ZELENA KARTA - LUTRIJA  
Balkan
Njujork
Čikago
Los Anđeles

Nazad   ZELENA KARTA - LUTRIJA > FORUM > Život u USA > Vodič za emigrante

Vodič za emigrante Planiranje selidbe, šta raditi po dolasku, procedura dobijanja papira...

Vodič za emigrante » Social Security Number & Green Card » Bitni linkovi
Početak u USA Stan Posao Kola (Automobil) Osiguranje
Porez Dešavanja Naša mesta Putovanja Avionske karte

Odgovori

Thread Tools Display Modes
Staro 27.04.2010, 16:04
Taji's Avatar
Taji Taji je offline
Stari vuk

Datum prijave: 10.01.2009
US lokacija: Greenville, SC
Nepromenjeno

Dobro je stefice da si to spomenula i potpuno si u pravu. Meni nije palo na pamet da to spomenem ali ipak treba, nek' se zna.

Igrom slucaja poznajem jedan nas bracni par ciji je sin ucestvovao u jednoj velikoj pljacki kasina prije dvije godine. Imao je drzavljanstvo vec vise od 5 godina kad se to desilo. Ulovili su ga, dobio je (navodno) 10 godina robije i kad izadje vani (navodno) postoji velika sansa da ga vrate nazad na Balkan. E sad, da li je to tacno ili su to fabrikovali nasi ljudi koji zive u istom mjestu kao i on, ne znam.

Ako nadjem vremena potrazit cu ako ima negdje nesto u vezi takvih incidenata (sa srzavljanstvom) pa ako nadjem, zakacit cu ga ovdje.

Ali u svakom slucaju, za sve nas mora da vazi - pamet u glavu, drzati se zakona, reda, rada i discipline i cijela Amerika je nasa a sa njom i cijeli svijet, zar ne
Reply With Quote
Staro 27.04.2010, 16:09
Taji's Avatar
Taji Taji je offline
Stari vuk

Datum prijave: 10.01.2009
US lokacija: Greenville, SC
Nepromenjeno

Citat:
Prvobitno poslao korisnik dreamerns Prikaz poruke
To da...ali to cak i ako dobijes drzavljanstvo. Ako nisi rodjen u USA ti ces uvek biti naturalizovan, tako da mogu da ti ga oduzmu.
E ti si bas supersonican, dreamers-u. Dok ja iskucah svoj post da se dodam na steficu ti vec odgovorio. E pa super, tvoj post je i potvrda na moj da je to ipak tacno.
Reply With Quote
Staro 28.04.2010, 08:26
dreadnot's Avatar
dreadnot dreadnot je offline
Pravi "Amer"

Datum prijave: 24.06.2009
US lokacija: Milwaukee, WI
YU lokacija: Beograd, RS
Pošalji Yahoo poruku korisniku dreadnot
Nepromenjeno

E. je.. ga, a ja bas mislio da se bacim na organizovani kriminal ako mi ne krene sa klosarskim poslovima... Salu na stranu, hvala na odgovoru, znaci svi smo zeleni dok ne promenimo pasose za 5 godina...

02. 11. 2008. - Prijava za DV 2010
05. 06. 2009. - Prvi koverat stigao, broj 19xxx
01. 07. 2009. - Formulari poslati u Kentaki
09. 07. 2009. - Formulari stigli u Kentaki
04. 12. 2009. - Stigla druga koverta
22. 01. 2010. - Obavljen lekarski pregled
27. 01. 2010. - Obavljen intervju, odlozeno viziranje
09. 04. 2010. - VIZE U PASOŠIMA!
17. 09. 2010. - D(eparture) Day
Reply With Quote
Staro 25.05.2010, 18:45
nocturno nocturno je offline
Drug član

Datum prijave: 28.08.2009
Nepromenjeno GC i SSN - Dostava

Zdravo ljudi!

Imam jedno pitanje.
Gledao sam po forumu, ali nisam bas siguran da sam video da je bilo reci o tome.

Ja putujem 10.06. u USA.
Prvi odlazak kako bih aktivirao status, aplicirao za SSN i td.

Interesuje me sledece:
  • Da li GC i SSN urucuju licno pa je obavezno da budete kod kuce da biste primili ili ostavljaju u postansko sanduce?
  • Da li ih moze primiti neko drugi ko se nalazi na adresi u tom trenutku, odnosno dok je primalac odsutan?
  • Da li postoji mogucnost iznajmljivanja P.O. Box-a gde ce to biti dostavljeno?
  • Da li morate biti u stanu kod nekoga, kupiti, iznajmiti ili biste cak mogli biti u hotelu ili hostelu?

Sve ovo me interesuje iz razloga sto bih mozda promenio adresu po dolasku, pa me interesuju solucije.
U tom slucaju bih iznajmio stan/studio ili cak sobu ili hostel/hotel.

Cilj mi je da ostanem mesec i po dana pa da se vratim u Srbiju, dovrsim preostale stvari, pa da se onda potom vratim u USA za stalno.

Zbog toga mi u tom prvom periodu i nije vazno da li cu biti u iznajmljenom stanu, sobi ili hotelu.

Jedno me samo interesuje, ukoliko bih iznajmljivao sobu, da li su potrebne odredjene mere predostroznosti kako se ne bi dogodilo da neko drugi umesto mene primi postu tj GC i SSN.

Hvala vam svima na sugestijama ;-)

Pozdrav!!!
Reply With Quote
Staro 25.05.2010, 19:02
steficacvek's Avatar
steficacvek steficacvek je offline
Pravi "Amer"

Datum prijave: 19.05.2008
US lokacija: Phoenix, Az
YU lokacija: BiH
Nepromenjeno

I SSN i GC ce da stignu obicnom postom, znaci postar ce da ostavi koverte u sanduce, na adresi koju si upisao jos kad si imao intervju u ambasadi. Jos ce te carinik na ulasku u USA pitati da li ces da ostavis tu adresu ili da upises neku novu. Ako nisi stavio nikakvu adresu, odmah kad dodjes idi direktno u SSN office i tamo reci na koju adresu da ti posalju (zapravo mislim da ces to svakako trebati uraditi, svejedno jesi li dao adresu ili ne).
23.5.2008. Koverta poslana nazad u KCC
28.5.2008. Koverta stigla u KCC
13.3.2008. zavrsen ljekarski pregled
The Day - 20.3.2009.
Visa granted

In US since May 26, 2009!
Reply With Quote
Staro 25.05.2010, 19:14
Drug član

Nepromenjeno

Stefice, hvala ti na pojasnjenju. Znaci, ako sam ispravno razumeo, stize kao najobicnija posta i ne moras biti prisutan kad postar dodje?
Reply With Quote
Staro 25.05.2010, 20:11
zed zed je offline
Član

Datum prijave: 06.05.2008
US lokacija: Rockville, MD
YU lokacija: Beograd
Nepromenjeno

Citat:
Prvobitno poslao korisnik steficacvek Prikaz poruke
Jos ce te carinik na ulasku u USA pitati da li ces da ostavis tu adresu ili da upises neku novu.
Pazljivo sa ovim, i ja sam to ocekivao jer sam tako procitao na forumu. Carinik me nije nista pitao. Ja sam kulturno cekao i cekao.. i pri kraju procesa sam pitao u fazonu: "Ja sam zeleo da promenim adresu. Zar nije trebalo da me pitate?" .. Na sta je on prilicno neljubazno odgovorio: "Ne moram ja nista da te pitam, STO NISI ODMA REKAO?" pa mi je onda na papirce napisao web sajt USCIS-a i rekao da mogu i sam kasnije.

Posle nekoliko mukotrpnih telefonskih poziva uspeli smo u USCIS-u da promenimo adresu ali su GC ipak stigle na prvobitno datu adresu.. srecom to nije bio problem..
Reply With Quote
Staro 25.05.2010, 23:57
steficacvek's Avatar
steficacvek steficacvek je offline
Pravi "Amer"

Datum prijave: 19.05.2008
US lokacija: Phoenix, Az
YU lokacija: BiH
Nepromenjeno

Najobicnijom mogucom postom stize. Mislim da Ameri ne misle da je to nesto posebno vazan dokument

Zed, super da si se javio. Mene je zaista pitao carinik 3 puta jesam li sigurna da necu promjeniti adresu i je li to adresa na koju zelim da mi stignu SSN i GC. Nocturno ako imas nekoga od bliskih ljudi u gradu u koji ides, mozda je najbolje da das njihovu adresu ako ne misle da se sele bas taj mjesec.
23.5.2008. Koverta poslana nazad u KCC
28.5.2008. Koverta stigla u KCC
13.3.2008. zavrsen ljekarski pregled
The Day - 20.3.2009.
Visa granted

In US since May 26, 2009!
Reply With Quote
Staro 08.06.2010, 00:42
Drug član

Nepromenjeno

Ljudi,

Sta je sve potrebno da se dobije SSN?
Da li se placa prilikom apliciranja i koliko?
Da li moze u bilo kom office-u ili je pozeljno da bude u onom kojem pripada podrucje gde vam je adresa?

Hvala mnogo!!!

Pozdrav!
Reply With Quote
Staro 08.06.2010, 06:09
tamacharly tamacharly je offline
Drug član

Datum prijave: 27.05.2009
Nepromenjeno

rodni list, pasos sa vizom i ispunjeni formular. neplaca se i mislim da moze u bilo kom SSA

Pravila pisanja