Niste član? Učlanite se...

Zašto se učlaniti?

Članovi sajta ZelenaLutrija.com imaju pristup (pored onoga što mogu videti i posetioci):

 • opširnim člancima i uputstvima
 • praćenju svoje prijave na Lutriju
 • praćenju "liste zadataka" za uspešnu imigraciju
 • besplatnu pomoć oko prijave na Lutriju

Šta ako se ne učlanim?

Svi posetioci sajta mogu se informisati o:

 • načinima prijave na Lutriju za Zelenu Kartu
 • kompletnoj proceduri imigracije putem Lutrije američke vlade
 • tome šta čini imigraciju u USA/SAD
 • lokacijama u USA/SAD

Imate nalog? Ulogujte se...

Ako želite da koristite napredne opcije sajta ili da pišete na forumu, morate se učlaniti, odnosno otvoriti svoj nalog. Učlanjenje je besplatno!
 

Kako do najjeftinijih avionskih karata?

Statistike foruma

Teme: 1 643
Poruke: 80 100

Forum za imigraciju (ENGL)

10 korisnih saveta za kupovinu jeftinih avionskih karata

Pokušaćemo da navedemo savete kojih se treba držati prilikom kupovine karata:

 1. Karte kupite na vreme!
  Potragu za kartama najbolje je početi 3 meseca pred put (pogotovo prekookeanski), tada su karte jeftinije. Za prekookeanske letove, retkost je naći povoljne karte kratko pred put. Ako uzimate karte danas-za-sutra (za hitan slučaj), cene su obično astronomske.
 2. Budite fleksibilni sa datumima letova!
  Cene letova se razlikuju od meseca do meseca (letnja sezona je preko 20% skuplja od zimske), kao i od dana u nedelji. Proverite uvek nekoliko dana napred/nazad, kako biste videli da li će cena pasti izaberete li neki drugi dan u nedelji da letite. Utorak, Sreda i Subota važe za dane kada se manje leti, pa su karte jeftinije. Takođe, letovi kasno uveče ili rano ujutru umeju da imaju niže cene.
 3. Pretražite internet, cene se razlikuju od sajta do sajta!
  Na internetu možete pronaći puno sajtova koji prodaju karte. Čak šta više, postoje tražilice letova (kao Google, samo za avionske karte), koji će pretražiti sajtove umesto Vas besplatno. Ukoliko nađete sajt koji nudi cenu koja Vam je pristupačna, pretražite na Google-u frazu "IMESAJTA reviews" kako biste videli da li imaju neke loše kritike, da li se treba čuvati tog sajta (možda je prevara...), itd. Pretražite više sajtova - nisu svi povezani u isti sistem, i sa istim avio-kompanijama!
 4. Kontaktirajte turističke agencije!
  Velike turističke agencije (velike = prodaju puno avionskih karata) dobijaju grupne popuste jer su veliki kupci karata, te mogu da ponude mnogo niže cene nego web sajtovi, pogotovo na prekookeanskim letovima. Kontaktirajte više agencija - nisu sve povezane u isti sistem, i sa istim avio-kompanijama! Kada kontaktirate agenciju, navedite puno ime onako kako je u pasošu (jedinom važećem međunarodnom dokumentu); agencija će Vam odmah napraviti rezervaciju za najjeftiniji let i poslati Vam itinerar (plan puta). Rezervacije obično važe nekoliko dana, koliko Vam treba da uplatite sumu agenciji - tada Vam se izdaje karta, i rezervacija gubi rok trajanja.
 5. Čuvajte se skrivenih cena!
  Mnogi sajtovi nude cenu letova bez taksi najvećim slovima, dok je sitnije ispod napisano kolika je taksa, i onda kolika je ukupna suma kolika se mora platiti za kartu.
 6. Tražite karte u različito doba dana!
  Tražilice letova umeju da daju drugačije cene u zavisnosti od toga u koje doba dana tražite. Pokušajte da pretražujete internet u neortodoksna vremena. Po nekad dobre pogodbe mogu da se nađu u sitne sate, kada je veče u Americi.
 7. Skupljajte pređenu miljažu!
  Svaka avio-kompanija nudi besplatno otvaranje tzv. "frequent flyer" naloga. Tako dobijate svoj broj (naloga) koji možete da unesete prilikom kupovine karata (ili ga javite agentu), i na tom nalogu će se dodavati svaka milja koju preletite kao kredit. Sa dovoljno nakupljenih milja možete dobiti besplatnu kartu, ili druge vrste poklona.
 8. Proverite cene prevoza kofera!
  Neke avio-kompanije (uglavnom američke) naplaćuju prevoz svakog kofera, neke kompanije naplaćuju samo drugi, a neke naplaćuju drugi više nego prvi. Takođe, neke kompanije nude jeftiniji prevoz ako se čekirate (check-in) preko interneta.
 9. Proverite težinu kofera pred put!
  Države određuju limite za težine kofera koje su dozvoljene za prenos kroz njihove aerodrome. U zavisnosti od zemalja preko kojih letite, na karti će Vam pisati maksimalna dozvoljena težina koju možete možete da stavite u cargo (da čekirate). Ukoliko Vam je kofer preko limita do par kilograma, možete da probate da ih zamolite da ih puste takve. U suprotnom, moraćete da platite "overweight fee", koji je obično više no duplo skuplji nego da čekirate još jedan kofer.
 10. Čekirajte se (check-in) 24h pred let!
  24h pred poletanje prvog leta (u slučaju da ih imate više) možete da se čekirate direktno avio-kompaniji ili telefonom ili (najčešće) preko interneta. Tako im odmah kažete koliko kofera da očekuju (možete čak i uštedeti! savet #8), još jednom potvrdite da letite i koje ste sedište izabrali, i možete samo da se opustite pred put.

Kada dođe vreme kupovine karata, prođite opet kroz ovaj spisak, onda krenite sa traženjem karata, i online putem tražilica i offline kontaktiranjem turističkih agencija...

Poslednja poseta:
Danas u 14:27
Donacije
Ponude
Pratite nas
Partneri