ZELENA KARTA - LUTRIJA  
Balkan
Njujork
Čikago
Los Anđeles

Nazad   ZELENA KARTA - LUTRIJA > FORUM > Život u USA > Vodič za emigrante

Vodič za emigrante Planiranje selidbe, šta raditi po dolasku, procedura dobijanja papira...

Vodič za emigrante » USA Taxes » Bitni linkovi
Početak u USA Stan Posao Kola (Automobil) Osiguranje
Porez Dešavanja Naša mesta Putovanja Avionske karte

Odgovori

Thread Tools Display Modes
Staro 15.01.2009, 05:57
kolja kolja je offline
Stari vuk

Datum prijave: 24.05.2008
Nepromenjeno

Zana dokle imamo fore da prijavimo taksu?neko kaze mart neko april itd a bogami i septembar
Reply With Quote
Staro 15.01.2009, 09:18
Zana's Avatar
Zana Zana je offline
Amer

Datum prijave: 16.05.2008
US lokacija: City of Angels
Nepromenjeno

Rok za prijavu Individual Income Tax Return je uvek April 15, osim ako padne u dane vikenda. U tom slucaju se datum pomera za dan ili dva unapred. Ukoliko se zahteva extension , onda se rok produzava za sest meseci. Ukoliko je ukupan (household) income manji od $54,000, mozete uraditi prijavu Federal taksi besplatno na sajtu IRS (u ovu kategoriju svakako upadate jer ste ovde tek par meseci). Za State Income Tax Return je za svaku state drugaciji (Nevada na primer ne naplacuje State Income Tax), California pruza istu mogucnost svojim residents koji prave ukupan income manji od $326,379 za married i $163,187 za single.

Last edited by Zana; 15.01.2009 at 09:26.
Reply With Quote
Staro 15.01.2009, 09:58
ex-usa
Gost

Nepromenjeno

slazem se sa Zanom. radjenje taxi u vasem slucaju je vrlo jednostavno i mozete ga uraditi i sami na nacine koje je ona pomenula, ali ono sto mnogi ljudi ne znaju je da postoje i walk-in IRS ofisi u koje mozete jednostavno otici i oni vam na licu mesta fajluju tax-return za vas. samo idnesite svoj W2 form od poslodavca. to je moguce do odredjene visine prihoda. nadjite u yellow pages telefon neke IRS sluzbe i zovite, to je automated system, i samo tipkas ni sa kim ne pricas, tako da ces tu saznati lokacije walk-in ofisa, a mozes verovatno i preko sajta.

takodje preporucujem 1040 EZ booklet, u internet ili papirnatoj formi (taj mozete da uzmete u IRS office-u), gde je sve detaljno objasnjeno i nece vam skoditi da ga procitate jer ako covek pazljivo prati detaljna uputstva moze dosta da nauci kako uopste to sve funkcionise. ja sam uvek svoje taxe radio sam. to samo na prvi pogled deluje komplikovanije nego sto jeste.
Reply With Quote
Staro 10.02.2009, 14:31
malasestra's Avatar
malasestra malasestra je offline
Drug član

Datum prijave: 05.02.2009
YU lokacija: Slovenija
Nepromenjeno Porez u SAD

poz još jednom, ja znam da je kod nas situacija oko oporezivanja bruka i da svake godine se*em olovo pri ispunjavanju formulara ali kad sam počeo da se malo informišem oko toga za SAD ukapirao sam da je to tek tamo katastrofa.

Pošto planiram da počnem novi život u NYC u narednih nekoliko godina počeo sam intenzivno da se školujem oko života tamo. Znači čitam sve šta god nađem oko posla, stanova, kučića, GSPa i tako naletih na porez.

Pa sam stao, brate je li iko od vas što žive u SAD znaju išta o prijavljivanju poreza? Koliko vidim to je tamo bože sačuvaj, niko nema pojma o tome a taxirano je baš sve, samo još što nisu stavili 30% na svež zrak, to je jedino što možeš da uživaš tax-free.

Ako ima ko iz NYC da pruži malo pomoći bio bih zahvalan. Uzmimo primer da mi je plata 40,000$ godišnje. Pošto živim sam upadam u 25%, onda mi dođe neki porez od 6,5% za NY i 1,5% od neam pojma. Čuo sam da se plaća trostruki porez, federal, state i city tax.

Onda sam još negde pročitao da tih 25% ustvari nije bukvalno 25% i da se plaća nešto manje, ne razumem stvarno. Zanima me kolika bi mi plata ustvari bila da imam bruto 40k godišnje. Koliko meni ostaje?

Onda drugo pitanje, da li se stvarno oporezuje tj. prijavljuje kao porez, sve šta kupiš, tehnika, odeća itd?

Je li bolje otići kod H&R Block-a nego voditi te stvarno sam, koliko se od prilike plaćaju usluge?

Nije da mi te informacije trebaju pod hitno, ionako ne planiram još za par godina za ameriku ali me stvarno interesuje pa ako bih neko mogao da baci koji komentar vezan za oporezivanje u SAD. tenkju veri mač
Reply With Quote
Staro 10.02.2009, 15:13
malasestra's Avatar
malasestra malasestra je offline
Drug član

Datum prijave: 05.02.2009
YU lokacija: Slovenija
Nepromenjeno

Ja se ljudi stvarno izvinjavam, našao sam već thread na tu temu malo niže.

Uzeo sam čak ovo čudo pa sam računao ali mi dođe od 40k negde oko 20k neto, skoro neverovatno, sa tim ne mož' da se živi.

http://www.paycheckcity.com/netpayca...CalcResult.asp

Ako ima neki mod neka slobodno obriše ovu temu. Hvala.
Reply With Quote
Staro 10.02.2009, 20:30
Zana's Avatar
Zana Zana je offline
Amer

Nepromenjeno

Sva pitanja i odgovori u vezi sa porezom u USA su prebaceni ovde kako bi sve sto ima veze sa ovom temom bilo na jednom mestu. Ukoliko bude bilo potrebe, odvojicemo postove kasnije (posebno za income return, paychek, sales tax, business tax etc). Hvala.
Reply With Quote
Staro 13.12.2009, 19:53
zex's Avatar
zex zex je offline
Član

Datum prijave: 07.02.2009
US lokacija: New York/New Jersey
YU lokacija: Nis
Pošalji ICQ poruku korisniku zex Pošalji MSN poruku korisniku zex Pošalji Yahoo poruku korisniku zex Pošalji Skype™ poruku korisniku zex
Nepromenjeno hmm duze pitanje

Ljudi mam malo poduze i komplikovano pitanje!!!

2. nov sam bio u US aktivirao vizu i vratio se u srbiju da diplomiram. Stigao mi je GC ali ne i SSN.
Ja cu da se vratim u US tek maja.
Posto nisam radio i nemam SSN sta sa tax. Da li da prijavljujem porez ili ne kako da ga prijavim kada nemam SSN? Da li da kontaktiram ambasadu. Frka mi je jer je jedan od uslova da se izgubi GC je ne prijavljivanje poreza i ako ga nemas a zadnji dan je 15. april??? Zvao sam amabasadu da vidim za SSN oni su proverili i rekli da me nema u kompijuteru i da cekam jos.
18.03.2009 - Odobrena viza
odlozeno viziranje mesec dana da bih zavrshio faks do oktobra
08.05.2009. viziran pasos
02.11.2009 Ushao u US
11.11.2009 u SRB da diplomiram
Reply With Quote
Staro 13.12.2009, 20:46
Zana's Avatar
Zana Zana je offline
Amer

Nepromenjeno

Ne moras da prijavis taxu ukoliko si zaradio manje od predvidjenog IRS minimuma. Medjutim, taksa se prijavljuje i iz drugih razloga - da bi se dobio Stimulus Payment i druge beneficije. Ukoliko je godisnja zarada manja od predvidjenog minimuma - a zavisno od broja clanova porodice, veci deo unapred placenog poreza bi trebalo da bude vracen. Vise informacija mozete dobiti od IRS ili racunovodje koji vam obradjuje prijavu.

Sto se tice SSN - to je problem. Bez SSN u USA ne postojis
Reply With Quote
Staro 13.12.2009, 23:07
zex's Avatar
zex zex je offline
Član

Datum prijave: 07.02.2009
US lokacija: New York/New Jersey
YU lokacija: Nis
Pošalji ICQ poruku korisniku zex Pošalji MSN poruku korisniku zex Pošalji Yahoo poruku korisniku zex Pošalji Skype™ poruku korisniku zex
Nepromenjeno

pa sta mi je chiniti da cooliram i da uzmem ssn kada se vratim maja ili da urgiram ovde u ambasadi.
18.03.2009 - Odobrena viza
odlozeno viziranje mesec dana da bih zavrshio faks do oktobra
08.05.2009. viziran pasos
02.11.2009 Ushao u US
11.11.2009 u SRB da diplomiram
Reply With Quote
Staro 06.02.2014, 14:28
free's Avatar
free free je offline
Stari vuk

Datum prijave: 07.09.2011
US lokacija: Schaumburg, IL
YU lokacija: Beograd
Pošalji Skype™ poruku korisniku free
Nepromenjeno Tax

Doslo je i to cudo na red. Pitanje za iskusnije clanove, da li radi neko porez koji je u prosloj godini boravio malo vise od 2 meseca. Dali se secate kako je islo za vasu prvu prijavu poreza kad ste vi dosli u US?

Pravila pisanja