ZELENA KARTA - LUTRIJA  
Balkan
Njujork
Čikago
Los Anđeles

Nazad   ZELENA KARTA - LUTRIJA > FORUM > Život u USA > Vodič za emigrante

Vodič za emigrante Planiranje selidbe, šta raditi po dolasku, procedura dobijanja papira...

Vodič za emigrante » Obamacare » Bitni linkovi
Početak u USA Stan Posao Kola (Automobil) Osiguranje
Porez Dešavanja Naša mesta Putovanja Avionske karte

Odgovori

Thread Tools Display Modes
Staro 05.01.2014, 12:00
vuxanne vuxanne je offline
Amer

Datum prijave: 13.10.2009
YU lokacija: Bilo kuda kiki svuda
Nepromenjeno

Evo zanimljiv clanak vezan za temu: Angie's list: When should you visit an ER, urgent care, your doctor or call 911? Date Published: Sep 12 2013, by Doug Bonderud, Angie's List Contributor

Medical issues happen: Sudden sickness can lay an entire family low, while a car crash can leave you with head or spinal injuries and a suddenly worsened chronic condition can put your life at risk. But while recognizing the need for health care treatment is straightforward, choosing which level of care suits you can be more dicey. Just how do you choose the best option: ER, urgent care, family doctor or 911?
Your doc: Your family doctor specializes in long-term, knowledgeable care. This means he or she keeps track of any chronic health problems you may have, has a working knowledge of your medical history and keeps a record of all your visits. His role is to provide treatment for minor illnesses you contract, prescribe medicine for an ongoing issue or help determine what's wrong if you develop new (minor) symptoms. You typically won't be able to make an appointment same-day with your doctor, so if you don't feel comfortable waiting that long for care, consider the next level.
Urgent care: You'll often find an urgent care (also called immediate care) facility staffed by one or two doctors and several nurses or even nurse practitioners. Expect a wait at these locations, anywhere from half an hour to several hours, depending on the nature of your complaint. Urgent care is meant to fill gap between family doctors and hospitals. These facilities provide treatment for an illness with suddenly worsening symptoms or for minor injuries that don't require surgery or extensive rehabilitation.
The ER: An ER is next on the list: It's where you want to go in the case of a true "emergency." The goal of emergency doctors is to evaluate patient complaints and determine whether they need hospitalization. Head to the emergency room if you're involved in a motor vehicle accident, if you develop sudden chest pains, numbness in your limbs or lose the ability to speak. In other words, if friends and family would be rushing to your side and asking, "Are you OK?", consider the emergency room. These facilities work on a priority system, meaning you could be waiting hours with a minor complaint or be ushered inside immediately if you're in severe pain.
911: A 911 call is your last stop on the health care list. Use 911 only if you can't get to a hospital quickly or if the nature of your illness or injury is such that it requires immediate medical attention. The loss of a limb, for example, a heart attack or stroke are all good reasons to call 911. Never attempt to drive yourself to the emergency room if you experience any sort of severe chest pain or have passed out.
What's ailing you: In addition to understanding care levels, you also need to judge your own symptoms accurately. Start by identifying the problem. If it's chronic in nature and slow in onset, you can probably wait to see a doctor. If your symptoms are sudden and uncomfortable, pick an urgent care center. If your condition comes on quickly and is accompanied by severe pain, bleeding or vomiting, opt for an emergency room. Finally, if your symptoms cause you to black out or lose control of your body, even for a short period of time, call 911 and have an ambulance or emergency vehicle come to you.
Think of it like this:
- Familiar symptoms means Family doctor.
- Unexpected and Uncomfortable means Urgent care.
- Emergent (sudden) and painful means ER.
- Anything else means 911.
Keeping your wallet off life support: In addition to extra wait times, if you head to the hospital when your family doctor will do, you can also expect to pay more. Urgent care centers may or may not be covered by your health plan, and the same goes for any treatment at an emergency room. Ambulance rides are expensive ($500 or more), and while many plans cover one or two per year, the costs can quickly add up. It's also worth noting that most "extras" in a hosptial — which includes everything from extra pillows to private rooms to more food — comes with an extra cost. Your in-network, family doctor is always the most cost-effective option, so long as you bring the right problems to his doorstep. Waiting too long when you should have chosen urgent care or the ER can be just as costly because your doctor will have to prescribe extra treatments or may even need to hospitalize you.
Reply With Quote
Staro 05.01.2014, 15:15
Taji's Avatar
Taji Taji je offline
Stari vuk

Datum prijave: 10.01.2009
US lokacija: Greenville, SC
Nepromenjeno

Hvala ti vuxanne sto si se potrudila da pronadjes ovako detaljno i razumljivo objasnjenje I sto si ga podijelila sa nama. Pogotovo je korisno za mnoge od nas koji bas i ne idu doktoru ako nije nesto prijeka potreba.
Reply With Quote
Staro 05.01.2014, 17:06
free's Avatar
free free je offline
Stari vuk

Datum prijave: 07.09.2011
US lokacija: Schaumburg, IL
YU lokacija: Beograd
Pošalji Skype™ poruku korisniku free
Nepromenjeno

Sto namerno prave nauku oko tog zdrastvenog osiguranja pa to je cudo
Staro 05.01.2014, 18:14
Amer

Nepromenjeno

Taji, bolje ove stvari znati, zlu ne trebalo. I imati u mobilnom telefone i adrese od sve tri opcije (lekara, ambulante i hitne).
Reply With Quote
Staro 06.01.2014, 23:36
Taji's Avatar
Taji Taji je offline
Stari vuk

Nepromenjeno

Citat:
Prvobitno poslao korisnik vuxanne Prikaz poruke
Taji, bolje ove stvari znati, zlu ne trebalo. I imati u mobilnom telefone i adrese od sve tri opcije (lekara, ambulante i hitne).
Upravo tako, potpuno se slazem sa tvojim savjetom...neak ih pri ruci ,zlu ne trebalo
Reply With Quote
Staro 12.01.2014, 01:23
Taji's Avatar
Taji Taji je offline
Stari vuk

Nepromenjeno

Slucajno sam dobila link i odgledala sam film u cjelosti (dva sata) pa zelim da ga podijelim sa vama. Pogledajte pa prosudite sami.....ja jos nemam komentar premda je mnogo stvari vec odavno poznato da je tako ovdje u USA.......mogu samo reci tesko onome ko se razboli ma kakvo osiguranje da ima......

Kad kliknete na link dole i otvori vam se sajt, onda kliknite na "Continue as Free User"...trebalo bi da radi....

http://www.putlocker.com/file/SC7QHUYCIBI#
Reply With Quote
Staro 12.01.2014, 01:53
Amer

Nepromenjeno

Citat:
Prvobitno poslao korisnik Taji Prikaz poruke
Slucajno sam dobila link i odgledala sam film u cjelosti (dva sata) pa zelim da ga podijelim sa vama. Pogledajte pa prosudite sami.....ja jos nemam komentar premda je mnogo stvari vec odavno poznato da je tako ovdje u USA.......mogu samo reci tesko onome ko se razboli ma kakvo osiguranje da ima......

Kad kliknete na link dole i otvori vam se sajt, onda kliknite na "Continue as Free User"...trebalo bi da radi....

http://www.putlocker.com/file/SC7QHUYCIBI#
Gledala sam. Pogledaj i ovaj Pregnant in America, ko namerava cisto da zna klikni
Reply With Quote
Staro 12.01.2014, 02:31
noki noki je offline
Stari vuk

Datum prijave: 06.07.2010
YU lokacija: Zemun, Srbija
Nepromenjeno

Citat:
Prvobitno poslao korisnik free Prikaz poruke
Sto namerno prave nauku oko tog zdrastvenog osiguranja pa to je cudo
Da ne spamujem na pogresnom mesto,ali ja mislim da oni komplikuju i na drugim mestima-uzmi recimo kupovinu kuce.
Kod nas prodavac,kupac i advokat
Ovde se i ne vide prodavac i kupac,a izmedju njih,Realtor,Banka,Inspektor,Procenjivac,Posredila c,Advokat i jos neznam kolko njih....
Reply With Quote
Staro 12.01.2014, 15:16
Taji's Avatar
Taji Taji je offline
Stari vuk

Nepromenjeno

Citat:
Prvobitno poslao korisnik vuxanne Prikaz poruke
Gledala sam. Pogledaj i ovaj Pregnant in America, ko namerava cisto da zna klikni
Kako sam ja do sada mogla da cujem od zena koje su postale majke od kako su dosle u USA, skupo je k'o sam djavo. Iako med. osiguranje pokriva veci dio troskova, opet se zavrsi na kraju sa nekih, u prosjeku, 5000 dolara da se mora platiti iz vlastitog dzepa. To nisu male pare za jednu porodicu sa nekim prosjecnim ili nizim primanjima a vecina ih je takva. O troskovima kasnije (odlazak na kontrole, vakcine......) necu sad ni pricati.

Mame, srecno vam bilo i nastavite da budete jake i hrabre kao sto ste uvijek bile
Reply With Quote
Staro 12.01.2014, 15:30
Taji's Avatar
Taji Taji je offline
Stari vuk

Nepromenjeno

Citat:
Prvobitno poslao korisnik noki Prikaz poruke
Da ne spamujem na pogresnom mesto,ali ja mislim da oni komplikuju i na drugim mestima-uzmi recimo kupovinu kuce.
Kod nas prodavac,kupac i advokat
Ovde se i ne vide prodavac i kupac,a izmedju njih,Realtor,Banka,Inspektor,Procenjivac,Posredila c,Advokat i jos neznam kolko njih....
To je veoma smisljen proces na osnovu kojeg mnogi imaju radna mjesta i plate a sve to debelo prodavac plati kroz "troskove procesa"...I svi na kraju srecni....

Ako si pogledao film koji sam zakacila, onda vidis kome idu pare od zdravstvenog osiguranja I zasto je tako kako je....sve je jasno i sramota je za zdravstveni sistem da se pogadja kao na pijaci koji ces prst da ti zasiju, tj, za koji od dva prsta imas para da platis.......zakletva o pomaganju ljudi pala u ambis.....
Isrena da budem, imala sam mnogo bolje misljenje o americkom zdravstvu dok nisam dosla ovamo I sto vise vrijeme prilazi sve sam vise razocarana....
Reply With Quote
Odgovori

Pravila pisanja