![]() |
|
|
Vodič za emigrante Planiranje selidbe, šta raditi po dolasku, procedura dobijanja papira... |
Vodič za emigrante » Koliko košta život u Americi » Bitni linkovi | ||||
Početak u USA | Stan | Posao | Kola (Automobil) | Osiguranje |
Porez | Dešavanja | Naša mesta | Putovanja | Avionske karte |
![]() |
|
Thread Tools | Display Modes |
|
|||
|
|||
![]() Citat:
![]() Ovde u DC je odlicna ponuda ali je dosta pozicija rezervisamo za citizen-e posto moras da imas odredjeni stepen "security clearance". Zivot je pak izgleda dosta skuplji u ova dva grada.. ovde (DC metro) je tesko naci jednosoban stan za manje od 1300 a da je u dobrom kraju. NY, LA, SF su vec druga prica, ne znam mnogo o sansama u tako velikim gradovima ali siguran sam da su LA i SF svakako "safer bet" od Cikaga ![]() Ja sam kao neki osednji programer sa 1.5 god radnog iskustva uspeo da nadjem sljaku u DC vec posle mesec dana po dolasku. Jeste bio ugovor na tri nedelje i jako bedno placen (12$/hr) ali sam prihvatio to dok mi ne iskrsne nesto bolje. Pravi posao sam nasao 2 meseca po dolasku, mnooogo poslatih CV-ja i samo 2 intervjua uzivo. Cak mi taj prvi poslic nije ni bio u CV-ju koji me je zaposlio ![]() Moras jednostavno biti spreman na novi krug lutrije kad pocnes sa prijavama za posao. To je bar moje iskustvo. Izdrzavam troclanu porodicu i vec posle evo.. 6 meseci, sam uspeo da posaljem zenu i dete da posete familije u Srbiji. Vrtic jos ne placamo ali planiramo od februara. Bice tesno ali ce i unapredjenje nadam se brzo stici.. ![]() Kao sto Dreamer rece, ako si OK programer, mislim da nemas puno razloga za brigu, pogotovu ako dolazis sam.. Pozdrav! |
|
|||
|
|||
![]() Citat:
Citat:
Citat:
Kažu da je Ruby budućnost ali ko će ga znati. ![]() Chicago mi se svidja, koliko sam imao mogućnost da ga upoznam preko slika i videa na youtubeu ali previše hladno mi baš i ne leži. Kišu obožavam ali minus ne. ![]() DC je skup a i opasan grad, bar sam tako čuo, ali me iznenadjuje da ima puno IT poslova. Znači, california here I come. Haha, naravno ako me prvo izvuku ali ja volim sve da isplaniram (ono što mogu) da me nešto ne zatekne. dreamerns i zed, hvala puno na odgovorima! Jako su mi pomogli. |
|
|||
|
|||
![]()
dok te izvuku ima dosta vode kroz tvoju vodenicu da prodje, taman da steknes iskustvo u Srbiji ili ako te ne izvuku...
|
||||
|
||||
![]()
nekoliko zanimljivih informacija usko vezanih uz temu.
http://www.forbes.com/2009/12/09/cos...ces_chart.html http://finance.yahoo.com/real-estate...realestate-buy http://www.forbes.com/2009/07/13/bes...gh-paying.html |
|
|||
|
|||
![]()
Slazem se. Mislim da previse rano razmisljas o ovakvim stvarima. Gledaj prvo da nadjes tamo posao i gradis iskustvo itd. Pa kad i ako te izvuku imas godinu dana o ovim stvarima da mislis.....sasvim dovoljno
|
|
|||
|
|||
![]()
EVO JOŠ JEDNOG ZANIMLJIVOG TEKSTA SA DRUGOG SAJTA KOJI ĆU PODIJELITI SA VAMA!
Ja zivim u Americi 10 godina, a 15 nisam bio u Bosni. Ameriku nikako ne mogu podnijeti,iako ovdje imam sve, ovdje ne pripadam. U maju ove godine otisao sam u Bosnu u namjeri da se konacno vratim nazad. Kada sam se vratio u Bosnu i obisao par gradova, u svojem mjestu odakle sam nisam bio, osjecao sam se kao da sam bacen s druge planete. Nista vise nije kao prije. U mislima sam poredio Bosnu i Ameriku i shvatio da je u Bosni nastupila amerikanizacija ali na amaterski nacin, Bosna je izgubila sve svoje vrijednosti i po mojem misljenju ide ka svim vrstama rasula. Ja sam mislio da je Bosna zadrzala svoje stare i dobre vrijednosti posto je Amerika zemlja nemorala, i svih vrsta kriminala, velika i ruzna zemlja, izuzetno konzervativna, zemlja policije i suda i slicno, u kojoj se osjecam kao rob. Amerika je otvoreni zatvor. Ovdje mogu biti zadovoljni samo oni koji nisu imali nista prije nego sto su dosli ovdje i zadovoljni su oni sa sela koji nemaju nikakvu skolu, umjesto konjskih kola sada voze auta. Slicno je i sa mnogim Amerikancima, mnogi Amerikanci su konje zamijenili autima. Amerika je zemlja dikatuture, iz Bijele kuce komanduju citavom Amerikom, Amerika je uniformna zemlja.....u restoranu uvjek imate isti meni.......u svim restoranima Amerike......ista salata, isti dresing.....french, ranch,......griled salmon......isti sendvichi.......istog izgleda......Walmart, Keymart.....na svakom koraku u svakom mjestu iste prodavnice.....na radio stanicama svaki dan iste pjesme,ponavljanje po nekoliko puta,od istocne do zapadne obale, svaki grad i svako mjesto lice kao jaje jajetu, kao i ljudi.....svi lice jedni na druge, kao da su svi u rodu.......vecina ima upeglana i sjajana lica, zdrave zube a u kontrakstu imate americke propalice na ulicama, duge brade, sve vrste izopacenih lica i svu degradaciju koje uopste ima ljudski rod. Na pijacama se prodaje otpad, ovdje se prodaju i zahrdjali i krivi ekseri..ovdje se prodje sve..ukoliko dobro upakujete *ovno ali moze prodati i svjeze...neko ce kupiti. Mnogo Amerikanaca zivi u divljinama Amerike, neki u milonski vrijednim kucama, neki u nastambama gdje ni pas ne bi zivio. Medjutim, ja ne znam kako su uspijeli izgraditi ovoliko cesta i asfalta, nigdje kao u Americi nema dvije stvari, toliko dobrih asfaltiranih puteva i toliko dobrih i zgodnih, i lijepih zena, koga interesuju asfalt i zene. Centri gradova su puni rupa, kada se americki gradovi gledaju iz aviona izgledaju odlicno, nocu kada se upale svijetla fantasticno, kada udjete u centar grada, asfalt je ispucan, neravan, pun rupa, ulicne rasvjete su jos na drvenim banderama, zice svugdje vise, kuce su premostene kablovima, imate kuca iz sna, raznih stilova, od viktorijanskih do kolonijalnog stila ali i baraka koje nazivaju kucama, na ulicima se dila droga, prostituke su na svakom koraku Amerike, poslovni ljudi hodaju zajedno istim dijelovima grada gdje se na ulici igraju i djeca, mijesane su sve rase i nosnje, religije, policija sara okolo, sirene urlaju, skolski autobusi zaustavljaju saobracaj, ljudi parkiraju na suprotnim stranama, ljudi se ponasaju lezerno i komotno i najzanimljivije je sto su svi izuzetno uctivi, ljubazni u ophodnji, usluge u bankama i ostalim ustanovama su brze dok su u prodavnicama katastrofalno spore, uglavnom vecina u prodavnicama nema nikakvu skolu. Vecina Amerikanaca nema nikakvo opste znanje ni o svojoj ni o tudjim zemljama niti su zeljni znanja. Americki skolski sistem uci djecu samo na poslusnost i patriotizam, poslije zavrsene high skole, izlaze potpuno onesposobljene generacije.........jedna od najgorih stvari u Americi je nacin kako ljudi voze auta, neki prebrzo a neki presporo, nema normalnih......gine se svakog dana u saobracajnim udesima, prvi snijeg kada padne odmah udesi......udesi na stopovima, na potpuno ravnim ulicama, bez krivina, auta voze i mladi i stari ljudi, vozacka dozvola se dobija za 10 minuta probe. Ovdje zivot odgovara samo onima koji nemaju pameti, njima je ovdje idealno, Amerika takvim ljudima omogucava sve. Ovdje ne zele pametne i skolovane ljude, sve pretvaraju u opstu masu, pametni se samo mogu snaci u kriminalu, ovdje kao i svugdje uostalo, ako si posten samo mozes propasti. Moras nauciti da lazes, varas, i krades, da nemas skurpula ni prema kome, da sve to umijes,i to mnogim ljudima predstavlja izuzetnu slast. Ovdje u obicnom zivotu nema predsrasuda......u politici postoje sve predrasude.....ovdje nije vazna ni ljepota ni starosti ni izgled ni religija, ni ruzan ni lijep, ni debeo ni mrsava, ni religija ni rasa......ovdje moze *ebati ko koga stigne........sve za pare. S toga se javlja ogromna isfrustiranost., stvari su pod kontrolom policije koja je u Americi sve.....policajci ovdje mogu sve i svaki covjek je pracen na svakom koraku, cak i u svojoj vlastitoj kuci.......medju polcijacima su takodje najveci kriminalci.......koji hapse, tuku i u mnogim slucajevima i ubijaju.....na ulici. Zemlja oportunizma.......da bi isti taj zakon koji ganja ljude isto to radio kada dodju kuci s posla, policajci se bave kriminalom.....sudije i mnogi...... Ovdje su postavljen sve civilizacijske vrijednosti samo formalno, u Americi apsolutno nemate nikakva druga prava osim poslusnosti i da budete rob. Unaprijed ste osudjeni ako zelite slobodu, morate se drzati zakona, reda i rada, ukolike ne zelite mozete ici zivjeti pod mostom.....ima toga jos......mozda kasnije o tome da napisem. Kada sam dosao u Bosnu, umoran od Amerike, nagledao sam se nesagledive ljepote, nadisao se najljepseg zraka, najeo se najljepse hrane, ostavljao baksise konobarima, placao taxiste duplo, dijelio bosanske marke Ciganima, kupovao po prodavnicama i ono sto mi treba iz Bosne u Americi i ono sto mi ne treba, placao za citavo drustvo po nekoliko tura, narucivao hranu.......da bi me ti isti ljudi ostavljali samog za stolom i nazivali bosanskim Amerikancem, pitali kada sam otisao iz Bosne, odakle sam, zvali me Joe-Amerikanac....... Smijali se, rugali u lice, glumili ljubaznost ili neki trazili kako da im pomognem da dodju u Ameriku, pitali me ima li posla u Americi......... Ljudi u Bosni su potpuno drugog civilizacijskog kruga, u zemlji u kojoj sam rodjen i odrastao. Ljudi balkanske nekulture. Vidio sam u Bosni ogromne i prelijepe kuce, jednostavno vile i zgrade, izgradjene poslovne prostore koji su prazni, zabave i korzoa na pretek., ljudi lijepo obuceni, cisti, mladi zapadnjackog izgleda i stila,mlade djevojke tako slobodno obucene, pjane mladice na ulicama, dvolitarske flase sarajevskog piva bacene na ulicama, luda preticanja na krivinama malobrojnih cesta, psovanje Boga na ulicama i u kafanama, cuo sam ezane s munara, vidio mnogo muslimanki tradicionalno obuceniih u dimije i muslimanske druge vrste, arapskog kruga, utegnute zene...u Bosni se cuti a vlada ogromna netrpeljivost jednih prema drugima...Bosna nikada nece biti vise ono sto je bila. Sve vrijednosti u Bosni su pale na dno a ljudi govore:"Nama je ovako dobro". Pomislih i rekoh:"Odoh ja nazad u svoju Ameriku". Mnogi se nasmijase za mnom, ja samo stisnuh zube i progutah svoju vlastitu slinu. |
|
||||
|
||||
![]() Citat:
![]() Izgleda da cu morati da se zadovoljim sa asfaltom posto mi ovih dana sa zenama i ne ide bas nesto ![]()
|
||||
|
||||
![]()
Nisam do kraja imao zivaca da citam Lenhijev post jer sam se ovakvih ispovijesti naslusao dosta.
Nije isto otici sa Balkana 2009 i mi nismo isti imigranti kao oni sa pocetka 90-tih. Mi smo tamo prosli ono najgore, pa kao bilo malo bolje i nadali se da ce biti jos bolje i na kraju izgubili tu nadu u bolje sutra. Oni iz 90-tih oni su malo bili u tom sranju i kad su otisli, vjerovatno su brzxo zaboravili to sranje i sada im u sjecanju ostale samo lijepe slike prethodne drzave...
2009EU00018xxx 22.04.2008 - koverta iz Kentuckyja poslana na moju adresu 21.05.2008 - dobio prvu kovertu 26.5.2008 - uzvratio sam im svojom kovertom 29.5.2008 - dobili su moju kovertu 04.2.2009 - stigla druga koverta 19.2.2009 - uspjesno zavrsen ljekarski pregled 26.2.2009 - AOS stigao 13.3.2009 - zakazan intervju 17.3.2009 - Dan kad sam pozelenio _____________________________________ U Americi od 24.05.2009. |
|
|||
|
|||
![]() Citat:
Znam ljude iz Australije koji su isto tako vratili se, a otišli su na početku raspada SFRJ. Sada se muče ovde jer su prespavali dobrih 20 godina. Oni pojma nemaju šta se dešavalo ovde i tumaraju i traže onu državu a nje nigdje nema. Svi oni koji su otišli prije 90-te misle kako ovde sve drugi za tebe odrađuju, socijala je sigurna a ti samo jedeš ćevape i gledaš behar i prirodne ljepote. |
|
|||
|
|||
![]()
Ma nije samo to, nego su oni na neki nacin silom otisli u ameriku, a mi svojom voljom. Kazem na neki nacin, jer su na silu morali napustiti svoj dom....ali nisu na silu morali doci u ameriku, mogli su i u Srbiju, kao i neke drzave u Evropi koje su primale (npr. Danska).
Upravo ti ljudi su ovde najmanje prilagodjeni. Sve mu je sranje i bosna je najlepsa i najbolja, a nakon 15 godina ne zna engleski, i vecina i dalje radi isti prvi posao koji je radila kada je tek stigla (sto inace amerikanci smatraju neuspehom). |
![]() |
|
|
![]() |
||||
Tema | Pokretač teme | Forum | Odgovori | Poslednja poruka |
Koliko smem da razvlacim odsustvo van USA? | Enter | Vodič za emigrante | 21 | 23.02.2018 02:08 |
Programer u Americi | greenie | Vaša strana | 46 | 29.01.2015 09:16 |
koliko je sigurno da cu dobiti zelenu kartu? | wingreen | Druga koverta | 61 | 28.06.2009 22:05 |
Zene u Americi | ex-usa | Vaša strana | 11 | 24.02.2009 23:31 |
Anketa: Koliko dugujete na kreditnim karticama? | emigracija | Vodič za nove emigrante u USA | 0 | 08.12.2008 15:50 |
![]() |