![]() |
|
|
Vodič za emigrante Planiranje selidbe, šta raditi po dolasku, procedura dobijanja papira... |
Vodič za emigrante » Social Security Number & Green Card » Bitni linkovi | ||||
Početak u USA | Stan | Posao | Kola (Automobil) | Osiguranje |
Porez | Dešavanja | Naša mesta | Putovanja | Avionske karte |
![]() |
|
Thread Tools | Display Modes |
|
|||
|
|||
![]()
Izvinjavam se što skrećem sa teme ali Av av je potpuno u pravu, najveći problem ovog foruma je što ljudi nestanu čim kroče u SAD. Mene jako zanimaju utisci dobitnika DV2016 ali slabo se oglašavaju.
|
|
|||
|
|||
![]()
Dragi svi,
samo bih da proverim neke sitnice sa ljudima koji su vec stigli u USA. Ja putujem za nedelju dana. Ne treba ni da spominjem kolika je guzva trenutno. Zanima me samo da potvrdim: Sa sobom nosim kovertu iz Ambasade i to je sve? Kakva je procedura kada se sleti? |
|
|||
|
|||
![]() Citat:
![]() A procedura je: izadjes iz aviona, odes u WC, a onda polako ides prema redovima, bice neki sluzbenik tamo koji usmjerava ko je LPR, US citizen, ili visitor u koji red da stane. Pridji sluzbeniku sa kovertom i on ce te dalje usmjeriti sta i kako. Sretno!
|
|||
|
|||
![]() Citat:
Citat:
Citat:
Ja sam prosao kompletnu proceduru dobijanja vize i informacije koje sam nasao na forumu prije dobijanja vize su kasnije u potpunosti odgovarale mom iskustvu. Ljekarski pregled: sve sto sam prosao je bilo kao sto je bilo napisano prije mene i iskustva koja su ljudi pisali nakon mog ljekarskog se poklapaju. Sta to pise, koja je to informacija napisana, da na osnovu tih informacija ti ne bi prosao? Intervju: vise puta ponovljena prica koju sam procitao na forumu prije mog intervjua, pratila je i moj intervju. Ljudi koji su imali razgovore kasnije, opisali su isto takvo iskustvu (ukljucujuci i Tomu koji ljubaznom rjecju dize moral i samopouzdanje). Procedura na aerodromu: ponovo sve isto. Sve sto je napisano, i sve sto sam ocekivao sve se i ostvarilo. Prijava za SSN: u Chicagu sam uradio kao sto su napisali i bilo je dobro. Vidim da se neke stvari razlikuju od drzave do drzave, da nije svuda isto i ta su iskustva dodana i sada ljudi i to znaju Kreditne kartice i kreditni skor: postupio sam u potpunosti kao sto je napisano na forumu i pokazalo se dobro. Pricao sam sa amerikancima na poslu i potvrdili su mi da ta procedura koja je napisana je sasvim OK. Slazem se da se postavljaju mnoga pitanja koja nemaju veze sa mozgom, i da dosta ljudi ne procita forum prije nego postavi svoje pitanje tako da ne vidi da je to pitanje vec vise puta i postavljeno i odgovoreno. To je tako. Ne samo na ovom forumu vec i na svim ostalima na koje sam naisao. Ljudi su takvi i tu pomoci nema. Kao sto nema pomoci oko toga da dosta ljudi kada se presali prestane da bude aktivno. Normalno je da im se prioriteti promjene i da im pisanje na forumu prestane da bude vazno. I da se smore od ljudi koji ne citaju prethodne postove vec misle da je njihova situacija jedinstvena i da su oni najvazniji na svijetu i da sve ostali sluze da im odgovaraju na njihova pitanja i daju im sve prezvakano. I to je tako. Pomoci nema. Naravno da svi mi pisemo na osnovu vlastitog iskustva, no koliko vidim ta se iskustva ponavljaju pa mislim da je to velika pomoc onima koji se tek spremaju za tu avanturu. Ne misli da neko iskustvo, odnosno neka informacija prestaje da vazi samo zato sto je napisana prije izvjesnog vremena, ali ne mislim ni da je problem da neko citira post i pita da li je nesto sto je napisano prije godinu-dve jos uvijek vazece. Ovdje je nekoliko ljudi vrlo detaljno podijelilo svoja iskustva i ja sam im na tome vrlo zahvalan (necu da pominjem imena da ne bih nekoga preskocio). Neka njihova iskustva se razlikuju od mojih, i to su ona nakon preseljenja. I to je normalno. Jer se i mi razlikujemo. Ali to ne znaci da su napisali neku glupost. Ne. Naprotiv. Samo su nas obogatili mogucnostima. I naravno da nas sve ne ocekuje isto ovdje i da cemo imati razlicite puteve. Jer se i mi razlikujemo. Isto tako trebalo bi da se shvati da je gotovo nemoguce dobiti odgovore na vrlo konkretna pitanja koja su vezana za licni slucaj sa nekim specificnim okolnostima koje se razlikuju od vecine: ako netko nije imao iste okolnosti tesko da moze da se pomogne tako da je najbolji savjet koji se vec vise puta ponavlja: Javi se u KCC, Javi se u ambasadau, Javi se .... Nema iskustva - nema ni pomoci Evo ja sam ovdje skoro vec godinu dana, ako imate neka pitanja, postavite ih. Odgovorit cu koliko znam i umijem Ali prije nego ih postavite, provjerite da vec nisu odgovorena ![]() |
|
|||
|
|||
![]()
Imam ja pitanje, vidim da si u Čikagu, muž i ja dolazimo 15. marta. Zanima nas oko vožnje, on će imati međunarodnu vozačku dozvolu, šta mu ona omogućava? Koliko dugo može da vozi sa međunarodnom i da li po isteku tog perioda mora da polaže i testove ili samo praktični deo?
|
|
|||
|
|||
![]()
90 dana moze da vozi sa medjunarodnom ali ne vidim poentu da vozi toliko sa medjunarodnom a pri tom ovde su ljudi pisali da znaju policajci i da ne priznaju tu dozvolu, tako da oboje odma polazite za auto
|
|
|||
|
|||
![]() Citat:
![]() |
|
|||
|
|||
![]() Citat:
http://www.zelenalutrija.com/forum/s...9637#post59637 |
|
|||
|
|||
![]()
Ok, Moje licno iskustvo za SSN:
Kad sam sleteo na aerodromu, onaj immigration officer mi je rekao da ce oni poslati zahtev i da treba da cekam 3 nedelje, i ako ne dobijem karticu za 3 nedelje da nazovem Social Security office i da proverim status. Naravno da nisam poslusao posto su moji planovi bili drugaciji i nisam imao toliko vremena da cekam ![]() Sleteo sam u subotu a u ponedeljak u 9:00 AM sam bio u najblizi Social Security office. Objasnio sam da sam stigao u toku vikenda i da sam dosao da se prijavim, a ona teta na salteru me gleda, i neprijatno joj kako da krene pricu ![]() ![]() ![]() Ok, primila je ona papire i rekla da ce SSN broj biti generisan u sistemu za 24 sata, a karticu cu dobiti najkasnije za 3 nedelje. SUPER! Sutradan, posle podne (posle vise od 24 sata) otisao u drugi Social Security Office i zakukao blago-telecim pogledom na licu kako ja moram da dobijem broj, barem da ga zapisem na komad papira posto imam ponudu za posao i treba da krenem da radim za 3 dana ![]() ![]() ![]() Kako je dalje islo, pisacu na odgovarajuce topik-e Pozz |
|
|||
|
|||
![]()
jel mi moze neko ko zna malo pojasniti ovaj I-94 formular, jel to dobijamo da popunimo kad sletimo prvi put u usa ili koliko vidim moze i ovako...
http://www.cbp.gov/travel/internatio...4-instructions |
![]() |
|
|
![]() |
||||
Tema | Pokretač teme | Forum | Odgovori | Poslednja poruka |
Oduzimanje Green Card-a | takecare | Agencije za prijavu | 6 | 08.05.2017 14:42 |
Green Card - Sigurnost | Bazzoli | Vaša strana | 11 | 07.07.2015 05:01 |
Green Card za porodicu | Zorzy88 | Stare teme | 3 | 07.02.2011 19:43 |
Green Card and SSN | Smith6000 | Stare teme | 1 | 17.02.2010 09:14 |
![]() |