ZELENA KARTA - LUTRIJA  
Balkan
Njujork
Čikago
Los Anđeles

Nazad   ZELENA KARTA - LUTRIJA > FORUM > Život u USA > Vodič za emigrante

Vodič za emigrante Planiranje selidbe, šta raditi po dolasku, procedura dobijanja papira...

Vodič za emigrante » Zdravstveno osiguranje » Bitni linkovi
Početak u USA Stan Posao Kola (Automobil) Osiguranje
Porez Dešavanja Naša mesta Putovanja Avionske karte

Odgovori

Thread Tools Display Modes
Staro 04.02.2013, 01:31
imanja imanja je offline
Član

Datum prijave: 04.12.2012
Nepromenjeno

Zdravo Zana znacio bi mi tvoj savet.
Dolazimo supruga ,dete i ja u Los Angeles u maju .Kako sa turistickom ili radnom vizom da kupim lekove,koja je cena? Trebaju mi odmah, ne mogu dan bez njih jer sam 10 godina pod redovnom terapijom ,ovde mi redovno lekove prepisuje psihijatar!.da li sme da se nose iz Srbije u Ameriku,kako tamo da ih kupim bez recepta?To su Zyprexa i lorazempam ! Da li moze odavde da se dogovori deal sa ambulantom za recepte tamo ,da li smem da ponesem zalihu za 6 meseci preko granice ida li iz bg mogu da mi salju mesecno?U prvih par meseci kada dodjemo u L.A. najverovatnije oboje necemo imati posao,pa stoga ni zdravstveno osiguranje,znacice nam da ustedimo svaki dolar.Koja su najbolja i najeftinija resenja za dobijanje redovnih lekova ili koliko se placa dobijanje recepta i lekova bez osiguranja.
Unapred zahvalni svi troje!!! : )

Last edited by SEEUSAIC; 04.02.2013 at 17:08.
Reply With Quote
Staro 04.02.2013, 22:16
joga joga je offline
Drug član

Datum prijave: 02.09.2012
Nepromenjeno

Citat:
Prvobitno poslao korisnik Zana Prikaz poruke

Dolazimo supruga ,dete i ja u Los Angeles u maju .Kako sa turistickom ili radnom vizom da kupim lekove,koja je cena? Trebaju mi odmah, ne mogu dan bez njih jer sam 10 godina pod redovnom terapijom ,ovde mi redovno lekove prepisuje psihijatar!.da li sme da se nose iz Srbije u Ameriku,kako tamo da ih kupim bez recepta?To su Zyprexa i lorazempam ! Da li moze odavde da se dogovori deal sa ambulantom za recepte tamo ,da li smem da ponesem zalihu za 6 meseci preko granice ida li iz bg mogu da mi salju mesecno?U prvih par meseci kada dodjemo u L.A. najverovatnije oboje necemo imati posao,pa stoga ni zdravstveno osiguranje,znacice nam da ustedimo svaki dolar.Koja su najbolja i najeftinija resenja za dobijanje redovnih lekova ili koliko se placa dobijanje recepta i lekova bez osiguranja.
Reply With Quote
Staro 04.02.2013, 22:18
joga joga je offline
Drug član

Nepromenjeno

Citat:
Prvobitno poslao korisnik imanja Prikaz poruke
Zaista tema koja interesuje sve nas koji dolazimo sa decom...a nemamo hiljade ili stotine dolara da mesecno placamo osiguranje u prvih par meseci dok se ne snadjemo!I ja bih volela da dobijemo odgovor.ne razumem zasto je post prebacen sa Zaninog kada je covek lepo nju direktno pitao,a interesuje mnoge od nas.
Reply With Quote
Staro 04.02.2013, 22:45
flops flops je offline
Drug član

Datum prijave: 20.10.2010
YU lokacija: Beograd
Nepromenjeno

Pa odgovoreno je na vas post, citat koji je bio je promenjen u linkove, klikne se na njih i procita se, u pdf fajlu su.
Zato je dobro raspitati se u maticnoj zemlji o placanju zdravstvenog osiguranja za putovanje i da li ima mogucnosti kupovine leka i sta oni pokrivaju u Americi dok se ne uplati Americko zdravstveno.
I neverovatno joga koliko isto razmisljas i pises kao imanja

Last edited by flops; 04.02.2013 at 22:56.
Reply With Quote
Staro 04.02.2013, 22:56
Zana's Avatar
Zana Zana je offline
Amer

Datum prijave: 16.05.2008
US lokacija: City of Angels
Nepromenjeno

Citat je obrisan jer je potpuno nepotrebno postovan (nije vezan za postavljeno pitanje). Linkovi (gore) su za odredjenu bolnicu postavljeni korisniku koji zivi u gradu u kojem je ta bolnica i to nije za Los Angeles. Svaki grad ima ovakve programe, ima ih i u Los Angelesu. Medjutim, kada su u pitanju lekovi i postojece zdravstvene tegobe, ja nisam sigurna kako da odgovrim na to. Ako je u pitanju turisticki status, onda postoji visitors insurance koje se kupuje ovde i koje pokriva postojece kondicije do odredjenog iznosa (oko $15,000), ali ne verujem da se to odnosi na redovnu terapiju vec na onset.

Sto se tice nosenja lekova odande, to nije problem samo mora da se prijavi mada koliko ja znam lekari tamo ne smeju da prepisu terapiju za duze od dva meseca. Nije mi jasan status pri dolasku ovde, te i ne mogu konkretno da odgovorim.
Reply With Quote
Staro 04.02.2013, 23:02
flops flops je offline
Drug član

Datum prijave: 20.10.2010
YU lokacija: Beograd
Nepromenjeno

Izvinjavam se onda, posto sam danas video ceo citat pa sam mislio da je promenjeno i da su stavljeni linkovi.
Reply With Quote
Staro 05.02.2013, 09:52
Magelan's Avatar
Magelan Magelan je offline
Super Moderator

Datum prijave: 28.04.2010
US lokacija: Spartanburg, South Carolina; Jacksonville, Florida
YU lokacija: Mladenovac, Republika Srbija
Nepromenjeno

Zyprexa (Olanzapin) i Ativan (Lorazepam)...

Hmmm... Za kontrolisane supstance - benzodijazepine (lorazepam) i atipicne antipsihotike (Zyprexa - olanzapin) ti treba dokumentacija sa dijagnozom i pratecom prepisanom terapijom koju bi ovde trebao da verifikuje psihijatar koji bi prepisivao terapiju... I druga stvar, ako se stanje (dijagnoza) ovde leci drugacije, postoji velika sansa da ti psihijatar promeni terapiju...

U Srbiji jedino da kupujes lekove po privatnim apotekama za vise meseci jer na regularan recept kao sto rece Zana mozes da dobijes terapiju za maksimum 2 meseca (i to ako je lekar raspolozen jer je standard da se terapija za ovakva stanja prepisuje svakog meseca jer zahteva pracenje. U Srbiji za olanzapin retko ko od lekara predlaze pracenje krvne slike jer ovaj lek moze zesce da poremeti trigliceride i secer u krvi tako da psihijatar u USA kako bi odrzavao terapiju moze da zahteva i redovne analize krvi...

Pregled kod obicnog lekara je minimum $100, a lekovi se placaju ako nemas osiguranje. Generici su daleko jeftiniji od brandiranih lekova ali recimo da je u Walgreens-u 60 tableta generickog lorazepama od 2 mg 54 dolara... Originalni Ativan je ko zna koliko...

Last edited by Magelan; 05.02.2013 at 10:00.
Reply With Quote
Staro 05.02.2013, 15:16
joga joga je offline
Drug član

Nepromenjeno

mene tema sa lekovima interesuje najvise zbog deteta...najbolje bi bilo da postoji mogucnost da iz srbije ponesemo antibiotike i ukoliko dete ima redovnu terapiju da ponesemo lekove za par meseci.verovatno cu prvo biti na turistickoj vizi po svemu sudeci,pa cu se vratiti posle par meseci kada zalihe novca presuse...a zanima me i za ostanak,posto sam cula da su lekovi veoma skupi i da se u pocetku zivota u americi tesko mogu priustiti sa nasom srpskom ustedjevinom od koje bismo ziveli u pocetku.ova tema mi je da budem iskrena presudna za odluku kada da otputujem i koliko novca moram da zaradim u srbiji da ne bih brinula za lekove za dete u americi.cak mi je jedan covek koji zivi u americi rekao da je moguce da lekovi iz srbije stizu mesecno u ameriku u obicnom paketu...to bi bilo najjednostavnije resenje za pocetak,dok je budzet ogranicen,ali kada sam pitala u posti,odgovoreno mi je da lekovi ne smeju da se salju u posiljci...dosta sam zbunjena jer cujem razne savete,a u nasim domovima zdravlja naravno nemaju pojma da daju savet i upute na resenje.Hvala svima na odgovoru unapred.
Reply With Quote
Staro 05.02.2013, 15:40
imanja imanja je offline
Član

Nepromenjeno

Citat:
Prvobitno poslao korisnik Zana Prikaz poruke
Citat je obrisan jer je potpuno nepotrebno postovan (nije vezan za postavljeno pitanje). Linkovi (gore) su za odredjenu bolnicu postavljeni korisniku koji zivi u gradu u kojem je ta bolnica i to nije za Los Angeles. Svaki grad ima ovakve programe, ima ih i u Los Angelesu. Medjutim, kada su u pitanju lekovi i postojece zdravstvene tegobe, ja nisam sigurna kako da odgovrim na to. Ako je u pitanju turisticki status, onda postoji visitors insurance koje se kupuje ovde i koje pokriva postojece kondicije do odredjenog iznosa (oko $15,000), ali ne verujem da se to odnosi na redovnu terapiju vec na onset.

Sto se tice nosenja lekova odande, to nije problem samo mora da se prijavi mada koliko ja znam lekari tamo ne smeju da prepisu terapiju za duze od dva meseca. Nije mi jasan status pri dolasku ovde, te i ne mogu konkretno da odgovorim.
da li sa turistickom ili radnom vizom mogu da bez uplacenog osiguranja dodjem u bilo koju ambulantu i trazim recept za svoje lekove.ako tako moze koliko kosta da mi doktor prepise recepte i koliko kostaju ti lekovi?to mi je najveci strah pri dolasku jer ne bih smeo biti bez terapije ni jedan dan.najvise bih voleo da iz Srbije mogu preneti preko granice zalihu za tri meseca pa da ne brinem kada dodjem u LA turisticki ili poslovno...to jos nije definisano,pa ne mogu biti precizniji.Hvala puno na odgovoru...znacio bi mi konkretan savet,da mi se ne bi desilo da ponesem lekove sa srpskim receptom,a da mi na granici oduzmu i sta bih onda.voleo bih da me posavetujete za obe varijante najjeftinije resenje.Hvala
Reply With Quote
Staro 05.02.2013, 15:55
imanja imanja je offline
Član

Nepromenjeno

Citat:
Prvobitno poslao korisnik Magelan Prikaz poruke
Zyprexa (Olanzapin) i Ativan (Lorazepam)...

Hmmm... Za kontrolisane supstance - benzodijazepine (lorazepam) i atipicne antipsihotike (Zyprexa - olanzapin) ti treba dokumentacija sa dijagnozom i pratecom prepisanom terapijom koju bi ovde trebao da verifikuje psihijatar koji bi prepisivao terapiju... I druga stvar, ako se stanje (dijagnoza) ovde leci drugacije, postoji velika sansa da ti psihijatar promeni terapiju...

U Srbiji jedino da kupujes lekove po privatnim apotekama za vise meseci jer na regularan recept kao sto rece Zana mozes da dobijes terapiju za maksimum 2 meseca (i to ako je lekar raspolozen jer je standard da se terapija za ovakva stanja prepisuje svakog meseca jer zahteva pracenje. U Srbiji za olanzapin retko ko od lekara predlaze pracenje krvne slike jer ovaj lek moze zesce da poremeti trigliceride i secer u krvi tako da psihijatar u USA kako bi odrzavao terapiju moze da zahteva i redovne analize krvi...

Pregled kod obicnog lekara je minimum $100, a lekovi se placaju ako nemas osiguranje. Generici su daleko jeftiniji od brandiranih lekova ali recimo da je u Walgreens-u 60 tableta generickog lorazepama od 2 mg 54 dolara... Originalni Ativan je ko zna koliko...
Puno hvala mogu uzeti lekove za 3 meseca posto posecujem privatnu ordinaciju.Kojim dokumentom da se obezbedim da mi lekove ne bi oduzeli na granici,predpostavljam da nalaz lekara sa izvestajem na srpskom njima ne znaci nista. Da li postoji mogucnost da mi nedaj boze zalihu lekova za 3 meseca oduzmu na granici.Gde ovde da overim nalaz na engleskom?
Reply With Quote
Odgovori

Pravila pisanja