ZELENA KARTA - LUTRIJA  
Balkan
Njujork
Čikago
Los Anđeles

Nazad   ZELENA KARTA - LUTRIJA > FORUM > Život u USA > Vodič za emigrante

Vodič za emigrante Planiranje selidbe, šta raditi po dolasku, procedura dobijanja papira...

Vodič za emigrante » Social Security Number & Green Card » Bitni linkovi
Početak u USA Stan Posao Kola (Automobil) Osiguranje
Porez Dešavanja Naša mesta Putovanja Avionske karte

Odgovori

Thread Tools Display Modes
Staro 16.04.2011, 06:59
kaneolopa kaneolopa je offline
Stari vuk

Datum prijave: 16.02.2009
US lokacija: SF Bay
YU lokacija: Novi Sad
Nepromenjeno

Mislim da se za razliku od Wiskonsena i ostalih manjih sredina ceka i krace vreme na taj SSN, u Chicago-u je meni trebalo 2 nedelje, nazalost mislim da sto je veca populacija to je duze vreme cekanja na SSN, ali takodje i od drzave do drzave i county-ja do okruga zavisi za koje vreme ces dobiti SSN. Definitivno je da ne mozes dobiti vozacku bes istoga, ali mislim da je manje vise univerzalno po svim drzavama da otvorish racun bez istog.
Reply With Quote
Staro 20.04.2011, 00:47
miroslav chicago miroslav chicago je offline
Član

Datum prijave: 09.04.2011
US lokacija: Chicago
YU lokacija: Beograd
Nepromenjeno SSN i Vozacka dozvola

Citat:
Prvobitno poslao korisnik kaneolopa Prikaz poruke
Mislim da se za razliku od Wiskonsena i ostalih manjih sredina ceka i krace vreme na taj SSN, u Chicago-u je meni trebalo 2 nedelje, nazalost mislim da sto je veca populacija to je duze vreme cekanja na SSN, ali takodje i od drzave do drzave i county-ja do okruga zavisi za koje vreme ces dobiti SSN. Definitivno je da ne mozes dobiti vozacku bes istoga, ali mislim da je manje vise univerzalno po svim drzavama da otvorish racun bez istog.
A meni su u SSA u Chicago-u na lokaciji Lawrence&Damen, trazili da prvo sacekam da dobijem GC pa tek onda da dodjem kod njih. Kada sam dobio GC, posle 20-tak dana, otisao sam u SSA i popunio obrazac, pokazao Pasos i GC i tek onda su me procesuirali. Posle sedam dana sam dobio i SSN. Imam utisak da se i u samom Chicago-u razlikuje, od mesta do mesta (SSA) kako ce se sluzbenici u administraciji postaviti prema vama. Moguce je da se pokusa sledece: ako se nekome zaista zuri da dobije SSN i sto pre pocne da radi (a tu nas je vecina) treba da odmah po dolasku u Chicago , koliko sutradan, podje u najblizi SSA (Social Security Administration - ofise) i pokusa da se prijavi samo sa Pasosem i vizom u njemu. Ako to ne uspe u tom ofice-u(kancelariji) treba pokusati u sledecem i tako redom. Ako svugde dobije isti odgovor, tj. da treba da saceka da dobije GC (Green card-Zelenu kartu) pa tek onda da dodje kod njih - onda to tako treba i uraditi.
Sad bi trebalo i vozacku da vadim.
Kako je najbrze?
Zna li neko?
Reply With Quote
Staro 20.04.2011, 02:01
kaneolopa kaneolopa je offline
Stari vuk

Datum prijave: 16.02.2009
US lokacija: SF Bay
YU lokacija: Novi Sad
Nepromenjeno

Ja nisam bila vozac u Srbiji, te sam prvo uzela i polozila testove uplatila casove i polaganje kod privatne agencije jer nisam ni automobil imala te sam sa 10 sati voznje i nekih mesec dana po polaganju testova dobila i vozacku. Takodje ne mozes na svim mestima dobiti DL moras pogledati koji tacno izdaje DL za vozace koji polazu vozacki po prvi put.
Reply With Quote
Staro 26.04.2011, 20:22
NadjaM NadjaM je offline
Drug član

Datum prijave: 11.04.2011
Smile

Citat:
Prvobitno poslao korisnik Bode Prikaz poruke
Proslog cetvrtka sam stigao u Chicago. Imigraciono i kontrolu prosao za manje od 10 minuta i izasao sa aerodroma. Adresu sam napisao onu koju mi je drug poslao i tako upisao na aerodromu. Kad smo stigli kod njega tek sam onda primetio da sam upisao 704, a on stanuje u 604. Poludeo sam. Ispostavilo se da mi je on jos pre par meseci greskom napisao taj broj a ispravku mi nije poslao. Ja dok sam bio u Srbiji nisam ni proveravao podatak tako da nisam ni znao da sam pogresio.
Sutradan po dolasku pozvao sam odmah USCIS da prijavim pogresnu adresu na koju stize GC. Procedura je sledeca: oni salju welcome letter i GC na datu adresu i kako ja ne zivim tamo to se automatski vraca. Sve to traje mesec dana i onda moram opet da zovem i da dam pravu adresu na koju da posalju. A posto imam SSN ali sa pecatom da mogu da radim samo sa INS odobrenjem, mogu da dobijem novu karticu tek kad dodjem sa GC i vide da je sve Ok. Posto se meni zurilo da uzmem njihovu dozvolu da bih krenuo u skolu za kamion morao sam da resavam drugacije dokaz o zivljenju na datoj adresi. O tome sam pisao u temi http://www.zelenalutrija.com/forum/s...p?t=29&page=15 tako da kome treba neka procita.
Sad u nove pobede, sa njihovom ID, a GC kad stigne, stigne.
Interesuje me ta skola za kamione(ustvari mog supruga).
Konkretno:koliko kosta i koliko traje skola?Da li svako ko ima vozacku dozvolu moze da polaze za kamion?Da li nesto znaci vozacka dozvola za kamione iz Srbije?
Da li se lako nalazi posao kao kamiondzija u USA,da li su potrebne preporuke ili ponzanstva,narocito ako nemas iskustva?Koliko se placa i kakvo je radno vreme(tj. koliko se odsustvuje od kuce)?
Kakva su tvoja licna iskustva?
Unapred hvala puno na odgovorima i puno srece u "novom" zivotu!
Reply With Quote
Staro 26.04.2011, 21:24
dreadnot's Avatar
dreadnot dreadnot je offline
Pravi "Amer"

Datum prijave: 24.06.2009
US lokacija: Milwaukee, WI
YU lokacija: Beograd, RS
Pošalji Yahoo poruku korisniku dreadnot
Nepromenjeno

@ Batisa
Vozio sam sa nasom roze, sva ofucana, nisam se ni trudio da vadim medjunarodnu jer je i ova dvojezicna... e sad, to sto ovde panduri ne znaju francuski, pa ne mogu ja o svemu da brinem :-))))

Slazem se sa natpisima da odmah treba otici u pripadajuce socijalno da bi se zatrazio SSN, nikako ne treba cekati i nadati se da vas je neko prijavio, jer najverovatnije nije i nece vam stici SSN ako sami ne pogurate. Mi smo to uradili odmah prvog radnog dana po prispecu, za svo troje istovremeno. Meni je stigao SSN za sedam dana, a mojoj zeni i klincu za jedno mesec dana, tako da sve teorije o malom vs. velikom mestu, danu predaje, razlicitim sluzbenicima i sl. padaju u vodu. Ovde nije bilo nikakvih razlika u pocetnim parametrima, pa je ipak vreme cekanja bilo drasticno duze za njih dvoje... kao da su znali da cu ja prvi da pocnem da sljakam, vozim i sl. Cudo je Amerika :-)

02. 11. 2008. - Prijava za DV 2010
05. 06. 2009. - Prvi koverat stigao, broj 19xxx
01. 07. 2009. - Formulari poslati u Kentaki
09. 07. 2009. - Formulari stigli u Kentaki
04. 12. 2009. - Stigla druga koverta
22. 01. 2010. - Obavljen lekarski pregled
27. 01. 2010. - Obavljen intervju, odlozeno viziranje
09. 04. 2010. - VIZE U PASOŠIMA!
17. 09. 2010. - D(eparture) Day
Reply With Quote
Staro 27.04.2011, 07:41
NadjaM NadjaM je offline
Drug član

Datum prijave: 11.04.2011
Nepromenjeno

Citat:
Prvobitno poslao korisnik NadjaM Prikaz poruke
Interesuje me ta skola za kamione(ustvari mog supruga).
...............................................
Unapred hvala puno na odgovorima i puno srece u "novom" zivotu!
Izvinjavam se,moram da dodam posto nisam editovala na vreme.

Admin neka prebaci ovo na prigodnu temu posto sam pitala na ovoj temi automatski jer je Bode spomenuo ono sto me je zanimalo.

Izvinite na off topiku.
Reply With Quote
Staro 05.05.2011, 19:01
Ivana MS's Avatar
Ivana MS Ivana MS je offline
Drug član

Datum prijave: 29.06.2010
US lokacija: Chicago,IL
Nepromenjeno

Zdravo svima,

Stigli smo u Cikago pre 3 nedelje i za sada su nam stigle po dve koverte u kojima nas obavestavaju da smo u procesu za green card i da nam pozele dobrodoslicu.Za dete nije nista stiglo.
Za SSN su nam jos na aerodromu predlozili da se sami prijavimo ,sto smo i uradili nedelju dana po dolasku...niko nam nista na salteru nije rekao ,dobili neku potvrdu i rekli da bi u roku od mesec dana,najkasnije trebalo da stigne.
I to je to ...sada cekamo...svi su nam rekli da je potrebno najcesce mesec dana po dolasku da stigne GC(ali da treba uzeti u obzir i praznike,oni mogu odloziti takve stvari i za nedelju dana) ...videcemo vec...javljam.
05.10.2010- stigla druga koverta
04.11.2010- razgovor u ambasadi-ODOBRENE VIZE
10.04.2011-u Americi
Reply With Quote
Staro 05.05.2011, 21:06
Orange Orange je offline
Stari vuk

Datum prijave: 08.03.2011
US lokacija: California
YU lokacija: Srbija
Nepromenjeno

Citat:
Prvobitno poslao korisnik Ivana MS Prikaz poruke
Zdravo svima,

Stigli smo u Cikago pre 3 nedelje i za sada su nam stigle po dve koverte u kojima nas obavestavaju da smo u procesu za green card i da nam pozele dobrodoslicu.Za dete nije nista stiglo.
Za SSN su nam jos na aerodromu predlozili da se sami prijavimo ,sto smo i uradili nedelju dana po dolasku...niko nam nista na salteru nije rekao ,dobili neku potvrdu i rekli da bi u roku od mesec dana,najkasnije trebalo da stigne.
I to je to ...sada cekamo...svi su nam rekli da je potrebno najcesce mesec dana po dolasku da stigne GC(ali da treba uzeti u obzir i praznike,oni mogu odloziti takve stvari i za nedelju dana) ...videcemo vec...javljam.
Ako je od tada proslo 2 nedelje ja bih se sa tom potvrdom prosetala do njih zato sto ce oni u jednom momentu imati vec u svom sistemu vase SSN brojeve pre nego sto vama stignu postom. Nama su tako posle neke tri nedelje od kako smo dosli odstampali na obicnom papiru nase brojeve i lupili pecat - i to smo odmah mogli da koristimo. A naknadno su nam stigle kartice postom. Da probas, nikad se ne zna...

Dobrodosli sa ove strane!
Reply With Quote
Staro 06.05.2011, 00:28
miroslav chicago miroslav chicago je offline
Član

Datum prijave: 09.04.2011
US lokacija: Chicago
YU lokacija: Beograd
Nepromenjeno Ssn

Citat:
Prvobitno poslao korisnik Ivana MS Prikaz poruke
Zdravo svima,

Na kojoj adresi se nalazi ta kancelarija (office) gde ste se prijavili za SSN? Meni je SSN stigao tacno nedelju dana od prijavljaivanja, ali sam cekao da prvo dobijem GC (oko dve nedelje) pa tek onda odem u SSN office. Nisu mi dali da se prijavim bez GC.
Reply With Quote
Staro 06.05.2011, 17:54
Ivana MS's Avatar
Ivana MS Ivana MS je offline
Drug član

Datum prijave: 29.06.2010
US lokacija: Chicago,IL
Nepromenjeno

Citat:
Prvobitno poslao korisnik miroslav chicago Prikaz poruke
Na kojoj adresi se nalazi ta kancelarija (office) gde ste se prijavili za SSN? Meni je SSN stigao tacno nedelju dana od prijavljaivanja, ali sam cekao da prvo dobijem GC (oko dve nedelje) pa tek onda odem u SSN office. Nisu mi dali da se prijavim bez GC.
Kancelarija je na Jefferson parku.I nisu pravili nikakav problem,na protiv,ona zena za salerom je odreagovala kao da radimo sasvim logicnu stvar....Ne znam zasto ti nisu dopustili da se prijavis ,kada ti vec imas privremenu GC u pasosu.
05.10.2010- stigla druga koverta
04.11.2010- razgovor u ambasadi-ODOBRENE VIZE
10.04.2011-u Americi
Reply With Quote
Odgovori

Pravila pisanja