![]() |
|
|
Vodič za emigrante Planiranje selidbe, šta raditi po dolasku, procedura dobijanja papira... |
Vodič za emigrante » Zdravstveno osiguranje » Bitni linkovi | ||||
Početak u USA | Stan | Posao | Kola (Automobil) | Osiguranje |
Porez | Dešavanja | Naša mesta | Putovanja | Avionske karte |
![]() |
|
Thread Tools | Display Modes |
|
||||
|
||||
![]() Citat:
![]() Just sayin'...
|
|||
|
|||
![]()
Cisto sumnjam da je New Zealand tako lose pozicioniran ispod Maroka ili tako nekih zemalja. Zena mi ima tamo ujaka i kaze da sto se tice zdravstvenog sistema uopste nije lose. Jugoslavija kakva takva sigurno nije samo 5 mjesta ispred banana drzava poput Nigera ili Surinama. Maroko ili Emirati ispred Kanade i slicno mi je bezveze. Sve gledano ne vjerujem da je ovo neko mjerilo za USA zdravstveni sistem, ali ni USA sistem realno nije sigurno medju prvih 10-15.
Nije tacno navedeno na sta se odnosi lista?! Kvalitet pruzenih zdravstvenih usluga?! Moze biti i na neke druge parametre u zdravstvu od broja zdravstvenih radnika pa na dalje. Sirok pojam. |
|
||||
|
||||
![]()
Ono što se meni čini, čitajući postove na ovoj temi, a koje su napisali članovi koji već žive u USA neko vrijeme, da nije baš toliko crno i strašno kao što je prikazano u filmu Sicko, ili tačnije - nije svima tako crno. Možda ipak ima nade!
Žana je dala dosta detaljne informacije oko tih osiguranja na nekoj od prvih stranica ove teme, samo čini mi se da moraš biti pravnik da sve to ukapiraš. Bilo kako bilo, ja se ipak nadam da će reforma biti provedena i da će vam svima koji ste već u USA život biti lakši, a i nama koji planiramo jednog dana doći.
|
|||
|
|||
![]()
Ma gde crno.
Evo primera. Dosli meni drugovi u posetu ovde. Otisli mi u neki parkic a oni videli groblje. I potrcali da gledaju spomenike (o cudnog li sporta). A ono mason, hriscanin, mason, hriscanin itd. Al aj to, primetili su da ih jako puno umire sa oko 90 godina. Ne valja kuk babi - eto njoj novog titanijumskog. I svasta nesto. Ali biti onaj obican sljaker koji zaradjuje satnicu sa onim najnizim primanjima to nije lako. Takvi ne verujem da docekaju devedesetu. A ni kod nas verujem. Pogledajte samo te nase gradjevinske radnike u kakvim uslovima rade (sigurnost, sta to bese?)... A Majk Mur voli da pravi dramaticne filmove i da ukazuje na neke ruzne stvari iz drustva u kom zivi. Ne znaci da nekima nije bas tako kao u tom filmu. Ovo je zemlja velikih kontrasta gde cesto vaze one neke opstanak metode. Ako znas da se snadjes, pazis, dobro se uputis i znas dosta informacija, snaci ces se... Ovde obrazovanje kosta a ako te rodi samohrana tinejdz majka npr. skoro sigurno je da neces zavrsiti faks i da ces raditi na poslovima gde se trazi samo srednja skola a koji nisu bajni... U takvim situacijama je jako tesko prelaziti iz klase u klasu i uvek budes u nekom mulju... |
|
||||
|
||||
![]()
@Night Sky - nemoj se puno sekirati i razbijati glavu oko tih stvari jer svakako neces moci mnogo da biras.
![]() ![]() Nije to toliko crno, dok imas osiguraje i dok nisi bolestan. ![]() Porod za suprugu smo platili nekih $3000 (ovde ukljucujem sve od prvog pregleda, ultrazvuka pa do samog poroda), dok je osiguranje platilo cini mi se nekih 13000. Uslovi u bolnici su fenomenalni. Imas svoju sobu sa dodatnim lezajem na kojem moze suprug da spava, mozes da dodjes u posjetu kad hoces... Ma jednom rijecju super nesto. @vuxanne - Ovde obrazovanje kosta a ako te rodi samohrana tinejdz majka npr. skoro sigurno je da neces zavrsiti faks i da ces raditi na poslovima gde se trazi samo srednja skola a koji nisu bajni... U takvim situacijama je jako tesko prelaziti iz klase u klasu i uvek budes u nekom mulju... Vidis jedna od rijetkih stvari koje mi se svidjaju ovde je da ljudi mogu uspjeti ako zele. Nije bitan background uoopste. Recimo moj nadredjeni koji ima 65 godina je jedini koji je u svojoj familiji zavrsio srednju skolu, a poslije i fakultet. Znam jos dosta ovakvih slucajeva. Pogotovo sto vidim ljude koji imaju po 40+ godina i jos im nije mrsko da idu i uzimaju dodatne casove na community college-ima sto da se doskoluju sto da nesto novo nauce.
2009EU00018xxx 22.04.2008 - koverta iz Kentuckyja poslana na moju adresu 21.05.2008 - dobio prvu kovertu 26.5.2008 - uzvratio sam im svojom kovertom 29.5.2008 - dobili su moju kovertu 04.2.2009 - stigla druga koverta 19.2.2009 - uspjesno zavrsen ljekarski pregled 26.2.2009 - AOS stigao 13.3.2009 - zakazan intervju 17.3.2009 - Dan kad sam pozelenio _____________________________________ U Americi od 24.05.2009. |
|
|||
|
|||
![]()
Ima slucajeva kad je neko nesto uradio prvi u familiji ali nije toliko cesto kao kod nas (mislim na visoke skole pre svega). Mnogo im je teze jer kosta. Jedino ako si bas pametan pa se kvalifikujes u top nekoliko procenata pa ti drzava plati skolovanje. Ima i toga. Ali ja pre mislim na neku prosecnu osobu koju bi gajila samhorana tinejdz majka koja jos nije zavrsila srednju skolu npr. Takva moze da obicno radi samo te najnize placene poslove i sastavlja kraj sa krajem. Skoro svako ko zavrsi koledz ima dugove koje otplacuje prvih godina zaposlenja...
Ja mislim da to "mogu uspeti ako zele" je osnovna definicija Americkog sna. Znaci ako nisi uspeo - nisi hteo i nisi se dovoljno trudio. Ali cesto je mnogima to samo lepa bajka, jedno su zelje a drugo mogucnosti. Ali uvek ce znati nekoga koji je uspeo jer se dovoljno trudio. Zato oni retko i kukaju. Jer ako ne uspes - nisi se dovoljno trudio. Znam ja dosta tih koji spadaju u "continuing education" - drzim onlajn kurs sama ljudima u industriji. Tako da iz prve ruke... Naravno nije nemoguce ali je mnogo redje i teze. Mnogo redje nego kod nas - dete seljaka ili dete samohrane majke moze da bude dr nauka i profesor bez problema - nije retko uopste. Mnogo cesce nego ovde. A da zavrsi faks tek ladno moze. |
|
||||
|
||||
![]()
Ma iznerviran sam pricom koja se desava trenutno u BiH, kao likovi koji su bili u profesionalnoj vojsci su postali "visak". I oni sa 35 godina hoce drzavnu penziju. I sad nesto kao strajkuju gladju. Drzava im je predlagal da im plati prekvalifikaciju, i kaze jedan gdje cu ja sa 37 godian u skolu. Njima ne pada na pamet da nesto mijenjaju u pogledu doskolovavanja, nego samo daj na drzavnu sisu i ajd u penziju.
Za razliku od naseg mentaliteta, ovde ljudi pokusavaju da se prekvalifikuju i jutros na public radiju(americkom) slusam o nekoj novo-otvorenoj firmi koju su otvorili radnici firme koji su rqadili u firmi koja je bila u totalno drugoj bransi. Svi su prosli obuku i edukaciju i sad ponovo imaju posao.
2009EU00018xxx 22.04.2008 - koverta iz Kentuckyja poslana na moju adresu 21.05.2008 - dobio prvu kovertu 26.5.2008 - uzvratio sam im svojom kovertom 29.5.2008 - dobili su moju kovertu 04.2.2009 - stigla druga koverta 19.2.2009 - uspjesno zavrsen ljekarski pregled 26.2.2009 - AOS stigao 13.3.2009 - zakazan intervju 17.3.2009 - Dan kad sam pozelenio _____________________________________ U Americi od 24.05.2009. |
|
|||
|
|||
![]() Citat:
A kod nas ce da neko pise lupam recimo Tom Kruz je bio prodavac pre nego sto se proslavio i slicno. A ne kontaju koliko prosecan Amer promeni poslova u svom zivotu. Pocnu jos dok su u skoli. Pa naravno da su prilagodljiviji jer je veca potraznja i bolja ponuda. Mnogi ce reci da su im sindikati upropastili automobilsku industriju bas zbog slucajeva gde su radnici imali mnogo beneficija (cula sam to x puta). A penzija sa 35, pa to je show pravi. Podseti me na nesto sa tom recenicom: "Gde ja sa 37 da se skolujem?". Pa zato je i ovako: ![]() |
|
||||
|
||||
![]()
Odlicni postovi samo pišite što više informacija to bolje...
![]() Neće ovde još mnogooooooooooo godina jedan ogroman broj ljudi hteti baš da radi nego razna muljanja pa onda redom gde je najbolje da se uvalim ili šta da sredim državna firma, penzija i slično da ne pominjem prekvalifikaciju. Zato smo tu gde jesmo... Ovo što se tiče zdravstva u Srbiji ma to je R&R, negde vas prime usluga i stručnost vrhunski dok na drugom mestu vas pregledaju samo da vas otaljaju. Koja je najbolja varijanta osiguranja ako upišem neke studije, dajte više detalja.
POGODAK 2013 2XXX ![]() 10.2012 VIZE u pasošu ![]() U USA od 29.10.2012 ![]() Last edited by Milosdv; 29.03.2012 at 00:00. |
|
|||
|
|||
![]() Citat:
|
![]() |
|
|
![]() |