![]() |
|
|
Vodič za emigrante Planiranje selidbe, šta raditi po dolasku, procedura dobijanja papira... |
Vodič za emigrante » USA Taxes » Bitni linkovi | ||||
Početak u USA | Stan | Posao | Kola (Automobil) | Osiguranje |
Porez | Dešavanja | Naša mesta | Putovanja | Avionske karte |
![]() |
|
Thread Tools | Display Modes |
|
|||
|
|||
![]()
Pitanje je sad ,ako radiš u jednoj zemlji i prijavljuješ porez ,na primer u Francuskoj,Sad ti treba da plaćaš porez i francuzima i amerikancima?Ovo mi je nejasno
|
|
|||
|
|||
![]()
Proslo je dosta godina otkad je ova tema pokrenuta.
Ima li nekih novosti? Kako to izgleda sada sa nekoliko popunjenih prijava? Ima li promjene nacina prijava i odbitaka otkad su dosla djeca? |
|
|||
|
|||
![]() Citat:
I dalje je rok za prijavu do 15 aprila osim ako ne trazis produzenje sto ti omogucava jos 6 meseci da ti lagano zavrsis taksu - ali ti taxu moras da platis do 15 aprila (znam, zvuci cudno) pa kasnije da se prebijas sa njima i pokazujes da li si preplatio ili platio manje nego sto treba... Jedino sa decom tvoja taxa postaje malo komplikovanija jer mozda mozes da ostvaris razlicite benefite - Child tax credit, Additional child tax credit, Child care credit, Earned income tax credit... ali sve je to pitanje razlicitih faktora - koliko si zaradio, kako si zaradio (self employed, employee, investments, kockanje...), kolika ti je porodica, kolika su ti deca, na sta si sve trosio novac, fajlujes jointly ili ne, ozenjen, rastavljen, razveden... zelis li da budes posten ili hoces da muljas... bla... Svaka taxa je poseban slucaj i ne moze se bas generalizovati. Takodje, dosta toga zavisi i ko ti radi taksu... ali si na kraju samo ti odgovoran za popunjene podatke. Ne treba da zaboravimo staru izreku - Neznanje te ne oslobadja odgovornosti. ![]() |
|
|||
|
|||
![]()
Pozdrav svima,
trebao bih uradim prijavu poreza za proslu godinu, a posto mi je to prva prijava imam nekoliko nejasnoca. U USA sam od 20.5.2016. Isao sam kuci u toku septembra i bio tamo 23. dana. Radim od novembra. Dobio sam W2 obrazac i krenuo da popunjavam prijavu preko turbo tax. Imacu povrat poreza jer je ukupna zarada mala i plus EIC. Single sam, ne prijavljujem nikog, nit ce mene ko prijavljivati, i bio sam vise od 6 mjeseci ovdje, tako da ispunjavam uslove za EIC. Situacija je vrlo jednostavna, imam samo jedan W2 i ne mislim prijavljivati nikakve troskove, zivim u rentanom apartmanu. U toku popunjavanja prijave ima pitanje u vezi bankovnog racuna u drugoj zemlji. Imam tekuci racun sa simbolcnim iznosom u BiH i par puta sam u pocetku prebacivao sebi novac ovamo sa tog racuna. Trebam li to prijaviti li ne? Iduca nejasnoca je pitanje vezano za income iz rugih zemalja. Prije nego sam krenuo ovamo sam imao posao u BIH. Trebam li to prijaviti ili ne? Nema mi logike da prijavljujem posao koji sam radio dok nisam usao u US, i na kraju krajeva za koga sam platio vec poreze u BiH. Hvala!!!
|
|||
|
|||
![]() Citat:
vidi da nadjes AARP volunteer Tax prepare bar za prvi put dok se snadjes. Nista ti ne treba vezano za Bosnu (racun, posao to ne prijavljuj, nije vazno, a i sica je kao sto kazes)). Odneses W2 i SSN card zajedno sa ID (Vozacka) i oni ti urade pred tobom. Ja sam svoj prvi tax radila 2013 (pocela da radim u Oktobru 2012), a dosla krajem maja 2012. http://www.aarp.org/money/taxes/aarp_taxaide/ Imaces pitanje i o zdravstvenom osiguranju (trebao bi imati form 1095), moras im pokazati da si imao osiguranje od kad si dosao u maju ili placas kaznu (uzece ti je od refunda).
|
|||
|
|||
![]() Citat:
|
|||
|
|||
![]() Citat:
Za social security nista ne znam, to se valjda preko plate/poslodavca sredjuje, obzirom da ne radis, onda i ne uplacujes u social security. Stariji clanovi na forumu ce sigurno moci da odgovore detaljnije.
|
|||
|
|||
![]() Citat:
Sto se osiguranja tice. U toku ispunjavanja tax returna (nisam jos poslao) imao sam pitanje u vezi zdravstvenog. Evo ovo: Did you have health insurance coverage in 2016? Coverage includes plans through work, retirement, TennCare, Medicare, VA, and others. What else counts? - I had health insurance coverage all year. - I didn't have it at any point. - I had it for part of 2016. Tu odaberem trecu opciju, pa me onda pita da odaberem mjesec, odaberem samo decembar i nakon toga dobijem: Based on your situation, you are exempt from the tax penalty! Sto se osiguranja tice, dobio sam posao preko agencije, pa su mi onda iz agencije poslali link na kojem mogu ako hocu se prijaviti za zdravstveno. Prijavio se, dobio sam onu karticu, uredno mi odbijaju svake sedmice..
|
|||
|
|||
![]()
Radio sam prosle godine u USA manje od mesec dana i dobio GC, ujedno je to bio moj prvi ulazak u USA, a onda se vratio u Srbiju.
Dobio sam tzv w2 u sanduce na moju US adresu (sa manje bruto zarade od 1000$, jer sam kratko radio). Sada treba da popunim 1040 EZ formular pretpostavljam. Zna li neko sta i kako treba da popunim taj formular, ima li nesto sto obavezno treba da navedem u njemu, ima li nesto sto nikako ne treba da navodim u tom formularu... i sl...?? Planiram da ga neko popuni i posalje umesto mene (nadam se da je to moguce), jer do tada nemam u planu da idem u USA. A na kasno prolece, planiram da ponovo odem tamo. |
|
|||
|
|||
![]() Citat:
Sup.Mod.
|
![]() |