ZELENA KARTA - LUTRIJA  
Balkan
Njujork
Čikago
Los Anđeles

Nazad   ZELENA KARTA - LUTRIJA > FORUM > Život u USA > Vodič za emigrante

Vodič za emigrante Planiranje selidbe, šta raditi po dolasku, procedura dobijanja papira...

Vodič za emigrante » Koliko košta život u Americi » Bitni linkovi
Početak u USA Stan Posao Kola (Automobil) Osiguranje
Porez Dešavanja Naša mesta Putovanja Avionske karte

Odgovori

Thread Tools Display Modes
Staro 11.12.2009, 22:13
zed zed je offline
Član

Datum prijave: 06.05.2008
US lokacija: Rockville, MD
YU lokacija: Beograd
Nepromenjeno

Citat:
Prvobitno poslao korisnik barajevo31 Prikaz poruke
Imam još jedno pitanje. Jesu zime stvarno teške u Chicagu? Ja bih najradije negde u Kaliforniju ali koliko vidim najviše IT poslova ima u New Yorku i Chicagu, a pošto je Chicago jeftinije mesto za život počeo sam da se zanimam za tu opciju ali ne podnosim ostre zime pa me zanima da li je stvarno tako kao što svi pričaju? Znači tamo -20, zimske oluje i to.
Uporedi molim te broj oglasa na Craigslist za Chicago koji ima 3 miliona stanovnika i recimo Boston ili Washington DC koji imaju jedva 600,000, sve ce ti biti jasno

Ovde u DC je odlicna ponuda ali je dosta pozicija rezervisamo za citizen-e posto moras da imas odredjeni stepen "security clearance". Zivot je pak izgleda dosta skuplji u ova dva grada.. ovde (DC metro) je tesko naci jednosoban stan za manje od 1300 a da je u dobrom kraju.

NY, LA, SF su vec druga prica, ne znam mnogo o sansama u tako velikim gradovima ali siguran sam da su LA i SF svakako "safer bet" od Cikaga

Ja sam kao neki osednji programer sa 1.5 god radnog iskustva uspeo da nadjem sljaku u DC vec posle mesec dana po dolasku. Jeste bio ugovor na tri nedelje i jako bedno placen (12$/hr) ali sam prihvatio to dok mi ne iskrsne nesto bolje. Pravi posao sam nasao 2 meseca po dolasku, mnooogo poslatih CV-ja i samo 2 intervjua uzivo. Cak mi taj prvi poslic nije ni bio u CV-ju koji me je zaposlio

Moras jednostavno biti spreman na novi krug lutrije kad pocnes sa prijavama za posao. To je bar moje iskustvo.

Izdrzavam troclanu porodicu i vec posle evo.. 6 meseci, sam uspeo da posaljem zenu i dete da posete familije u Srbiji. Vrtic jos ne placamo ali planiramo od februara. Bice tesno ali ce i unapredjenje nadam se brzo stici.. a i zena bi trebalo da pocne da trazi posao.

Kao sto Dreamer rece, ako si OK programer, mislim da nemas puno razloga za brigu, pogotovu ako dolazis sam..

Pozdrav!
Reply With Quote
Staro 11.12.2009, 23:22
barajevo31 barajevo31 je offline
Drug član

Datum prijave: 25.11.2009
Nepromenjeno

Citat:
Prvobitno poslao korisnik dreamerns Prikaz poruke
Ko sto sam napomenuo vec, nisam u M$ svetu, a koliko znam kod njih najvise ima tih sertifikata za programere. Ne bih se bas slozio da se nesto preterano cene u tom svetu. Vise se na to gleda kao neku dodatnu aktivnost i usavrsavanje...nista vise od toga. U zivotu sam upoznao neke od poznatijih programera i strucnjaka u svetu. Nijedan od njih nije imao nikakav sertifikat. Fakultet da, ali sertifikat stvarno nije neophodan. Ako vec gledamo sa strane onog koji zaposljava i neko mu predoci rezime sa nekoliko poznatijih opensource projekata i sta je sve na njima radio itd ili neko drugi sa kojekakvih sertifikatom (gde pise da on zna VB)....mislim da drugi kandidat ne bi imao sanse. Ako bi pak dao prednost ovom drugom (cest problem u komunjarskim drzavnim kompanijama u Srbiji), onda to i nije firma u koju zelis da radis, niti firma u kojoj ces bilo sta pametno nauciti.
Kod odabira firmi, barem meni, nije bitan samo novac, vec i sta ces ti tu raditi. Pogotovo na pocetku je to najbitnije.
Slažem se u potpunosti.

Citat:
Ne mozes to tako posmatrati. Ja ne verujem da je osrednji .NET programer placeniji bolje od lika koji pise php u kompaniji kao sto je npr. Facebook.
Kod programiranja se gleda poznavanje osnovnih principa i nacin razmisljanja, a programski jezik je samo alatka i nista vise od toga. Naravno, treba vremena i da se bilo koja alatka dobro izuci, ali ako nemas ono prvo....neces biti ni u onom drugom nesto extra. Pomenuo si PHP. Daleko ima vise poslova za njega nego za javu, ali je vecina tih poslova mnogo manje placeno, jer ne zahteva neku vestinu (vise su to mali sajtovi sa npr. 2 tabele u bazi, cisto da moze korisnik da se npr. registruje za mailing listu i sl). Mozda zato naizgled deluje da su oni manje placeni....ima vise poslova, ali ima i vise PHP programera nego npr C++ programera.
Sve u svemu, koji god od popularnijih jezika odaberes, ako si dobar, lepo ces zaraditi. Naravno, postoji i trend kada je jedan popularniji od drugog...ali to se iz godine u godinu menja. Ja bih vise se usmeravao u tome da li zelis web development ili server side development, ili embedded development i sl. Na osnovu toga onda odabiras i alate koje ces koristiti.
I tu se slažem. Video sam da ima puno PHP poslova i verovatno su zato manje plate jer takodje ima i puno PHP programera. Ja bih u web development ali sa .NET tehnologijom tako da tu skoro i nema razlike izmedju web i server-side developmenta. Taj prelazak sa C# na ASP.NET više dodje kao neki "tweak" nego išta drugo. Ali pošto sam započeo sa C#/ASP.NET tu ću najverovatnije i da ostanem, osim ako me život ne natera drugačije.

Citat:
Ne znam gde si to cuo. Chicago ti bas i nije neka zona IT poslova. Jeste najpopularniji na mid-west, ali jako slabo u poredjenju sa obalama. U Kaliforniji ima daleko vise poslova (ali ne u LA, nego u silikonskoj dolini).
Bas juce smo imali -20. Zime jesu gadne u Chicago, ali meni licno to ne smeta. Najvise mi smeta prolece, gde neprestano pada kisa 2 meseca i sve je sivo i tmurno.

Chicago je jako lep grad za ziveti, ali mu je klima jako slaba strana.
Gledao sam poslove na Careebuilder.com pa sam tako došao do nekih zaključaka koji su, eto vidim, pogrešni. Ne znam ja odavde kako je tamo ali mi je bitno da u početku uletim u neki grad gde ima puno opcija/izbora/mogućnosti jer verovatno neću prvi dan dobiti posao pa je važno da ima svežih ponuda svaki dan da ne blejim po gradu bezveze i trošim pare na kiriju. Odatle mi izbor NYC i Chicago ali gledao sam takodje poslove u San Joseu (po najnovijoj rang listi najsigurniji veći grad (od 500k >) u USA) ali tamo verujem postoji i jaka konkurencija a ja sam ipak bez iskustva, for now.

Kažu da je Ruby budućnost ali ko će ga znati.

Chicago mi se svidja, koliko sam imao mogućnost da ga upoznam preko slika i videa na youtubeu ali previše hladno mi baš i ne leži. Kišu obožavam ali minus ne.

DC je skup a i opasan grad, bar sam tako čuo, ali me iznenadjuje da ima puno IT poslova. Znači, california here I come. Haha, naravno ako me prvo izvuku ali ja volim sve da isplaniram (ono što mogu) da me nešto ne zatekne.

dreamerns i zed, hvala puno na odgovorima! Jako su mi pomogli.
Reply With Quote
Staro 12.12.2009, 13:40
el magico el magico je offline
Član

Datum prijave: 25.10.2009
Nepromenjeno

Citat:
Prvobitno poslao korisnik barajevo31 Prikaz poruke
..Haha, naravno ako me prvo izvuku ali ja volim sve da isplaniram (ono što mogu) da me nešto ne zatekne.
dok te izvuku ima dosta vode kroz tvoju vodenicu da prodje, taman da steknes iskustvo u Srbiji ili ako te ne izvuku...
03. 11. 2009. - Popunjeni formulari poslati u Kentaki
Reply With Quote
Staro 12.12.2009, 17:06
American dream's Avatar
American dream American dream je offline
Drug član

Datum prijave: 06.11.2009
US lokacija: možda jednog dana
YU lokacija: HR
Nepromenjeno

nekoliko zanimljivih informacija usko vezanih uz temu.

http://www.forbes.com/2009/12/09/cos...ces_chart.html

http://finance.yahoo.com/real-estate...realestate-buy

http://www.forbes.com/2009/07/13/bes...gh-paying.html
Reply With Quote
Staro 12.12.2009, 19:44
dreamerns dreamerns je offline
Super Moderator

Datum prijave: 14.06.2007
US lokacija: Burlingame, CA
YU lokacija: Novi Sad, Vojvodina
Nepromenjeno

Citat:
Prvobitno poslao korisnik el magico Prikaz poruke
dok te izvuku ima dosta vode kroz tvoju vodenicu da prodje, taman da steknes iskustvo u Srbiji ili ako te ne izvuku...
Slazem se. Mislim da previse rano razmisljas o ovakvim stvarima. Gledaj prvo da nadjes tamo posao i gradis iskustvo itd. Pa kad i ako te izvuku imas godinu dana o ovim stvarima da mislis.....sasvim dovoljno

Blog: http://novakovici.blogspot.com
Reply With Quote
Staro 15.12.2009, 13:01
lenhi lenhi je offline
Stari vuk

Datum prijave: 04.07.2009
Nepromenjeno

EVO JOŠ JEDNOG ZANIMLJIVOG TEKSTA SA DRUGOG SAJTA KOJI ĆU PODIJELITI SA VAMA!

Ja zivim u Americi 10 godina, a 15 nisam bio u Bosni. Ameriku nikako ne mogu podnijeti,iako ovdje imam sve, ovdje ne pripadam.
U maju ove godine otisao sam u Bosnu u namjeri da se konacno vratim nazad. Kada sam se vratio u Bosnu i obisao par gradova, u svojem mjestu odakle sam nisam bio, osjecao sam se kao da sam bacen s druge planete. Nista vise nije kao prije.
U mislima sam poredio Bosnu i Ameriku i shvatio da je u Bosni nastupila amerikanizacija ali na amaterski nacin, Bosna je izgubila sve svoje vrijednosti i po mojem misljenju ide ka svim vrstama rasula.
Ja sam mislio da je Bosna zadrzala svoje stare i dobre vrijednosti posto je Amerika zemlja nemorala, i svih vrsta kriminala, velika i ruzna zemlja, izuzetno konzervativna, zemlja policije i suda i slicno, u kojoj se osjecam kao rob. Amerika je otvoreni zatvor.
Ovdje mogu biti zadovoljni samo oni koji nisu imali nista prije nego sto su dosli ovdje i zadovoljni su oni sa sela koji nemaju nikakvu skolu, umjesto konjskih kola sada voze auta. Slicno je i sa mnogim Amerikancima, mnogi Amerikanci su konje zamijenili autima.
Amerika je zemlja dikatuture, iz Bijele kuce komanduju citavom Amerikom, Amerika je uniformna zemlja.....u restoranu uvjek imate isti meni.......u svim restoranima Amerike......ista salata, isti dresing.....french, ranch,......griled salmon......isti sendvichi.......istog izgleda......Walmart, Keymart.....na svakom koraku u svakom mjestu iste prodavnice.....na radio stanicama svaki dan iste pjesme,ponavljanje po nekoliko puta,od istocne do zapadne obale, svaki grad i svako mjesto lice kao jaje jajetu, kao i ljudi.....svi lice jedni na druge, kao da su svi u rodu.......vecina ima upeglana i sjajana lica, zdrave zube a u kontrakstu imate americke propalice na ulicama, duge brade, sve vrste izopacenih lica i svu degradaciju koje uopste ima ljudski rod.
Na pijacama se prodaje otpad, ovdje se prodaju i zahrdjali i krivi ekseri..ovdje se prodje sve..ukoliko dobro upakujete *ovno ali moze prodati i svjeze...neko ce kupiti.

Mnogo Amerikanaca zivi u divljinama Amerike, neki u milonski vrijednim kucama, neki u nastambama gdje ni pas ne bi zivio.
Medjutim, ja ne znam kako su uspijeli izgraditi ovoliko cesta i asfalta, nigdje kao u Americi nema dvije stvari, toliko dobrih asfaltiranih puteva i toliko dobrih i zgodnih, i lijepih zena, koga interesuju asfalt i zene.
Centri gradova su puni rupa, kada se americki gradovi gledaju iz aviona izgledaju odlicno, nocu kada se upale svijetla fantasticno, kada udjete u centar grada, asfalt je ispucan, neravan, pun rupa, ulicne rasvjete su jos na drvenim banderama, zice svugdje vise, kuce su premostene kablovima, imate kuca iz sna, raznih stilova, od viktorijanskih do kolonijalnog stila ali i baraka koje nazivaju kucama, na ulicima se dila droga, prostituke su na svakom koraku Amerike, poslovni ljudi hodaju zajedno istim dijelovima grada gdje se na ulici igraju i djeca, mijesane su sve rase i nosnje, religije, policija sara okolo, sirene urlaju, skolski autobusi zaustavljaju saobracaj, ljudi parkiraju na suprotnim stranama, ljudi se ponasaju lezerno i komotno i najzanimljivije je sto su svi izuzetno uctivi, ljubazni u ophodnji, usluge u bankama i ostalim ustanovama su brze dok su u prodavnicama katastrofalno spore, uglavnom vecina u prodavnicama nema nikakvu skolu.
Vecina Amerikanaca nema nikakvo opste znanje ni o svojoj ni o tudjim zemljama niti su zeljni znanja.
Americki skolski sistem uci djecu samo na poslusnost i patriotizam, poslije zavrsene high skole, izlaze potpuno onesposobljene generacije.........jedna od najgorih stvari u Americi je nacin kako ljudi voze auta, neki prebrzo a neki presporo, nema normalnih......gine se svakog dana u saobracajnim udesima, prvi snijeg kada padne odmah udesi......udesi na stopovima, na potpuno ravnim ulicama, bez krivina, auta voze i mladi i stari ljudi, vozacka dozvola se dobija za 10 minuta probe.
Ovdje zivot odgovara samo onima koji nemaju pameti, njima je ovdje idealno, Amerika takvim ljudima omogucava sve. Ovdje ne zele pametne i skolovane ljude, sve pretvaraju u opstu masu, pametni se samo mogu snaci u kriminalu, ovdje kao i svugdje uostalo, ako si posten samo mozes propasti.
Moras nauciti da lazes, varas, i krades, da nemas skurpula ni prema kome, da sve to umijes,i to mnogim ljudima predstavlja izuzetnu slast.
Ovdje u obicnom zivotu nema predsrasuda......u politici postoje sve predrasude.....ovdje nije vazna ni ljepota ni starosti ni izgled ni religija, ni ruzan ni lijep, ni debeo ni mrsava, ni religija ni rasa......ovdje moze *ebati ko koga stigne........sve za pare.
S toga se javlja ogromna isfrustiranost., stvari su pod kontrolom policije koja je u Americi sve.....policajci ovdje mogu sve i svaki covjek je pracen na svakom koraku, cak i u svojoj vlastitoj kuci.......medju polcijacima su takodje najveci kriminalci.......koji hapse, tuku i u mnogim slucajevima i ubijaju.....na ulici. Zemlja oportunizma.......da bi isti taj zakon koji ganja ljude isto to radio kada dodju kuci s posla, policajci se bave kriminalom.....sudije i mnogi......
Ovdje su postavljen sve civilizacijske vrijednosti samo formalno, u Americi apsolutno nemate nikakva druga prava osim poslusnosti i da budete rob.
Unaprijed ste osudjeni ako zelite slobodu, morate se drzati zakona, reda i rada, ukolike ne zelite mozete ici zivjeti pod mostom.....ima toga jos......mozda kasnije o tome da napisem.

Kada sam dosao u Bosnu, umoran od Amerike, nagledao sam se nesagledive ljepote, nadisao se najljepseg zraka, najeo se najljepse hrane, ostavljao baksise konobarima, placao taxiste duplo, dijelio bosanske marke Ciganima, kupovao po prodavnicama i ono sto mi treba iz Bosne u Americi i ono sto mi ne treba, placao za citavo drustvo po nekoliko tura, narucivao hranu.......da bi me ti isti ljudi ostavljali samog za stolom i nazivali bosanskim Amerikancem, pitali kada sam otisao iz Bosne, odakle sam, zvali me Joe-Amerikanac....... Smijali se, rugali u lice, glumili ljubaznost ili neki trazili kako da im pomognem da dodju u Ameriku, pitali me ima li posla u Americi.........
Ljudi u Bosni su potpuno drugog civilizacijskog kruga, u zemlji u kojoj sam rodjen i odrastao.
Ljudi balkanske nekulture.

Vidio sam u Bosni ogromne i prelijepe kuce, jednostavno vile i zgrade, izgradjene poslovne prostore koji su prazni, zabave i korzoa na pretek., ljudi lijepo obuceni, cisti, mladi zapadnjackog izgleda i stila,mlade djevojke tako slobodno obucene, pjane mladice na ulicama, dvolitarske flase sarajevskog piva bacene na ulicama, luda preticanja na krivinama malobrojnih cesta, psovanje Boga na ulicama i u kafanama, cuo sam ezane s munara, vidio mnogo muslimanki tradicionalno obuceniih u dimije i muslimanske druge vrste, arapskog kruga, utegnute zene...u Bosni se cuti a vlada ogromna netrpeljivost jednih prema drugima...Bosna nikada nece biti vise ono sto je bila. Sve vrijednosti u Bosni su pale na dno a ljudi govore:"Nama je ovako dobro".
Pomislih i rekoh:"Odoh ja nazad u svoju Ameriku".

Mnogi se nasmijase za mnom, ja samo stisnuh zube i progutah svoju vlastitu slinu.
Reply With Quote
Staro 15.12.2009, 13:30
dejancic's Avatar
dejancic dejancic je offline
Pravi "Amer"

Datum prijave: 14.05.2008
US lokacija: LA
YU lokacija: BG
Nepromenjeno

Citat:
Prvobitno poslao korisnik lenhi Prikaz poruke
nigdje kao u Americi nema dvije stvari, toliko dobrih asfaltiranih puteva i toliko dobrih i zgodnih, i lijepih zena, koga interesuju asfalt i zene.
A ja se budala prijavio na lutriju da bih prosperirao u svojoj struci

Izgleda da cu morati da se zadovoljim sa asfaltom posto mi ovih dana sa zenama i ne ide bas nesto
Staro 15.12.2009, 15:18
landlord's Avatar
landlord landlord je offline
Amer

Datum prijave: 21.05.2008
US lokacija: Chicago, IL
YU lokacija: Sarajevo, B&H
Nepromenjeno

Nisam do kraja imao zivaca da citam Lenhijev post jer sam se ovakvih ispovijesti naslusao dosta.

Nije isto otici sa Balkana 2009 i mi nismo isti imigranti kao oni sa pocetka 90-tih.
Mi smo tamo prosli ono najgore, pa kao bilo malo bolje i nadali se da ce biti jos bolje i na kraju izgubili tu nadu u bolje sutra.

Oni iz 90-tih oni su malo bili u tom sranju i kad su otisli, vjerovatno su brzxo zaboravili to sranje i sada im u sjecanju ostale samo lijepe slike prethodne drzave...
26.5.2008 - uzvratio sam im svojom kovertom
29.5.2008 - dobili su moju kovertu
04.2.2009 - stigla druga koverta
19.2.2009 - uspjesno zavrsen ljekarski pregled
26.2.2009 - AOS stigao
13.3.2009 - zakazan intervju
17.3.2009 - Dan kad sam pozelenio

U Americi od 24.05.2009.
Reply With Quote
Staro 15.12.2009, 16:00
lenhi lenhi je offline
Stari vuk

Datum prijave: 04.07.2009
Nepromenjeno

Citat:
Prvobitno poslao korisnik landlord Prikaz poruke
Nisam do kraja imao zivaca da citam Lenhijev post jer sam se ovakvih ispovijesti naslusao dosta.

Nije isto otici sa Balkana 2009 i mi nismo isti imigranti kao oni sa pocetka 90-tih.
Mi smo tamo prosli ono najgore, pa kao bilo malo bolje i nadali se da ce biti jos bolje i na kraju izgubili tu nadu u bolje sutra.

Oni iz 90-tih oni su malo bili u tom sranju i kad su otisli, vjerovatno su brzxo zaboravili to sranje i sada im u sjecanju ostale samo lijepe slike prethodne drzave...
Upravo tako i ja razmišljam i imam iste vidike kao i većina mladih ovde, bar mislim.
Znam ljude iz Australije koji su isto tako vratili se, a otišli su na početku raspada SFRJ. Sada se muče ovde jer su prespavali dobrih 20 godina. Oni pojma nemaju šta se dešavalo ovde i tumaraju i traže onu državu a nje nigdje nema. Svi oni koji su otišli prije 90-te misle kako ovde sve drugi za tebe odrađuju, socijala je sigurna a ti samo jedeš ćevape i gledaš behar i prirodne ljepote.
Reply With Quote
Staro 15.12.2009, 19:10
dreamerns dreamerns je offline
Super Moderator

Datum prijave: 14.06.2007
US lokacija: Burlingame, CA
YU lokacija: Novi Sad, Vojvodina
Nepromenjeno

Ma nije samo to, nego su oni na neki nacin silom otisli u ameriku, a mi svojom voljom. Kazem na neki nacin, jer su na silu morali napustiti svoj dom....ali nisu na silu morali doci u ameriku, mogli su i u Srbiju, kao i neke drzave u Evropi koje su primale (npr. Danska).
Upravo ti ljudi su ovde najmanje prilagodjeni. Sve mu je sranje i bosna je najlepsa i najbolja, a nakon 15 godina ne zna engleski, i vecina i dalje radi isti prvi posao koji je radila kada je tek stigla (sto inace amerikanci smatraju neuspehom).

Blog: http://novakovici.blogspot.com
Reply With Quote
Odgovori

Pravila pisanja