ZELENA KARTA - LUTRIJA  
Balkan
Njujork
Čikago
Los Anđeles

Nazad   ZELENA KARTA - LUTRIJA > FORUM > Život u USA > Vodič za emigrante

Vodič za emigrante Planiranje selidbe, šta raditi po dolasku, procedura dobijanja papira...

Vodič za emigrante » Ulazak i izlazak iz USA GC i SSN » Bitni linkovi
Početak u USA Stan Posao Kola (Automobil) Osiguranje
Porez Dešavanja Naša mesta Putovanja Avionske karte

Odgovori

Thread Tools Display Modes
Staro 25.03.2011, 07:05
batiša's Avatar
batiša batiša je offline
Drug član

Datum prijave: 16.06.2010
US lokacija: Chicagio
YU lokacija: Beograd
Nepromenjeno

Citat:
Prvobitno poslao korisnik lenhi Prikaz poruke
A šta ako porodica ima i maloljetnu djecu kao članove porodice? Mogu li recimo u tom slučaju ući sa majkom naknadno kad je nosilac već otišao, ili moraju u prisustvu oba roditelja ući odnosno da otac mora doći po djecu a samim tim i po suprugu?
Moj slučaj je upravo taj.Ja (kao nosliac) odlazim u Maju ,a supruga i daca (maloletna) u avgustu.
Ako su deca maloletna roditelj koji prvi odlazi pre putovanja mora da ostavi saglasnost da deca mogu da putuju sa drugim roditeljom (u pisanoj formi overeno u sudu ili opštini)
10.06.2010-Formulari stigli u Kentaki
05.10.2010-Stigla druga koverta
02.11.2010-Zakazan interviju ( odložen za februar pa šta bude)....23.02.2011 dan "D"
23.02.2011-Bogatiji za 4 Vize
23.05.2011-Vežite se polećemo
Reply With Quote
Staro 28.03.2011, 14:59
Ivan33's Avatar
Ivan33 Ivan33 je offline
Drug član

Datum prijave: 11.06.2009
US lokacija: LA, California
YU lokacija: Valjevo
Nepromenjeno

Citat:
Prvobitno poslao korisnik batiša Prikaz poruke
Ako su deca maloletna roditelj koji prvi odlazi pre putovanja mora da ostavi saglasnost da deca mogu da putuju sa drugim roditeljom (u pisanoj formi overeno u sudu ili opštini)
Ovo si proverio u MUP-u? Naime, na istoj temi sam već ostavio post koji je prošao bez odgovora...moja priča je malo drugačija, ja sam već bio u USA sa porodicom (supruga i dete), dobili svi GC i SSN, vratili se da dete završi razred....ja idem nazad krajem aprila a njih dvoje u junu. Ja sam isto razmišljao da li treba neko moje ovlašćenje/saglasnost da dete ide samo sa suprugom (s obzirom da ću ja već biti u USA), pa sam onda razmišljao da nema potrebe, zašto inače zahtevaju prisustvo oba roditelja pri vađenju pasoša?

Za svaki slučaj zvaću MUP (mada je i to relativno), ali ako neko već ima potvrđenu informaciju....
Završen lekarski: 10.04.2010.
Zakazan intervju: 29.04.2010.
Vizirani pasoši: 30.04.2010.
Dobili GC i SSN u LA, CA: Avgust 2010
Reply With Quote
Staro 28.03.2011, 15:56
lenhi lenhi je offline
Stari vuk

Datum prijave: 04.07.2009
Nepromenjeno

Citat:
Prvobitno poslao korisnik Ivan33 Prikaz poruke
Ovo si proverio u MUP-u? Naime, na istoj temi sam već ostavio post koji je prošao bez odgovora...moja priča je malo drugačija, ja sam već bio u USA sa porodicom (supruga i dete), dobili svi GC i SSN, vratili se da dete završi razred....ja idem nazad krajem aprila a njih dvoje u junu. Ja sam isto razmišljao da li treba neko moje ovlašćenje/saglasnost da dete ide samo sa suprugom (s obzirom da ću ja već biti u USA), pa sam onda razmišljao da nema potrebe, zašto inače zahtevaju prisustvo oba roditelja pri vađenju pasoša?

Za svaki slučaj zvaću MUP (mada je i to relativno), ali ako neko već ima potvrđenu informaciju....
To pravilo bi trebalo da važi samo u slučaju prvog ulaska u USA. Vi ste svi pojedinačno već dobili GC, obavili prvi ulazak, i to je gotova priča.
Zamisli sad svaki put kad porodica razdvojeno ulazi ili izlazi, treba da misliš o tome, i vadiš ovlašćenja?! Ja mislim da od toga nema ništa jer dete ima izdat GC, nije to prvi ulazak.
Reply With Quote
Staro 28.03.2011, 16:47
batiša's Avatar
batiša batiša je offline
Drug član

Datum prijave: 16.06.2010
US lokacija: Chicagio
Nepromenjeno

Citat:
Prvobitno poslao korisnik lenhi Prikaz poruke
To pravilo bi trebalo da važi samo u slučaju prvog ulaska u USA. Vi ste svi pojedinačno već dobili GC, obavili prvi ulazak, i to je gotova priča.
Zamisli sad svaki put kad porodica razdvojeno ulazi ili izlazi, treba da misliš o tome, i vadiš ovlašćenja?! Ja mislim da od toga nema ništa jer dete ima izdat GC, nije to prvi ulazak.
Saglasnost jednog roditelja za odlazak maloletnog deteta u inostranstvo sa drugim roditeljom nema nikakve veze sa Green Card......npr. vodiš dete u Grčku na more sam....i na aerodromu na pasoškoj kontroli ti traže saglasnost drugog roditelja a ti je nemaš i ne možeš da otputuješ??...mada ako imaš sreće MOŽDA se provučeš bez "Saglasnosti"...................evo jednog zanimljivog slučaja http://www.pressonline.rs/sr/vesti/u...cu+deteta.html

Ps:Ja ću uraditi saglasnost jer verovatno nije skupa a ne želim da se izlažem bilo kakvom riziku pošto će mi se porodica pridružiti pred sam istek viza.
10.06.2010-Formulari stigli u Kentaki
05.10.2010-Stigla druga koverta
02.11.2010-Zakazan interviju ( odložen za februar pa šta bude)....23.02.2011 dan "D"
23.02.2011-Bogatiji za 4 Vize
23.05.2011-Vežite se polećemo
Reply With Quote
Staro 28.03.2011, 20:30
lenhi lenhi je offline
Stari vuk

Datum prijave: 04.07.2009
Nepromenjeno

Svakako da više znate od mene jer ste dobitnici pa samim tim i informisaniji, ali po meni nije isto voditi dete na more turistički i tražiti saglasnost roditelja za to, i sa druge strane voditi dete tamo gde se živi i gde svi članovi porodice imaju legalan boravak i za to imaju odgovarajuće dokumente (mislim na izdat GC). Mislio sam da to važi samo za prvi ulazak.
Imam dosta rodbine po Evropi. Nikad nisam čuo od njih da roditelji međusobno imaju neke sudske saglasnosti o putovanju deteta na relaciji Nemačka-BiH, a to je ista logika kao u slučaju USA (prelazak granice bez prisustva oba roditelja).
Reply With Quote
Staro 29.03.2011, 09:49
Ivan33's Avatar
Ivan33 Ivan33 je offline
Drug član

Datum prijave: 11.06.2009
US lokacija: LA, California
YU lokacija: Valjevo
Nepromenjeno

Prvo, hvala Lenhi i Batiša na odgovorima. Delim isto mišljenje kao i Lenhi, ali ajde da ne izazivam sudbinu, uradiću tu saglasnost i istu overiti u sudu da ne razmišljam.
Završen lekarski: 10.04.2010.
Zakazan intervju: 29.04.2010.
Vizirani pasoši: 30.04.2010.
Dobili GC i SSN u LA, CA: Avgust 2010
Reply With Quote
Staro 10.05.2011, 17:18
mira mira je offline
Član

Datum prijave: 28.05.2010
Nepromenjeno

ja sam nosilac vize, idem sama sa detetom, da li mi je potrebna saglasnost bivseg supuga za odlazak deteta u USA
Reply With Quote
Staro 10.05.2011, 17:44
Zana's Avatar
Zana Zana je offline
Amer

Datum prijave: 16.05.2008
US lokacija: City of Angels
Nepromenjeno

Citat:
Prvobitno poslao korisnik mira Prikaz poruke
ja sam nosilac vize, idem sama sa detetom, da li mi je potrebna saglasnost bivseg supuga za odlazak deteta u USA
Izvini, ali jako je neozbiljno sa tvoje strane da odgovor na to pitanje trazis na forumu - dobices nasa misljenja naravno, ali na to nikako ne bi trebalo da se oslonis u ovako ozbiljnoj situaciji.

Ni u jednom od svojih postova nisi napisala da li si prosla intervju i dobila vize za sebe i dete? Ako si prosla intervju, cudi me da ti nisu trazili dokaz o starateljstvu, odluku suda i pristanak supruznika na imigraciju deteta.

Koliko ja znam, imigracioni sluzbenici obicno traze ta dokumenta na POE.

Obrati se sluzbenicima Ambasade za pomoc, suvise je ozbiljna tema da bi se to resavalo na forumu.
Reply With Quote
Staro 10.05.2011, 21:25
cile cile je offline
Stari vuk

Datum prijave: 06.08.2009
US lokacija: Minneapolis,MN
Pošalji Skype™ poruku korisniku cile
Nepromenjeno

Citat:
Prvobitno poslao korisnik mira Prikaz poruke
Da,naravno i neophodna je!Ali,s obzirom da je to ipak specificna situacija,nisi navela bitne detalje - da bi neko dao informaciju ili misljenje.
Svakako,radi izbegavanja neprijatnosti,nekako je logicna Zanina preporuka
Cestitam
Staro 11.05.2011, 13:26
mira mira je offline
Član

Datum prijave: 28.05.2010
Nepromenjeno

prošla sam sve, dobile smo vize u pasoše. na intervju sam nosila papir o razvodu i starateljstvu tako da ne bi trebalo da bude problema ali mi tada nisu trazili njegovu saglasnost.
znam da je pitanje ozbiljno zato sam rešila da tražim saglasnost od bivšeg bez obzira da li treba ili ne
u svakom slučaju hvala na odgovorima
Reply With Quote
Odgovori

Pravila pisanja