ZELENA KARTA - LUTRIJA  
Balkan
Njujork
Čikago
Los Anđeles

Nazad   ZELENA KARTA - LUTRIJA > FORUM > Život u USA > Vodič za emigrante

Vodič za emigrante Planiranje selidbe, šta raditi po dolasku, procedura dobijanja papira...

Vodič za emigrante » Poslediplomske studije u Americi (Graduate studies) » Bitni linkovi
Početak u USA Stan Posao Kola (Automobil) Osiguranje
Porez Dešavanja Naša mesta Putovanja Avionske karte

Odgovori

Thread Tools Display Modes
Staro 04.12.2013, 13:47
lover's Avatar
lover lover je offline
Stari vuk

Datum prijave: 25.07.2010
US lokacija: Ko zna!? Mozda NYC jednog dana.
YU lokacija: Gradiska, RS, BIH
Nepromenjeno

Citat:
Prvobitno poslao korisnik vuxanne Prikaz poruke
Lover, samo da znas da za cenu jedne aplikacije mozes na mnogim univernzitetima da se o istom trosku prijavis na tri departmana. Ja sam studirala ludih 90 tih kad smo prve godine imali restrikcije od po sest sati, izlazili smo non stop, tako da su mi prve dve godine ocene bile djene djene. A i bila sam u bedaku jer mi je tata umro nesto pre nego sto sam otisla na fax. Nakon trece sam dala gas, a zadnje dve imam sve desetke i devetke tako da sam na kraju zavrsila sa 8.38. I zvali su me da ostanem na faxu. Vise od mene u mojoj generaciji i mojoj grupi je imao samo dekanov sin ( 8.41). Imala sam neke profe koje nikom nisu davale ni osmice a kamoli nesto vise. Magistarske 9.67, a doktorske 3.75 ( 15 ispita - 13 A i dva komada B u prvom semestru dok nisam usla u stos). A ceo zivot sam bila ekstremni streber pre tog jednog dogadjaja u mom zivotu.

Kazes "not curved". I npr. 8.38/10.00

A ja sam GRE matematiku imala 780/800 ako sw dobro secam a verbalni 450. Nista to nisam spremala, nisam imala,veemena za to. A writing 4/6. A uslov je bilo zbir da je veci od 1200

!Al sam imala 16 objavljenih radova, drzala 7 predmeta na faxu, 300 studenata po semestru.

A ja lose memorisem gluposti, bolja sam u problem solving- u. Ako se ispit streba ja ne mogu to sve da strpam u glavu. Ako se racuna, tu sam na konju.
Vidis, i kod mene se sudbina slicno poigrala. Spadam u generaciju gdje su se vrsili eksperimenti, i same pripreme za Bolonju. Prve dvije godine su mi bile jako lose ocjene, izmedju 6-7, dok kasnije na trecoj i cetvrtoj, kada smo krenuli na usmjerenje ocjene su bile 8-9 i pokoja 10-ka. Kako nisam imao vremena da ponistavam ispite, jer smo imali jako puno(36+dipl.), nastavljao sam polagati do kraja. Apsolvirao sam u roku i islo mi je dobro sve do, dva ispita pred kraj, kada mi je otac umro. Tada sam morao upisati obnovu jer nisam imao snage uciti. Nakon odredjenog vremena, sam stisnuo zube i ispolagao te ispite i diplomirao. Inace prosjek mi je 7,32 na 37 ispita. Nakon faksa sam se ozenio i nasao posao, ali zbog materijalne situacije nisam isao dalje.
Staro 04.12.2013, 14:05
lover's Avatar
lover lover je offline
Stari vuk

Nepromenjeno

Jos da dodam da nemam neku bibliografiju iza sebe, ili skoro nikakvu. Imam samo jedno ucesce u jednom projektu od World Bank i diplomski, gdje sam istrazivanje radio godinu dana. Mozda bih mogao u toku iduce godine, uzeti ucesce na jos jednom i jedno istrazivanje da uradim i objavim uz pomoc profesora. Ne znam da li bi to bilo dovoljno, uz los prosjek, zatim preporuke od profesora i privatnika(rekoh da sam prakticar a ne teoreticar), naravno i dobre testove!? Sta ti mislis iz svog ugla? Naravno, tu ne mogu racunati na neke vrhunske univerzitete.
Staro 04.12.2013, 14:11
vuxanne vuxanne je offline
Amer

Datum prijave: 13.10.2009
YU lokacija: Bilo kuda kiki svuda
Nepromenjeno

Ja mislim, uvek je bolje probati nego ne probati. To je stvarno kao lutrija. Ako se prijavis u pravo vreme na pravo mesto. Mozes biti vunderkind ali da ti prijava lose izgleda. Ja sam isla u Americki kultruni centar u Novom Sadu i nabudzila pismo prijave po mustrama iz tih knjiga.

Ja sam imala 52 ispita u pet godina, od cega 77 izlazenja na ispit - pismeni i usmeni.
Reply With Quote
Staro 04.12.2013, 14:29
lover's Avatar
lover lover je offline
Stari vuk

Nepromenjeno

Citat:
Prvobitno poslao korisnik vuxanne Prikaz poruke
Ja mislim, uvek je bolje probati nego ne probati. To je stvarno kao lutrija. Ako se prijavis u pravo vreme na pravo mesto. Mozes biti vunderkind ali da ti prijava lose izgleda. Ja sam isla u Americki kultruni centar u Novom Sadu i nabudzila pismo prijave po mustrama iz tih knjiga.

Ja sam imala 52 ispita u pet godina, od cega 77 izlazenja na ispit - pismeni i usmeni.
Mislis na Americki kutak? Imamo ga ovdje u Banja Luci, ako na njega mislis!? Raspitacu se kod njih malo.
Jos jedna stvar. Da li se moze mijenjati F2 status u F1, u USA?
Staro 04.12.2013, 15:16
Amer

Nepromenjeno

Da ako se ta osoba upise na fakiltet. TOEFL i ostalo isto kao za onog na F1
Reply With Quote
Staro 04.12.2013, 15:36
mikiSA mikiSA je offline
Pravi "Amer"

Datum prijave: 01.07.2011
US lokacija: juzno od CHI, IL
YU lokacija: Sarajevo, BiH
Nepromenjeno

Citat:
Prvobitno poslao korisnik lover Prikaz poruke
GPA ti je samo za master, ili su ti ukljucene bile i ocjene iz prvog ciklusa?
samo master ocjene. Prosjek ocjena za upis na master nije bio aman zaman, ali dobar esej, preporuke i tako te stvari prave razliku. Ja na faxu davala instrukcije kolegama iz strucnih predmeta, a meni na kraju ocjena bila 8 (pa vidi kako su fer bili). Taj undergrad mi je vise pomogao u strucnim pedmetima jer sam master nastavila isto sto sam studirala, pa ovdje ispala tata mata za to
Onda kad dodjes i vidis da ako se trudis i radis ZNAS da ces imati A na kraju (nema ono Bog zna za 10, moj profa za 9 ja za 8 i tako to) bez obzira na profesora i njegove stavove.

LPR od 31.5.2012.
-----------------------------------------------
USA citizen 20.9.2017.
Reply With Quote
Staro 04.12.2013, 16:31
lover's Avatar
lover lover je offline
Stari vuk

Nepromenjeno

Citat:
Prvobitno poslao korisnik mikiSA Prikaz poruke
samo master ocjene. Prosjek ocjena za upis na master nije bio aman zaman, ali dobar esej, preporuke i tako te stvari prave razliku. Ja na faxu davala instrukcije kolegama iz strucnih predmeta, a meni na kraju ocjena bila 8 (pa vidi kako su fer bili). Taj undergrad mi je vise pomogao u strucnim pedmetima jer sam master nastavila isto sto sam studirala, pa ovdje ispala tata mata za to
Onda kad dodjes i vidis da ako se trudis i radis ZNAS da ces imati A na kraju (nema ono Bog zna za 10, moj profa za 9 ja za 8 i tako to) bez obzira na profesora i njegove stavove.
Ta politika da Bog zna za 10, a da ja znam najvise za 8, mi je dobro poznata. Narocito na prve dvije godine studija, dok se nije iskristalisalo, koji su to studenti koji mogu zavrsiti.
Koje si sve preporuke predala?
Staro 04.12.2013, 21:20
mikiSA mikiSA je offline
Pravi "Amer"

Datum prijave: 01.07.2011
US lokacija: juzno od CHI, IL
YU lokacija: Sarajevo, BiH
Nepromenjeno

Citat:
Ta politika da Bog zna za 10, a da ja znam najvise za 8, mi je dobro poznata. Narocito na prve dvije godine studija, dok se nije iskristalisalo, koji su to studenti koji mogu zavrsiti.
Koje si sve preporuke predala?
Preporuke su bile: jedna sa faxa u Sarajevu (od profesorice sa strucnog predmeta), a druga od amerikanaca: koordinator sa programa gdje sam bila na stipendiji placeno od State Department.

LPR od 31.5.2012.
-----------------------------------------------
USA citizen 20.9.2017.
Reply With Quote
Staro 05.12.2013, 00:05
lover's Avatar
lover lover je offline
Stari vuk

Nepromenjeno

Citat:
Prvobitno poslao korisnik mikiSA Prikaz poruke
Preporuke su bile: jedna sa faxa u Sarajevu (od profesorice sa strucnog predmeta), a druga od amerikanaca: koordinator sa programa gdje sam bila na stipendiji placeno od State Department.
Hvala ti na odgovoru.
Jos bih htio da te pitam, a da ne budem dosadan, a to je: Jesi li imala kakvih radova prije mastera i koliko?
Mislim na istrazivanja, projekte, objave u casopisima, strucnim savjetovanjima i sl.
Staro 05.12.2013, 06:35
Amer

Nepromenjeno

Citat:
Hvala ti na odgovoru.
Jos bih htio da te pitam, a da ne budem dosadan, a to je: Jesi li imala kakvih radova prije mastera i koliko?
Mislim na istrazivanja, projekte, objave u casopisima, strucnim savjetovanjima i sl.
Lover ja sam isla na neki bajagi prestizan faks (Purdue University, West Lafayette, IN). Imas ovde brdo fakulteta, maltene svaka varosica im ima fakultet. A sve zavisi na koga nabasas, nema ti tu pravila. Kod mene u labu je bilo 4 Kineza bez ijdenog rada, i pre i posle mastera/PhD-ija. Mozda su objavili 3 puna kapa za vreme doktorata.
Reply With Quote
Odgovori

Pravila pisanja