ZELENA KARTA - LUTRIJA  
Balkan
Njujork
Čikago
Los Anđeles

Nazad   ZELENA KARTA - LUTRIJA > FORUM > Život u USA > Vodič za emigrante

Vodič za emigrante Planiranje selidbe, šta raditi po dolasku, procedura dobijanja papira...

Vodič za emigrante » Koliko košta život u Americi » Bitni linkovi
Početak u USA Stan Posao Kola (Automobil) Osiguranje
Porez Dešavanja Naša mesta Putovanja Avionske karte

Odgovori

Thread Tools Display Modes
Staro 04.06.2014, 05:37
vuxanne vuxanne je offline
Amer

Datum prijave: 13.10.2009
YU lokacija: Bilo kuda kiki svuda
Nepromenjeno

Citat:
Prvobitno poslao korisnik via Prikaz poruke
Boki, moj savjet vam je da pokušate na sve načine skupiti što više novca. Kredit, pozajmica... bilo šta, najgore je da dođete u situaciju da morate razmišljati o povratku jer se novac koji ste donijeli istopio, a vi niste "stali na noge" da tako kažem. Ovdje kad dođete, došli ste da krenete ispočetka, dakle treba vam sve. Sve ovo još više dobija na težini kad dolazite sa djecom. Kad smo tek izvučeni ja sam pročešljala forum uzduž i poprijeko, znam gotovo svačiji slučaj napamet. Članica wingreen je doživjela takvu situaciju da suprug nije mogao naći dobro plaćen posao, imali su malo dijete, ona kod kuće i počeli su pričati o povratku. Nije se više javljala pa ne znam šta se desilo, ali hoću reći da se zaista treba očekivati najbolje, a pripremiti se i za najgore.Uvijek se mogu desiti neke nepredviđene okolnosti koje vam mogu neplanirano izvući novac.

Što reče vuxanne, opcija 3 i 10.000 USD je najbolja, ali ako može i više, neće biti viška. Iskrena da budem, sa 5-6.000 USD i dvoje djece ja se ne bih usudila.
Jeste, otisli su nazad. Neko ih je pogresno savetovao da kupe bolja kola. Ja bi opet savetovala ljudi sa decom da odu u manje mesto gde je ok i ici prevozom i negde i peske ili biciklom. Ali opet ja sam ja. Idem peske na posao.
Reply With Quote
Staro 04.06.2014, 08:04
Boki_Bg Boki_Bg je offline
Drug član

Datum prijave: 11.11.2009
Nepromenjeno

@via, @vuxanne
Hvala na savetu, I ja sam svestan da sa sto vise novca dodjemo da cemo se supruga I ja osecati komfornije/sigurnije. Ali realnost je vec neka druga prica....

p.s. juce sam konacno rekao sefu da sam dobio green card I da u septembru idemo (porodicno) u USA. Jako cudan osecaj moram priznati, posto vec 7g. radim u ovoj kompaniji, I moram da kazem da sam zadovoljan mojim poslom I da ne zvucim nadmeno uslovi su iznad proseka za SRB, ali po mom skromnom misljenju mnogo bolja perspektiva je u USA. Sto se tice preporuka to nece biti nikakav problem. E sad, posto ja radim u auto industriji (generalni zastupnik za vise nemackih brendova u SRB) probacu da posaljem cv ovim brendovima u USA, pa da vidimo... Takodje, posto je rec o nemackim automobilima, trebalo bi da dobijem preporuke I sa njihove strane, tj. direktno od fabrike (posto saradjujemo vec godinama). Moja kompanija ne moze da utice na kolege iz USA, da me zaposle ali nadam se da cu sa svim ovim (CV, preporuke iz SRB I iz Nemacke) imati neke sanse za zaposlenje u USA. Kao sto rekoh 7g. iskustva u auto industiriji kod nas valjda ima neku tezinu. To bi bilo najbolje resenje za mene... Sta Vi mislite da li preporuke iz SRB I u mom slucaju direktno iz fabrike (Nemacke) imaju neku tezinu u USA ili ne?

p.s.2. malo sam skrenuo sa teme, ali ponelo me....
Reply With Quote
Staro 04.06.2014, 08:40
MIRO's Avatar
MIRO MIRO je offline
Drug član

Datum prijave: 26.06.2013
US lokacija: Bilo gde..
Nepromenjeno

Mislim da ne treba da se brineš, to će ti mnogo značiti, naročito preporuka firme iz Nemačke, samo napred guraj..
Reply With Quote
Staro 09.06.2014, 14:01
Drug član

Nepromenjeno

Ljudi imam jedno "slatko" pitanje
Naime, kao sto sam vise puta spomenuo (I sebi sam postao dosadan) kad dodjemo ja cu sam raditi, ali suprugu interesuje da li ona moze kuci da pravi torte/kolace I da tako zaradimo neki extra $? Da li je to uopste izvodljivo u Chicagu (u USA generalno)? Da li mora da se registruje firma, iznajmi prostor, sta god, verovatno mora sanitarni pregled I sta jos sve.... Da li neko ima iskustva sa ovim?
Reply With Quote
Staro 09.06.2014, 14:52
SRBghost SRBghost je offline
Pravi "Amer"

Datum prijave: 03.10.2013
US lokacija: NYC/NJ
YU lokacija: Novi Sad
Nepromenjeno

Realno, to ni u Srbiji ne bi smelo da se radi, a pogotovo u USA.... Tamo, bato, sve po zakonu. Zbog toga nas i vecina ide tamo (pored "srecnog" finansijskog okruzenja u srbiji), pa onda hajde da igramo po pravilima igre.
24.02.2015. - intervju/odobrene vize/Administrative processing
26.03.2015. - konacno stigli pasosi (sa vizama)
28.03.2015. - kupljene karte
24.06.2015. - NYC resident
01.04.2016. - Garden State
Reply With Quote
Staro 09.06.2014, 19:11
mebely's Avatar
mebely mebely je offline
Drug član

Datum prijave: 26.01.2011
US lokacija: Salt Lake City, Utah
Pošalji Skype™ poruku korisniku mebely
Nepromenjeno

Citat:
Prvobitno poslao korisnik Boki_Bg Prikaz poruke
Ljudi imam jedno "slatko" pitanje
Naime, kao sto sam vise puta spomenuo (I sebi sam postao dosadan) kad dodjemo ja cu sam raditi, ali suprugu interesuje da li ona moze kuci da pravi torte/kolace I da tako zaradimo neki extra $? Da li je to uopste izvodljivo u Chicagu (u USA generalno)? Da li mora da se registruje firma, iznajmi prostor, sta god, verovatno mora sanitarni pregled I sta jos sve.... Da li neko ima iskustva sa ovim?
Evo i ja se bavim pravljenjem i dekorisanjem torti i kolaca i u toj prici sam oko 3 godine.Pa me zanima svaka informacija u vezi sa tim.To je posao kojim bih se i tamo bavila i ono sto mogu reci je da ima dosta ponuda za cake decorator.Imam prijateljicu u Preskotu-Arizona koja se bavi tim poslom na crno oko 3 godine...tako da nema tu pravila.Svaka osoba sa kojom sam razgovarala a nalazi se u USA je rekla da se moze lepo zaraditi ali sve zavisi od tebe.Nikako se ne bih usudila raditi na crno, u to sam sigurna.
Reply With Quote
Staro 09.06.2014, 21:22
Drug član

Nepromenjeno

Ljudi, nisam zeleo nikakvu zabunu da uvodim. Moje pitanje jeste bilo kakava je situacija i na koji nacin ovo moze da se radi u USA. Nisam mislio da se to radi na crno nego koja je procedura i da li to ima prodju tamo. Neko je vec nesto o ovome pisao na forumu ali nisam uspeo da nadjem. Ako neko zna nesto vise o ovoj temi neka pise. Svaka infomacija je dobrodosla.
Hvala.
Reply With Quote
Staro 09.06.2014, 22:25
filia's Avatar
filia filia je offline
Drug član

Datum prijave: 10.05.2014
US lokacija: Charlotte, NC
YU lokacija: Bijeljina, BiH
Nepromenjeno

Citat:
Ljudi, nisam zeleo nikakvu zabunu da uvodim. Moje pitanje jeste bilo kakava je situacija i na koji nacin ovo moze da se radi u USA. Nisam mislio da se to radi na crno nego koja je procedura i da li to ima prodju tamo. Neko je vec nesto o ovome pisao na forumu ali nisam uspeo da nadjem. Ako neko zna nesto vise o ovoj temi neka pise. Svaka infomacija je dobrodosla.
Hvala.

Cao Boki_Bg,
naisla sam na nekoliko tvojih postova i vidjela da emigriras u septembru sa porodicom a posto smo i mi izvuceni i imamo dvoje male djece (2 i po godine i 3 mjeseca) interesuje me kolika su vasa djeca???vidim da je mnogo vise onih koji su bez djece i to je potpuno drugacija dimenzija posmatranja stvari..mi da smo sami se ne bismo dvoumili ni sekundu (da se razumijemo, ni ovako se ne dvoumimo ali nas je strah i hvata nas panika sta i kako??!!!Cinjenica da tamo nemamo nikoga dodatno komplikuje situaciju i znam da nista nije nemoguce ali me plasi taj pocetak jer djeca moraju da imaju i redovne obroke i cistu posteljinu...jedno bi moralo da bude sa djecom na pocetku a postavlja se pitanje da li cemo sa jednom platom moci da prezivimo??!!iscitavam danima forum i zaista je nevjerovatno koristan i ima svakakvih iskustava,koja su dragocjena ali vjerujem da je ovo strah svih onih koji idu sa djecom pa rekoh bar malo da olaksam sebi i izjadam se izvinjavam se zbog skretanja sa teme
Reply With Quote
Staro 10.06.2014, 08:01
Drug član

Nepromenjeno

Citat:
Prvobitno poslao korisnik filia Prikaz poruke
Cao Boki_Bg,
naisla sam na nekoliko tvojih postova i vidjela da emigriras u septembru sa porodicom a posto smo i mi izvuceni i imamo dvoje male djece (2 i po godine i 3 mjeseca) interesuje me kolika su vasa djeca???vidim da je mnogo vise onih koji su bez djece i to je potpuno drugacija dimenzija posmatranja stvari..mi da smo sami se ne bismo dvoumili ni sekundu (da se razumijemo, ni ovako se ne dvoumimo ali nas je strah i hvata nas panika sta i kako??!!!Cinjenica da tamo nemamo nikoga dodatno komplikuje situaciju i znam da nista nije nemoguce ali me plasi taj pocetak jer djeca moraju da imaju i redovne obroke i cistu posteljinu...jedno bi moralo da bude sa djecom na pocetku a postavlja se pitanje da li cemo sa jednom platom moci da prezivimo??!!iscitavam danima forum i zaista je nevjerovatno koristan i ima svakakvih iskustava,koja su dragocjena ali vjerujem da je ovo strah svih onih koji idu sa djecom pa rekoh bar malo da olaksam sebi i izjadam se izvinjavam se zbog skretanja sa teme
Cao Filia, kao sto si I napisala nas plan je da idemo u USA u septembru mesecau sa dvoje male dece (5.5g I 1.5g). Odmah da ti kazem da I dan danas (a proslo je vise od 1g. od kada smo izvuceni) supruga I ja se preispitujemo sta nam je bolje, I na ovo pitanje niko nemamo odgovor. Da smo nas dvoje sami to bi bila druga prica totalno, ne bi ni razmisljao ni sekund a u ovom trenutku million pitanja ti se vrzma po glavi. Znam da je ovo ogroman korak, I da ce biti jako tesko na pocetku ali nadam se da ce sve biti u redu. Naravno I ja ovaj forum cesljam uzduz I popreko I upijam svaku informaciju. Od moje firme (internacionalna kompanija u BG) cu dobiti sve moguce preporuke I nadam se da cu uspeti da dobijem preporuke od kolega Iz Nemacke, pa cu takodje probati I sa tim u trazenju posla tamo. Razmisljam se da vec pocnem odavde da saljem CV za Chicago pa da vidimo, valjda intervju moze da se uradi I preko skypa, kao sto raekoh million pitanja u glavi. Na neka ima odgovor a na neka ne. Znam da je ovo ogromna sansa koja se dobija jednom u zivotu I nesmemo je ispustiti. To je ono sto me vuce da idem, da probam... a opet sa druge strane dvoje male dece, siguran (koliko je to moguce posao u SRB) posao, plata skroz OK, stan, kola e onda se upitam da li ja trazim preko hleba pogace (valjda se tako kaze )? Ja svima kazem da sta god odlucili da cemo se u jednom trenutku pokajati: ako ostanemo sigurno cu za 1, 2 ili 5g. reci koja sam ja budala bio pa nisam otisao da probam, a sa druge strane ako odemo u jednom trenutku ce biti tesko I sigurno cu se zapitati sta mi je sve ovo trebalo?!! Ali, jbg, life's a bitch (izvinjavam se ponelo me )... Ali nadamo se da ce sve ispasti kako treba, ipak uvek treba gledati pozitivno!!!
Reply With Quote
Staro 10.06.2014, 09:22
filia's Avatar
filia filia je offline
Drug član

Datum prijave: 10.05.2014
US lokacija: Charlotte, NC
YU lokacija: Bijeljina, BiH
Nepromenjeno

Citat:
Cao Filia, kao sto si I napisala nas plan je da idemo u USA u septembru mesecau sa dvoje male dece (5.5g I 1.5g). Odmah da ti kazem da I dan danas (a proslo je vise od 1g. od kada smo izvuceni) supruga I ja se preispitujemo sta nam je bolje, I na ovo pitanje niko nemamo odgovor. Da smo nas dvoje sami to bi bila druga prica totalno, ne bi ni razmisljao ni sekund a u ovom trenutku million pitanja ti se vrzma po glavi. Znam da je ovo ogroman korak, I da ce biti jako tesko na pocetku ali nadam se da ce sve biti u redu. Naravno I ja ovaj forum cesljam uzduz I popreko I upijam svaku informaciju. Od moje firme (internacionalna kompanija u BG) cu dobiti sve moguce preporuke I nadam se da cu uspeti da dobijem preporuke od kolega Iz Nemacke, pa cu takodje probati I sa tim u trazenju posla tamo. Razmisljam se da vec pocnem odavde da saljem CV za Chicago pa da vidimo, valjda intervju moze da se uradi I preko skypa, kao sto raekoh million pitanja u glavi. Na neka ima odgovor a na neka ne. Znam da je ovo ogromna sansa koja se dobija jednom u zivotu I nesmemo je ispustiti. To je ono sto me vuce da idem, da probam... a opet sa druge strane dvoje male dece, siguran (koliko je to moguce posao u SRB) posao, plata skroz OK, stan, kola e onda se upitam da li ja trazim preko hleba pogace (valjda se tako kaze )? Ja svima kazem da sta god odlucili da cemo se u jednom trenutku pokajati: ako ostanemo sigurno cu za 1, 2 ili 5g. reci koja sam ja budala bio pa nisam otisao da probam, a sa druge strane ako odemo u jednom trenutku ce biti tesko I sigurno cu se zapitati sta mi je sve ovo trebalo?!! Ali, jbg, life's a bitch (izvinjavam se ponelo me )... Ali nadamo se da ce sve ispasti kako treba, ipak uvek treba gledati pozitivno!!!
Sve ono sto si napisao kao da smo mi pisali (osim onog dijela sa preporukama kompanije..(mi smo prosli kroz milijardu cimanja i jos uvijek prolazimo )i to je razlog zasto i zelimo da pobjegnemo glavom bez obzira jer ne zelimo da nam polupismeni kroje sudbinu a jos gora situacija ce biti i nasoj djeci u to sam sigurna)..iste dileme nas muce..nismo neki strucnjaci (oboje smo fakultetski obrazovani ali to nisu neka deficitarna zanimanja)..da je u pitanju neka evropska zemlja ne bi bilo nikakvih dilema ovako je odluka mnogo komplikovanija..da od pocetka mozemo oboje da radimo ne bih bila u strahu..kopali bismo i rukama i nogama da se snadjemo i prezivimo..znam da smo off topic i mozda bi bilo bolje da smo odmah prebacili temu nadam se da ti nece biti tesko da kad odete pisete o svojoj situaciji i iskustvima...to ce biti od velike koristi za nas sa djecom
Hvala puno na odgovoru
Reply With Quote
Odgovori

Pravila pisanja