![]() |
|
|
Vodič za emigrante Planiranje selidbe, šta raditi po dolasku, procedura dobijanja papira... |
Vodič za emigrante » Koliko košta život u Americi » Bitni linkovi | ||||
Početak u USA | Stan | Posao | Kola (Automobil) | Osiguranje |
Porez | Dešavanja | Naša mesta | Putovanja | Avionske karte |
![]() |
|
Thread Tools | Display Modes |
|
||||
|
||||
![]()
> - odličan izbor zdrave organic hrane
>> %običan covek sa običnim poslom ne može da kupuje ovu hranu Nazalost, ovo je mit. Jesti skupu zdravu i dobru hranu je znatno jeftinije u americi nego jesti jeftino a loše na duge staze jer troskovi zdravstva kada se razbolis od loše hrane (dijabetes, obesity, problemi sa srcem...) daleko premasuju bilo koju „ustedu” koju si do tada akumulirao. Problem je u glavi i shvatanju dugorocnog zivota (strategija) a ne u kratkrocnom obezbedjivanju novca (taktika). Ta hrana nije mnogo skuplja ako imaš dobru dijetu (dosta povrca i voca, povremeno meso). Čak bi se usudio reći da spretan covek može jeftinije i zdravije da prođe u Whole Foods-u ili Trader Joe-u nego nespretan u Safeway-u i Albertson-u. Slično je i sa vezbanjem (trcanje, teretana) koje se strahovito isplati finansijski na duge staze a bolje i izgledas. O pusenju i da ne govorim -- no brainer jer paklo cigara se priblizava $5 tako da pre nego sto i pomislis o zdravlju pomislis o dzepu i odustanes... Sistem te tera na dobre navike. To je isto dobro ovde. Naravno, ako si dovoljno pametan da uocis to. ----------------------------------------------------------------------------------------------------------------- > (...) placas svaki mesec a oni ti vracaju 2-3% (ovo nema nigde još uvek samo u USA ovakve kartice postoje, pogledati AMEX BLUE kao i Capital One > Cashback karticu) >> hehehe, ovo jeste tačno ali mi je smesno za ovo zaradjivanje sa cashback Prva poenta je da placas *svaki* mesec sve i da ne dozvolis da te uhvate da platis kamatu. Druga poenta je da je to novac na koji se ne placa porez (jer porez na promet si već platio prilkom kupovine karticom a kupovao si svojim ličnim oporezovanim parama). Treca poenta je opet biti strateski strpljiv. Smesno jeste na dnevnom i nedeljnom nivou. Međutim 15 godina ovde ja sam u proesku oko $800 svake godine dobijao ovako nazad i to je sada meni 15 x $800 = $12000 sto je skoro jedan nov auto. Ja ne znam bolji finansijski deal od ovoga. Nazalost, ovo se bazira na tome da masa ljudi (99%) ne placa na vreme i onda firma koja izdaje kartice ima racun da drzi mene kao klijenta i da mi placa to jer drugi placaju za mene. Sa krizom se ovo možda promeni i te kartice se ukinu ali kako neko rece gore u međuvremenu nadji svaku malu rupu da iskoristis sistem... ----------------------------------------------------------------------------------------------------------------- Dalje se preplice diskusija i razmena misljenja tako da to mozete citati na http://www3.serbiancafe.com/lat/disk...eriku.html?103 Mislim da je ovo sve zgodno kao svojevrsni template.
|
|||
|
|||
![]() Citat:
Potpisujem ovo! Mislim da je to ispravan način razmišljanja! E sad koliko u tome može čovjek uspjeti, zavisi od dosta faktora, ai mislim da je neka pravilna vodilja! Taj copy/paste sam uradio najviše zbog vas koji se sad približavate razgovorima u ambasadi. Samo sam htio jedno iskustvo preneti ljudima sa našeg foruma, pa neka tumači svako na svoj način. Pozdrav! ![]() |
|
||||
|
||||
![]() Citat:
![]() Covek je napisao referat, svidelo se to nekom ili ne. Verovatno da ima stvari koje su preterano istaknute, neke koje mozda neko od nas nece ni uociti, kao i neke koje nekome nisu bitne kada pojednostavi stvari. Ali dobra stvar je da su tu na "tapetu", posebno zbog clanova kao sto je konislav. Vise aspekata zivota je opisano i skrenuta paznja da dobre i lose stvari i pojave i drustvu. Moja jedina zamerka i ono sto mi se nije svidelo je isticanje kako si tamo nebitan i tvoj zivot nista ne znaci, dok si ovde satro "mnogo vazan" i sve te neke nostalgicne stvari koje nedostaju. To je sve individualno i tamo i ovde i bilo gde na svetu. Takodje i to sa kime ces da se druzis, da li si samo sa Srbima, Amerikancima, Kinezima....je stvar izbora, sirokih shvatanja (i njih i tebe) i toga kakav je ko covek a ne koje je boje koze, vere ili statusnog nivoa.
|
|||
|
|||
![]()
On se uglavnom i fokusireao na negativne pojave, dok o pozitivnim nije puno rekao, što i sam kaže.
Bitno je saslušati priču, pa vidjeti kojih je on očekivanja, prihoda, razmišljanja... odnosno izvući suštinu, a onda sebe upoređivati sa tom pričom ako želiš. Niko nije obavezan svačiju priču uvažiti ni identifikovati se sa njom, ali je dobro saslušati zbog sklapanja kockica u svojoj glavi tj. radi sebe. Ma izvući će te garant! Evo osjećam da će mene il tebe da izvuku recimo na neki jači pravoslavni praznik kao dreadnota! ![]() |
|
|||
|
|||
![]()
Covek jeste u pravu sa svim onim sto je rekao. To jeste tako kada pogledas, ali kao sto je i sam napomenuo neki ljudi su ovde srecni i ne razmisljaju o tim stvarima. Kada bi covek krenuo o Srbiji da plevi najlosije stvari, spisak bi isto tako bio podugacak. Takodje, ima naravno i mnogo lepih stvari i on ih je sam i naveo. Ovde moze biti raj ako uspes i kolicina novca kojom mozes naplatiti svoj rad moze biti vise nego bezobrazna. Mozes naplatiti i milion sat vremena posla (ako do toga dodjes). Jednostavno nema granice. Isto tako, ako se nadjes na suprotnoj strani.....mozes pasti jako nisko i jako gadno. Ja licno mislim da vredan i strucan covek u svom poslu ne padne na bas niske grane, ali ono sto je najgore je da mozes ceo zivot stedeti neke parice, raditi i steci nesto....i onda nakon 20-30 godina rada da ti se nesto gadno desi (bolest ili sl) da za jedan dan puknes na najnize grane. Da ti penzion fond ode u 3 pm za jedan dan (jer je pala berza bas kada treba da ga podignes). Da si osudjen da radis u 70 godini i sl. To je ono cega se ljudi ovde najvise i plase.
|
|
||||
|
||||
![]() Citat:
E nadam se da cemo sledece godine na danasnji datum, moju Slavu Sv. Alimpija ![]()
|
||||||||||||||
|
||||||||||||||
![]()
ovo je samo moje mišljenje ali evo pišem ga da mi neko uzvrati pa me možda navede na drugačiji put.
Citat:
Citat:
Citat:
Citat:
Citat:
2. za one koji žele u svom životu postići, vidjeti, doživjeti nešto lijepše od komunističkog poretka Citat:
Citat:
i velikim zemljama je svaka jedinka dragocjena. evo ti primjer kina. zašto? pa zato što velika većina radi u nenormalnim uvjetima nenormalni posao za 2$ po danu. Citat:
![]() Citat:
Citat:
clinton naplaćuje svoje govore isto kao i svi direktori velikih poduzeća, ostali političari... pa zašto i nebi. kapitalizam je kapitalizam. prodaje se sve što ima kupca. Citat:
kako da nema, nemogu si zamisliti da bi u centru zagreba ili beograda bio dopušten prosvjed protiv predsjednika ili premjera. Citat:
evo baš prije 2 mjeseca, familija od mog kuma, došao gospodin ovdje nakon punih 25 godina u posjetu. kaže da je tamo teško, ali da ne vidi jedan jedini razlog da se vrati u hrvatsku. Citat:
Citat:
kažem, ovo je samo moj pogled na stvari. ne znači da je potpuno ispravan ali znači da se navedeni post može gledati i na malo drugačiji način. |
|
|||
|
|||
![]()
Pročitao sam čitav thread na SC-u. Po komentarima sudeći, bolje ne ići tamo kao programer jer će te pojesti konkurenti - jeftina radna snaga Azije. A i ostale poslove je teško naći. Pa se opet postavlja pitanje, koliko para poneti? A koliko je obavezno ostati u Americi posle dobijanja zelene karte tj. odlaska odavde, pre nego što se vratimo? Znam da postoji neki limit, ali ne znam tačno koliki je.
|
|
||||
|
||||
![]() Citat:
teoretski, ovo jeste izvodivo, mada u finansijkom smislu smatram da održavanje GC povremenim dolascima/odlascima, na svakih šest meseci, nije isplativo. |
|
|||
|
|||
![]() Citat:
|
![]() |
||||
Tema | Pokretač teme | Forum | Odgovori | Poslednja poruka |
Koliko smem da razvlacim odsustvo van USA? | Enter | Vodič za emigrante | 21 | 23.02.2018 02:08 |
Programer u Americi | greenie | Vaša strana | 46 | 29.01.2015 09:16 |
koliko je sigurno da cu dobiti zelenu kartu? | wingreen | Druga koverta | 61 | 28.06.2009 22:05 |
Zene u Americi | ex-usa | Vaša strana | 11 | 24.02.2009 23:31 |
Anketa: Koliko dugujete na kreditnim karticama? | emigracija | Vodič za nove emigrante u USA | 0 | 08.12.2008 15:50 |
![]() |