ZELENA KARTA - LUTRIJA  
Balkan
Njujork
Čikago
Los Anđeles

Nazad   ZELENA KARTA - LUTRIJA > FORUM > Život u USA > Vodič za emigrante

Vodič za emigrante Planiranje selidbe, šta raditi po dolasku, procedura dobijanja papira...

Vodič za emigrante » Poslediplomske studije u Americi (Graduate studies) » Bitni linkovi
Početak u USA Stan Posao Kola (Automobil) Osiguranje
Porez Dešavanja Naša mesta Putovanja Avionske karte

Odgovori

Thread Tools Display Modes
Staro 24.02.2015, 20:42
karadjordje karadjordje je offline
Drug član

Datum prijave: 30.04.2014
Nepromenjeno

Extra, hvala na informacijama a da li mozda postoji varijanta da ovde upisem doktorske pa se recimo prebacim negde u USA?
Reply With Quote
Staro 25.02.2015, 06:17
vuxanne vuxanne je offline
Amer

Datum prijave: 13.10.2009
YU lokacija: Bilo kuda kiki svuda
Nepromenjeno

Citat:
Prvobitno poslao korisnik karadjordje Prikaz poruke
Extra, hvala na informacijama a da li mozda postoji varijanta da ovde upisem doktorske pa se recimo prebacim negde u USA?
Jedina razlika je sto mozes da pokusas da prebacis neke polozene kurseve kao "transfer". Proces prijave je isti. Moras da se prijavis kao svi ostali na isti nacin.
Reply With Quote
Staro 06.03.2015, 21:25
karadjordje karadjordje je offline
Drug član

Datum prijave: 30.04.2014
Nepromenjeno

Vuxanne, da li si polagala TOEFL ili IELTS? i koliki ti je bio score ako nije tajna? Purdue-Food Science trazi min. 8 sa IELTS a to nije nimalo lako postici...
Reply With Quote
Staro 22.08.2015, 19:26
Psiho Psiho je offline
Član

Datum prijave: 15.07.2015
Nepromenjeno

Pozdrav drugari, odnedavno sam na ovom forumu ali sada pisem prvi put, procitao sam celu temu i vecina stvari mi je jasna. Studiram Materials Science na Tehnoloskom fakultetu u Beogradu i u oktobru krecem u trecu godinu a zeleo bih da upisem Master studije u Americi pa bih vec tada krenuo da se pripremam za sve potrebne testove, i zavrsim to sto mi je potrebno u narednih godinu dana.

Postoje dve stvari koje me zanimaju, obe su pomenute ali mi je to i jasno i nije, kao i vecina ljudi morao bih da apliciram za neku stipendiju pa me zanima ako mi je odobre, sta ona tacno pokriva, (skolarina, kampus, zivotni troskovi) i sta bih ja morao da platim, takodje da li se dobija stan u kampusu zajedno sa prijemom na master( razumem da se isti naravno placa), i da li postoje neki troskovi koje bih sam morao da snosim van stipendije

Druga stvar je, koje su mi sanse i nacini da ukoliko zavrsim master ostanem da radim u USA, i ikoji su nacini za to, da li ima potraznje za ovom strukom i da li se od nje moze ziveti, takodje kolege inzinjeri koji su upuceni mogu mi predloziti jos neki smer osim ovog, jer me takodje zanimaju smerovi koji kombinuju inzinjerstvo i medicinu, pa ako postoji nesto tako

hvala unapred i izvinite ako sam vas udavio, pokusam sam da sazmem sto vise i detaljnije u ovo pitanje
Reply With Quote
Staro 24.08.2015, 17:39
Amer

Nepromenjeno

Citat:
Prvobitno poslao korisnik karadjordje Prikaz poruke
Vuxanne, da li si polagala TOEFL ili IELTS? i koliki ti je bio score ako nije tajna? Purdue-Food Science trazi min. 8 sa IELTS a to nije nimalo lako postici...
Moj je bio paper based. Ne secam se tacnog skora... Nije bio max ali je bio mozda 10 ispod maximuma (mozda 657).

/wikipedia/: The final PBT score ranges between 310 and 677 and is based on three subscores: Listening (31–68), Structure (31–68), and Reading (31–67). Unlike the CBT, the score of the Writing component (referred to as the Test of Written English, TWE) is not part of the final score; instead, it is reported separately on a scale of 0–6.
Reply With Quote
Staro 24.08.2015, 22:12
Amer

Nepromenjeno

Citat:
Prvobitno poslao korisnik Psiho Prikaz poruke
Postoje dve stvari koje me zanimaju, obe su pomenute ali mi je to i jasno i nije, kao i vecina ljudi morao bih da apliciram za neku stipendiju pa me zanima ako mi je odobre, sta ona tacno pokriva, (skolarina, kampus, zivotni troskovi) i sta bih ja morao da platim, takodje da li se dobija stan u kampusu zajedno sa prijemom na master( razumem da se isti naravno placa), i da li postoje neki troskovi koje bih sam morao da snosim van stipendije
Evo moj primer (Purdue). Platili bi mi tuition, ja sam morala da placam neki international student fee - po semestru oko $850 dolara, leti oko $430 dolara.

Stan na kampusu se dobija ako posaljes prijavu za dom. Ako ti odobre. Ne dobija se automatski ako te prime u program. Mene je kostao oko $610 dolara - u to je bila ukljucena struja, voda, kablovska, internet i TV - jednosoban stan.

Stipendija je pre poreza bila oko $1500 mesecno, zdravstvo oko $50.

Jednacina je drugacija od fakulteta do fakulteta i u zavisnosti od tvog bracnog stanja.

Citat:
Druga stvar je, koje su mi sanse i nacini da ukoliko zavrsim master ostanem da radim u USA, i ikoji su nacini za to, da li ima potraznje za ovom strukom i da li se od nje moze ziveti, takodje kolege inzinjeri koji su upuceni mogu mi predloziti jos neki smer osim ovog, jer me takodje zanimaju smerovi koji kombinuju inzinjerstvo i medicinu, pa ako postoji nesto tako
Moje skromno misljenje je da ces pre naci posao kao Material Science osoba. Ovo medical svi sad hoce niti si kokoska niti si jaje tj. odes u jako usku specijalizaciju pa je tesko naci posao. Gledam mog druga jednog kako trazi sad. Material Science ti je ovde fundamental engineering program, mozes da posle ides da radis i sa tim medicinskim implantima i u livnicu i gde god. A mislim da je najlakse naci posao u livnicama za pocetak jer tu slabo ko hoce da radi (pogledaj AFS - American Foundry Society). Biomedical je fancy tu se svi guraju...
Reply With Quote
Staro 26.08.2015, 01:50
Psiho Psiho je offline
Član

Datum prijave: 15.07.2015
Nepromenjeno

Citat:
Prvobitno poslao korisnik vuxanne Prikaz poruke
Evo moj primer (Purdue). Platili bi mi tuition, ja sam morala da placam neki international student fee - po semestru oko $850 dolara, leti oko $430 dolara.

Stan na kampusu se dobija ako posaljes prijavu za dom. Ako ti odobre. Ne dobija se automatski ako te prime u program. Mene je kostao oko $610 dolara - u to je bila ukljucena struja, voda, kablovska, internet i TV - jednosoban stan.

Stipendija je pre poreza bila oko $1500 mesecno, zdravstvo oko $50.

Jednacina je drugacija od fakulteta do fakulteta i u zavisnosti od tvog bracnog stanja.

Moje skromno misljenje je da ces pre naci posao kao Material Science osoba. Ovo medical svi sad hoce niti si kokoska niti si jaje tj. odes u jako usku specijalizaciju pa je tesko naci posao. Gledam mog druga jednog kako trazi sad. Material Science ti je ovde fundamental engineering program, mozes da posle ides da radis i sa tim medicinskim implantima i u livnicu i gde god. A mislim da je najlakse naci posao u livnicama za pocetak jer tu slabo ko hoce da radi (pogledaj AFS - American Foundry Society). Biomedical je fancy tu se svi guraju...
Pre svega hvala na brzom odgovoru , i ja cu se potruditi da budem sto akivniji, mada kuburim sa vremenom(ispitni rok je poceo )

Evo ako sam lepo razumeo, ukoliko mi odobre stipendiju ne placam skolarinu, a mesecno se dobija odredjena suma koja bi u teoriji trebalo da pokrije troskove stanovanja( kampus, stan), hrane i tih osnovnih stvari

Samo me zanima kada se podnosi prijava za stan u kampusu, kada stigne odgovor o prijemu ili se salje zajedno sa prijavom, za sada imam u planu da konkurisem na tri univerziteta : University of Illinois Urbana-Champaign, Arizona State University, i University of California Santa Barbara, pa ako znas nesto o njima napisi
Reply With Quote
Staro 26.08.2015, 02:35
Amer

Nepromenjeno

Citat:
Pre svega hvala na brzom odgovoru , i ja cu se potruditi da budem sto akivniji, mada kuburim sa vremenom(ispitni rok je poceo )

Evo ako sam lepo razumeo, ukoliko mi odobre stipendiju ne placam skolarinu, a mesecno se dobija odredjena suma koja bi u teoriji trebalo da pokrije troskove stanovanja( kampus, stan), hrane i tih osnovnih stvari

Samo me zanima kada se podnosi prijava za stan u kampusu, kada stigne odgovor o prijemu ili se salje zajedno sa prijavom, za sada imam u planu da konkurisem na tri univerziteta : University of Illinois Urbana-Champaign, Arizona State University, i University of California Santa Barbara, pa ako znas nesto o njima napisi
Urbana Champaign ti je isti ko moj Purdue. U malim su mestima u Midwestu, dosta internacionalnih studenata, drzavni univerziteti, jeftino za zivot, dobri inzenjerski programi... Ostala dva nemam pojma... Pogledaj Colorado School of Mines takodje, imaju jak material science / materials. Znma da na Drexellu u Filadelfiji ide masa nasih Material Science. Kad budes bio ozbiljan posalji mi CV ako hoces prosledicu nekima.
Reply With Quote
Staro 10.11.2015, 23:56
ejpril88 ejpril88 je offline
Stari vuk

Datum prijave: 27.05.2015
US lokacija: Chicago
YU lokacija: Beograd
Nepromenjeno

Malo da oživimo temu. Vuxanne, vidim da si ti najbolje upućena pa bih te zamolila da mi odgovoriš na par pitanja, koja bi i drugima mogla da budu od koristi. U februaru ili martu idem u Čikago kao GC holder i planiram da konkurišem za phD. Završila sam osnovne studije novinarstva na FPN i master komunikologiju na istom faksu. Najveća briga mi je matematika na GRE pa sam htela da te pitam da li u SAD mogu da idem na neke pripreme za to? Počela bih da se spremam čim stignem u SAD, dakle februar ili mart, kako bih polagala u novembru. TOEFL planiram da položim u Srbiji pre odlaska. Takođe me zanima kakva je veza između Čikaga i Purdue univerziteta - tamo između ostalog planiram da konkurišem, pa me zanima da li je suviše daleko ili je izvodljivo živeti u Čikagu i ići na Purdue.
Reply With Quote
Staro 11.11.2015, 21:37
Amer

Nepromenjeno

Citat:
Prvobitno poslao korisnik ejpril88 Prikaz poruke
Malo da oživimo temu. Vuxanne, vidim da si ti najbolje upućena pa bih te zamolila da mi odgovoriš na par pitanja, koja bi i drugima mogla da budu od koristi. U februaru ili martu idem u Čikago kao GC holder i planiram da konkurišem za phD. Završila sam osnovne studije novinarstva na FPN i master komunikologiju na istom faksu. Najveća briga mi je matematika na GRE pa sam htela da te pitam da li u SAD mogu da idem na neke pripreme za to? Počela bih da se spremam čim stignem u SAD, dakle februar ili mart, kako bih polagala u novembru. TOEFL planiram da položim u Srbiji pre odlaska. Takođe me zanima kakva je veza između Čikaga i Purdue univerziteta - tamo između ostalog planiram da konkurišem, pa me zanima da li je suviše daleko ili je izvodljivo živeti u Čikagu i ići na Purdue.
GRE matematika je nas osmi razred osnovne. Imas Purdue University Calumet - to je u gradu Cikagu. Izgooglaj ga... Purdue centralni kampus je u West Lafayette-u u Indijani, 4 h od Cikaga, to je predaleko...
Reply With Quote
Odgovori

Pravila pisanja