![]() |
|
|
Vodič za emigrante Planiranje selidbe, šta raditi po dolasku, procedura dobijanja papira... |
Vodič za emigrante » Koliko košta život u Americi » Bitni linkovi | ||||
Početak u USA | Stan | Posao | Kola (Automobil) | Osiguranje |
Porez | Dešavanja | Naša mesta | Putovanja | Avionske karte |
![]() |
|
Thread Tools | Display Modes |
|
|||
|
|||
![]() Citat:
|
|
|||
|
|||
![]() Citat:
Mene danas pita advokatica jesi li zadnji put izasla iz zemlje 2010. Jesam. Nisam ni primetila kako vreme leti... |
|
|||
|
|||
![]()
Nisam bas siguran da li na ovo pitanje postoji konkretan odgovor, ali ipak cu da probam. Naime, pocetkom septembra nas cetvoro (supruga, deca i ja) stizemo u Chicago, pa me interesuje koliko je potrebno para za pocetak?
Znam da na ovo pitanje nema tacnog odgovora, i da sve to zavisi od mnogo faktora, ali ajde da pokusamo. Pustimo masti (ali realnoj) na volju. Da li ja realno i opravdano upustiti se u ovo sve sa 5K, 6K, ili 10K u dzepu ili .... ? Lokacija ce biti neki suburb u severnom delu Chicaga. Koliko sam video na netu rentiranje u ovim delovima grada ide od 1000$ pa na gore, 2BR... Napominjem da za pocetka cemo imati malu pomoc prijatelja i da bi ja odmah poceo da radim (nemam za sada nista zagarantovano) bilo sta a posle bi trazio posao u struci... Kao sto rekoh jako tesko pitanje, na koje nema odgovora ali ajde da probamo... Hvala u napred. |
|
|||
|
|||
![]() Citat:
Moje misljenje posto ti je stan duplo skuplji nego sto je nama bio i posto vas ima vise nego nas - uzmi sve to u obzir. Plus Lafajet je mali grad za razliku od Cikaga, mi smo bili bez kola dve godine, isli svuda busom. Sto u Cikagu ne moze u svim krajevima bas. Od te tvoje tri cifre ponudjene za odgovor, ja glasam za opciju C (10K), ako ne i vise... |
|
|||
|
|||
![]() Citat:
Ili predlozi neki dokumentarac na tu temu pa cemo probati da nadjemo. |
|
|||
|
|||
![]() Citat:
This World - America's Poor Kids (Documentary) Hard Times Generation: Families living in cars Faces of Poverty: Life at the Breaking Point I vidi dole desno linkove imas koliko hoces. Ja kad god nesto pocnem da se bedacim i poredim sa ne znam kime (sindrom zvani "trava je zelenija", pogledam koji ovakav pa se opametim i budem zahvalna spletu okolnosti sto imam krov na glavom. I svima poruka: imajte renters insurance! |
|
|||
|
|||
![]() Citat:
|
|
||||
|
||||
![]()
Hmmm... Pogledah sve ovo sto si podelila sa nama i sta reci...
Pre svega, siromastvo je svuda i u svakom drustvu prisutno. E sad, po meni, ovo je "igra velikih brojki" - USA je ogromna zemlja, 300 miliona ljudi, samim tim je logicno da je broj siromasnih relativno veliki. I ne sumnjam da su razlozi za to raznoliki... Koliko ja vidim, svi oni koji su u finansijskom problemu u ovim dokumentarcima imaju decu, a svi su na forumu vec rekli da su finansijske potrebe daleko vece u tom slucaju nego kad je neko samac. I ovo je po meni nista novo. Pazi, majku mu, koliko dece se u Srbiji i okruzenju rodi na godisnjem nivou i koji je odnos tog broja sa brojem preminulih i kakve su nase demografske perspektive?!? Pitate se zasto? Pa verovatno, zato sto je i imati dete u Srbiji, postala verzija survivor-a... Sad, naravno, sposoban covek ce naci nacin, a nesposoban izgovor i tu nema nikakve mudrosti. Znaci ako nesto selis da uradis, uvek moze, na laksi ili tezi nacin... Da se ne lazemo, posla ima i u Srbiji (kako god on bio placen), medjutim... Jedino sto znam da u Srbiji funkcionise (u praksi) je to da ti mozes sa svoj rad biti adekvatno "nagradjen" ne isplacivanjem zarade, jer je sistem takav ili jegazda dobar sa ovim iz ministarstva ili onim iz suda, pa mu se moze! Iskreno se nadam da to npr u USA ne ide bas tako, a ako je to slucaj, onda koliko god tuzan minimalac bio, ako znas da ces ga dobiti na vreme - radi dva tri posla koliko je potrebno da bi obezbedio svojoj porodici normalan zivot. Ma da ja iskreno mislim da svi mi koji zelimo da idemo tamo pucamo na to da se i nostrifikujemo i doskolujemo, pa bi sve to trebalo da bude malo lakse ![]()
DV-2014 - Not selected DV-2015 - CN 2015EU00003xxx ![]() Last edited by bokinena; 03.06.2014 at 11:45. |
|
||||
|
||||
![]()
Boki, moj savjet vam je da pokušate na sve načine skupiti što više novca. Kredit, pozajmica... bilo šta, najgore je da dođete u situaciju da morate razmišljati o povratku jer se novac koji ste donijeli istopio, a vi niste "stali na noge" da tako kažem. Ovdje kad dođete, došli ste da krenete ispočetka, dakle treba vam sve. Sve ovo još više dobija na težini kad dolazite sa djecom. Kad smo tek izvučeni ja sam pročešljala forum uzduž i poprijeko, znam gotovo svačiji slučaj napamet. Članica wingreen je doživjela takvu situaciju da suprug nije mogao naći dobro plaćen posao, imali su malo dijete, ona kod kuće i počeli su pričati o povratku. Nije se više javljala pa ne znam šta se desilo, ali hoću reći da se zaista treba očekivati najbolje, a pripremiti se i za najgore.Uvijek se mogu desiti neke nepredviđene okolnosti koje vam mogu neplanirano izvući novac.
Što reče vuxanne, opcija 3 i 10.000 USD je najbolja, ali ako može i više, neće biti viška. Iskrena da budem, sa 5-6.000 USD i dvoje djece ja se ne bih usudila.
2014EU00003xxx 22.10.2012. prijava za DV-2014 01.05.2013. izvučeni ![]() 21.05.2013. poslali kovertu u Kentucky 29.05.2013. koverta stigla u Kentucky 08.11.2013. Intervju - vize odobrene ![]() 31.03.2014. Landed in Chicago |
![]() |
|
|
![]() |
||||
Tema | Pokretač teme | Forum | Odgovori | Poslednja poruka |
Koliko smem da razvlacim odsustvo van USA? | Enter | Vodič za emigrante | 21 | 23.02.2018 02:08 |
Programer u Americi | greenie | Vaša strana | 46 | 29.01.2015 09:16 |
koliko je sigurno da cu dobiti zelenu kartu? | wingreen | Druga koverta | 61 | 28.06.2009 22:05 |
Zene u Americi | ex-usa | Vaša strana | 11 | 24.02.2009 23:31 |
Anketa: Koliko dugujete na kreditnim karticama? | emigracija | Vodič za nove emigrante u USA | 0 | 08.12.2008 15:50 |
![]() |