![]() |
|
|
Vodič za emigrante Planiranje selidbe, šta raditi po dolasku, procedura dobijanja papira... |
Vodič za emigrante » USA Taxes » Bitni linkovi | ||||
Početak u USA | Stan | Posao | Kola (Automobil) | Osiguranje |
Porez | Dešavanja | Naša mesta | Putovanja | Avionske karte |
![]() |
|
Thread Tools | Display Modes |
|
|||
|
|||
![]() |
|
|||
|
|||
![]()
Pozdrav svima!
30 novembra sam usla u USA sa novim statusom a velikim komplikacijama. Naime, radim na kruzeru tako skupljam novac za zivot u USA. Usla sam 30g novembra, i nisam znala da immigrant fee treba da se plati pre dolaska. Kada sam napokon skontala raspitujuci se sta i kako, lepo sam otisla na sajt i platila pre 5 dana. Komplikacije. Dolazim da zakljucka da mi vecina informacija koje su mi rekli u ambasadi i ovde nije jasna. Kako ja sad kao seaman da platim porez a nemam ssn a cekam green card? Hvala unapred |
|
||||
|
||||
![]()
Prvi tax je u stvari veoma jednostavan. Mi smo odneli W-2 koji smo dobili od poslodavca u tax service - agent - something, kojeg su nam, inace, preporucili poznanici. On je podatke uneo u sistem (inace nekakav programcic koji se moze kupiti u Costco) i rekao koliko ce nam drzava uplatiti.
Ono sto sam ja shvatila da to funkcionise na sledeci nacin: posmatra se ukupno primanje i to za celu godinu, bez obzira koliko ste meseci proveli u zemlji. To znaci da ce primanja biti jako niska. Uz dvoje dece, izracunao je da drzava treba da nam uplati odredjeni iznos, i eto, sad cekamo da legnu parice ![]() ![]()
|
||||
|
||||
![]() Citat:
1. Da li je firma za koju radis americka ili ne? 2. Koje forme si popunila kad si pocela da radis? 3. Kako dobijas platu i da li ti oduzimaju poreske, SSA i medicare nadoknade? 4. Da li imas Federal Tax ID? 5. Da li se platni obracun promenio od dana kada si usla u USA? 6. Da li dobijas baksis na poslu? 7. Da li si dobila 1099 ili W-2 od poslodavca do Januara 31-og? 8. Da li si zaradila vise od $10,000 ili ne (ukljucujuci baksis)? Na osnovu "nemam zelenu kartu, kako da uradim porez" niko ne moze da ti da odgovor. Sto se tice uplate za GC, ja sam mislila da to i vrapci znaju, koliko vidim ovde na Forumu je svima lepo objasnjeno u Ambsadi sta i kako treba da rade. |
|
||||
|
||||
![]()
Za porez za 2013. ne treba da brines ako za tih mesec dana na kruzeru nisi napravila vise od 10000 $. Svaka cifra ispod 10000$ na godisnjem nivou te oslobadja obaveze prijave poreza za tu godinu.
Cim ti stigne zelena karta i SSN prijavi kompaniji da bi ti promenili status i dali W4 obrazac da popunis. Tako ce ti direktno skidati tax sa plate. Ako dobijas baksis i on ce biti proknjizen jer na kruzerima baksis obicno ide preko kartice, retko kes. Tako je bar meni bilo na kruzeru i nisam imao nikakvih problema. Sve ovo govorim pod pretpostavkom da je Americka kompanija u pitanju. Last edited by tanik; 08.02.2014 at 05:34. |
|
|||
|
|||
![]()
Pre nego sto sam se ukrcala novembru, obavestila sam kompaniju o svom novom statusu.
Oni su mi poslali W4 ili W2 formular i rekli mi da to treba dapopunim kad dobijem papire. Kompanija jeste americkaali da bi izbegla placanje svih 18 brodova plovi pod zastavom Bermuda. To znam jer na svim brodovima ppise Hamilton. Takodje pomorski pasos je odatle. Ne bih da dodjem u poziciju da me hapse ![]() Za 6 meseci tesko da moze da se zaradi ovde 10 000 Platu primamo preko banke koju kako sam cula poseduje moja kompanija. I plata je sa off shore racuna na Kipru. Meni je samo nedoumica oko poreza kako ga prijavitu bez.postojecih papira. Svi mi izlaze u susret ovde cak mi daju time off kad zatreba da odem do.i migracionog. Takodje.moj brod je subotom u Majamiju tako da je office tatvoren. Hvala svima |
|
|||
|
|||
![]()
Pomagajte imam situaciju!
![]() Scenario je sledeci - supruga kao nosilac, dete i moja malenkost odem u USA. Ja dajem otkaz na poslu, odemo, podnesemo zahteve/dobijemo SSN i GC. Moja zena se vraca u Srbijicu sa klincem i ceka da se ja "skucim", a posle toga dolaze za stalno. Moje pitanje je sledece - posto se supruga vrati i nastavi sa svojim poslom jos mesec-dva-tri, kako se (i da li se) njene zarade/plate u Srbiji oporezuju u USA posto se vec oporezuju u Srbiji? Eto, unapred hvala na odgovoru.
DV-2015 - prvi put, 2 prijave - IZVUCENI 22.05.2014. - popunjeni formulari 19.02.2015. - lekarski 24.02.2015. - intervju/odobrene vize/Administrative processing 26.03.2015. - konacno stigli pasosi (sa vizama) 28.03.2015. - kupljene karte 24.06.2015. - NYC resident ![]() 01.04.2016. - Garden State |
|
||||
|
||||
![]() Citat:
Prijave: 2001, 2009, 2010, 2011,2012... 06.05.2013. cura izvučena broj 15*** 07.06.2013. poslani papiri za KCC 17.06.2013. papiri stigli u KCC 03.09.2013. odgovor iz KCC da su papiri u procesu 03.02.2014. interview odgođen 28.02.2014. liječnički odrađen 24.03.2014. novi datum interviewa 24.03.2014. green day ![]() 21.08.2014. USA LPR ![]() |
|
|||
|
|||
![]() Citat:
http://www.bbc.com/news/magazine-24135021 |
|
|||
|
|||
![]()
Da, ali u tom tekstu pise (za Facta) i ovo:
"So reporting suddenly has to be assiduous, accurate and complete for every passport-holding American." Na zalost, za ovo ce nam trebati 5 godina. Ili gresim? Mozda nas u startu kaci i to?
DV-2015 - prvi put, 2 prijave - IZVUCENI 22.05.2014. - popunjeni formulari 19.02.2015. - lekarski 24.02.2015. - intervju/odobrene vize/Administrative processing 26.03.2015. - konacno stigli pasosi (sa vizama) 28.03.2015. - kupljene karte 24.06.2015. - NYC resident ![]() 01.04.2016. - Garden State |
![]() |
|
|
![]() |