne pricinjava ti se jeste odgovor tebi. E sad da li je tebi "health program" ili "health inssurance" razlicita stvar to opet spada u kategoriju "nije shija nego vrat". Uz duzno postovanje tvog razumevanja u sve i svasta, ja sam imala Medicaid i koristila sam ga kao zdravstveno osiguranje koje pokriva sve zive bolnicke troskove. Za nas sa podrucja Srbije to je drzavno osiguranje jer je finansirano od strane SAD i drzave u kojoj se zivi. Kapiram ja te tvoje rizike i sve ali da nasem nekom to objasnis kako funkcionise mislim da je apsulutno dovljno reci da je Medicaid jedini plan/program zovi ga kako hoces koji pokriva stopostotno sve zdravstvene troskove onome ko ima pravo na njega.

A ako moja informacija pomogne bar jednom clanu foruma da skonta da ako zaradjuje ispod tog americkog praga siromasnosti da ima pravo na ovaj program koji pokriva sve zdravstvene troskove - pogotovu trudnicama u celoj SAD na ma kakvoj vizi one bile - ima svrhe ovu informaciju ponoviti i sto puta na forumu. Ponavljam meni je vredela 65 000 dolara. A cula sam prosle godine za slucaj jednog naseg mladog bracnog para u Micigenu da za to nisu imali pojma (i meni su rekle za to Kolumbijke i Ruskinje). Duguju bolnici 40 000 dolara za porodjaj.

E sad jeli bitno znati nesto ovako korisno ili sad peglati sta ste vi na kojoj temi pametovali?

Citat:
Sto se tice saljive opaske na radjanje dece, ja cu tu vrlo ozbiljno (jer mi se zamrzne osmeh svaki put) da i tebi kazem da nama u CA nema potrebe da se ni saljivo ni ozbiljno objasnjava bilo sta na te varijante jer sasvim nam je ocigledno i vidljivo na svakom uglu kakvog to efekta ima i na nase zivote i na novcanike.
Ne kapiram sta zelis da kazes bas. Da je Kaliforniji skupo imati decu ili da ljude koji nemaju decu nerviraju takvi drzavni programi jer vam uzimaju iz dzepa za tudju decu?

Citat:
Ove varijante su obradjene u temi za socijalnu pomoc i ja zaista, uz duzno postovanje, ne smatram da bilo kakvo copy/paste engleskog teksta je nacin na koji treba da se prilazi odgovaranju na pitanja. Ljudi umeju da koriste Google i cim postave pitanja nakon toga znaci da im nije jasno. Njima radije treba summary svega toga nego copy/paste. Sistem je drugaciji nego tamo i tesko je da se razume sve to bez bilo kakve osnove. Ja se nadam da me razumes sta hocu da ti kazem, jer ne verujem da kad ti studenti kazu da ne razumeju deo predavanja da ih uputis na knjigu ili stranicu na internetu na stranom jeziku..
Copy/paste ne vidim kao metodu koju samo koristim ja na ovom forumu da nesto citiram. Iznad napisem sazeto ili kao sto ti kazes "summary".

A u skladu sa objasnjavanjem upravljanja rizikom kao necega sto definise zdravstveno osiguranje i vladinog i drzavnog projekta za siromasne koji pokriva zdravstvene troskove... Za ne mislis da je nekom iz Srbije u glavi da je nesto zdravstveno osiguranje ako to pokriva medicinske troskove?

A sto se stranog jezika tice, ja opet ne mogu da se nacudim kako taj strani jezik koji sad pominjes mislis da nije nesto sto je mozda preduslov da se neko snadje u ovoj zemlji u kojoj se bas taj jezik koristi. Moj citat nije bio na Nemackom, Francuskom, Spanskom vec na Engleskom. Pretpostavljam da ako neko razmislja da se seli ovde razume taj jezik. A jeste mi profesionalna deformacija da nesto sto kazem citiram iza izvor koji objasnjava ono o cemu pricam.

Citat:
Ja i dalje ostajem pri svom stavu od ranije: fotograf se seli u San Francisco a mi cemo da pricamo o $18,530 godisnjeg prihoda? $1,500 i change pre poreza u SF? Score je tamo, DreamerNS je tamo pa ce oni bolje o tome kako se zivi sa tim parama. Sa Zelenom Kartom se ne dolazi ovde da bi se tako zivelo. To je plata koju kod nas u Vrscu imaju radnici u Hemofarm-Stada i Freznium (danas bas saznala). Sa takvim prihodima se ne zivi u LA, SF ili NY, daleko im bila i njihova socijalna pomoc. Kvalifikacije za program se proveravaju svakog meseca.
Razumem i tvoju tezu da svako dolazi u San Francisko na vec ugovoreni posao za lepu platu. A da li mozemo da pretpostavimo da ako neko dodje tu bez posla da ce odmah imati divnu platu? Ako dodje sa malim detetom mislis da ce obe osobe moci da rade? Ja licno mislim da gresis. Kolika je bila tvoja plata? Gde si radila odmah nakon sletanja? Pretpostavi da ce npr njih troje mozda toliko moci da zaradi, samo sto supruznik/ca nece moci da radi plus ce njih troje morati da zivi od te zarade. Ja mislim da nije isto kad neko dodje u SAD bez prethodno ugovorenog posla ili kad dodje na vec unapred ugovoreni posao. Dodaj dete u jednacinu i rezultat je drugaciji. Ovde su vrtici nekad preskupi za one koji su tek sleteli, mozda se nemaju kola odmah tako da obicno jedan roditelj ostaje kuci da cuva to dete a drugi pokusava da privredjuje. Kad se nadje stalni posao, stave dete u vrtic i onda i drugi roditelj trazi posao.

Naravno ovo sve ne vazi za fotografa ako ima vec posao u San Francisku ili gde god u SAD. Ja licno mislim da samo posedovanje zelene karte ne znaci da imas posao odmah, seti se samo ljudi koje znas ovde da su trazili posao neko vreme. Ja bi iz toga razloga koji ti pominjes a to je da se tu ne moze ziveti sa malo para ljudima koji jos uvek nemaju posao u SAD savetovala da probaju negde gde taj minimalac vredi vise da se prvo snadju pa kad dobiju normalnu ponudu posla da se posle presele u to svoje idealno mesto.

Citat:
Postovanje, ali hajde da pomognemo ljudima da razumeju sustinu, a kada dodju ovde znace gde da traze informacije i sta im je raditi. Dakle, Medi-Cal se tesko dobija a kao sto rekoh za decu malo lakse: zena ce dobiti premestaj i dace Bog grupno osiguranje - a prelazno resenje treba da se trazi za mesec, dva. U San Francisco se ide sa namerom da se prave pare a ne da se sedi kuci i zivi na welfare. Ne vidim nikakvu dobit od nekih demantija i prepucavanja, ljudima to ne pomaze.
Sustina po meni je da razumeju malo bolje kakva je situacija kad dodjes sam, samo sa bracnim partnerom ili kad imas dete ili decu. Nebo i zemlja. Mnogo manje mogucnosti za trazenje posla imas ako imas nekoga o kome moras da se brines 24/7. Nek je namera nekome da napravi pare (kome to nije ako postaje gastajbajter) dzaba sve ako nije dovoljno upucen u razne moguce troskove i moguce nepredvidive situacije.
Reply With Quote
Staro 27.04.2012, 14:41
Photographer Photographer je offline
Drug član

Datum prijave: 16.08.2011
US lokacija: SF Bay area
YU lokacija: Novi Sad
Nepromenjeno

Mislim da me je vuxanne odlicno razumela. Dakle kad se sleti nemas nista i kreces od nule, ugovoren posao je uvek mogucnost ali nije nista sigurno dok ne dobijes pecat preko vize i prodjes granicu tako da se ne to ne treba 100% oslanjati. Ja imam neke ponude ali videcemo, $50k godisnje + osiguranje i jos nekih benefiti nije nista posebno ali bolje i to nego nista. Za sada pokusavam da izboksujem vise ali videcemo. Problem je sto cak i da imam ponudu za posao sigurno mesec dana po sletanju nece moci da se krene + 1 mesec.
Reply With Quote
Staro 27.04.2012, 19:06
Amer

Nepromenjeno

Citat:
Mislim da me je vuxanne odlicno razumela. Dakle kad se sleti nemas nista i kreces od nule, ugovoren posao je uvek mogucnost ali nije nista sigurno dok ne dobijes pecat preko vize i prodjes granicu tako da se ne to ne treba 100% oslanjati. Ja imam neke ponude ali videcemo, $50k godisnje + osiguranje i jos nekih benefiti nije nista posebno ali bolje i to nego nista. Za sada pokusavam da izboksujem vise ali videcemo. Problem je sto cak i da imam ponudu za posao sigurno mesec dana po sletanju nece moci da se krene + 1 mesec.
Za pocetak bolje ista nego nista. Dok se ne snadjete, aktivirate kreditnu istoriju i udjete u tokove. A ja pominjem ovu njihovu socijalu (Medicaid) ne da bi se neko nakacio pa ziveo tako duze, ali sto da ne ako se moze na pocetku. Npr. ako gledaju annual income (godisnja primanja) i neko dodje ovde u npr. septembru mesecu. Ima znaci septembar, oktobar, novembar i decembar. Ako radi jedna od tri osobe - saberite kolika su onda ta primanja. A za ljude sa decom imam samo jedan savet, uvek uzmite u obzir da li vas savetuje osoba koja ima ili nema dece jer ipak dok ne znas koliko sve to kosta, mislim da stvarno ne mozes da znas. A treba biti duplo oprezan. Moje dete ima 16 meseci pa tvrdim da dobro znam o cemu pricam kad govorim o zivotu sa malim detetom (bebom pogotovu).
Reply With Quote
Staro 28.04.2012, 01:24
Zana's Avatar
Zana Zana je offline
Amer

Datum prijave: 16.05.2008
US lokacija: City of Angels
Nepromenjeno

Citat:
Prvobitno poslao korisnik vuxanne Prikaz poruke
Zana ne pricinjava ti se jeste odgovor tebi. E sad da li je tebi "health program" ili "health inssurance" razlicita stvar to opet spada u kategoriju "nije shija nego vrat". Uz duzno postovanje tvog razumevanja u sve i svasta, ja sam imala Medicaid i koristila sam ga kao zdravstveno osiguranje koje pokriva sve zive bolnicke troskove. Za nas sa podrucja Srbije to je drzavno osiguranje jer je finansirano od strane SAD i drzave u kojoj se zivi. Kapiram ja te tvoje rizike i sve ali da nasem nekom to objasnis kako funkcionise mislim da je apsulutno dovljno reci da je Medicaid jedini plan/program zovi ga kako hoces koji pokriva stopostotno sve zdravstvene troskove onome ko ima pravo na njega.
Nisu sija ili vrat - ali nemam motivaciju zaista, zovi ga kako hoces.

Za ovo drugo - iskreno ne znam sta pokusavas to mesecima i da li pokusavas da uvijeno nesto sto si saznala od "zajednickih" prijatelja stavis meni do znanja - ali neke tvrdnje iz ovog i nekih drugih postova (na koje nisam odgovarala) su prilicno arogantne: moje razumevanje u "sve i svasta" a u ovom slucaju goverment regulative, dolazi iz mog angazovanja za city government koje opet ne bih mogla da imam da nisam sertifikovana u oblasti state i city regulative. U svakom slucaju, da bih davala svoje yays ili nays na nove objekte, firme, cell towers i ostala cudesa ja sve to moram da znam i regularno da upotpunim sve to na godinjem nivou. Iz tog razloga i znam koliko dece u lokalnim skolama prima socijalnu pomoc, sta se desava i kako, koliko para grad daje i gde, koliko skuplja od poreza, koje sluzbe sta rade, i sta ja u telu u kojem sam mogu da uradim da u moj deo grada dospe dovoljan deo kolaca, kao i do detalja gradske zakone. Prema tome, na to "sve i svasta" sam ja vrlo ponosna - a ti mozes da omalovazavas sto god ti je volja - to je na tebi.

Citat:
E sad jeli bitno znati nesto ovako korisno ili sad peglati sta ste vi na kojoj temi pametovali?
Na ovo ne znam prosto ni sta da kazem... ne znam zasto smo uopste i pokusavali, hvala mnogo na ovom komentaru jer smo ocigledno bili u zabludi da radimo nesto korisno, a u stvari smo "pametovali".

Citat:
Ne kapiram sta zelis da kazes bas. Da je Kaliforniji skupo imati decu ili da ljude koji nemaju decu nerviraju takvi drzavni programi jer vam uzimaju iz dzepa za tudju decu?
I jedno i drugo, mada u drugom delu fali rec "zloupotreba" da bi odgovaralo stanju stvari.

Citat:
A sto se stranog jezika tice, ja opet ne mogu da se nacudim kako taj strani jezik koji sad pominjes mislis da nije nesto sto je mozda preduslov da se neko snadje u ovoj zemlji u kojoj se bas taj jezik koristi. Moj citat nije bio na Nemackom, Francuskom, Spanskom vec na Engleskom. Pretpostavljam da ako neko razmislja da se seli ovde razume taj jezik. A jeste mi profesionalna deformacija da nesto sto kazem citiram iza izvor koji objasnjava ono o cemu pricam.
Dodju ljudi bez znanja Engleskog jezika, jer ih klepi dobitak zelene karte i onda ne znaju gde su. Ta tvoja tvrdnja vazi za ljude koji planiraju da dodju ovde putem profesije ili da se usavrsavaju te se podrazumeva znanje jezika. Za ove druge apsolutno ne, sto je i razumljivo jer je lutija u pitanju.

Za citat sam ti rekla jer si svojevremeno tudje iskustvo (za ciji sajt je verovatno utroseno dosta truda) postovala 5 ili 6 puta na raznim temama bez ikakvog kredita - samo copy/paste dok nismo dosli do linka na poslednjem izdanju. O tome ne treba nista drugo da komentarisem, jer verujem da na svojim syllabus-ima imas detaljno objasnjenje o ovome. Izvlacenje iz konteksta necega sto ima prilicno komplikovanu pozadinu je neozbiljno kada su pitanju zakonski propisi.

Citat:
Razumem i tvoju tezu da svako dolazi u San Francisko na vec ugovoreni posao za lepu platu. A da li mozemo da pretpostavimo da ako neko dodje tu bez posla da ce odmah imati divnu platu? Ako dodje sa malim detetom mislis da ce obe osobe moci da rade? Ja licno mislim da gresis. Kolika je bila tvoja plata? Gde si radila odmah nakon sletanja? Pretpostavi da ce npr njih troje mozda toliko moci da zaradi, samo sto supruznik/ca nece moci da radi plus ce njih troje morati da zivi od te zarade. Ja mislim da nije isto kad neko dodje u SAD bez prethodno ugovorenog posla ili kad dodje na vec unapred ugovoreni posao. Dodaj dete u jednacinu i rezultat je drugaciji. Ovde su vrtici nekad preskupi za one koji su tek sleteli, mozda se nemaju kola odmah tako da obicno jedan roditelj ostaje kuci da cuva to dete a drugi pokusava da privredjuje. Kad se nadje stalni posao, stave dete u vrtic i onda i drugi roditelj trazi posao.
Ja sam dosla u LA sa $2,000, prvi posao mi je bio u restoranu. Zato i znam sta pricam - dete ne ide u tu jednacinu. U tom slucaju, u pomenutim gradovima, drugi roditelj ne sedi kod kuce i cuva dete, nego sedi u Srbiji i cuva dete dok se ne srede stvari. Tako se to radi kad se dolazi u ovakve gradove, a da se nema osiguran posao ili diploma koja garantuje isti u vrlo kratkom periodu.

Citat:
Naravno ovo sve ne vazi za fotografa ako ima vec posao u San Francisku ili gde god u SAD. Ja licno mislim da samo posedovanje zelene karte ne znaci da imas posao odmah, seti se samo ljudi koje znas ovde da su trazili posao neko vreme. Ja bi iz toga razloga koji ti pominjes a to je da se tu ne moze ziveti sa malo para ljudima koji jos uvek nemaju posao u SAD savetovala da probaju negde gde taj minimalac vredi vise da se prvo snadju pa kad dobiju normalnu ponudu posla da se posle presele u to svoje idealno mesto.
Apsolutno se ne slazem s ovim kada su pitanju odredjene profesije koje nemaju nikakvu perspektivu u manjim sredinama (doktori, medicinske setre, programeri, business managers, etc.) Ne znam zasto ti je toliko tesko da shvatis da se tvoj put razlikuje od onih koji dolaze sa zelenom kartom ovde - ti si ovde zato sto si htela, i na putu do svog cilja moras da prolazis kroz radne vize, drugacije procese, i razne druge stvari. Ljudi koji dolaze sa regulisanim statusom preskacu mnoge od tih stvari - 'ajd da podjemo samo od toga da odmah idu u privatan sektor na pregovore na kojima niko ne moze da ih ucinjuje radnom vizom niti bilo cime drugim. Zasto bi isli na minimalac? Zato sto je sigurica? Zato sto imaju dete? Ne slazem se apsolutno - mnogi parovi koje znam su bili jedno vreme razdvojeni sa decom dok stvari ne krenu - kuc, kuc u drvo, kod svih listom se pokazalo kao dobra odluka. Sta je pola godine ili godinu dana kad se posle dodje u uredjeno i u stabilniju situaciju?

Veci grad i veci problemi, ali i veca perspektiva da se nadje pristojan posao i napreduje. No, dosta je... pravo da ti kazem - mene su te "socijalne" teme oduvek iritirale, a ti samo nastavi, posto vidim da si uhvatila zalet... meni se vise svidja sve to uzivo, sa komsijama ovde koji niti moje niti misljenje mojih kolega nazivaju pametovanjem ili se odnose prema istom sa ponizavanjem. Vise prija definitivno.

Citat:
Razmisli dobro o raskoracima koje ces da imas:

dobijanje dokumentacije - mesec dana (minimum);
aplikacija za programe za pomoc - procesovanje iste i provere: izmedju dve nedelje i dva meseca;
ako dobijes posao, dzabe apliciras
ako ne dobijes posao - da iznajmis stan u toj okolini racunaj dva depozita i mesecna kirija, plus svi ostali troskovi... srecno sa tim.
ako nemas posao - i dobijes pomoc, sta ces da radis za osiguranje u toku procesovanja znaci neka dva meseca?

Rekoh gore - visitor's insurance, ali ajde sad... nemam snage vise a i vikend je poceo prepusticu ovo onima koji primaju pomoc da nastave, pa posto nije pomaganje nego pametovanje - ajd' u zdravlje...
Reply With Quote
Staro 28.04.2012, 03:27
Amer

Nepromenjeno

Citat:
Za ovo drugo - iskreno ne znam sta pokusavas to mesecima i da li pokusavas da uvijeno nesto sto si saznala od "zajednickih" prijatelja stavis meni do znanja - ali neke tvrdnje iz ovog i nekih drugih postova (na koje nisam odgovarala) su prilicno arogantne: moje razumevanje u "sve i svasta" ... Prema tome, na to "sve i svasta" sam ja vrlo ponosna - a ti mozes da omalovazavas sto god ti je volja - to je na tebi.
Stvarno ne znam na sta mislis. Sta to ja pokusavam mesecima? Jeste da sam na ovom forumu nekoliko meseci aktivno. I meni se cini pokusavam da pricam sa drugima ovde kao svi ostali.

Citat:
Za citat sam ti rekla jer si svojevremeno tudje iskustvo (za ciji sajt je verovatno utroseno dosta truda) postovala 5 ili 6 puta na raznim temama bez ikakvog kredita - samo copy/paste dok nismo dosli do linka na poslednjem izdanju.
Opet ne znam o cemu pricas jer stvarno ne citam ovaj forum godinama niti citam svaku postojecu temu. Mozda mislis na onaj sajt one devojke sto je ovde studirala fiziku. Ali ne znam bez kakvog kredita mislis. Jel na citiranje? Ako mislis na to klikni ovde videces na vrhu posta link za originalan izvor. Tako da jesam citirala izvor ako je to ono na sta mislis "bez ikakvog kredita".

Citat:
O tome ne treba nista drugo da komentarisem, jer verujem da na svojim syllabus-ima imas detaljno objasnjenje o ovome. Izvlacenje iz konteksta necega sto ima prilicno komplikovanu pozadinu je neozbiljno kada su pitanju zakonski propisi.
A ni ovo ne kapiram. Kazes da ne komentarises, pa opet komentarises. A ne znam ni kakve silabuse pominjes jer ja ne predajem nikakva prava...

Citat:
Ja sam dosla u LA sa $2,000, prvi posao mi je bio u restoranu. Zato i znam sta pricam - dete ne ide u tu jednacinu. U tom slucaju, u pomenutim gradovima, drugi roditelj ne sedi kod kuce i cuva dete, nego sedi u Srbiji i cuva dete dok se ne srede stvari. Tako se to radi kad se dolazi u ovakve gradove, a da se nema osiguran posao ili diploma koja garantuje isti u vrlo kratkom periodu.
Pa to ti i kazem. Svi pricaju bajke o boravku u velikim gradovima pre svega vidim ti o Los Andjelesu i ostalim aktuelnim. Ali ne zaboravi kad pricas sa nekim ko ima bebu od godinu dana tih 2000 dolara nista posebno ne znace. U nekim pristojim krajevima kontam da to nije dovoljno ni za kiriju a kamoli za zivot. I opet da ponovim, beba od godinu dana vec postoji, Photographer dolazi sa zenom i detetom. Zasto bi njega zanimalo sad koliko nekoga bez dece nervira koliko je ljudi u Los Andjelesu na socijalnoj pomoci i kako nekog nervira sto se neko tu kaci drzavi na vrat. Pa dolazi sa nasih prostora gde je to dobar dan posto onaj jako malecki deo populacije koja ima legalan posao izdvaja porez od plate za zdravstvo svih nezaposlenih i penzionera i za skolovanje tudje dece takodje. Zar onaj nas sistem tamo nije bas takav?

Citat:
Apsolutno se ne slazem s ovim kada su pitanju odredjene profesije koje nemaju nikakvu perspektivu u manjim sredinama (doktori, medicinske setre, programeri, business managers, etc.) Ne znam zasto ti je toliko tesko da shvatis da se tvoj put razlikuje od onih koji dolaze sa zelenom kartom ovde - ti si ovde zato sto si htela, i na putu do svog cilja moras da prolazis kroz radne vize, drugacije procese, i razne druge stvari. Ljudi koji dolaze sa regulisanim statusom preskacu mnoge od tih stvari - 'ajd da podjemo samo od toga da odmah idu u privatan sektor na pregovore na kojima niko ne moze da ih ucinjuje radnom vizom niti bilo cime drugim. Zasto bi isli na minimalac? Zato sto je sigurica? Zato sto imaju dete? Ne slazem se apsolutno - mnogi parovi koje znam su bili jedno vreme razdvojeni sa decom dok stvari ne krenu - kuc, kuc u drvo, kod svih listom se pokazalo kao dobra odluka. Sta je pola godine ili godinu dana kad se posle dodje u uredjeno i u stabilniju situaciju?
Ja koliko znam nas doktor medicine ima da ovde guli i guli dok ne polozi prvo potrebne ispite, rezidenciju a tek onda moze da se nada nekom ovdasnjem poslu. Koliko mi se cini da je ista prica za medicinske sestre. Nisam bas cula da neko nas sa tom nasom skolom ovde nadje posao odmah bez doskolovavanja. Programeri naravno da su univerzalni na biloj tacki na planeti zemlji.

Ja kad kazem mala sredina ja mislim mozda na prvih pola godine dok se neko ne opasulji kako sta gde. Ne na 10 godina.

Koliko vidim od ljudi koje ja licno poznajem da su ovde dosli sa zelenom kartom znam samo jednog decka koji je vec unapred imao ugovoren posao. Ostale primere koje znam radili su prvo neke poslove za minimalce. Zato tako i pricam, na osnovu onoga sto znam od svojih poznanika.

Kapiram ja to naravno. Ja jesam dosla na drugi nacin. Ali nisam nikad morala da radim nijedan sljakerski posao, imala sam zdravstveno osiguranje i kreditnu karticu maltene prve nedelje nakon sletanja. Imala sam i smestaj jer sam ga rezervisala pola godine pre dolaska ovde. Nisam prosla kroz te neke trenutke kroz koje ljudi koji dolaze preko lutrije prolaze. To da.

Ne mislim ja da oni moraju da rade za minimalac, naopako. Samo ti kazem svi ljudi koje ja poznajem osim jednom su takve poslove na pocetku nalazili. A ja volim da budem oprezna oko svega, sto bi ovi rekli "worst case analysis". Jer ako se pripremis na ono najgore, sve ostalo je pesma...

Znaci ti ljude koje poznajes da su dosli sa malom decom, dosli su ovde u razlicitim momentima? Jer prvo dodje jedno da se snadje pa zatim drugi supruznik/ca sa detetom? Meni to logicno zvuci. Jer stvarno mislim kad se ima malo dete da nije nikako ni priblizno kao kod nas. Npr. treba ici negde garant da se nose neki papiri za SSN. Detetu treba menjati pelenu recimo na svakih 1h. Ako krenes javnim prevozom negde... Kako? Ako ides taksijem, opet treba ti ono sediste za decu... Ako ides do prodavnice, obicno nigde nije blizu, ni u malim ni u velikim mestima. I kad odes, zbog same povrsine treba npr 2 h za dvonedeljnu kupovinu (ovo sve navodim neke primere naravno nije to neki tacan broj). Pa da ne nabrajam sve one stvari sto dva roditelja treba da urade u toku dana, znaju sami, a ovo pre svega pisem zbog njih. Jer mi se cini nekako da kroz mnoge ove teme prostrujava neka teza da je no frks svi cemo se lako snaci, poslovi samo vrebaju iza svakog prikrajka i samo nas cekaju da sletimo. Kamo srece.

Citat:
Veci grad i veci problemi, ali i veca perspektiva da se nadje pristojan posao i napreduje. No, dosta je... pravo da ti kazem - mene su te "socijalne" teme oduvek iritirale, a ti samo nastavi, posto vidim da si uhvatila zalet... meni se vise svidja sve to uzivo, sa komsijama ovde koji niti moje niti misljenje mojih kolega nazivaju pametovanjem ili se odnose prema istom sa ponizavanjem. Vise prija definitivno.
Meni se cini da tebe dosta tema zanima i zanimljiva si mi za razgovor jer mi se cini da smo prilicno razlicitih svatanja. A meni uvek prija da pricam sa nekim ko drugacije razmislja od mene. Naravno da cu da nastavim, za sta forumi sluze... Ja ih bar ne kontam kao pitanje, odgovor, pitanje, odgovor. Moze malo i drugacije perspektive uvek da se ubaci...

I meni definitivno vise prija da pricam sa ljudima koji se ne brecaju na svaku rec. Stvarno sam daleko od nasih ljudi pa uvek zaboravim te nase britke umove koje sve znaju i u sve se razumeju. Zato kazem pametovanje.

Citat:
Rekoh gore - visitor's insurance, ali ajde sad... nemam snage vise a i vikend je poceo prepusticu ovo onima koji primaju pomoc da nastave, pa posto nije pomaganje nego pametovanje - ajd' u zdravlje...
Ja sam se na tu pomoc nakacila i ne zalim jednog sekunda. Imala sam Medicaid samo za porodjaj. I United Healthcare doduse. Dva osiguranja. I bas dobro mi je dosao. Tri nedelje nakon njega sam bila daleko od toga da se kvalifikujem tako da bi neki zlobni jezici rekli da sam sve to natempirala da ispadne tako. A nisam, slucajno je ispalo.

Ali kontam ima ljudi koji ne vole da koriste drzavne jasle. I to postujem. Ovde oko mene ima jako puno republikanaca i njih da pitas i vladu bi ukinuli i sve te socijalne programe...

A i tebi vidim kao i meni ide dobro ovo seckanje tudjih komentara i pisanje opsirnih postova. Vidis, u tome licimo.

Last edited by vuxanne; 28.04.2012 at 03:35.
Reply With Quote
Staro 28.04.2012, 05:18
Zana's Avatar
Zana Zana je offline
Amer

Datum prijave: 16.05.2008
US lokacija: City of Angels
Nepromenjeno

Da, znam primere ljudi koji nisu dolazili zajedno - ja se nadam da ce najzad nakon 10 godina pokusavanja neko od nase familije ili prijatelja biti izvucen i to je otprilike plan koji mi imamo kad je dolazak ovde u pitanju. Da pojasnim: ja znam da je tesko odluciti se da se porodica razdvoji ali posto svi imaju malu decu to je opcija koja je najsigurnija. Ono sto mi planiramo je da bilo ko da dobije dodju svi zajedno dok ne stignu dokumenta, a onda se majka vrati u Srbiju dok se otac ne snadje. U principu moze i obrnuto ako je mami perspektiva veca ali svi dobro znamo da se sve svede na prvu varijantu jer koja ce majka da se odvoji od deteta? Dakle, ja licno ne mogu toliko osoba da "svercujem" u stanu a da landlord ne pocne da pravi probleme. Jednu osobu mozemo, a da pri tom bi smo tu osobu totalno izdrzavali dokle god je potrebno. Znaci nasa logika je: ne placas nista, trazis posao, pravis kreditnu istoriju pa kad komotno mozes da rentas stan i pokrijes osnovne troskove onda se vrati ostatak porodice. Mislim da ta varijanta radi odlicno sa limitiranim budzetom a smanjuje rizik. Kad su mala deca u pitanju - dok platis dvosoban stan, pelene, hranu... veliki su to troskovi cak i za dva meseca dok se ne nadje prvi posao. Na zalost, postoje i oni koji nisu prihvatili ovu varijantu... Jbg. Ko god od nasih dodje, bas i nesto nece da dodje sa velikim parama - tako da je to varijanta koja ce dobro da radi za sve.

Moja jetrva je doktor i ja ne mislim da je komplikovana situacija: ona se vec sprema za prvi deo testa (uradice ga tamo) tako da cim stigne moze da konkurise za residency i pocne da radi - onda ide drugi test i nakon dve godine poslednji deo. Mi vec gledamo klinike po Los Angelesu bez obzira da li ce doci preko peticije za familiju, radne vize, lutrije ili skroz naokolo preko Kanade. Residency posao/praksa ili kako god ga zovu se placa oko $60k (10 hiljada gore/dole zavisno od klinike) plus placen stan i osiguranje za porodicu. Ja mislim da je to ok varijanta.

Ja sam svesna koliko nezgodnih situacija moze da se desi - zato i upozoravam uvek. Socijalna pomoc ovde moze da se dobije ali stvarno treba da si totalno skoro homeless da bi se kvalifikovao ili majstorski da ih prevrnes... To je za Los Angeles - ja ljudi ne znam kako moze da se prezivi za tih $18 hiljada. Okreni, obrni - ne znam.

Da odgovorim na ove republikanske ideje ne, nisam republikanac, naprotiv - registrovani demokrata. Ali, znaci jedno veliko ALI - ne volim prevare i zloupotrebe a toga je u CA mnogo. Ali, previse. Ja sam da se plati porodiljsko bolovanje majkama od minimum sest meseci i da se regulise zdravstveno osiguranje. Ja sam da se nateraju poslodavci da placaju odmore i bolovanje duza od 5 dana. Nece da propadnu jer ni u Evropi nisu kompanije zbog toga propale. Ljudi su naopaki ovde - kad im pomenes bilo sta sto oni smatraju socijalizmom, oni popizde nacisto - svojevremeno kad nisu oborili vladu zbog SSA a sad se utrkuju da podizu beneficije. Sasav narod totalno. Medjutim - gledam kako ilegalci samo stancuju decu, dva, tri, pet, ne pitaj i smeta mi. Smeta mi jer deca ispastaju, nece da izglasaju Dream Act a roditelji ih salju u public schools, za svako dete po $1,000 mesecno skupljaju na socijali pa ti vidi. Onda roditelji koji su iznad te siromasne granice sta da rade? Stoje u redu za Charter Schools jer nemaju para za privatne. Znas koji su to roditelji? Ovi sto prave vise od $18 hiljada godisnje a manje od $60k. Znas kako se zivi ovde cak i sa tim parama? Ne dobro.

Ja podrzavam skolovanje nedokumentovane dece - jer sta bi smo dobili da ih ne skolujemo? Gang members i ulicare? To nije opcija... to nikom ne donosi dobro. Zato mora da se izglasa Dream Act. Zato mora da se uradi immigration reform da bi ilegalci prestali da resavaju svoj status tako sto ce da dobijaju decu. Ja obozavam Kaliforniju ali isto tako znam da je moje grupno osiguranje skupo jer bolnice povecavaju cene kako bi pokrile troskove od ilegalaca koji sa decom dolaze u ERs i nikad nista ne plate. Neka ih legalizuju. Neka im plate normalne plate. Neka mi poskupi sve zivo naokolo - samo neka ovo ludilo i bankrot drzave prestane vec jednom. Pa kom obojci kom opanci.

Ako sve ovo znaci da sam protiv socijalne pomoci za trudnice, onda mozes da kazem da jesam. Uzasno mi smetaju taj "trudnicki" turizam i ilegalke koje zloupotrebljavaju decu da bi sebi osigurale boravak ovde. Ja sam za reformu. Volim ideju socijalne pomoci jer jesam u sustini social-demokrata. Nismo svi isti - moramo da zastitimo one koji nisu sposobni iz bilo kog razloga. Ali, ne profitere i lenjivce. Ovde bre podignu debitnu za socijalnu pomoc pa idu u Vegas da se kockaju?! Pa na sta to lici?! Ova sto je naradjala 14-oro dece prima socijalnu pomoc a dala pre neki dana $540 za frizuru (Nadia Suleman, izvor TMZ sa sve slikama). Pa na sta mi licimo ovde? Na krave muzare? Duggar familija - svaka cast - da su cudni jesu, ali dolar pomoci nisu uzeli. To cenim.

Ne volim ni ideju da nasi ljudi odmah idu na socijalu... pa nismo valjda zbog toga dosli ovde? Za Boze ne trebaj je u redu, zato i postoji, ali odmah po sletanju - sorry, ne volim ideju. Ja sam da se gura, trudi i napravi uspesna imigrantska prica kojom ce deca i unuci da se ponose.

Mozda smo slicne - ne znam... ja samo znam da je tesko dobiti bilo sta za dzabe u CA (mnogo lakse kad si ilegalan na zalost), i da je bolje odmah traziti drugu varijantu. Ljudi svasta ocekuju, pa posle ispada da ih lazemo. Zato ja u startu volim odmah da kazem - mogucnosti ovde su velike, ali svaka greska i pogresna odluka mnogo kosta. Da li je manja sredina resenje - tu sam subjektivna jer za mene definitivno nije.
Reply With Quote
Staro 30.04.2012, 18:13
TheNenad's Avatar
TheNenad TheNenad je offline
Stari vuk

Datum prijave: 24.09.2009
YU lokacija: True north of Serbia
Nepromenjeno

Citat:
Ne volim ni ideju da nasi ljudi odmah idu na socijalu... pa nismo valjda zbog toga dosli ovde? Za Boze ne trebaj je u redu, zato i postoji, ali odmah po sletanju - sorry, ne volim ideju.
Da li se korišćenje Medicaida kosi sa onim "public burden" principom što kao novi imigranti ne bi trebali biti? Ozbiljno pitanje.
DV2015 - Has not been selected
DV2016 - Has not been selected
DV2017 - Has not been selected
Reply With Quote
Staro 30.04.2012, 21:47
Amer

Nepromenjeno

Citat:
Prvobitno poslao korisnik TheNenad Prikaz poruke
Da li se korišćenje Medicaida kosi sa onim "public burden" principom što kao novi imigranti ne bi trebali biti? Ozbiljno pitanje.
Moguce da su to nekako resili inace bi bilo kao u Kanadi 90-tih - bila je neka cini mi se socijalna pomoc ali izbeglicama pre svega. Naime kad podnosis prijavu za Medicaid, treba ti SSN, trebaju ti zadnje tri plate, dokument o vlasnistvu auta, racuni koji dokazuju na kojoj adresi zivis, kopija vozacke, kopija pasosa i svih imigracionih dokumenata. I sve to za supruznika i ostale koji su sa tobom tu. Papirologija je velika. A meni se cini da se na taj nacin stite od zloupotreba (te tri poslednje plate - znaci ako si zelen tj novi na ovom tlu, ne moze).

Medju mnogim studentima doktorskih studija ovo je bila ok varijanta da pokrije velike nepredvidjene troskove trudnicama. Masa Kineza i Indijaca cim dodje ovde na studije odmah navali da se razmnozava...

Samo da nesto pojasnim. Meni je moje osnovno osiguranje pokrilo bolnicke troskove skoro sve. Samo ostalih "out of pocket" $4000 je pokupio Medicaid (mojih 2000 i bebinih jer je zaglavila na intenzivnoj - neonatal intensive care unit - NICU - 2000). Ali videla sam ko ima samo Medicaid i njima sve pokrivaju. I cini mi se da kad odes u bolnicu da znaju da imas Medicaid, lupe ti sve moguce procedure - drzava casti. Mene su uspeli da izcimaju i na prirodni porodjaj dva dana, i epidural i carski pod spinalnom, i dete u NICU, i ja na intenzivnoj i anitbioticima. Sve sto ima na spisku za porodjaj meni se desilo. U momentima mi se cinilo ili sam najveci baksuz na svetu ili mi sve moguce stvari trpaju ne bili sto veci racun na kraju ispao. Ili se ja samo tripujem... Naime, nisu mi "izmerili" bebu koja je bila 56.5 cm i nije mi uspelo da je izbacim kako je priroda planirala. Da sam bila u Srbiji to bi bio zakazan CR i samim tim ceo cirkus se nebi desio, operacija ko operacija, manje bi kostala. A kad predjes u "emergency" kategoriju i na te intenzivne sve je skuplje.
Reply With Quote
Staro 10.07.2012, 20:57
wolf wolf je offline
Drug član

Datum prijave: 18.12.2009
YU lokacija: Beograd
Nepromenjeno

Potrebna mi je pomoc,
Problem je sledeci, dosao sam u usa pre mesec ipo dana, radim u kompaniji za bazene. Nazalost juce sam zaglavio u bolnici zbog bolova u stomaku i ledjima. Ispostavilo se da imam kamen u bubregu. Posto nemam zdravstveno osiguranje treba da mi posalju kuci racun iz bolnice u pitanju je INOVA HELTH SISTEM. Pitanje je sledece da li postoji neko osnovno zdravstveno osiguranje koje bi mi pokrilo barem neki trosak iz bolnice? Na paycheck-u mi odbijaju sledece takse: federal w/h, oasdi, medicare, state w/h va. Mnogo bi mi znacilo kada bi neko uputio u ovaj zdravstveni sistem.
Unapred hvala!
Reply With Quote
Odgovori

Pravila pisanja