ZELENA KARTA - LUTRIJA  
Balkan
Njujork
Čikago
Los Anđeles

Nazad   ZELENA KARTA - LUTRIJA > FORUM > Život u USA > Vodič za emigrante

Vodič za emigrante Planiranje selidbe, šta raditi po dolasku, procedura dobijanja papira...

Vodič za emigrante » Social Security Number & Green Card » Bitni linkovi
Početak u USA Stan Posao Kola (Automobil) Osiguranje
Porez Dešavanja Naša mesta Putovanja Avionske karte

Odgovori

Thread Tools Display Modes
Staro 15.01.2011, 23:21
Zana's Avatar
Zana Zana je offline
Amer

Datum prijave: 16.05.2008
US lokacija: City of Angels
Nepromenjeno

Citat:
Prvobitno poslao korisnik botexag Prikaz poruke
@ Žana,

kada menješ US državu, da li se menja i broj vozačke i ID (nevozači)?
ili samo ti promene adresu? Kao što u naprednoj Srbiji imamo čipovane LK?
Verujem da da - format broja je totalno drugaciji u CA i IL na primer, a dozvola izgleda skroz drugacije. To ce moci DreamerNS da nam objasni iz prve ruke kada bude odradio. Kad se selis sa jedne na drugu adresu, onda se to odradi online i oni ti posalju "papirce" koje nosis sa dozvolom (meni se poklopilo sa isticanjem dozvole pa vadim novu). Sada i CA ima ta cudesa... neke cipove i ostala cudesa....

Citat:
Prvobitno poslao korisnik AntaresNS Prikaz poruke
Da, nazalost, i ja sam cuo za to. Cim se zvanicno prijavis na adresu u CA moras na polaganje. Ono sto ti pricas je u slucaju da dodjes kao turista (ali ti to nisi jer si emigrant). Samo mi je malo bezveze to sa drugim US drzavama...to znaci da ako npr. neko iz NJ odluci da se preseli u CA morace ponovo da polaze vozacki? Mislim, ista je zemlja, cemu to?
Ne polaze se voznja ponovo (osim u nekim slucajevima), ali se testovi pismeni polazu.

Citat:
Prvobitno poslao korisnik Score Prikaz poruke
Auuu...pa to onda znaci da ja ne mogu da koristim taj iznajmljeni auto mesec dana kao sto sam nameravao, nego moram da u prvih deset dana polozim bar teoriju i...ili...? Onda ce mi uzeti moju staru vozacku, verovatno, i onda sta, kako da nastavim da koristim auto (koji sam dobio kao US resident - bolji deal)? Ili da trazim kola kao turista, platim malo vise i onda ako dobijem papir da sam polozio lokalni vozacki (teoriju), mislim...onda nisam vise turist...a iskreno receno nisam ni bio?

Ovo je malciceo, onako J... lud zbunjenog, jelda?
Ako ti znas resenje ovoga daj molim te, meni se nekako vrti u krug?

Ne stvarno, sto jednostavno, kad moze komplikovano...
Mislim da je dovoljno da odes da uplatis i zakazes testiranje - mislim da to treba da udje u 10 dana. Znaci uplata za DL i testiranje. Nakon polozenog pismenog testa dobices temporary license - s obzirom da si vec vozac, polaganje ne bi trebalo da ti bude problem. Ovde nije obavezno da uzimas casove, jedino je bitno da je auto u kojem dolazis na polaganje ispravan i osiguran. Treba samo pohvatati nekolko CA fazona oko voznje (all stops, uslovno zeleno, skretanje na levo dozvoljeno od-do sto je bitno na "next left", da dobro gledas u retrovizore - tu ga namestis malo cudno da moras da izdignes glavu kad gledas da bi oni primetili, smanjena brzina za vreme skole, obavezno te odvedu na neki bulevar gde je ogranicenje vece - 40 ili 45 da vide da li ubrzavas, i obavezno te teraju skretanje u desno na ulicu koja ima biciklisticku - ne smes u tu traku, ili radove na putu - upola ogranicenje ...)

Madjarska dozvola ti ostaje. Sto bi je uzeli, treba ti tvoja dozvola kad ides u Madjarsku... i da, policajac ce da ti trazi pasos jer si obavezan da ga nosis sa sobom po zakonu kad si turista - a u pasosu se naravno vidi imigrantski pecat...
Reply With Quote
Staro 15.01.2011, 23:31
botexag's Avatar
botexag botexag je offline
Stari vuk

Datum prijave: 20.12.2010
Nepromenjeno

..a ako se menjaju brojevi tj dobijaš potpuno nove identifikacije, šta se dešava na primer sa kreditnim karticama ili na pr. nekim ugovorima gde si identifikovan pri potpisivanju svojom lk?
sad sve to treba da menjaš?
Reply With Quote
Staro 16.01.2011, 00:03
Zana's Avatar
Zana Zana je offline
Amer

Datum prijave: 16.05.2008
US lokacija: City of Angels
Nepromenjeno

Citat:
Prvobitno poslao korisnik botexag Prikaz poruke
..a ako se menjaju brojevi tj dobijaš potpuno nove identifikacije, šta se dešava na primer sa kreditnim karticama ili na pr. nekim ugovorima gde si identifikovan pri potpisivanju svojom lk?
sad sve to treba da menjaš?
Ne vidim sta bi tu bio problem? Pozoves ih i promenis adresu, pri sklapanju ugovora se trazi ID da bi se uverili ko si i sta si, ID/DL broj ne stoji u profilu vec samo SSN, koji ti se ne menja celog zivota... Nama je sve povuceno sa jednog mesta (1099 je sa jednog mesta bez ikakvog obavestenja i meni i suprugu stigla na korektnu adresu, Pay Pal je automatski izmenio adrese onog trenutka kad smo u svojoj banci prijavili promenu, osiguranje je povuklo iz DMV). Kako god da okrenes, nema nikakvih problema oko toga, Veliki Brat zna gde si u svakom trenutku
Reply With Quote
Staro 16.01.2011, 01:47
AntaresNS's Avatar
AntaresNS AntaresNS je offline
Drug član

Datum prijave: 23.07.2010
US lokacija: Somewhere in CA
YU lokacija: Novi Sad
Nepromenjeno

Opet ja da se nadovezem (mozemo ovako do sutra )...Rekla si da se mora doci ispravnim i osiguranim automobilom, sto znaci da sam moras da nadjes taj famozni automobil? Predpostavljam ili ces nekog pitati da ti ga pozajmi (nekog koga dobro znas) ili ces otici u auto skolu ali tada ce ti (isto predpostavljam) traziti da platis casove voznje pre toga...Ne znam da li se moze rentirati auto za tu svrhu ili ne moze jer nemas polozeno... Kako se to uglavnom resava?
Staro 29.01.2011, 20:39
Bode's Avatar
Bode Bode je offline
Drug član

Datum prijave: 27.06.2010
US lokacija: Chicago
YU lokacija: Beograd
Nepromenjeno

Proslog cetvrtka sam stigao u Chicago. Imigraciono i kontrolu prosao za manje od 10 minuta i izasao sa aerodroma. Adresu sam napisao onu koju mi je drug poslao i tako upisao na aerodromu. Kad smo stigli kod njega tek sam onda primetio da sam upisao 704, a on stanuje u 604. Poludeo sam. Ispostavilo se da mi je on jos pre par meseci greskom napisao taj broj a ispravku mi nije poslao. Ja dok sam bio u Srbiji nisam ni proveravao podatak tako da nisam ni znao da sam pogresio.
Sutradan po dolasku pozvao sam odmah USCIS da prijavim pogresnu adresu na koju stize GC. Procedura je sledeca: oni salju welcome letter i GC na datu adresu i kako ja ne zivim tamo to se automatski vraca. Sve to traje mesec dana i onda moram opet da zovem i da dam pravu adresu na koju da posalju. A posto imam SSN ali sa pecatom da mogu da radim samo sa INS odobrenjem, mogu da dobijem novu karticu tek kad dodjem sa GC i vide da je sve Ok. Posto se meni zurilo da uzmem njihovu dozvolu da bih krenuo u skolu za kamion morao sam da resavam drugacije dokaz o zivljenju na datoj adresi. O tome sam pisao u temi http://www.zelenalutrija.com/forum/s...p?t=29&page=15 tako da kome treba neka procita.
Sad u nove pobede, sa njihovom ID, a GC kad stigne, stigne.
04.06.2010. - stigla u KCC
30.08.2010. - stigla druga koverta
02.10.2010. - uradjen lekarski
19.10.2010. - VISA GRANTED
20.10.2010. - VIZA U PASOSU

U CHICAGO-u od 20.01.2011...
Reply With Quote
Staro 29.01.2011, 20:58
spectra's Avatar
spectra spectra je offline
Stari vuk

Datum prijave: 06.10.2009
US lokacija: California
YU lokacija: BiH
Nepromenjeno

Bode, otvaras znaci sezonu 2011!

Zelim ti sve najbolje, puno srece, i mnogo uspjeha u novoj sredini!
Prva koverta stigla: 25.05.2010.
Prva koverta vracena: 31.05.2010.
Stigla koverta u KCC: 02.06.2010.
Završen ljekarski: 21.03.2011.
The Day: 01.04.2011.
Green Day 06.04.2011
Reply With Quote
Staro 29.01.2011, 21:11
Bode's Avatar
Bode Bode je offline
Drug član

Datum prijave: 27.06.2010
US lokacija: Chicago
Nepromenjeno

Hvala Spectra....

04.06.2010. - stigla u KCC
30.08.2010. - stigla druga koverta
02.10.2010. - uradjen lekarski
19.10.2010. - VISA GRANTED
20.10.2010. - VIZA U PASOSU

U CHICAGO-u od 20.01.2011...
Reply With Quote
Staro 30.01.2011, 11:49
lanas lanas je offline
Stari vuk

Datum prijave: 21.02.2010
US lokacija: New York, Chichago
Nepromenjeno

Sve najbolje i zelim ti srecan novi pocetak. Hvala za sve informacije, sigurno ce nekome koristiti.
Reply With Quote
Staro 30.01.2011, 13:06
libertas222's Avatar
libertas222 libertas222 je offline
Drug član

Datum prijave: 19.08.2010
YU lokacija: Zagreb
Nepromenjeno

Sretno Bode

evo ti link sa krstarice ( ako ga vec nisi vidio) http://forum.krstarica.com/showthrea...iona-%28USA%29
Reply With Quote
Staro 31.01.2011, 09:22
Inside@22's Avatar
Inside@22 Inside@22 je offline
Stari vuk

Datum prijave: 25.08.2008
YU lokacija: 45.81619 N,15.973574 E
Nepromenjeno

sretno Bode...
uvijek mi je drago kad vidim da je netko s ovog foruma ošo preko bare...

svako dobro i sretno u "novom" životu...
7.10.2014 - I'm leaving on a jet plane, I don't know when I'll be back again
Reply With Quote
Odgovori

Pravila pisanja