ZELENA KARTA - LUTRIJA  
Balkan
Njujork
Čikago
Los Anđeles

Nazad   ZELENA KARTA - LUTRIJA > FORUM > Život u USA > Vodič za emigrante

Vodič za emigrante Planiranje selidbe, šta raditi po dolasku, procedura dobijanja papira...

Vodič za emigrante » Medicinske sestre-tehničari u Americi - NURSES IN USA » Bitni linkovi
Početak u USA Stan Posao Kola (Automobil) Osiguranje
Porez Dešavanja Naša mesta Putovanja Avionske karte

Odgovori

Thread Tools Display Modes
Staro 16.07.2015, 02:35
dr_vet dr_vet je offline
Član

Datum prijave: 26.11.2014
YU lokacija: Beograd
Nepromenjeno

Citat:
Prvobitno poslao korisnik Magelan Prikaz poruke
U prvom postu na ovoj temi sam pre par godina objasnio nomenklaturu i hijerarhiju u americkom sestrinstvu. Kako sam u tom prvom postu manje stavio akcenat na moguce nacine kako doci do licence, pokusacu da u ovom postu malo detaljnije pojasnim problematiku. Takodje sam ostao duzan za pojasnjenje u razlici izmedju zvanja "Nurse" i "Emergency Medical Technician".

Da li poceti od nule kao bolnicar, LPN, RN ili BSN? Da li Vam vise odgovara Community College, Vocational School ili Univerzitet? Sve zavisi sta su vam zelje i mogucnosti, prevashodno finansijske.

CNA: nema uslovne predmete koji su potrebni da bi se startovalo sa kursom.
LPN RN-ADN i RN-BSN: u zavisnosti od skole, potrebno je uzeti predmete koji su neophodni uslov da bi se program upisao - "prerequisites". Uslovni predmeti se cesto razlikuju od skole do skole i to definitivno treba uzeti u obzir prilikom odabira skole.

- Osobe bez prethodnog medicinskog obrazovanja sa srednjom strucnom spremom sa exYU prostora:
Vocational (Technical) Schools imaju CNA i LPN programe
Community Colleges imaju CNA i RN programe, dok neki CC imaju i LPN
Universities - BSN programi

- Osobe bez prethodnog medicinskog obrazovanja sa visokom strucnom spremom sa exYU prostora:
Ukoliko zelite, mozete ici korak po korak. Ukoliko vam finansije dozvoljavaju, postoji nesto sto se zove "Accelerated Nursing Program". U pitanju su programi koji pruzaju ubrzano sticanje sestrinskog obrazovanja za kandidate koji vec imaju Bachelor Degree (visoku strucnu spremu) iz neke druge oblasti. Programi ovog tipa su mahom aBSN (Accelerated BSN Programs) i u proseku traju 18 meseci. I ovaj tip programa postoje "prerequisites" tako da pohadanje istih najcesce traje dodatna 2-3 semestra pa do RN licence treba ukupno neke 3 godine.

- Lekari sa exYU prostora:
Ukoliko nesto krene po zlu sa USMLE ispitima i lekarskom nostrifikacijom, Excelsior College nudi Distant RN-ADN program (nesto slicno online programu) za lekare iz inostranstva.

- Medicinske sestre-tehnicari sa exYU prostora:
Medicinske sestre-tehnicari sa srednjom strucnom spremom u nekim drzavama mogu da se kvalifikuju za izlazak na ispit za CNA bez pohadjanja kursa. Strukovne (Vise) Medicinske Sestre-Tehnicari imaju mogucnost nostrifikacije i u vecini americkih drzava, u zavisnosti od broja kredita stecenih u Strukovnoj (Visoj) Medicinskoj Skoli ekvivalent moze biti RN-ADN ili RN-BSN. Nakon sticanja ekvivalencije, nadlezni Nursing Board daje dozvolu za izlazak na drzavni ispit NCLEX-RN.

- Paramedic:
U narednom postu vezanom za EMS, bice spomenut Paramedic2RN program.

Kao sto sam gore napomenuo, u zavisnosti od mogucnosti, pre svega finansijskih jer skolarina ume da bude poprilicno visoka i ne tako lako priustiva novopridoslom imigrantu, moze se ici korak po korak - od bolnicara pa na gore - LPN - RN (ADN) - RN (BSN) - RN (MSN) - DNP.
Imam pitanje za Magelana, ali najpre da te pohvalim, jer zahvaljujuci tvojim postovima imam mnogo vise saznanja o ovoj temi. Ono sto me konkretno zanima je Phlebotomy technician, da li poznajes nekog ko je to zavrsio?vidim da je to kurs od desetak nedelja u zavisnosti od skole, ali ne znam koliko je to isplativo zavrsiti,da li je potraznja za ovim zanimanjem, kakva je literatura, da li su to knjige od hiljadu stranica , gde je pola medicine sazeto ili su knjige od stotinjak stranica, ne znam sta da ocekujem od nekoliko nedelja predavanja, koliko je sve to obimno. Jer smo ipak mi navikli na neku drugu vrstu ucenja i rada kroz nase fakultete, Mozda je mnogo pitanja, izvini , ali stvarno nemam iskustva i mnogo bi mi znacilo da napises svoje vidjenje.
Reply With Quote
Staro 16.07.2015, 03:04
Magelan's Avatar
Magelan Magelan je offline
Super Moderator

Datum prijave: 28.04.2010
US lokacija: Spartanburg, South Carolina; Jacksonville, Florida
YU lokacija: Mladenovac, Republika Srbija
Nepromenjeno

Imao sam sertifikat - Certified Phlebotmy Technician (takodje i za EKG) mada ga nisam obnavljao iz prostog razloga sto kao nurse to automatski mogu da radim.

Moja skola za nursing ima u ponudi u Phlebotmy class - 7 nedelja. Stivo je bukvalno jedna knjizica, nista nesto specijalno. Daleko od toga da je neko sazeo celu medicinu u jedan predmet. Imas in na NHA sajtu study guide kao i probni test. Test za sertifikat je nacionalni, a pitanja za test kruze tako da je test ispao pro formae.

Phlebotomist nije lose zanimanje u startu, nema fizikalisanja koje Bolnicarima recimo ne gine, a oba zanimanja su u tom nekom rangu. Ono sto se meni licno ne svidja kod Phlebotomista je ogromna verovatnoca za "occupational exposure". Mada i kao nurse sam imao "exposure"... U zdravstvu to je to tako

Last edited by Magelan; 16.07.2015 at 03:15.
Reply With Quote
Staro 16.07.2015, 03:29
dr_vet dr_vet je offline
Član

Datum prijave: 26.11.2014
Nepromenjeno

hvala na brzom odgovoru,
"occupational exposure"..........
mozes li mi malo pojasniti sta to sve podrazumeva, konkretno,mislis li da ovaj posao nije na duge staze, posto imam odredjeno znanje iz ove struke mozda mi ne bi bio problem da zavrsim ovaj kurs, samo je pitanje koliko je isplativo, i naravno uvek postoji mogucnost daljeg skolovanja.
Reply With Quote
Staro 16.07.2015, 05:21
Magelan's Avatar
Super Moderator

Nepromenjeno

Ukoliko ti je namera da ostajes u zdravstvu, ova pozicija je ok dok ne stanes na noge i ne krenes dalje. U CHGO flebotomisti imaju najvise $15 na sat. U Severnoj Virdziniji nisam ni pitao ove koji dolaze u moju ustanovu koliko su placeni.

Occupational Exposure - na poslu si kontantno izlozen riziku od infekcije, pogotovo sto kao flebotomista manipulises sa iglama i krvlju. Ustanove u kojima sam radio u CHGO imaju ugovor sa laboratorijom koja salje flebotomiste po ustanovama. Prevalenca virusnih infekcija medju pacijentima je velika. Sestra ce ti retko kada reci da li neko ima HBV, HCV ili HIV. (Zastita podataka o pacijentu - HIPAA). Neki pacijenti su psihijatrija, neki dementni... Trenutak nepaznje i dodje do uboda iglom ili prskanja krvi...

Last edited by Magelan; 16.07.2015 at 07:21.
Reply With Quote
Staro 17.07.2015, 12:19
markoss markoss je offline
Proteran

Datum prijave: 19.05.2015
Nepromenjeno

koja je prica za nutricioniste? moja zena je dipl.nutricionista i kako ide sa nostrifikacijom diplome,jel se polaze nesto dodatno? plata?
Reply With Quote
Staro 17.07.2015, 20:12
Magelan's Avatar
Super Moderator

Nepromenjeno

Nisam siguran kakva je procedura oko nostrifikacije za nutricioniste.

Plate su im iz nekog razloga znatno nize od sestrinskih. Najmanje placeno zanimanje u zdravstvu za taj stepen obrazovanja.
Staro 26.07.2015, 06:07
Stanisa Stanisa je offline
Član

Datum prijave: 25.07.2015
Nepromenjeno

Izvinite ako pitam na pogresnom mestu ali stvarno vise nisam pametan sta da radim. Ako neko od vas sestri ovde u Americi moze da nas posavetuje. Ja i zena smo kratko vreme u Americi kod mog pasenoga u Dzersiju i gledamo sta cemo i kako cemo. Medjutim od kad smo dosli sve nas neki maler prati, ovi nasi ovde nas odvedose na plazu, vele bice zezanje, vrucina u kuci. I tu ti moju zenu ujede neka meduza dok je plivala, pa joj celi nadlakat pocrveneo i otekao i kaze da mnogo boli, samo stenje i nespava. Mi ti ovde nemamo ni zdravstvenu knjizicu jos, pa sam ja pozvao moju braticinu u Srbiju koja je tamo babica da pomogne. Ona nam je rekla da joj stavim hladan jogurt preko toga da on to ohladi i izvuce sve. E sad ja u prodavnici nisam mogao nikako naci onakav jogurt kao kod nas sto ima nego sam kupio neki vocni jer je to jedino bilo. Njega smo namazali pred spavanje njoj na nadlakat. Medjutim tokom noci dok je ona spavala taj je jogurt sve polizao pasenogov staford sa njene ruke i ujutro je njoj bilo jos gore. Sad je sve boli, ona vise ne stenje nego nekako cudno kukulji a i trese se. Pasenog kaze da je nosim odatle gde god znam samo mu fali jos da mu tu na kaucu zanemoca. Ja vise ne znsm sta mi je ciniti i kako da joj pomognem, samo se u grudi lupam i kidam od sekiracije, da sam znao da ce ovako biti nikad se ne bi uputili ovde. Ako neko zna da nam kaze ista ja cu do groba biti zahvalan, mi dece nemamo ja samo nju imam.
Reply With Quote
Staro 26.07.2015, 11:19
grabovac84's Avatar
grabovac84 grabovac84 je offline
Stari vuk

Datum prijave: 28.05.2015
US lokacija: Chicago
Nepromenjeno

Citat:
Prvobitno poslao korisnik Stanisa Prikaz poruke
Izvinite ako pitam na pogresnom mestu ali stvarno vise nisam pametan sta da radim. Ako neko od vas sestri ovde u Americi moze da nas posavetuje. Ja i zena smo kratko vreme u Americi kod mog pasenoga u Dzersiju i gledamo sta cemo i kako cemo. Medjutim od kad smo dosli sve nas neki maler prati, ovi nasi ovde nas odvedose na plazu, vele bice zezanje, vrucina u kuci. I tu ti moju zenu ujede neka meduza dok je plivala, pa joj celi nadlakat pocrveneo i otekao i kaze da mnogo boli, samo stenje i nespava. Mi ti ovde nemamo ni zdravstvenu knjizicu jos, pa sam ja pozvao moju braticinu u Srbiju koja je tamo babica da pomogne. Ona nam je rekla da joj stavim hladan jogurt preko toga da on to ohladi i izvuce sve. E sad ja u prodavnici nisam mogao nikako naci onakav jogurt kao kod nas sto ima nego sam kupio neki vocni jer je to jedino bilo. Njega smo namazali pred spavanje njoj na nadlakat. Medjutim tokom noci dok je ona spavala taj je jogurt sve polizao pasenogov staford sa njene ruke i ujutro je njoj bilo jos gore. Sad je sve boli, ona vise ne stenje nego nekako cudno kukulji a i trese se. Pasenog kaze da je nosim odatle gde god znam samo mu fali jos da mu tu na kaucu zanemoca. Ja vise ne znsm sta mi je ciniti i kako da joj pomognem, samo se u grudi lupam i kidam od sekiracije, da sam znao da ce ovako biti nikad se ne bi uputili ovde. Ako neko zna da nam kaze ista ja cu do groba biti zahvalan, mi dece nemamo ja samo nju imam.
Au bre Stanisa pa sta je to sa tobom vise? Bas te uhvatio neki maler...probaj da potrazis na internetu nesto protiv meduza ili u krajnjem slucaju neka ti taj tvoj pasenoga kako ga ti zoves ode u apoteku i uzme neku kremu ili sta vec..valjda zna bar on jezik?...mislim nije to neka nauka jer dok cekas odgovor na forumu mogao si se snaci deset puta do sada...ajde pa javi obavezno sta si uradio...
01.12.2015 - Interview
Reply With Quote
Staro 28.07.2015, 05:10
Tomislav1970 Tomislav1970 je offline
Stari vuk

Datum prijave: 16.05.2014
YU lokacija: Bg
Nepromenjeno

Citat:
Prvobitno poslao korisnik Magelan Prikaz poruke
Ukoliko ti je namera da ostajes u zdravstvu, ova pozicija je ok dok ne stanes na noge i ne krenes dalje. U CHGO flebotomisti imaju najvise $15 na sat. U Severnoj Virdziniji nisam ni pitao ove koji dolaze u moju ustanovu koliko su placeni.

Occupational Exposure - na poslu si kontantno izlozen riziku od infekcije, pogotovo sto kao flebotomista manipulises sa iglama i krvlju. Ustanove u kojima sam radio u CHGO imaju ugovor sa laboratorijom koja salje flebotomiste po ustanovama. Prevalenca virusnih infekcija medju pacijentima je velika. Sestra ce ti retko kada reci da li neko ima HBV, HCV ili HIV. (Zastita podataka o pacijentu - HIPAA). Neki pacijenti su psihijatrija, neki dementni... Trenutak nepaznje i dodje do uboda iglom ili prskanja krvi...
U neobaveznom ragovoru sam danas dobio informaciju da klinika koja radi testove na drogu za firmu u kojoj radim trazi zaposlene i da placa 22 dolara na sat
Reply With Quote
Staro 23.08.2015, 20:25
Capone's Avatar
Capone Capone je offline
Član

Datum prijave: 23.08.2015
YU lokacija: Belgrade
Nepromenjeno Visoka strukovna medicinska skola

Pozdrav svima! Upravo sam se uclanio na forum jer sam video da ima mnogo korisnih informacija pa sam i sam zeleo da postavim nekoliko pitanja.

Po struci sam medicinski tehnicar sa srednjom skolom. Planiram da upisem Visoku strukovnu skolu "Milutin Milankovic" u Beogradu. Zanima me, ako upisem i zavrsim tu skolu i odem u USA sa bilo kojom vrstom vize, da li mogu da nostrifikujem diplomu ili uradim evaluaciju i da radim kao RN? Kakav je proces, kome da se obratim i koliko traje sve to? Napomenuo bih da sam vec bio u USA na F1 vizi i na H2B vizi i da posedujem SSN.
NAdam se da ce i Magelan odgovoriti na ovo pitanje posto sam procitao mnogo njegovi postova i vidim da je odlicno upucen u sve to. Hvala puno!

Last edited by Magelan; 23.08.2015 at 20:54. Razlog: Nova tema (post) pomerena u već postojeću o Medicinskim Tehničarima
Reply With Quote
Odgovori

Tags
medicinske sestre, nurse

Pravila pisanja