![]() |
|
|
Vodič za emigrante Planiranje selidbe, šta raditi po dolasku, procedura dobijanja papira... |
Vodič za emigrante » Vozačka dozvola - Driver's License » Bitni linkovi | ||||
Početak u USA | Stan | Posao | Kola (Automobil) | Osiguranje |
Porez | Dešavanja | Naša mesta | Putovanja | Avionske karte |
![]() |
|
Thread Tools | Display Modes |
|
|||
|
|||
![]()
Evo brzinski i iskustvo iz NC:
Vozio od New Yorka do Charlotte-a na sa našom vozačkom (Bosnanac). Imao sam i međunardonu, ali me nisu ni jednom zaustavili. Kada smo dobili SSN (obično traže da vide SSN karticu, a ne samo broj, koji vam mogu dati i prije u SSA uredu), otišli i prijavili se. Prije toga vježbali testove par dana, ali moglo je i bez toga. Isti dan polagali teoretski dio (potrebno je 'ubosti' 20 od 25 pitanja), a nakon toga su mi provjerili vid, i opet malo sačekaš - i onda izlazak na teren. Provjeriće da li je sve OK sa autom (žmigavci, stop svjetlo, sirena), a onda sama vožnja. Stajanje na stop, vožnja unazad, 3-point turn, držanje svoje trake, i tako... Posije toga (bar kod nas) platite 5 dolara, i dobijete papirnu verziju, a nedugo nakon toga bi trebalo da vam pošalju i pravu. NAPOMENA: auto u kojem ćete polagati treba da ima osiguranje, i vaše ime treba da stoji kao da ste jedan od osiguranika (konkretno, ovdje u NC to je forma DL-123). To vam provjere odmah na početku, i tek onda može dalje. Ako vas je 2 (muž i žena), i ako jedno vozi bolje od drugog, možda ne bi bilo loše da jedno polaže kao danas, a drugo sutra. Razlog je da komisija koristi istu rutu, pa bi npr. muž mogao da pokaže supruzi kojim putem se ide, i da naprave tzv trial run. Ako vam npr. prijatelj posuđuje vozilo, bilo bi dobro da ga/je zamolite da vas doda kao osiguranika. U našem slučaju je auto bilo naše, kupljeno sa bosanskom vozačkom dozvolom. Inače, kao neko pravilo je da ne možete da kupite auto bez vozačke, ali su nama izašli u susret. Ko zna, možda je i njima bila frka zbog kraja mjeseca. |
|
|||
|
|||
![]()
Da li postoji neka kategorija skutera ili neceg slicnog bicikli na dva tocka, ali da je na motorni pogon za koji uopste nije potrebna vozacka dozvola u Americi?
(da nije na okretanje pedala) Ili da se za to prevozno sredstvo vozacki ispit polaze lakse nego za automobil na 4 tocka... |
|
|||
|
|||
![]() Citat:
(prvenstveno pitam za drzavu Kentaki i Ohajo) |
|
|||
|
|||
![]()
Nasao sam podatak da kod nas (u Srbiji) za motor do 50 c.c. nije neophodna dozvola, pa se u skladu sa tim pitam da li i u Americi ima neko slicno pravilo...
Tj. da li i tamo postoji neka granicna kubikaza motora (dvotockasa) do koje nije neophodna dozvola... |
|
|||
|
|||
![]()
U Srbiji ti je potrebna AM kategorija za motor do 50ccm i to odredjene snage u kw, mislim da bese 3,5kw a nakon toga za malo jace treba ti A2, pa A1 i na kraju A...
|
|||
|
|||
![]()
a da li postoji neko vozilo ili dvotockas ili tako nesto, za koji nje potrebna bas nikakva dozvola, a da nije prosta bicikla gde moraju da se okrecu pedale, nego da ipak ima neki kakav takav motorni pogon...
|
|
|||
|
|||
![]()
Ima, imas bicikle sa elektromotorom i akumulatorom, kad se isprazni baterija onda pedalas... U principu to je klasicna bicikla, samo je u zadnjoj glavcini elektromotor, obicno na gepeku u torbici stoji baterija, na rucici volana imas gas i to je sve... I da ide mozda i brze od skutera...
|
|||
|
|||
![]() Citat:
![]() Za koliko otprilike to mogu da kupim u USA i kako taj bicikl sa motorom tamo nazivaju? Pretpostavljam da se ta baterija moze dopunjavati. Pretpostavljam da za sve Americke drzave za to nije potrebna nikakva dozvola. Da li to moze da se koristi i zimi? (pretpostavljam da su putevi tamo ocisceni od snega i leda, pa da po tim putevima ipak moze da se koristi) Pitam sve ovo jer nisam vozac, a u US je prevozno sredstvo neophodno (kao sto svi znamo...) Sta mislite, da li se na to mogu osloniti kao prevozno sredstvo a da nemam kola, pretpostavljam da na vecini puteva to sme da se koristi za ovakvu namenu (znam da ne moze na svim putevima...) |
|
|||
|
|||
![]()
Ja sam samo rekao da postoji i u principu to je bicikla pa bi rekao da nije potrebna vozacka... Dali postoji u Americi... Neznam... Ali mozes naruciti preko aliexpress da ti dodju delovi i onda sklepas sam, neznam mozda neko iz Amerike ima nesto preciznije da kaze... Moje misljenje kao nekog ko nije u Americi je da se spremis za polaganje za auto cak i da mozes da vozis biciklu po snegu temperatura ti nece dozvoliti, voziti biciklu na - 20c nekih recimo 10 milja... Pa meni bi trebalo sat vreme da se razmrznem...
Imas li nasu vozacku uopste?
|
||||
|
||||
![]()
Verujem da Vam ucenje i polaganje voznje u Americi zaista nece biti problem pa cak i pored toga sto jos niste vozac. Ne znam koliko ima smisla koristiti takvu vrstu vozila po gradovima gde imate dosta autoputeva i veoma prometnih i brzih saobracajnica.
|
![]() |
|
|
![]() |
||||
Tema | Pokretač teme | Forum | Odgovori | Poslednja poruka |
Međunarodna vozačka dozvola Srbije u SAD | Tomislav1970 | Vodič za emigrante | 19 | 14.03.2015 16:32 |
Profesionalni vozači | aZZo | Stare teme | 11 | 11.03.2012 11:09 |
Razvod i Imigracija - da li je potrebna dozvola drugog roditelja? | milenaa | Stare teme | 19 | 27.11.2009 10:08 |
Ja, vozač | srdjevic | Lutrija (zelena, ne Srbije) | 0 | 27.06.2005 21:12 |
![]() |