ZELENA KARTA - LUTRIJA  
Balkan
Njujork
Čikago
Los Anđeles

Nazad   ZELENA KARTA - LUTRIJA > FORUM > Život u USA > Vodič za emigrante

Vodič za emigrante Planiranje selidbe, šta raditi po dolasku, procedura dobijanja papira...

Vodič za emigrante » Vozačka dozvola - Driver's License » Bitni linkovi
Početak u USA Stan Posao Kola (Automobil) Osiguranje
Porez Dešavanja Naša mesta Putovanja Avionske karte

Odgovori

Thread Tools Display Modes
Staro 28.01.2014, 08:12
via's Avatar
via via je offline
Stari vuk

Datum prijave: 01.05.2013
US lokacija: Chicago, IL
YU lokacija: RS, BiH
Nepromenjeno

U IL isto moraš predati "staru" odnosno out of state vozačku, što mi je baš bezveze. Ok, da je traže na uvid, eto čisto da vide da ne polažeš prvi put i da ti USA dozvola neće biti prva dozvola u životu, ali zašto je uzimaju, to mi nije jasno. A ista ti ništa ne znači u smislu da te oslobađa nekog djela polaganja, polažeš i testove i vožnju.

22.10.2012. prijava za DV-2014
01.05.2013. izvučeni
21.05.2013. poslali kovertu u Kentucky
29.05.2013. koverta stigla u Kentucky
08.11.2013. Intervju - vize odobrene
31.03.2014. Landed in Chicago
Reply With Quote
Staro 28.01.2014, 09:21
Magelan's Avatar
Magelan Magelan je offline
Super Moderator

Datum prijave: 28.04.2010
US lokacija: Spartanburg, South Carolina; Jacksonville, Florida
YU lokacija: Mladenovac, Republika Srbija
Nepromenjeno

Citat:
Prvobitno poslao korisnik via Prikaz poruke
U IL isto moraš predati "staru" odnosno out of state vozačku, što mi je baš bezveze. Ok, da je traže na uvid, eto čisto da vide da ne polažeš prvi put i da ti USA dozvola neće biti prva dozvola u životu, ali zašto je uzimaju, to mi nije jasno. A ista ti ništa ne znači u smislu da te oslobađa nekog djela polaganja, polažeš i testove i vožnju.
IL po pitanju vozackih dozvola se ponasa kao nezavisna drzava. Nista sto se donosi iz ostalih drzava ne vazi i mora da se polaze pismeni deo.

Sto se CDL-a tice, tu aposlutno ne uvazavaju nista - sve mora od nule - kao da nikad nisi seo za volan kamiona sto je totalni nonsense, no hajd'... Ipak je ovo "The Land od Lincoln"

A to sto se uzimanja vozacke dozvole tice, tako ide u svim drzavama. Negde ti je mozda "prozumbaju", cisto da se zna da je nevazeca, mada je uglavnom uzmu... Po zakonu, osoba ne sme da ima dve vozacke dozvole u USA jer je vozacka vezana za SSN, a svaki DMV/MVA ima pristup federalnoj bazi te osoba moze imati samo jednu vozacku dozvolu (da se prate kazne, prekrsaji, DUI itd itd)...
Reply With Quote
Staro 29.01.2014, 04:45
free's Avatar
free free je offline
Stari vuk

Datum prijave: 07.09.2011
US lokacija: Schaumburg, IL
YU lokacija: Beograd
Pošalji Skype™ poruku korisniku free
Nepromenjeno

Citat:
Prvobitno poslao korisnik Magelan Prikaz poruke
IL po pitanju vozackih dozvola se ponasa kao nezavisna drzava. Nista sto se donosi iz ostalih drzava ne vazi i mora da se polaze pismeni deo.

Sto se CDL-a tice, tu aposlutno ne uvazavaju nista - sve mora od nule - kao da nikad nisi seo za volan kamiona sto je totalni nonsense, no hajd'... Ipak je ovo "The Land od Lincoln"

A to sto se uzimanja vozacke dozvole tice, tako ide u svim drzavama. Negde ti je mozda "prozumbaju", cisto da se zna da je nevazeca, mada je uglavnom uzmu... Po zakonu, osoba ne sme da ima dve vozacke dozvole u USA jer je vozacka vezana za SSN, a svaki DMV/MVA ima pristup federalnoj bazi te osoba moze imati samo jednu vozacku dozvolu (da se prate kazne, prekrsaji, DUI itd itd)...
Sve je to ok za US dozvole al sta ima da zumbaju moju srpsku dozvolu ko sto rade ovi ludaci U NY state-u? Meni ona treba ako nista drugo kao semtimentalna vrednost .
Staro 29.01.2014, 05:03
snowflake snowflake je offline
Stari vuk

Datum prijave: 07.02.2012
US lokacija: Raleigh, NC
YU lokacija: Novi Sad
Nepromenjeno

Citat:
A to sto se uzimanja vozacke dozvole tice, tako ide u svim drzavama. Negde ti je mozda "prozumbaju", cisto da se zna da je nevazeca, mada je uglavnom uzmu...
U Severnoj Karolini ih tvoja srpska dozvola apsolutno ne interesuje, niti je ko trazi, niti je 'zumba', ako znas da vozis (imas nekog iskustva) odes prvo i polozis test, pa onda i voznju.
Ako treba da ucis onda opet odes polozis test, dobijes "learner's permit", vozis sa nekim pa se onda pojavis da polozis voznju.

A onda gledaju da te oderu na osiguranju, jer si 'pocetnik' :-(.
Reply With Quote
Staro 29.01.2014, 05:24
IgorMAD's Avatar
IgorMAD IgorMAD je offline
Pravi "Amer"

Datum prijave: 10.01.2013
US lokacija: ?
YU lokacija: Srbija
Nepromenjeno

Tako je isto u u Wisconsinu, nista mi nisu zumbali. Ja cak ni permit nisam uzimao nego zakazao za par dana unapred i polozio voznju. Mada trazili su mi medjunarodnu i obicnu dozvolu ali ne znam uopste sta im je to znacilo kada su mi opet dali dozvolu koju svako dobije kad prvi put polozi voznju - PROBATIONARY DRIVER LICENCE.
Ona vazi dve godine, a posle toga dobijam istu takvu samo bez tog PROBATIONARY.
Mada cuo sam da je nekad i prednost imati takvu dozvolu, ako napravis neki prekrsaj i policija vidi dozvolu, hoce da progleda kroz prste jer si novi vozac, tako kazu

01.05.2013. Izvucen 2014EU00008xxx
21.05.2013. Poslati papiri u Kentucky
28.05.2013. Stigli papiri u Kentucky
13.09.2013. Zakazan intervju
13.11.2013. Obavljen lekarski pregled
21.11.2013. Intervju uspesno zavrsen
Od 12/13/2013 u USA
Reply With Quote
Staro 30.01.2014, 00:28
Magelan's Avatar
Super Moderator

Nepromenjeno

Citat:
Prvobitno poslao korisnik free Prikaz poruke
Sve je to ok za US dozvole al sta ima da zumbaju moju srpsku dozvolu ko sto rade ovi ludaci U NY state-u? Meni ona treba ako nista drugo kao semtimentalna vrednost .
Moj post se odnosio na out-of-state, ne out of country license.

Meni srpsku niko nije ni trazio kada sam prvi put polagao za DL
Reply With Quote
Staro 30.01.2014, 01:59
free's Avatar
free free je offline
Stari vuk

Datum prijave: 07.09.2011
US lokacija: Schaumburg, IL
YU lokacija: Beograd
Pošalji Skype™ poruku korisniku free
Nepromenjeno

Citat:

Vidi ovako ja sam namenski isao sa nasaom i medjunarodnom dozvolom da dobijem US sto pre, jer da sam isao po americki(mislim konkretno NJ) pored polaganja testa znanja i ocnog pregleda morao bih jos minimun 2 meseca da cekam da mi zakazu termin za polaganje vozackog, plus sto bih morao da nekog moljakam da mi da svoj auto koji ima full osiguranje da bih mogao da polazem,ili da jurim po rent-a-car-ovim i da dajem opet neke sumanute pare za rentu. Ovako sam sve to izbegao i za jedan dan dobio dozvolu za celih 35$, bez da ikog molim, cekam i sta ti ja sve znam. Poenta moje price je da sam to hteo da to uradim u NY stejtu morao bih da se odreknem srpske dozvole sto mi naravno nepada napamet, a u drugom stejtu to verovatno nebih ni mogao da uradim. Ovako sam dobio US dozvolu na 4 godine koliko dobijaju i svi drugi u NJ, klase D gde mogu da vozim kola, venove, pick truck, truck bez air breake do 26 fita duzine i do 8000 paunda nosivosti, plus jos mogu da vozikam i mopede do 50 kubika. Milina bozija, i sve to za jedan dan i 35$
Staro 30.01.2014, 03:53
Magelan's Avatar
Super Moderator

Nepromenjeno

To sa zakazivanjem i terminima je bas bzvz... Znam da i Maryland ima slicno pravilo.

U Illinoisu nema potrebe nista da se zakazuje, samo se pojavis sa osiguranim autom i ispolazes sve u istom danu...

U krajnjoj liniji, cak i da ti uzmu srpsku dozvolu, ti u Srbiji uvek mozes da uzmes duplikat i da staru proglasis nevazecom...

Meni je srpskih od dokumenata sve isteklo - i licna i vozacka. Jedino je pasos vazeci... Mada kad pogledam bolje - ja ne planiram za BGD uskoro, a i kad dodje taj momenat ocito mi ne gine cimatanje po MUP-u dok ne povadim sva ta dokumenta iznova.
Reply With Quote
Staro 30.01.2014, 20:17
mijan mijan je offline
Stari vuk

Datum prijave: 21.09.2010
YU lokacija: Beograd, Srbija
Nepromenjeno

Moj drugar je takodje svesno isao na to da u Atlanti preda srpsku kako bih odmah 1/1 dobio dozvolu u Dzordziji. Tako je i uradio, nije se cimao oko polaganja, troskova i vremena, a prvi put kad je dosao u BG izvadio je novu srpsku pod izgovorom da je izgubio staru i kaze bas ga briga za onu sto negde skuplja prasinu u Dzordziji.
Reply With Quote
Staro 30.01.2014, 20:53
via's Avatar
via via je offline
Stari vuk

Datum prijave: 01.05.2013
US lokacija: Chicago, IL
YU lokacija: RS, BiH
Nepromenjeno

Citat:

Dakle, naša ovdašnja vozačka je nebitna prilikom polaganja u IL i nitko je ne traži čak ni kao svojevrsni dokaz da osoba već ima vozačkog staža? Da li je i tebi onda ta prva vozačka bila PROBATIONARY DRIVER LICENCE? Da li uopšte ima razlike u polaganju između nekoga tko prvi put polaže i nas koji dođemo sa vozačkim iskustvom out of country. Zašto ovo pitam? Zato što na BiH vozačkoj nikad nisam promijenila prezime, a ukoliko mi je ista nevažna za polaganje tamo i ako je nigdje ne moram prijaviti i ne traže da ju zadrže, onda neću ni vaditi novu.

22.10.2012. prijava za DV-2014
01.05.2013. izvučeni
21.05.2013. poslali kovertu u Kentucky
29.05.2013. koverta stigla u Kentucky
08.11.2013. Intervju - vize odobrene
31.03.2014. Landed in Chicago
Reply With Quote
Odgovori

Pravila pisanja