ZELENA KARTA - LUTRIJA  
Balkan
Njujork
Čikago
Los Anđeles

Nazad   ZELENA KARTA - LUTRIJA > FORUM > Život u USA > Vodič za emigrante

Vodič za emigrante Planiranje selidbe, šta raditi po dolasku, procedura dobijanja papira...

Vodič za emigrante » Medicinske sestre-tehničari u Americi - NURSES IN USA » Bitni linkovi
Početak u USA Stan Posao Kola (Automobil) Osiguranje
Porez Dešavanja Naša mesta Putovanja Avionske karte

Odgovori

Thread Tools Display Modes
Staro 26.03.2015, 20:59
ercard ercard je offline
Član

Datum prijave: 23.03.2015
Nepromenjeno

Citat:
Prvobitno poslao korisnik ercard Prikaz poruke
Pozdrav ljudi
Našao sam puno korisnih informacija na ovom forumu i zato hvala vam svima koji ih tako velikodušno dijelite. Pročitao sam cjelu temu no još mi neke stvari nisu jasne
Zanima me da li bi ja kao gimnazijalac iz Hrvatske bez zelene karte mogao upisati LPN skolovanje s tim da prije toga položim te kurseve šta su potrebni? Za to mi treba f1 viza? Vidim da pišete da je to skupa viza pa me zanima i kolko dođe? Ili možda moram upisati 4-godišnji studij? Postoji li mogućnost da radim dok studiram i postoje li mozda kakve stipendije? Nisam bas bio briljantan u gimnaziji 1. i 2. razred sa 4, 3. i 4. razred sa 3 prošo.
Hvala
zadnjim par dana proveo na netu i evo šta sam uspio skužit. Dakle tražim opciju studiranja iili nekog kursa u USA na polju medicine. Nešto što bih si mogao priuštiti radeći sa strane, na kampusu il izvan i poslije čega bi dobio radnu dozvolu.Dakle ništa od LPN-a pošto nema f1 vize pa nemogu raditi za vrijeme toga i poslije toga nemogu dobiti radnu dozvolu. ADN nemam dovoljno novaca za studij i smještaj, jedino ako je moguće osigurati si posao na kampusu ili oko njega prije upisa u školu, a i kolko bi mi to troškova pokrilo pitanje je?! još se govori da ni ADN diploma nije garancija za radnu dozvolu.

Vidio sam opciju upisivanja skole jezika preko f1, preko toga ssn i onda mogucnost rada? za vrijeme toga upisati npr tečaj CNA? da li je to izvedivo il sam nesto pobrkao? (moze i na pm odgovor ak neko zna) No cijelo vrijeme treba pohađati školu jezika i onda još CNA, LPN i još raditi, ne znam bas dal se to moze? I pitanje je da li bi mi dali f1 za skolu jezika pošto nisam student niti zaposlen, nit imam nekretninu na svoje ime.

Ako ništa od toga neide ima li netko neki prijedlog Visokih škola za sestrinstvo, Zdravstvenih i sličnih koje bih mogao završiti negdje i koje bi mi omogučile kolko tolko lagan prelazak u USA. Ima li ih od 2 god ili su sev od 4 godine?

Hvala
Reply With Quote
Staro 26.03.2015, 21:06
Magelan's Avatar
Magelan Magelan je offline
Super Moderator

Datum prijave: 28.04.2010
US lokacija: Spartanburg, South Carolina; Jacksonville, Florida
YU lokacija: Mladenovac, Republika Srbija
Nepromenjeno

@ercard

- LPN program nije podoban za F1 vizu vec za M1 vizu koja se ne moze produzavati radi daljeg skolovanja. RN program daje mogucnost za F1 vizu, bilo da je u pitanju associate degree RN-ADN ili bachelor degree RN-BSN.

- Rad tokom studija je moguc ukoliko dobijes CPT za vreme studija. OPT program dozvoljava rad nakon zavrsetka studija.

- Cene za ADN na Community College su oko $3600 po semestru (bar u CHGO, zavisi sve od drzave do drzave i od Community College do Community College), a recimo da ti za prerequisites treba oko 3 semestra i da je "core" program 4 semestra. BSN skole su oko $15-20.000 po godini i to su programi koji traju 4 godine.

- Kao stranac na osnovnim studijama u Nursing-u nemas pravo na stipendije.
Staro 26.03.2015, 21:11
Magelan's Avatar
Super Moderator

Nepromenjeno

Citat:
zadnjim par dana proveo na netu i evo šta sam uspio skužit. Dakle tražim opciju studiranja iili nekog kursa u USA na polju medicine. Nešto što bih si mogao priuštiti radeći sa strane, na kampusu il izvan i poslije čega bi dobio radnu dozvolu.Dakle ništa od LPN-a pošto nema f1 vize pa nemogu raditi za vrijeme toga i poslije toga nemogu dobiti radnu dozvolu. ADN nemam dovoljno novaca za studij i smještaj, jedino ako je moguće osigurati si posao na kampusu ili oko njega prije upisa u školu, a i kolko bi mi to troškova pokrilo pitanje je?! još se govori da ni ADN diploma nije garancija za radnu dozvolu.

Vidio sam opciju upisivanja skole jezika preko f1, preko toga ssn i onda mogucnost rada? za vrijeme toga upisati npr tečaj CNA? da li je to izvedivo il sam nesto pobrkao? (moze i na pm odgovor ak neko zna) No cijelo vrijeme treba pohađati školu jezika i onda još CNA, LPN i još raditi, ne znam bas dal se to moze? I pitanje je da li bi mi dali f1 za skolu jezika pošto nisam student niti zaposlen, nit imam nekretninu na svoje ime.

Ako ništa od toga neide ima li netko neki prijedlog Visokih škola za sestrinstvo, Zdravstvenih i sličnih koje bih mogao završiti negdje i koje bi mi omogučile kolko tolko lagan prelazak u USA. Ima li ih od 2 god ili su sev od 4 godine?

Hvala
Posao na kampusu je part time u tu su uglavnom satnice minimalne. Sa tim ne mozes platiti ni stanarinu, a kamoli od toga placati skolarinu.

Da ides na ESL i uporedo radis kao CNA i onda po ostalim skolama... Mislim, ne zelis sebi taj pakao da priredjujes...

Vidi zavrsi neku visu tj. strukovnu skolu sestrinstva pa onda kreni u nostrifikaciju. To je mnogo manje novca, lakse izvodljivo i neuporedivo manje glavobolje.
Staro 26.03.2015, 21:59
ercard ercard je offline
Član

Datum prijave: 23.03.2015
Nepromenjeno

Šta se može international student upisat na community college? Vidio sam da su duge liste čekanja i to?
Šta su i prerequsites i core program po 3600 $ il su prerequsites jeftiniji?
Da čini se puno previše ako je posao na kampusu tako slabo plaćen..

A te Više škole sestrinstva ima li neke za preporučiti s kojima je lakše dobiti notifikaciju? Ja sam iz Hrvatske no otvoren sam za sve prijedloge, vidio sam da neke zemlje u Europi nude besplatno studiranje na engleskom i tako
Reply With Quote
Staro 29.03.2015, 19:47
Magelan's Avatar
Super Moderator

Nepromenjeno

Citat:
A te Više škole sestrinstva ima li neke za preporučiti s kojima je lakše dobiti notifikaciju? Ja sam iz Hrvatske no otvoren sam za sve prijedloge, vidio sam da neke zemlje u Europi nude besplatno studiranje na engleskom i tako
Koliko vidim u Hrvatskoj postoji veliki broj skola koje skoluju kadar ekvivalentan americkom RN. U Hrvatskoj su to Medicinske sestre-tehnicari prvostupnici. Nisi precizirao u kom gradu u Hrvatskoj zivis... U google pretrazi stavi kljucne reci "Studij sestrinstva" i izacice ti citav spisak gradova/skola. U Hrvatskoj ima mnogo vise skola nego sto ih ima u Republici Srbiji.

Gradovi u Hrvatskoj sa Strucnim Studijem Sestrinstva:
- Zagreb
- Rijeka
- Split
- Osijek
- Zadar
- Pula
- Varazdin
- Bjelovar
- Pregrada
Staro 04.04.2015, 03:16
edaxxx edaxxx je offline
Član

Datum prijave: 28.03.2015
Smile

Pozdrav,

nov sam na forumu, čitam teme, upućujem se, prijava za gc mi tek predstoji ove godine pa ćemo videti... U međuvremenu, eto, trčim pred rudu pa rekoh, otkud znam, da se već pripremam za neke stvari ako bude to što se nadam da će da bude.

Elem, završio sam srednju i Višu medicinsku školu, smer fizioterapeut. Dakle ne Visoku već višu, poslednja sam generacija po starom (2002. sam upisao). Pitanje je, pošto nisam ovde video da je neko konkretno terapeut - da li je proces isti kao za med. sestre i da li pravi razliku da li imam VIŠU ili VISOKU? Ako pravi da upisujem od jeseni još taj jedan semestar. Dakle - postoji li šansa da se radi kao FT u US sa tom diplomom i ako ne kako ide proces doškolavanja i malo bliže o tome? Konkretno pitanje za Magelana ako je upućen.

Hvala unapred

Ivica
Reply With Quote
Staro 04.04.2015, 11:20
Magelan's Avatar
Super Moderator

Nepromenjeno

Citat:
Prvobitno poslao korisnik edaxxx Prikaz poruke
Pozdrav,

nov sam na forumu, čitam teme, upućujem se, prijava za gc mi tek predstoji ove godine pa ćemo videti... U međuvremenu, eto, trčim pred rudu pa rekoh, otkud znam, da se već pripremam za neke stvari ako bude to što se nadam da će da bude.

Elem, završio sam srednju i Višu medicinsku školu, smer fizioterapeut. Dakle ne Visoku već višu, poslednja sam generacija po starom (2002. sam upisao). Pitanje je, pošto nisam ovde video da je neko konkretno terapeut - da li je proces isti kao za med. sestre i da li pravi razliku da li imam VIŠU ili VISOKU? Ako pravi da upisujem od jeseni još taj jedan semestar. Dakle - postoji li šansa da se radi kao FT u US sa tom diplomom i ako ne kako ide proces doškolavanja i malo bliže o tome? Konkretno pitanje za Magelana ako je upućen.

Hvala unapred

Ivica
Proces je malo drugaciji. Moja bivsa cimerka je Visi Fizioterapeut i prolazi kroz proces. Mislim da sam pisao pre par godina o tome ili na ovoj ili nekoj drugoj temi.

Sume sumarum, ovde su fizioterapeuti podignuti na nivo doktorata pre par godina - DPT (Doctor of Physical Therapy). Ljudi iz Srbije za nivo DPT uglavnom moraju dodatno u skolu ne bi li dodali dodatne kredite da bi se postigao ekvivalent DPT pa se nakon toga izlazi na drzavni ispit.

Laksa je procedura za PTA (Physical Therapy Assistant) jer je to associate degree i to je kadar koji je najblizi nasim fizioterapeutima.
Staro 04.04.2015, 15:17
edaxxx edaxxx je offline
Član

Nepromenjeno

Hvala Magelan.
Nisi mi samo odgovorio - da li znaš ima li veze 5 ili 6 semestra? Vidim sad su Visoke škole u BEogradu i Ćupriji uvele i specijalističke studije za fizioterapeute pa u Ćupriji tako postoji specijalizacija za oblast rehabilitacije u neurologiji i traje godinu dana i za to vreme se stiču 60 espb poena, što ukupno daje 240 poena i zvanje professional master, kad bi se prevelo. Ne znam da li to znači nešto tamo i da li možda povećava šanse, odnosno broj kredita pri priznavanju ili je, eventualno, ekvivalent nekoj diplomi u US?
Reply With Quote
Staro 04.04.2015, 15:27
Magelan's Avatar
Super Moderator

Nepromenjeno

Citat:
Prvobitno poslao korisnik edaxxx Prikaz poruke
Hvala Magelan.
Nisi mi samo odgovorio - da li znaš ima li veze 5 ili 6 semestra? Vidim sad su Visoke škole u BEogradu i Ćupriji uvele i specijalističke studije za fizioterapeute pa u Ćupriji tako postoji specijalizacija za oblast rehabilitacije u neurologiji i traje godinu dana i za to vreme se stiču 60 espb poena, što ukupno daje 240 poena i zvanje professional master, kad bi se prevelo. Ne znam da li to znači nešto tamo i da li možda povećava šanse, odnosno broj kredita pri priznavanju ili je, eventualno, ekvivalent nekoj diplomi u US?
5 ili 6 semestara nece ovde napraviti nikakvu razliku. Tako da sa te strane nemas o cemu da brines. Sve je to ekvivalent PTA.

Kredite koje pupmaju u Srbiji mozes da stavis sa strane. Ovde jedan semestar full time skolovanja donosi 12 kredita, dakle krediti po Evropi nisu ekvivalentni kreditima u USA. Te neke kerefeke koje u Srbiji izvode da bi ljudima uzeli novac bas i nisu od neke pomoci ukoliko dodjes ovde.

Za PT (DPT) ti oni urade ekvivalenciju i vide sta ti imas od predmeta, a zatim ti posalju spisak predmeta i broj kredita iz pojedinih oblasti koji nedostaju u planu i programu iz srpskih skola. Uglavnom to bude veliki broj kredita iz opstih predmeta: hemija, fizika, biologija, matematika, Engleski... Mi na nasim fakultetima imam jako malo opstih predmeta jer se podrazumeva da smo to presli u srednjoj skoli, a ovde se traze opsti predmeti koji su college level.
Staro 04.04.2015, 15:52
edaxxx edaxxx je offline
Član

Nepromenjeno

Citat:
Prvobitno poslao korisnik Magelan Prikaz poruke
5 ili 6 semestara nece ovde napraviti nikakvu razliku. Tako da sa te strane nemas o cemu da brines. Sve je to ekvivalent PTA.

Kredite koje pupmaju u Srbiji mozes da stavis sa strane. Ovde jedan semestar full time skolovanja donosi 12 kredita, dakle krediti po Evropi nisu ekvivalentni kreditima u USA. Te neke kerefeke koje u Srbiji izvode da bi ljudima uzeli novac bas i nisu od neke pomoci ukoliko dodjes ovde.

Za PT (DPT) ti oni urade ekvivalenciju i vide sta ti imas od predmeta, a zatim ti posalju spisak predmeta i broj kredita iz pojedinih oblasti koji nedostaju u planu i programu iz srpskih skola. Uglavnom to bude veliki broj kredita iz opstih predmeta: hemija, fizika, biologija, matematika, Engleski... Mi na nasim fakultetima imam jako malo opstih predmeta jer se podrazumeva da smo to presli u srednjoj skoli, a ovde se traze opsti predmeti koji su college level.
Da, da... Odlično. Ja se evo baš nešto popalio da završim i taj šesti, sad je upis, još koji dan traje, pa rekoh da zbrzam to... Znam da su mi na Malti priznali level 6 - bachelor degree, sa pet semestra, al' rekoh ajd' da pitam. Hvala puno. Znači da ne bacam bespotrebno pare na to.
Reply With Quote
Odgovori

Tags
medicinske sestre, nurse

Pravila pisanja