ZELENA KARTA - LUTRIJA  
Balkan
Njujork
Čikago
Los Anđeles

Nazad   ZELENA KARTA - LUTRIJA > FORUM > Život u USA > Vodič za emigrante

Vodič za emigrante Planiranje selidbe, šta raditi po dolasku, procedura dobijanja papira...

Vodič za emigrante » Prije iseljenja - stvari koje moramo uraditi » Bitni linkovi
Početak u USA Stan Posao Kola (Automobil) Osiguranje
Porez Dešavanja Naša mesta Putovanja Avionske karte

Odgovori

Thread Tools Display Modes
Staro 04.07.2014, 13:06
Boki_Bg Boki_Bg je offline
Drug član

Datum prijave: 11.11.2009
Nepromenjeno

Citat:
Prvobitno poslao korisnik via Prikaz poruke
Hejde da ovdje sumiram ono što me zanima po pitanju dokumentacije koju nosimo. Dakle, nosimo sljedeće dokumente:

* međunarodni rodni listovi
* međunarodni vjenčani listovi

Da li ste ove dok. ovjeravali apostille pečatom, obzirom da na zvaničnim stranicama stoji da dok. mora biti ovjeren apostille da bi bio važeći u USA?

Dalje,

* diplome fakulteta
* diploma supplement (ja)
* spisak predmeta + ocjene (suprug)
* diplome srednjih škola + ocjene

Ovo prevedeno i ovjereno od sudskog tumača. E sad, da li je i ovdje potreban apostille pečat, koji u tom slučaju ide na originale ovih dok. pa onda sve na prevod ili kako?

Dalje, vezano za ispis iz škole. Stariji dječak ide u prvi razred, nisam još pitala šta i kakvu dokumentaciju dobija prilikom ispisa, ali pretpostavljam da i to treba prevesti. Na polugodištu su dobili samo opisne ocjene... i to?? Traže li nešto konkretno iz zemlje iz koje dijete dolazi prilikom upisa u školu, obzirom da je tek prvi razred u pitanju ili nosimo ono što imamo?

Također, vezano za background check, obzirom da kad dođemo tamo krećemo ispočetka i prije SSN-a nismo ni postojali nemamo ni background, da li je netko možda nosio prevedenu potvrdu o nekažnjavanju i sl. kao alternativu za početak?

Da li ste nosili ikakve preporuke od poslodavaca ovdje? Ja sam od strane direktora dobila slobodu da doslovce sama sastavim preporuke koje će on potpisati i bilo šta drugo što mi eventualno može pomoći mogu slobodno da tražim. Ima li svrhe uopše nositi tako nešto? Koliko tamo nekom poslodavcu znači to što me neki X direktor u Y firmi u BiH (za koju možda ne znaju ni da postoji) nahvalio, preporučio i sl.?
Cao Via,

sada kada ste sa one strane bare, da li mozes da nam kazes sta nam od svih navedenih dokumenata zapravo treba za normalno funkcionisanje u USA?
Reply With Quote
Staro 08.07.2014, 05:58
via's Avatar
via via je offline
Stari vuk

Datum prijave: 01.05.2013
US lokacija: Chicago, IL
YU lokacija: RS, BiH
Nepromenjeno

Citat:
Prvobitno poslao korisnik Boki_Bg Prikaz poruke
Cao Via,

sada kada ste sa one strane bare, da li mozes da nam kazes sta nam od svih navedenih dokumenata zapravo treba za normalno funkcionisanje u USA?
Pa zapravo, mislim potrebno je sve što sam navela , ali da krenem redom.

Međunarodni rodni i vjenčani listovi obavezno. Moj RL i od supruga nam jos nije zatrebao, ali i dalje mislim da su obavezni. RL od klinaca je bio potreban prilikom upisa u skolu, vjenčani kad sam slala diplomu na evaluaciju (fak.diploma sam stekla sa novim prezimenom )

Diolomu i supplement sam također već "iskoristila" pošto sam radila evaluaciju, suprug još nije. Što se tiče prevoda i ovjeravanja diploma mi smo sve odradili. Iskreno, ja sam prevela sve od srednjoškolskih svjedočanstava do fakultetskih diploma. Obzirom da sam studirala engleski, ja sam sama sve prevela i poslala kolegici koja je sudski tumač i ona je sve ovjerila free of charge . Na sve to onda ide apostille pečat. Ako slučajno imate ovako neke kombinacije kao ja obratite pažnju da vam ovjeru apostille pečatom mora uraditi sud u istom gradu iz kojeg je sudski tumač (ukoliko isti navede svoje sjedište). Ja sam nekoliko puta "vozala" sve dokumente na relaciji Banja Luka - Doboj. Ovi ovjereni prevodi mi još nisu trebali, jer za evaluaciju je bilo dovoljno da dostavim diplomu koju sam sama mogla prevesti, a kao prilog sam imala diploma supplement koji je več na engleskom.

Iz škole nam nije trebalo ništa za klinca. Prevela sam samo opisne ocjene koje je dobio na kraju prvog polugodišta učiteljici, čisto da ima neku orjentaciju kako je napredovao i na kom je nivou.

Preporuku direktora moje firme sam također ponijela, ali vjerujte mi, najbolja preporuka koja vam ovdje otvara vrata je ona nekoga tko već radi u nekoj x firmi u kojoj eventualno aplicirate ili želite raditi.

22.10.2012. prijava za DV-2014
01.05.2013. izvučeni
21.05.2013. poslali kovertu u Kentucky
29.05.2013. koverta stigla u Kentucky
08.11.2013. Intervju - vize odobrene
31.03.2014. Landed in Chicago
Reply With Quote
Staro 08.07.2014, 07:32
Boki_Bg Boki_Bg je offline
Drug član

Datum prijave: 11.11.2009
Nepromenjeno

Citat:
Pa zapravo, mislim potrebno je sve što sam navela , ali da krenem redom.

Međunarodni rodni i vjenčani listovi obavezno. Moj RL i od supruga nam jos nije zatrebao, ali i dalje mislim da su obavezni. RL od klinaca je bio potreban prilikom upisa u skolu, vjenčani kad sam slala diplomu na evaluaciju (fak.diploma sam stekla sa novim prezimenom )

Diolomu i supplement sam također već "iskoristila" pošto sam radila evaluaciju, suprug još nije. Što se tiče prevoda i ovjeravanja diploma mi smo sve odradili. Iskreno, ja sam prevela sve od srednjoškolskih svjedočanstava do fakultetskih diploma. Obzirom da sam studirala engleski, ja sam sama sve prevela i poslala kolegici koja je sudski tumač i ona je sve ovjerila free of charge . Na sve to onda ide apostille pečat. Ako slučajno imate ovako neke kombinacije kao ja obratite pažnju da vam ovjeru apostille pečatom mora uraditi sud u istom gradu iz kojeg je sudski tumač (ukoliko isti navede svoje sjedište). Ja sam nekoliko puta "vozala" sve dokumente na relaciji Banja Luka - Doboj. Ovi ovjereni prevodi mi još nisu trebali, jer za evaluaciju je bilo dovoljno da dostavim diplomu koju sam sama mogla prevesti, a kao prilog sam imala diploma supplement koji je več na engleskom.

Iz škole nam nije trebalo ništa za klinca. Prevela sam samo opisne ocjene koje je dobio na kraju prvog polugodišta učiteljici, čisto da ima neku orjentaciju kako je napredovao i na kom je nivou.

Preporuku direktora moje firme sam također ponijela, ali vjerujte mi, najbolja preporuka koja vam ovdje otvara vrata je ona nekoga tko već radi u nekoj x firmi u kojoj eventualno aplicirate ili želite raditi.
Hvala Via, tako cemo I mi, ponecemo medunarodne izvode iz MKR za sve nas I nas medjunarodni vencani list. Za fakultetske diplome cemo jos videti, posto koliko sam video I cuo vaznije je sta znas da radis nego sama diploma.
Reply With Quote
Staro 09.07.2014, 06:02
via's Avatar
via via je offline
Stari vuk

Nepromenjeno

Citat:
Prvobitno poslao korisnik Boki_Bg Prikaz poruke
Hvala Via, tako cemo I mi, ponecemo medunarodne izvode iz MKR za sve nas I nas medjunarodni vencani list. Za fakultetske diplome cemo jos videti, posto koliko sam video I cuo vaznije je sta znas da radis nego sama diploma.
Možda sam već pisala, ali nije na odmet da ponovim. Kad je u pitanju Chicago, nemojte vaditi međunarodne vozačke dozvole, 90 dana možete slobodno voziti sa vašom "običnom" dozvolom.

01.05.2013. izvučeni
Reply With Quote
Staro 10.07.2014, 00:37
MagedonMM MagedonMM je offline
Drug član

Datum prijave: 08.07.2014
Nepromenjeno

Via
Negde na forumu sam procitao da upis deca u "drzavne"gradinke moze samo sa napunjenih 5 godina.
Dali Vi ili neko drugi ima info
Podrav
Reply With Quote
Staro 10.07.2014, 04:08
via's Avatar
via via je offline
Stari vuk

Nepromenjeno

Citat:
Prvobitno poslao korisnik MagedonMM Prikaz poruke
Via
Negde na forumu sam procitao da upis deca u "drzavne"gradinke moze samo sa napunjenih 5 godina.
Dali Vi ili neko drugi ima info
Podrav
Nije baš pitanje za ovu temu, ali ja ću odgovoriti, pa ako treba nek' admin prebace ova dva posta tamo gdje spadaju.

Dakle, ako sam se dobro informisala gradinka je ekvivalentna sa Kindergarten (tako Wikipedija kaže ) U Kindergarten se djeca upisuju sa 5 godina, mi smo mlađeg klinca upisali u aprilu kad je bila registracija i kreće krajem avgustu. Ali u školama postoji i preschool, gdje se upisuju djeca već sa 3 god. Ne znam sad da li ta "opcija" postoji u svakoj školi, to se morate raspitati za konkretno mjesto gdje idete, znam da u našoj školi ima.

01.05.2013. izvučeni
Reply With Quote
Staro 10.07.2014, 04:36
noki noki je offline
Stari vuk

Datum prijave: 06.07.2010
YU lokacija: Zemun, Srbija
Nepromenjeno

Poneti da...od viska glava ne boli-a sta vam ustvari treba za svakodnevni zivot ovde je:najvise SSN,Vozacka ili(ne)vozacka kartica posto ona sluzi kao licna karta ,Grin karta,kad pocnete da podnosite Tax Return to ce vam biti jedan od vaznijih dokumenata i normalno dobar rezime i preporuke.
Ovo nam je vec cetvrta godina ovde,niko nikad do sada nije potrazio izvod iz knjige rodjenih,to smo odneli samo za prvo dete koje je vec pohadjalo skolu u Makedoniji pa kao dokaz za njegove godine,kad smo ga upisivali po prvi put.Za mladjeg sina nisu bas nista trazili posto je on poceo ovde da se skoluje iz pocetka.
Kad smo suprug i ja trazili prvo zaposljenje jedino sto su nam trazili je bilo SSN,Grin Karta i Rezime,preporuke normalno nismo imali.
Ja sam u istoj firmi vec cetvrta godina,a muz je promenio nekoliko ali nikad nije trebalo nista vise od ovoga sto sam vec navela,niko nam nije trazio diplome.E sada verovatno je druga prica ako se za radno mesto trazi fakultet,verovatno ce trebati diplome kao dokaz.
I jos jednom evo da ih nabrojim :SSN,GRIN KARTA,ID,REZIME I TAX RETURN FORMS.
Reply With Quote
Staro 10.07.2014, 15:22
MagedonMM MagedonMM je offline
Drug član

Datum prijave: 08.07.2014
Nepromenjeno

Citat:
Nije baš pitanje za ovu temu, ali ja ću odgovoriti, pa ako treba nek' admin prebace ova dva posta tamo gdje spadaju.

Dakle, ako sam se dobro informisala gradinka je ekvivalentna sa Kindergarten (tako Wikipedija kaže ) U Kindergarten se djeca upisuju sa 5 godina, mi smo mlađeg klinca upisali u aprilu kad je bila registracija i kreće krajem avgustu. Ali u školama postoji i preschool, gdje se upisuju djeca već sa 3 god. Ne znam sad da li ta "opcija" postoji u svakoj školi, to se morate raspitati za konkretno mjesto gdje idete, znam da u našoj školi ima.
via/admin

Ja se stvarno izvinjavam jer sam promasio temu , kad non stop citas I otvaras tab onda se gresi . Izvinite jos jednom.

A Via mi je onako puna informacija I sam verovatno sto pre zeleo da postavim pitanje .Da I mislio sam na Kindergarten-

Pozdrav
Reply With Quote
Staro 24.04.2016, 09:00
BigApple BigApple je offline
Član

Datum prijave: 01.04.2016
Nepromenjeno

Moze li mi neko reci sta sa stanom koji je pod hipotekom? Inace, generalno sta sa kreditima u banci? Ostalo je jos mnogo mnogo godina za vracanje istih a stan ne bih voljela izgubiti jer razmisljam o najgorem scenariju da necemo uspjeti tamo pa da se moram vratiti... Pogresno vrijeme za razmisljanje o odlasku u Ameriku, zar ne?! Sta sa poslom ovdje? Dati otkaz?!? Banalna pitanja postavljam jer nemam predstavu kako takve stvari izvesti...
Reply With Quote
Staro 24.04.2016, 09:12
oskark's Avatar
oskark oskark je offline
Pravi "Amer"

Datum prijave: 10.06.2010
YU lokacija: Zrenjanin
Nepromenjeno

Citat:
Prvobitno poslao korisnik BigApple Prikaz poruke
Moze li mi neko reci sta sa stanom koji je pod hipotekom? Inace, generalno sta sa kreditima u banci? Ostalo je jos mnogo mnogo godina za vracanje istih a stan ne bih voljela izgubiti jer razmisljam o najgorem scenariju da necemo uspjeti tamo pa da se moram vratiti... Pogresno vrijeme za razmisljanje o odlasku u Ameriku, zar ne?! Sta sa poslom ovdje? Dati otkaz?!? Banalna pitanja postavljam jer nemam predstavu kako takve stvari izvesti...
Sto se stana tice sama si dala sebi odgovor, otplacaj ga odavde, isto vazi i za kredite u banci. to mozes sve odavde da placas ili da saljes nekome tamo pare pa da ti oni placaju. ili da poveris nekome pare pa da oni placaju, ili da otovris tekuci racun pa ostavis pare tamo da ti odande automatski svaki mesec skidaju, ili ti svaki mesec odance placaj, ili placaj online sa ovog svog racuna koji vec imas, pa ostavi pare na njoj.

Moras da raskrstis dal zelis da dodjes ovde ili ne. Ako ti vec dolazis sa mislima pa ako mi ne uspe ovde vracam se nazad, imam tamo stan pod hipotekom i po koji kredi, nikad ti nece uspeti. Ako odlucis da dodjes i uspes ovde znas da nema nazad.

A za posao, pa pitaj gazdu dal moze da ti sacuva radno mest u slucaju da ti ne bude islo da mozes da se vratis.
22.05.2012. Stigla koverta u Kentucky
29.01.2013. Obavljen lekrski pregled
20.02.2013. Interview Uspesno Obavljen
21.02.2013. Viza u pasosu!!!
08.03.2013. Avionska karta
27.04.2013. Vezite se, Polecemo POE Seattle

Oskarov Blog

zelenadvlutrija.blogspot.com
Reply With Quote
Odgovori

Pravila pisanja