![]() |
|
|
Vodič za emigrante Planiranje selidbe, šta raditi po dolasku, procedura dobijanja papira... |
Vodič za emigrante » Prije iseljenja - stvari koje moramo uraditi » Bitni linkovi | ||||
Početak u USA | Stan | Posao | Kola (Automobil) | Osiguranje |
Porez | Dešavanja | Naša mesta | Putovanja | Avionske karte |
![]() |
|
Thread Tools | Display Modes |
|
|||
|
|||
![]() Citat:
sada kada ste sa one strane bare, da li mozes da nam kazes sta nam od svih navedenih dokumenata zapravo treba za normalno funkcionisanje u USA? |
|
||||
|
||||
![]() Citat:
![]() Međunarodni rodni i vjenčani listovi obavezno. Moj RL i od supruga nam jos nije zatrebao, ali i dalje mislim da su obavezni. RL od klinaca je bio potreban prilikom upisa u skolu, vjenčani kad sam slala diplomu na evaluaciju (fak.diploma sam stekla sa novim prezimenom ![]() Diolomu i supplement sam također već "iskoristila" pošto sam radila evaluaciju, suprug još nije. Što se tiče prevoda i ovjeravanja diploma mi smo sve odradili. Iskreno, ja sam prevela sve od srednjoškolskih svjedočanstava do fakultetskih diploma. Obzirom da sam studirala engleski, ja sam sama sve prevela i poslala kolegici koja je sudski tumač i ona je sve ovjerila free of charge ![]() Iz škole nam nije trebalo ništa za klinca. Prevela sam samo opisne ocjene koje je dobio na kraju prvog polugodišta učiteljici, čisto da ima neku orjentaciju kako je napredovao i na kom je nivou. Preporuku direktora moje firme sam također ponijela, ali vjerujte mi, najbolja preporuka koja vam ovdje otvara vrata je ona nekoga tko već radi u nekoj x firmi u kojoj eventualno aplicirate ili želite raditi.
2014EU00003xxx 22.10.2012. prijava za DV-2014 01.05.2013. izvučeni ![]() 21.05.2013. poslali kovertu u Kentucky 29.05.2013. koverta stigla u Kentucky 08.11.2013. Intervju - vize odobrene ![]() 31.03.2014. Landed in Chicago |
|
|||
|
|||
![]() Citat:
|
|
||||
|
||||
![]()
Možda sam već pisala, ali nije na odmet da ponovim. Kad je u pitanju Chicago, nemojte vaditi međunarodne vozačke dozvole, 90 dana možete slobodno voziti sa vašom "običnom" dozvolom.
2014EU00003xxx 22.10.2012. prijava za DV-2014 01.05.2013. izvučeni ![]() 21.05.2013. poslali kovertu u Kentucky 29.05.2013. koverta stigla u Kentucky 08.11.2013. Intervju - vize odobrene ![]() 31.03.2014. Landed in Chicago |
|
|||
|
|||
![]()
Via
Negde na forumu sam procitao da upis deca u "drzavne"gradinke moze samo sa napunjenih 5 godina. Dali Vi ili neko drugi ima info Podrav |
|
||||
|
||||
![]() Citat:
Dakle, ako sam se dobro informisala gradinka je ekvivalentna sa Kindergarten (tako Wikipedija kaže ![]()
|
|||
|
|||
![]()
Poneti da...od viska glava ne boli-a sta vam ustvari treba za svakodnevni zivot ovde je:najvise SSN,Vozacka ili(ne)vozacka kartica posto ona sluzi kao licna karta ,Grin karta,kad pocnete da podnosite Tax Return to ce vam biti jedan od vaznijih dokumenata i normalno dobar rezime i preporuke.
Ovo nam je vec cetvrta godina ovde,niko nikad do sada nije potrazio izvod iz knjige rodjenih,to smo odneli samo za prvo dete koje je vec pohadjalo skolu u Makedoniji pa kao dokaz za njegove godine,kad smo ga upisivali po prvi put.Za mladjeg sina nisu bas nista trazili posto je on poceo ovde da se skoluje iz pocetka. Kad smo suprug i ja trazili prvo zaposljenje jedino sto su nam trazili je bilo SSN,Grin Karta i Rezime,preporuke normalno nismo imali. Ja sam u istoj firmi vec cetvrta godina,a muz je promenio nekoliko ali nikad nije trebalo nista vise od ovoga sto sam vec navela,niko nam nije trazio diplome.E sada verovatno je druga prica ako se za radno mesto trazi fakultet,verovatno ce trebati diplome kao dokaz. I jos jednom evo da ih nabrojim :SSN,GRIN KARTA,ID,REZIME I TAX RETURN FORMS. |
|
|||
|
|||
![]() Citat:
Ja se stvarno izvinjavam jer sam promasio temu , kad non stop citas I otvaras tab onda se gresi ![]() A Via mi je onako puna informacija I sam verovatno sto pre zeleo da postavim pitanje .Da I mislio sam na Kindergarten- ![]() Pozdrav |
|
|||
|
|||
![]()
Moze li mi neko reci sta sa stanom koji je pod hipotekom? Inace, generalno sta sa kreditima u banci? Ostalo je jos mnogo mnogo godina za vracanje istih a stan ne bih voljela izgubiti jer razmisljam o najgorem scenariju da necemo uspjeti tamo pa da se moram vratiti... Pogresno vrijeme za razmisljanje o odlasku u Ameriku, zar ne?! Sta sa poslom ovdje? Dati otkaz?!? Banalna pitanja postavljam jer nemam predstavu kako takve stvari izvesti...
|
|
||||
|
||||
![]() Citat:
Moras da raskrstis dal zelis da dodjes ovde ili ne. Ako ti vec dolazis sa mislima pa ako mi ne uspe ovde vracam se nazad, imam tamo stan pod hipotekom i po koji kredi, nikad ti nece uspeti. Ako odlucis da dodjes i uspes ovde znas da nema nazad. A za posao, pa pitaj gazdu dal moze da ti sacuva radno mest u slucaju da ti ne bude islo da mozes da se vratis.
27.10.2011. Prijava prvi put 01.05.2012. 2013EU00011XXX 14.05.2012. Poslata Koverta 22.05.2012. Stigla koverta u Kentucky 29.01.2013. Obavljen lekrski pregled 20.02.2013. Interview Uspesno Obavljen ![]() 21.02.2013. Viza u pasosu!!! 08.03.2013. Avionska karta 27.04.2013. Vezite se, Polecemo ![]() Oskarov Blog zelenadvlutrija.blogspot.com |
![]() |
|
|
![]() |
||||
Tema | Pokretač teme | Forum | Odgovori | Poslednja poruka |
Pravila nosenja stvari u avion | stizeljeto | Stare teme | 21 | 18.12.2008 21:17 |
![]() |