![]() |
|
|
Vodič za emigrante Planiranje selidbe, šta raditi po dolasku, procedura dobijanja papira... |
Vodič za emigrante » Social Security Number & Green Card » Bitni linkovi | ||||
Početak u USA | Stan | Posao | Kola (Automobil) | Osiguranje |
Porez | Dešavanja | Naša mesta | Putovanja | Avionske karte |
![]() |
|
Thread Tools | Display Modes |
|
||||
|
||||
![]() Citat:
Ne sumnjam ja da su ljudi imali drugacija iskustva i da su neke vratili sa saltera sa recima da su dosli prerano. Ali velika je verovatnoca da ce vecina emigranata imati mnogoooo slobodnog vremena prvih nekoliko nedelja pa je tako jedno, mozda uzalud, utroseno prepodne po meni vredno rizika...
|
|||
|
|||
![]() Citat:
|
|
||||
|
||||
![]()
U momentu kada sam dobio prvi posao sam imao SSN karticu, ali mi je za prijavu za neke poslove trebao broj i u tom slucaju ti znaci papir koji SSA kancelarija moze da izda 24h posle prijave. Dakle, ti lepo izvadis potvrdu, tu ti pise koji je tvoj broj i ti se lepo dve nedelje pre dobijanja kartice mozes poceti prijavljivati za sve poslove, a ako neki urodi plodom od poslodavca zavisi da li ce ti verovati na rec kada im kazes da za dve nedelje plus minus dobijas SSN karticu.
|
|||
|
|||
![]() Citat:
----------------------------------------------------- |
|
|||
|
|||
![]()
Ja koliko sam razumeo DHS izdaje green cards, a SSA dodeljuje SS brojeve.
Na aerodromu se prijavljujemo imigracionom sluzbeniku i tada se pokrece procedura za izdavanje i slanje zelenih karti a takodje se stiklira i da li da se automatski posalje zahtev SSA za izdavanje i slanje SS kartice. Iz skoro svih primera ovde naverenih, proizilazi da DHS, nekog razloga, ne odradi deo vezan za SSN, pa kad ljudi odu licno u SSA da pokrenu proceduru, sluzbenici iz SSA i vrate jer oni "u sistemu" vide da je zahtev pokrenut na aerodromu, pa zato i vracaju ljude da sacekaju jos par nedelja. Jel moze onda varijanta: na aerodromu ne stiklirati tu opciju da se procedura za SSN automatski pokrene, vec sacekati nekoliko dana pa licno otici u SSA i pokrenuti proceduru. U teoriji bi trebalo tako, u praksi, pa jel ima neko da nije stiklirao tu opciju vec samo licno pokrenuo proceduru za SSN ili obrnuti slucaj - neko da mu je stigla SS card a da nije isao licno u SSA? Pozdrav |
|
||||
|
||||
![]() Citat:
|
|||
|
|||
![]()
Mozda se nisam najpreciznije "odrazio"
![]() Samo sam izneo predlog za nekog kome se zuri, i pitanje jel moze to tako? A svako neka radi kako misli da je najbolje. Pozdrav |
|
|||
|
|||
![]() Citat:
![]() Mi smo za sve to vreme vozili na medjunarodnu. Doduse ne znam sta bi bilo da su nas negde zaustavili. Ali znam za jednog lika iz Engleske koji ovde radi vise od godinu dana i nije polagao voznju nije znao da treba ![]() ![]() |
|
|||
|
|||
![]() Citat:
![]() Da li je sad potrebno vaditi i ID ? i kako ta procedura izgleda? |
|
|||
|
|||
![]()
Kada sam u petak 09.04.2011. otisao da se prijavim za SSN broj, (jer vise nisam hteo da cekam da ga dobijem automatski, ) crnac na salteru nije znao sta treba da radi, pa je pitao kolegu do njega nekog zutaca, koji je posle malo premisljanja rekao da sacekam da dobijem GC. Odmah sam video da su to rekli onako napamet, jer im je to sigurnije i nece napraviti veliku stetu. Dobro . OK . Ja sam se spremao da ponovo odem u ponedeljak i da ponovim proceduru, da bih utvrdio da je to zaista tako kako oni kazu. (Moj je savet da se oko ovakvih situacija uvek postavi pitanje vise puta da bi ste bili sto sigurniji u tacnost odgovora koje dobijate, jer ipak su to i ovde samo salterski radnici koji nisu sveznajuci). U medjuvremenu mi je stigla GC (u nedelju !?) pa sam danas otisao ponovo do SS-office-a i obavio prijavu bez problema. Tako da nisam uspeo da saznam da li se SSN moze izvaditi pre dobijene GC. Takvo je moje iskustvo u Chicago-u.
|
![]() |
|
|
![]() |
||||
Tema | Pokretač teme | Forum | Odgovori | Poslednja poruka |
Oduzimanje Green Card-a | takecare | Agencije za prijavu | 6 | 08.05.2017 14:42 |
Green Card - Sigurnost | Bazzoli | Vaša strana | 11 | 07.07.2015 05:01 |
Green Card za porodicu | Zorzy88 | Stare teme | 3 | 07.02.2011 19:43 |
Green Card and SSN | Smith6000 | Stare teme | 1 | 17.02.2010 09:14 |
![]() |