ZELENA KARTA - LUTRIJA  
Balkan
Njujork
Čikago
Los Anđeles

Nazad   ZELENA KARTA - LUTRIJA > FORUM > Život u USA > Vodič za emigrante

Vodič za emigrante Planiranje selidbe, šta raditi po dolasku, procedura dobijanja papira...

Vodič za emigrante » Social Security Number & Green Card » Bitni linkovi
Početak u USA Stan Posao Kola (Automobil) Osiguranje
Porez Dešavanja Naša mesta Putovanja Avionske karte

Odgovori

Thread Tools Display Modes
Staro 11.05.2012, 12:55
vuxanne vuxanne je offline
Amer

Datum prijave: 13.10.2009
YU lokacija: Bilo kuda kiki svuda
Nepromenjeno

Ja sam jednom pricala sa vise stranaca i Amera i debatovali smo o tome da li brojevi nesto znace.

AAA-GG-SSSS

Prva tri broja (AAA) su vezana za zip code mesta gde je predata originalna prijava za SSN.
GG su broj grupe za koji postoje mitovi da oznacavaju pripadnost nekoj rasi ili grupaciji klikni
SSSS - serijski broj

Bas me zanima da li je stvarno "random" (GG i SSSS)

Ja (F1) i moja cerka Amerikanka (rodjena u istom mestu gde sam se ja prijavila za SSN) nemamo ista ta prva tri broja...

Last edited by vuxanne; 11.05.2012 at 13:02.
Reply With Quote
Staro 11.05.2012, 15:15
curlika's Avatar
curlika curlika je offline
Stari vuk

Datum prijave: 20.02.2012
US lokacija: Las Vegas, Houston, Chicago
YU lokacija: Sombor-Novi sad, Srbija
Pošalji Skype™ poruku korisniku curlika
Nepromenjeno

Kad je vec rec o SSN i radnim dozvolama, moje pitanje je sledece: Kako da dobijem radnu vizu i SSN u USA ako tamo odem posredstvom pasosa drzave Evropske Unije? Znaci, nemam problem da odem u USA, vec da tamo budem legalan i dobijem sto treba. Pitao sam jednog amerikanca-muzicara iz L.A. a on rece da ne mogu bez GC. E pa ne verujem da samo tako moze, mora postojati drugi nacin.
Reply With Quote
Staro 11.05.2012, 15:19
Amer

Nepromenjeno

Citat:
Prvobitno poslao korisnik curlika Prikaz poruke
Kad je vec rec o SSN i radnim dozvolama, moje pitanje je sledece: Kako da dobijem radnu vizu i SSN u USA ako tamo odem posredstvom pasosa drzave Evropske Unije? Znaci, nemam problem da odem u USA, vec da tamo budem legalan i dobijem sto treba. Pitao sam jednog amerikanca-muzicara iz L.A. a on rece da ne mogu bez GC. E pa ne verujem da samo tako moze, mora postojati drugi nacin.
Ja poznajem dosta njih iz EU koji rade ovde. Ista prica kao za sve ostale, iste vrste viza. Mozda im pre dozvole, moze biti. Ali ne razlikuju se nista. Turisticka poseta i radna nije isto. Kao i nama sad za EU. Da bi radio u nekoj od njihovih drzava treba ti radna viza. Smemo da udjemo u bilo koju drzavu ali smemo da ostanemo samo cini mi se 3 meseca i to jednom u roku od sest meseci. Znaci mogu da boravim tri meseca, odem kuci na tri meseca pa dodjem opet i tako u krug.
Reply With Quote
Staro 11.05.2012, 15:43
curlika's Avatar
Stari vuk

Nepromenjeno

Citat:
Prvobitno poslao korisnik vuxanne Prikaz poruke
Ja poznajem dosta njih iz EU koji rade ovde. Ista prica kao za sve ostale, iste vrste viza. Mozda im pre dozvole, moze biti. Ali ne razlikuju se nista. Turisticka poseta i radna nije isto. Kao i nama sad za EU. Da bi radio u nekoj od njihovih drzava treba ti radna viza. Smemo da udjemo u bilo koju drzavu ali smemo da ostanemo samo cini mi se 3 meseca i to jednom u roku od sest meseci. Znaci mogu da boravim tri meseca, odem kuci na tri meseca pa dodjem opet i tako u krug.
Da, to je recimo za nas (srbijanski) pasos. Koliko znam sa recimo madjarskim pasosem mogu da idem u bilo koju evropsku zemlju koja je clanica i da radim bez radne vize...samo boravisnu izvadim kad nadjem gde cu stanovati. E sad za USA stvarno ne znam. Pogotovo kao i to, da li muzicari koji sviraju po nastupima ili lokalima u USA moraju biti negde zavedeni (kao kod nas kad je nekad davno bilo Udruzenje Estradnih Umetnika), ili onako sviraju ko gde pogodi (kao kod nas momentalno-mada ne verujem).
Reply With Quote
Staro 11.05.2012, 16:42
Amer

Nepromenjeno

Citat:
Da, to je recimo za nas (srbijanski) pasos. Koliko znam sa recimo madjarskim pasosem mogu da idem u bilo koju evropsku zemlju koja je clanica i da radim bez radne vize...samo boravisnu izvadim kad nadjem gde cu stanovati. E sad za USA stvarno ne znam. Pogotovo kao i to, da li muzicari koji sviraju po nastupima ili lokalima u USA moraju biti negde zavedeni (kao kod nas kad je nekad davno bilo Udruzenje Estradnih Umetnika), ili onako sviraju ko gde pogodi (kao kod nas momentalno-mada ne verujem).
Mi za EU smo isto kao i ljudi iz EU za Ameriku. Tu paralelu sam zelela da napravim. Kao sto mi sad smemo bez vize u EU, smeju i ti iz EU bez vize da dodju u SAD. Ali to vazi samo za turizam ali ne i za posao.

A za muzicare ne znam, imam jednog poznanika sto svira u Ribljoj Corbi, znam da svako malo dolaze ovde na turneju po mestima tipa Cikago i sl. Ako hoces mogu da ga pitam...
Reply With Quote
Staro 11.05.2012, 21:42
ivanmilosavljevic's Avatar
ivanmilosavljevic ivanmilosavljevic je offline
Stari vuk

Datum prijave: 02.05.2012
US lokacija: Miami
Pošalji Skype™ poruku korisniku ivanmilosavljevic
Nepromenjeno hi

Posto ja vec imam SSN,i stavio sam 43a YES i broj SSN.E sada,43b sam takodje odgovorio YES.Koliko vidim,ja sam pogresio...Da li je to veliki problem,sta da radim?Da zovem Kentaki,da posaljem drugu aplikacu???Plasim se da me odbiju zbog toga
Reply With Quote
Staro 11.05.2012, 23:31
curlika's Avatar
Stari vuk

Nepromenjeno

Citat:
Prvobitno poslao korisnik vuxanne Prikaz poruke
Mi za EU smo isto kao i ljudi iz EU za Ameriku. Tu paralelu sam zelela da napravim. Kao sto mi sad smemo bez vize u EU, smeju i ti iz EU bez vize da dodju u SAD. Ali to vazi samo za turizam ali ne i za posao.

A za muzicare ne znam, imam jednog poznanika sto svira u Ribljoj Corbi, znam da svako malo dolaze ovde na turneju po mestima tipa Cikago i sl. Ako hoces mogu da ga pitam...
Otprilike sam i ja to pretpostavljao sto kazes i kapiram sta hoces reci. Mene samo zanima dali ako nadjem neki band (ili oformim band), mogu na neki nacin legalno svirati tj. raditi u toj struci. Da predajem kao nastavnik ili "teacher" verujem da je tesko, to mi kazu i profesori na akademiji. Kod njih poseban smer ima za teachere (bilo kojeg usmerenja), koji traje 2 godine i ne moze ko u Srbiji svaka susa sa zavrsenom akad. (bilo koji smer), predavati bilo sta sto ima veze sa muzikom. Instrumentalisti (kao ja) mogu svirati u orkestrima ili samostalno nastupati ili predavati svoj istrument, a teoreticari (teoretski smer) mogu predavati (posto u sklopu predmeta koje su polagali imaju i metodiku solfedja ili neceg drugog), kao sto ja imam metodiku svog istrumenta. Pa ako ti nije veliko cimanje, pitaj na koji nacin oni rade u USA, bicu ti zahvalan, a svakako bih trebao nazvati i am. ambasadu pa iz prve ruke saznati.
Reply With Quote
Staro 12.05.2012, 06:24
vrhunski vrhunski je offline
Proteran

Datum prijave: 17.06.2010
US lokacija: San Jose, CA
YU lokacija: Belgrade, Serbia
Nepromenjeno

Citat:
Prvobitno poslao korisnik dreamerns Prikaz poruke
To da...ali to cak i ako dobijes drzavljanstvo. Ako nisi rodjen u USA ti ces uvek biti naturalizovan, tako da mogu da ti ga oduzmu.
a zamisli otkazes sprpsko drzavljanstvo a ovi ti oduzmu US ? koji bi to show bio.
Reply With Quote
Staro 12.05.2012, 09:14
mikiSA mikiSA je offline
Pravi "Amer"

Datum prijave: 01.07.2011
US lokacija: juzno od CHI, IL
YU lokacija: Sarajevo, BiH
Nepromenjeno

Citat:
Prvobitno poslao korisnik ivanmilosavljevic Prikaz poruke
Posto ja vec imam SSN,i stavio sam 43a YES i broj SSN.E sada,43b sam takodje odgovorio YES.Koliko vidim,ja sam pogresio...Da li je to veliki problem,sta da radim?Da zovem Kentaki,da posaljem drugu aplikacu???Plasim se da me odbiju zbog toga
Nisi pogrijesio, isto sam uradila (isti slucaj, imam SSN od ranije, sad cu samo otici u SSA da mi promijene karticu na onu nerestriktivnu) Veoma male sanse su da ces dobiti novi SSN na ulasku u zemlju, jer vec ga imas. Uglavnom javim ti u junu detaljnije

LPR od 31.5.2012.
-----------------------------------------------
USA citizen 20.9.2017.
Reply With Quote
Staro 12.05.2012, 12:23
ZeljkoUSA's Avatar
ZeljkoUSA ZeljkoUSA je offline
Stari vuk

Datum prijave: 13.05.2010
US lokacija: Realno: Chicago
YU lokacija: Beograd
Nepromenjeno

Citat:
Otprilike sam i ja to pretpostavljao sto kazes i kapiram sta hoces reci. Mene samo zanima dali ako nadjem neki band (ili oformim band), mogu na neki nacin legalno svirati tj. raditi u toj struci. Da predajem kao nastavnik ili "teacher" verujem da je tesko, to mi kazu i profesori na akademiji. Kod njih poseban smer ima za teachere (bilo kojeg usmerenja), koji traje 2 godine i ne moze ko u Srbiji svaka susa sa zavrsenom akad. (bilo koji smer), predavati bilo sta sto ima veze sa muzikom. Instrumentalisti (kao ja) mogu svirati u orkestrima ili samostalno nastupati ili predavati svoj istrument, a teoreticari (teoretski smer) mogu predavati (posto u sklopu predmeta koje su polagali imaju i metodiku solfedja ili neceg drugog), kao sto ja imam metodiku svog istrumenta. Pa ako ti nije veliko cimanje, pitaj na koji nacin oni rade u USA, bicu ti zahvalan, a svakako bih trebao nazvati i am. ambasadu pa iz prve ruke saznati.
Moj kum prati jednog naseg muzicara i cesto svira u USA. Svi oni dobijaju privremene radne dozvole koje im obezbedi firma registrovana u USA koja se time bavi (organizacija turneja). Sa tom vizom i privremenom radnom dozvolom oni nakon navedenog datuma ne mogu ostati da rade dalje. Svake godine vade novu (privremenu) radnu vizu.
Reply With Quote
Odgovori

Pravila pisanja