ZELENA KARTA - LUTRIJA  
Balkan
Njujork
Čikago
Los Anđeles

Nazad   ZELENA KARTA - LUTRIJA > FORUM > Život u USA > Vodič za emigrante

Vodič za emigrante Planiranje selidbe, šta raditi po dolasku, procedura dobijanja papira...

Vodič za emigrante » Zdravstveno osiguranje » Bitni linkovi
Početak u USA Stan Posao Kola (Automobil) Osiguranje
Porez Dešavanja Naša mesta Putovanja Avionske karte

Odgovori

Thread Tools Display Modes
Staro 05.12.2014, 06:05
steva27 steva27 je offline
Član

Datum prijave: 14.12.2013
Nepromenjeno

Moj cn je bio 364.. nisam siguran za zadnja dva broja, a intervju sam imao 12 avgusta
Reply With Quote
Staro 07.12.2014, 08:11
mytweety.com mytweety.com je offline
Drug član

Datum prijave: 21.10.2013
Nepromenjeno

Citat:
Prvobitno poslao korisnik Zana Prikaz poruke
To nije tako crno belo - postoje razliciti programi i uslovi za svaki su drugaciji. U principu za decu nije problem. Za starije - tesko, a za nekoliko meseci postace jos teze. Ako pravis vise od 133% od FPL ne dobijes nista. Ako se uklapas u ovu cifru - sta da ti kazem, vrlo verovatno da neces da imas lebac da jedes - jedino ako ne resis da zivis u 12 kvadrata supi u South LA na primer. Kad se od tog prihoda oduzme taksa, ostaje ti daleko manje neko sto ja placam stanarinu. Eto tako stvari stoje - ovo bolje radi u nekoj jeftinijoj drzavi/gradu gde su cene genralno nize. U Los Angelesu - ako si privatnik onda mozes valjda da muvas nesto i ne prijavis sve - otkud znam. A i to ne mozes odmah cim dodjes...Takodje imaj u vidu da Brown hoce da ukine 2/3 izdavanja za Medi-Cal. Eto tako stvari stoje. Da, nisam sigurna koliko treba da se ceka ali nije 5 godina kao u Colorado, niti odmah - pretpostavljam da gledaju neki residency status - nisam sigurna, nisam nikad imala posla sa njima.

U principu, mozes da kupis za $100 high deductible osiguranje i da budes miran. Nesto to ljudi ne vole da rade, pa posle kukaju. Ja to malo ne razumem iskreno: ima se za avionske karte, LEDs i kompjutere a nema se $100 za osiguranje da mirno spavas. Sta ja znam, valjda je nekim ljudima LED TV bitniji od osiguranja - necu da se mesam. Mi dan jedan nismo imali bez zdravstvenog osiguranja, ali opet - svako pravi svoje prioritete.
Zana, jet mozes da mi predlozis neko osiguranje za Chicago. Ja I moj suprug smo dosli sa GC pre 2 meseca, nemamo osiguranje preko posla. Trenutno imamo putnicko osiguranje iz Makedonije koje vazi do Januara, pa isto tako me interesuje vazi li to osiguranje tu u USA, priznavaju li ga tu u bolnice. Pozdrava
Reply With Quote
Staro 07.12.2014, 14:49
IgorMAD's Avatar
IgorMAD IgorMAD je offline
Pravi "Amer"

Datum prijave: 10.01.2013
US lokacija: ?
YU lokacija: Srbija
Nepromenjeno

https://www.healthcare.gov/

Imate na ovom sajtu, ne znam tacno jos koliko traje prijava... Posle toga morate da cekate do marta ili do sledece godine.
Ukoliko ne budete imali osiguranje u 2015 godini placacete tax penalty od 2% od ukupne zarade ili maksimalno 320 dolara po osobi ako 2% prelazi taj iznos.

Sad, kako vam se isplati, sve zavisi od vas.

https://www.healthcare.gov/fees-exem...being-covered/

01.05.2013. Izvucen 2014EU00008xxx
21.05.2013. Poslati papiri u Kentucky
28.05.2013. Stigli papiri u Kentucky
13.09.2013. Zakazan intervju
13.11.2013. Obavljen lekarski pregled
21.11.2013. Intervju uspesno zavrsen
Od 12/13/2013 u USA

Last edited by IgorMAD; 07.12.2014 at 14:55.
Reply With Quote
Staro 08.12.2014, 04:16
Drug član

Nepromenjeno

Hvala puno IgorMAD,da sada vidim da treba da kupis osiguranje do 15 Decembar za da vazi od 1 Januara. Medzutim, nije mi jasno, sa da smo mi jos uvek bez posla, ko osiguranje ga preporucujes I treba li sada da kupimo. Puno pozdravi
Reply With Quote
Staro 08.12.2014, 06:44
via's Avatar
via via je offline
Stari vuk

Datum prijave: 01.05.2013
US lokacija: Chicago, IL
YU lokacija: RS, BiH
Nepromenjeno

Mislim da sam vec jednom postavljala ove linkove, ali nije na odmet da ponovim. Ovdje mozete naci sve sto vas zanima kad je u pitanju zdravstveno osiguranje i drzava Illinois.

https://getcoveredillinois.gov/

Takodjer, na sljedecem linku mozete unijeti zip gdje se trenutno nalazite i naci najblizeg navigatora koji ce vam najbolje objasniti koje su vam opcije.

http://getcoveredillinois.gov/get-help/

Ja sam isla u maju i znam da se ne kvalifikujemo za medicaid, odnosno state insurance drzave IL. Jedina opcija nam je bila cekati do novembra da se otvori Market i da kupimo osiguranje za sebe. Ja sam u medjuvremenu pocela raditi i imamo osiguranje preko mene, tako da se nisam vise raspitivala. Ali takodjer u maju, dok jos nisam radila, sam nas registrovala u jedan Community Nurse Health Center gdje porodicama sa niskim primanjinja pruzaju usluge po sliding fee. Mozes provjeriti i postoji li nesto tako u vasem okruzenju. Zdravstveno osiguranje je zaista zeznuta stavka. Mi smo svi prelezali streptokoknu upalu grla u prvih mjesec-dva boravka ovdje. Bez osiguranja ta stavka nas je izasla oko $600.

I jos jedna stvar o kojoj sam pisala, u slucaju da nisi nasla. Meijer daje besplatne antibiotike kad imas prescription od doktora. Bez obzira imas li osiguranje ili ne, nitko ne postavlja pitanje, samo das prescription i dobijes antibiotik free.Ako vec moras platiti pregled kod dr. bar ovdje mozes nesto ustediti.

22.10.2012. prijava za DV-2014
01.05.2013. izvučeni
21.05.2013. poslali kovertu u Kentucky
29.05.2013. koverta stigla u Kentucky
08.11.2013. Intervju - vize odobrene
31.03.2014. Landed in Chicago
Reply With Quote
Staro 08.12.2014, 07:49
Drug član

Nepromenjeno

Via hvala ti puno na iscrpnog odgovora. Posto I ja I moj muz smo u Chicago, dosli prime 2 meseca, to znaci da moze I da koristimo Medicaid free, jel tako? Izvini ako te zamaram, nisam mnogo citala tu temu posto sam mislila da cemo da nadzemo posla ranije I da kupimo osiguranje, ali eto jos trazimo posla I nemamo mnogo vremena da citamo po forumima za osiguranje. Zato jos jedan put bi te zamolila da mi kazes jel mozeme da usmeno free Medicaid osiguranje? Hvala puno
Reply With Quote
Staro 08.12.2014, 12:13
Magelan's Avatar
Magelan Magelan je offline
Super Moderator

Datum prijave: 28.04.2010
US lokacija: Spartanburg, South Carolina; Jacksonville, Florida
YU lokacija: Mladenovac, Republika Srbija
Nepromenjeno

Nisam siguran da ste jos uvek podobni za Medicaid (Public Aid). Ako se ne varam, moracete da sacekate Januar i odardite poreze (na stranu sto vam je income 0) cisto da biste imali dokaz da se kvalifikujete.

Btw, da nije malo rano "za kacenje na drzavnu grbacu"? Medicaid je cist Public Charge, nadam se da se secate sta ste potpisali na formularima koje ste slali u KCC?
Reply With Quote
Staro 08.12.2014, 16:51
via's Avatar
via via je offline
Stari vuk

Datum prijave: 01.05.2013
US lokacija: Chicago, IL
YU lokacija: RS, BiH
Nepromenjeno

Najbolje bi bilo da pomocu linka koji sam vam dala nadjete najblizeg navigatora i kod njega se raspitate sta tacno mozete uraditi. Sto se tice Medicaid bojim se da se za tu vrstu osiguranja ne kvalifikujete sve dok ne provedete 5 god u USA.

Public osiguranje poput Medicaid ili All kids za djecu ne spadaju pod public charge, bilo je dosta price na tu temu na forumu.

22.10.2012. prijava za DV-2014
01.05.2013. izvučeni
21.05.2013. poslali kovertu u Kentucky
29.05.2013. koverta stigla u Kentucky
08.11.2013. Intervju - vize odobrene
31.03.2014. Landed in Chicago
Reply With Quote
Staro 08.12.2014, 20:29
Magelan's Avatar
Magelan Magelan je offline
Super Moderator

Datum prijave: 28.04.2010
US lokacija: Spartanburg, South Carolina; Jacksonville, Florida
YU lokacija: Mladenovac, Republika Srbija
Nepromenjeno

Citat:
Prvobitno poslao korisnik via Prikaz poruke
Public osiguranje poput Medicaid ili All kids za djecu ne spadaju pod public charge, bilo je dosta price na tu temu na forumu.
Pa pazi, mozda niko nece praviti probleme kada se budu prijavljivali za drzavljanstvo, ali to JESTE public charge koji direktno ide iz mog dzepa i dzepa ostalih ljudi koji u Illinoisu RADE i PLACAJU state POREZ koji nije nimalo mali.

Ocito Via nisi dovoljno dugo u Illinoisu pa te jos uvek nije "opaucila" lepota poreskog sistema ovog state-a. Voleo bih da cujem tvoje misljenje za nekih par godina. A isto tako vidim trend da cekas da nesto napisem ne bi li krenula u "napad". Prvo, nema potrebe za tim. Drugo, kao sto jedan od forumasa davno rece - "ne diram te - ne diraj me".

@My Tweety
Igor je ostavio link sto se osiguranja tice. Imate na sajtu sve informacije o planovima koji su dostupni ovde u Illinoisu.
Reply With Quote
Staro 08.12.2014, 23:45
vuxanne vuxanne je offline
Amer

Datum prijave: 13.10.2009
YU lokacija: Bilo kuda kiki svuda
Nepromenjeno

Evo vam sa USCIS site-a o tome sta je a sta nije public charge klikni
Zanimljivo, nisam znala bas sta je tacno. Copy/paste ako se link pokvari
Benefits Subject to Public Charge Consideration:
USCIS guidance specifies that cash assistance for income maintenance includes Supplemental Security Income (SSI), cash assistance from the Temporary Assistance for Needy Families (TANF) program and state or local cash assistance programs for income maintenance, often called “general assistance” programs. Acceptance of these forms of public cash assistance could make a noncitizen inadmissible as a public charge if all other criteria are met. However, the mere receipt of these benefits does not automatically make an individual inadmissible, ineligible to adjust status to lawful permanent resident, or deportable on public charge grounds. See “Field Guidance on Deportability and Inadmissibility on Public Charge Grounds,” 64 FR 28689 (May 26, 1999). Each determination is made on a case-by-case basis in the context of the totality of the circumstances.
In addition, public assistance, including Medicaid, that is used to support aliens who reside in an institution for long-term care – such as a nursing home or mental health institution – may also be considered as an adverse factor in the totality of the circumstances for purposes of public charge determinations. Short-term institutionalization for rehabilitation is not subject to public charge consideration.
Benefits Not Subject to Public Charge Consideration
  • Under the agency guidance, non-cash benefits and special-purpose cash benefits that are not intended for income maintenance are not subject to public charge consideration. Such benefits include:
  • Medicaid and other health insurance and health services (including public assistance for immunizations and for testing and treatment of symptoms of communicable diseases, use of health clinics, short-term rehabilitation services, prenatal care and emergency medical services) other than support for long-term institutional care
  • Children's Health Insurance Program (CHIP)
  • Nutrition programs, including the Supplemental Nutrition Assistance Program (SNAP)- commonly referred to as Food Stamps, the Special Supplemental Nutrition Program for Women, Infants and Children (WIC), the National School Lunch and School Breakfast Program, and other supplementary and emergency food assistance programs
  • Housing benefits
  • Child care services
  • Energy assistance, such as the Low Income Home Energy Assistance Program (LIHEAP)
  • Emergency disaster relief
  • Foster care and adoption assistance
  • Educational assistance (such as attending public school), including benefits under the Head Start Act and aid for elementary, secondary or higher education
  • Job training programs
  • In-kind, community-based programs, services or assistance (such as soup kitchens, crisis counseling and intervention, and short-term shelter)
  • Non-cash benefits under TANF such as subsidized child care or transit subsidies
  • Cash payments that have been earned, such as Title II Social Security benefits, government pensions, and veterans' benefits, and other forms of earned benefits
  • Unemployment compensation
Some of the above programs may provide cash benefits, such as energy assistance, transportation or child care benefits provided under TANF or the Child Care Development Block Grant (CCDBG), and one-time emergency payments under TANF. Since the purpose of such benefits is not for income maintenance, but rather to avoid the need for ongoing cash assistance for income maintenance, they are not subject to public charge consideration.

Note: In general, lawful permanent residents who currently possess a "green card" cannot be denied U.S. citizenship for lawfully receiving any public benefits for which they are eligible.

Reference: USCIS (2013) Public Charge Fact Sheet, Retrieved on December 8, 2014 from: <http://www.uscis.gov/news/fact-sheets/public-charge-fact-sheet>

Last edited by vuxanne; 08.12.2014 at 23:51.
Reply With Quote
Odgovori

Pravila pisanja