![]() |
|
|
Vodič za emigrante Planiranje selidbe, šta raditi po dolasku, procedura dobijanja papira... |
Vodič za emigrante » Koliko košta život u Americi » Bitni linkovi | ||||
Početak u USA | Stan | Posao | Kola (Automobil) | Osiguranje |
Porez | Dešavanja | Naša mesta | Putovanja | Avionske karte |
![]() |
|
Thread Tools | Display Modes |
|
|||
|
|||
![]() Citat:
Kao prvo, odakle nekom uopste ideja da je azija jeftina? Da, postoje likovi u indiji koji rade za 10$ mesecno, ali tako i posao bude uradjen. Jednom su moji outsourceovali u indiju i to u cak poznatu kompaniju. Nisam imao prilike da vidim rezultat, ali moj sef kada je video kod, rekao mi je "da je to neko dete od 17 godina napisao, rekao bih mu: nemoj ovim da se bavis, nije to za tebe". Strucnjaka u aziji naravno ima, ali je njihova cena veca od cene dobrog programera iz Srbije. Cak je i prosecna cena programera u Indiji jaca nego prosecnog u Srbiji. Nemojte se zavaravati da je to jeftina radna snaga (bar ne u tom poslu). U Kini naravno ima svega, ali zato su kinezi poznati da kradu sve sto se outsource-uje kod njih, tako da ameri bas i ne vole da salju posao tamo (jer je software ipak jako lako pokrasti). Druga stvar, firma o outsource-ingu razmislja tek onda kada joj ponestane para. Dok ima para, uzima svoje. Sve sto je bitno je da software bude isporucen na vreme. Dzaba ti jeftinija radna snaga ako se to ne desi. Ti gubis milione u tome onda. Tako da, nije to bas tek tako, jer da jeste, ne bi bilo programera u americi. |
|
|||
|
|||
![]()
Hvala svima na odgovorima. Dreamerns, mogu li te upitati jednu stvar vezanu za IT poslove u Americi?
Šta misliš na šta je najbolje da se fokusiram? 1. Programer (.NET) 2. Database i Network Administrator 3. Project Manager Pročitao sam da nije dobro menjati poslove jer uvek počinješ iz početka pa je tako najbolje naći posao u svojoj struci i tako graditi karieru jer dobra plata dolazi tek posle nekoliko godina radnog staža. Pa se pitam, pošto sam završio fakultet a nemam radno iskustvo, šta je najbolje da započnem? Mislim, ja volim i znam sve to da radim ali koje područje je najaktuelnije u Americi, da počnem da se usavršavam? Kakvog posla ima više, programiranja ili administratiranja ili možda nešto treće? Šta se trenutno najviše traži, gde je 'najlakše' naći posao? Izvinjavam se ako ovo nije pravi thread. |
|
|||
|
|||
![]() Citat:
Radi ono sto mislis da najvise volis i znas najbolje. Citat:
Izvini, mozda jesam malo sarkastican, ali jezim se izjava tipa "ja sve to znam". |
|
|||
|
|||
![]()
Možda je ovde korisnije postaviti pitanje da li i u kojoj mjeri poslodavci traže da poznaješ tj. da objediniš pozicije 1. i 2., ili posldavci uglavnom traže nezavisne pozicije kao što je momak naveo pod 1. i 2.?!
Pozdrav svima! |
|
|||
|
|||
![]() Citat:
Znam da programiram, poznajem relacione baze podataka, administraciju i vodenje projekata ali ne znam nijedno područje tako dobro da bih mogao da kažem da sam odličan u tome i to stavim na CV. Pošto sam svež sa faksa, znam dosta stvari podjednako i želeo bih da se odlučim za jedan smer koji će mi kasnije postati karijera, a pošto ne mrzim ovo ili ono tj. volim sve da radim, potpuno mi je svejedno šta će to biti zato pitam šta se najviše traži tamo odnosno gde ima najviše posla i kakve su prognoze za naredne godine da znam za šta da se odlučim. To je sve šta sam hteo da kažem a ne da znam sve i da nema nikog boljeg. Valjda sam očekivao da ćeš razumeti poentu, no izvinjavam se zbog loše postavljenog pitanja. Ne treba istraživanja nego ako pratiš šta se dešava tamo pa da kažeš šta se traži a šta ne. Negde sam pročitao da će do 2016. biti ogromna potražnja DBA-a i do 2020. network inženjera (CISCO), sad koliko je to tačno nemam pojma. |
|
|||
|
|||
![]()
Sto se tice vodjenja projekta, to jednostavno zaboravi. Ne mozes voditi projekat dok nemas odredjen nivo iskustva u radu na projektu. Tako da je tacka tri bez iskustva ovde slabo moguca.
Ne moze covek reci sta tacno firme traze...zavisi od velicine firme. Ogromne firme uzimaju posebnog admina za svaku stavku (mreza, sistem, DB). U malim firmama to sve radi jedan covek. Generalno, ako hoces da se bacis u administraciju, onda moras znati sve oko mreze i sistema. U vecini firmi serveri nisu na Windows (osim Exchange i nekih aplikativnih servera). Koliko sam ja video, najvise se koristi Linux, Solaris i ostale primese *nixa. Koliko si dobar sa tim? Nije samo bitno ni znati sistem, nego i poznavanje HW-a, kao i odredjenih servisa. Vecinu tih stvari ne mozes nauciti od kuce, nego ti treba oprema. Upravo zbog toga admini cesto uzimaju sertifikate, jer u tim kursevima obucavaju se na toj opremi. Sam Cisco je ok ako si u velikoj firmi i radis samo mrezu. U malim i srednjim preduzecima (pa cak i nekim velikim) ti to nece biti dovoljno. Razlika izmedju Srbije i Amerike je u tome da je u Srbiji oprema skupa, a radna snaga jeftina. Ovde je obrnuto. Svaki taj covek cesto kosta vise od opreme godisnje i upravo zato se gleda da jedan covek obavi sto vise razlicitih stvari. Naravno, kada je firma puna para...onda se i ovde svasta radi. Prosto iz ovog razloga ne bih savetovao administraciju, jer jednostavno mnogo kosta u startu da budes dobar i tesko se nadje taj prvi posao. Programiranje je druga prica. Mozes kuci da sedis i ucis. Ako nemas posla, mozes se prikljuciti nekom vecem open source projektu i nauciti kako se radi u velikom timu i jos pri tom imas trag u rezimeu. Takodje svi traze iskustvo, ali ga je u ovom polju najlakse nabaciti. Ovo je prica iz moje perspektive, mozda neko ima drugacije iskustvo. Zato sam i rekao da treba neki IT jobs analiticar da bi dobio tacne podatke. Ja mozda mogu imati neki osecaj kako stvari stoje u Chicago, ali to ne znaci da je uopste i priblizna situacija negde drugde. Takodje, mene ne interesuju M$ tehnologije, niti .NET, niti DB bilo koje vrste....tako da slabo pratim sta se na tom polju desava. Isto tako ne trazim posao non-stop, pa takodje ne mogu reci kako je sa job marketom. Za ono cime se ja bavim, ovde je daleko veci job market nego sto je bio u Srbiji kada sam odlazio....mada i tamo je sve vise rasla potreba (sve vise outsourceinga). |
|
|||
|
|||
![]()
Hvala puno na odgovoru! Vidiš, nikada mi Open Source projekti nisu pali na pamet a mogu da budu odlična referenca! Sigurno će se tu naći nešto za mene pa da posle ubacim na CV. Genijalno!
Znači, administracija otpada. Ja sam ionako razmišljao o sertifikatima nego ih za programiranje skoro da i nema, a znaju puno da znače kod poslodavca kada bira potencijal, zato sam počeo da razmišljam u tom smeru administracije. Tu opet imaš i Comptia, MS, Oracle... a šta će jedan programer da stavi na CV? Znam da sertifikati ne znače sve ali sigurno pomažu kada neko bira izmedju dva slična kandidata. Nekako sam počeo sa .NET pa rekoh da nastavim a vidim da su .NET i Java programeri bolje plaćeni od PHP i ostalih. Imam još jedno pitanje. Jesu zime stvarno teške u Chicagu? Ja bih najradije negde u Kaliforniju ali koliko vidim najviše IT poslova ima u New Yorku i Chicagu, a pošto je Chicago jeftinije mesto za život počeo sam da se zanimam za tu opciju ali ne podnosim ostre zime pa me zanima da li je stvarno tako kao što svi pričaju? Znači tamo -20, zimske oluje i to. Eto, ako nije teško a zahvaljujem se u napred da posle ne smaram osim ako ne budem imao još neko pitanje. |
|
|||
|
|||
![]()
Ma gdje će biti dreamerns da ne odgovori. To ti je ljudina od čovjeka. Gledam ti slike na forumu i blogu, nekako te fotoaparat stalno hvata u nezgodnom trenutku uvijek sa flašom piva, ili se ne odvajaš od flaše?! Nema kod tebe krize žurke, maskenbali...
![]() Ovo što je pominjano do sadje je uglavnom neki veći nivo u IT. Kaži mi kakva je tamo kod tebe situacija na nižem nivou sa nekom pričom "klasični servisi za PC". Da li je možda to neko rješenje za početak rad kao serviser? Uopšte ima li tamo klasičnih servisa ili je radnik istovremeno zadužen prodaja-servis, i koliko je plaćeno da radiš kao neki trgovac računarskom opremom i kao serviser? |
|
|||
|
|||
![]() Citat:
Kod odabira firmi, barem meni, nije bitan samo novac, vec i sta ces ti tu raditi. Pogotovo na pocetku je to najbitnije. Citat:
Kod programiranja se gleda poznavanje osnovnih principa i nacin razmisljanja, a programski jezik je samo alatka i nista vise od toga. Naravno, treba vremena i da se bilo koja alatka dobro izuci, ali ako nemas ono prvo....neces biti ni u onom drugom nesto extra. Pomenuo si PHP. Daleko ima vise poslova za njega nego za javu, ali je vecina tih poslova mnogo manje placeno, jer ne zahteva neku vestinu (vise su to mali sajtovi sa npr. 2 tabele u bazi, cisto da moze korisnik da se npr. registruje za mailing listu i sl). Mozda zato naizgled deluje da su oni manje placeni....ima vise poslova, ali ima i vise PHP programera nego npr C++ programera. Sve u svemu, koji god od popularnijih jezika odaberes, ako si dobar, lepo ces zaraditi. Naravno, postoji i trend kada je jedan popularniji od drugog...ali to se iz godine u godinu menja. Ja bih vise se usmeravao u tome da li zelis web development ili server side development, ili embedded development i sl. Na osnovu toga onda odabiras i alate koje ces koristiti. Citat:
Bas juce smo imali -20. Zime jesu gadne u Chicago, ali meni licno to ne smeta. Najvise mi smeta prolece, gde neprestano pada kisa 2 meseca i sve je sivo i tmurno. Chicago je jako lep grad za ziveti, ali mu je klima jako slaba strana. |
|
|||
|
|||
![]() Citat:
Citat:
Nemas ovde seme "sastavi mi masinu i instaliraj piratski windows". To zaboravi. Ne kazem da poslova nema uopste, ali mislim da su manje sanse naci posao u tom domenu. I verujem da su dosta malo placeni. |
![]() |
|
|
![]() |
||||
Tema | Pokretač teme | Forum | Odgovori | Poslednja poruka |
Koliko smem da razvlacim odsustvo van USA? | Enter | Vodič za emigrante | 21 | 23.02.2018 02:08 |
Programer u Americi | greenie | Vaša strana | 46 | 29.01.2015 09:16 |
koliko je sigurno da cu dobiti zelenu kartu? | wingreen | Druga koverta | 61 | 28.06.2009 22:05 |
Zene u Americi | ex-usa | Vaša strana | 11 | 24.02.2009 23:31 |
Anketa: Koliko dugujete na kreditnim karticama? | emigracija | Vodič za nove emigrante u USA | 0 | 08.12.2008 15:50 |
![]() |