ZELENA KARTA - LUTRIJA  
Balkan
Njujork
Čikago
Los Anđeles

Nazad   ZELENA KARTA - LUTRIJA > FORUM > Život u USA > Vodič za emigrante

Vodič za emigrante Planiranje selidbe, šta raditi po dolasku, procedura dobijanja papira...

Vodič za emigrante » Zdravstveno osiguranje » Bitni linkovi
Početak u USA Stan Posao Kola (Automobil) Osiguranje
Porez Dešavanja Naša mesta Putovanja Avionske karte

Odgovori

Thread Tools Display Modes
Staro 28.03.2012, 05:23
Score's Avatar
Score Score je offline
Stari vuk

Datum prijave: 06.07.2010
US lokacija: San Francisco Bay
YU lokacija: Beograd
Nepromenjeno

Citat:
Prvobitno poslao korisnik curlika Prikaz poruke
Evo jos jednog podatka gde vidimo da je USA na 37 mestu na lestvici:

World Health Organization Ranking; The World’s Health Systems:

1 France
2 Italy
...............
27 United Arab Emirates
28 Israel
29 Morocco
30 Canada
31 Finland
32 Australia
33 Chile
34 Denmark
35 Dominica
36 Costa Rica
37 USA
38 Slovenia
39 Cuba.............
106 Yugoslavia
107 Cook Islands
108 Syria
109 Azerbaijan
110 Suriname
111 Ecuador
................
169 Botswana
170 Niger
171 Equatorial Guinea
172 Rwanda
173 Afghanistan
174 Cambodia
175 South Africa
176 Guinea-Bissau
177 Swaziland
......
186 Liberia
187 Nigeria
188 Democratic Republic of the Congo
189 Central African Republic
190 Myanmar
Malo ti bajata bre ova lista...cak su rangirali i Yugoslaviju? A ako nije bajata, samo nisu provalili da je Yugoslavia "no more" vec par dana, kako ce provaliti neki komplikovaniji podatak?

Just sayin'...
Staro 28.03.2012, 06:15
jovke jovke je offline
Stari vuk

Datum prijave: 02.05.2011
Nepromenjeno

Cisto sumnjam da je New Zealand tako lose pozicioniran ispod Maroka ili tako nekih zemalja. Zena mi ima tamo ujaka i kaze da sto se tice zdravstvenog sistema uopste nije lose. Jugoslavija kakva takva sigurno nije samo 5 mjesta ispred banana drzava poput Nigera ili Surinama. Maroko ili Emirati ispred Kanade i slicno mi je bezveze. Sve gledano ne vjerujem da je ovo neko mjerilo za USA zdravstveni sistem, ali ni USA sistem realno nije sigurno medju prvih 10-15.
Nije tacno navedeno na sta se odnosi lista?! Kvalitet pruzenih zdravstvenih usluga?! Moze biti i na neke druge parametre u zdravstvu od broja zdravstvenih radnika pa na dalje. Sirok pojam.
Reply With Quote
Staro 28.03.2012, 08:52
NightSky's Avatar
NightSky NightSky je offline
Stari vuk

Datum prijave: 11.01.2012
YU lokacija: Sarajevo, BiH
Nepromenjeno

Ono što se meni čini, čitajući postove na ovoj temi, a koje su napisali članovi koji već žive u USA neko vrijeme, da nije baš toliko crno i strašno kao što je prikazano u filmu Sicko, ili tačnije - nije svima tako crno. Možda ipak ima nade!

Žana je dala dosta detaljne informacije oko tih osiguranja na nekoj od prvih stranica ove teme, samo čini mi se da moraš biti pravnik da sve to ukapiraš.

Bilo kako bilo, ja se ipak nadam da će reforma biti provedena i da će vam svima koji ste već u USA život biti lakši, a i nama koji planiramo jednog dana doći.

DV 2020
Reply With Quote
Staro 28.03.2012, 16:18
vuxanne vuxanne je offline
Amer

Datum prijave: 13.10.2009
YU lokacija: Bilo kuda kiki svuda
Nepromenjeno

Ma gde crno.

Evo primera. Dosli meni drugovi u posetu ovde. Otisli mi u neki parkic a oni videli groblje. I potrcali da gledaju spomenike (o cudnog li sporta). A ono mason, hriscanin, mason, hriscanin itd. Al aj to, primetili su da ih jako puno umire sa oko 90 godina. Ne valja kuk babi - eto njoj novog titanijumskog. I svasta nesto.

Ali biti onaj obican sljaker koji zaradjuje satnicu sa onim najnizim primanjima to nije lako. Takvi ne verujem da docekaju devedesetu. A ni kod nas verujem. Pogledajte samo te nase gradjevinske radnike u kakvim uslovima rade (sigurnost, sta to bese?)...

A Majk Mur voli da pravi dramaticne filmove i da ukazuje na neke ruzne stvari iz drustva u kom zivi. Ne znaci da nekima nije bas tako kao u tom filmu. Ovo je zemlja velikih kontrasta gde cesto vaze one neke opstanak metode. Ako znas da se snadjes, pazis, dobro se uputis i znas dosta informacija, snaci ces se...

Ovde obrazovanje kosta a ako te rodi samohrana tinejdz majka npr. skoro sigurno je da neces zavrsiti faks i da ces raditi na poslovima gde se trazi samo srednja skola a koji nisu bajni... U takvim situacijama je jako tesko prelaziti iz klase u klasu i uvek budes u nekom mulju...
Reply With Quote
Staro 28.03.2012, 19:50
landlord's Avatar
landlord landlord je offline
Amer

Datum prijave: 21.05.2008
US lokacija: Chicago, IL
YU lokacija: Sarajevo, B&H
Nepromenjeno

@Night Sky - nemoj se puno sekirati i razbijati glavu oko tih stvari jer svakako neces moci mnogo da biras. Sve zavisi u kojoj firmi dobijes posao i kakvo ona osiguranje daje. Mi smo do sada iamli cini mi se 3 razlicita osiguranja, od prvog koje nismo placali (100 % je placala suprugina firma), pa onda do mog koje smo placali nekih 400 dollara mjesecno za nas dvoje (koje nije bilo uopste lose), pa sad imamo neko koje placamo nekih 200 dollara mjesecno (za nas 3) i kod kojeg je deductible ogroman. Eto sto smo duze u USA sve losije osiguranje imamo.

Nije to toliko crno, dok imas osiguraje i dok nisi bolestan.

Porod za suprugu smo platili nekih $3000 (ovde ukljucujem sve od prvog pregleda, ultrazvuka pa do samog poroda), dok je osiguranje platilo cini mi se nekih 13000. Uslovi u bolnici su fenomenalni. Imas svoju sobu sa dodatnim lezajem na kojem moze suprug da spava, mozes da dodjes u posjetu kad hoces... Ma jednom rijecju super nesto.

@vuxanne - Ovde obrazovanje kosta a ako te rodi samohrana tinejdz majka npr. skoro sigurno je da neces zavrsiti faks i da ces raditi na poslovima gde se trazi samo srednja skola a koji nisu bajni... U takvim situacijama je jako tesko prelaziti iz klase u klasu i uvek budes u nekom mulju...

Vidis jedna od rijetkih stvari koje mi se svidjaju ovde je da ljudi mogu uspjeti ako zele. Nije bitan background uoopste. Recimo moj nadredjeni koji ima 65 godina je jedini koji je u svojoj familiji zavrsio srednju skolu, a poslije i fakultet.
Znam jos dosta ovakvih slucajeva. Pogotovo sto vidim ljude koji imaju po 40+ godina i jos im nije mrsko da idu i uzimaju dodatne casove na community college-ima sto da se doskoluju sto da nesto novo nauce.
26.5.2008 - uzvratio sam im svojom kovertom
29.5.2008 - dobili su moju kovertu
04.2.2009 - stigla druga koverta
19.2.2009 - uspjesno zavrsen ljekarski pregled
26.2.2009 - AOS stigao
13.3.2009 - zakazan intervju
17.3.2009 - Dan kad sam pozelenio

U Americi od 24.05.2009.
Reply With Quote
Staro 28.03.2012, 20:12
Amer

Nepromenjeno

Ima slucajeva kad je neko nesto uradio prvi u familiji ali nije toliko cesto kao kod nas (mislim na visoke skole pre svega). Mnogo im je teze jer kosta. Jedino ako si bas pametan pa se kvalifikujes u top nekoliko procenata pa ti drzava plati skolovanje. Ima i toga. Ali ja pre mislim na neku prosecnu osobu koju bi gajila samhorana tinejdz majka koja jos nije zavrsila srednju skolu npr. Takva moze da obicno radi samo te najnize placene poslove i sastavlja kraj sa krajem. Skoro svako ko zavrsi koledz ima dugove koje otplacuje prvih godina zaposlenja...

Ja mislim da to "mogu uspeti ako zele" je osnovna definicija Americkog sna. Znaci ako nisi uspeo - nisi hteo i nisi se dovoljno trudio. Ali cesto je mnogima to samo lepa bajka, jedno su zelje a drugo mogucnosti. Ali uvek ce znati nekoga koji je uspeo jer se dovoljno trudio. Zato oni retko i kukaju. Jer ako ne uspes - nisi se dovoljno trudio.

Znam ja dosta tih koji spadaju u "continuing education" - drzim onlajn kurs sama ljudima u industriji. Tako da iz prve ruke... Naravno nije nemoguce ali je mnogo redje i teze. Mnogo redje nego kod nas - dete seljaka ili dete samohrane majke moze da bude dr nauka i profesor bez problema - nije retko uopste. Mnogo cesce nego ovde. A da zavrsi faks tek ladno moze.
Reply With Quote
Staro 28.03.2012, 20:21
landlord's Avatar
landlord landlord je offline
Amer

Datum prijave: 21.05.2008
US lokacija: Chicago, IL
YU lokacija: Sarajevo, B&H
Nepromenjeno

Ma iznerviran sam pricom koja se desava trenutno u BiH, kao likovi koji su bili u profesionalnoj vojsci su postali "visak". I oni sa 35 godina hoce drzavnu penziju. I sad nesto kao strajkuju gladju. Drzava im je predlagal da im plati prekvalifikaciju, i kaze jedan gdje cu ja sa 37 godian u skolu. Njima ne pada na pamet da nesto mijenjaju u pogledu doskolovavanja, nego samo daj na drzavnu sisu i ajd u penziju.
Za razliku od naseg mentaliteta, ovde ljudi pokusavaju da se prekvalifikuju i jutros na public radiju(americkom) slusam o nekoj novo-otvorenoj firmi koju su otvorili radnici firme koji su rqadili u firmi koja je bila u totalno drugoj bransi. Svi su prosli obuku i edukaciju i sad ponovo imaju posao.
26.5.2008 - uzvratio sam im svojom kovertom
29.5.2008 - dobili su moju kovertu
04.2.2009 - stigla druga koverta
19.2.2009 - uspjesno zavrsen ljekarski pregled
26.2.2009 - AOS stigao
13.3.2009 - zakazan intervju
17.3.2009 - Dan kad sam pozelenio

U Americi od 24.05.2009.
Reply With Quote
Staro 28.03.2012, 20:30
Amer

Nepromenjeno

Citat:
Prvobitno poslao korisnik landlord Prikaz poruke
Ma iznerviran sam pricom koja se desava trenutno u BiH, kao likovi koji su bili u profesionalnoj vojsci su postali "visak". I oni sa 35 godina hoce drzavnu penziju. I sad nesto kao strajkuju gladju. Drzava im je predlagal da im plati prekvalifikaciju, i kaze jedan gdje cu ja sa 37 godian u skolu. Njima ne pada na pamet da nesto mijenjaju u pogledu doskolovavanja, nego samo daj na drzavnu sisu i ajd u penziju.
Za razliku od naseg mentaliteta, ovde ljudi pokusavaju da se prekvalifikuju i jutros na public radiju(americkom) slusam o nekoj novo-otvorenoj firmi koju su otvorili radnici firme koji su rqadili u firmi koja je bila u totalno drugoj bransi. Svi su prosli obuku i edukaciju i sad ponovo imaju posao.
To jeste. Kod nas si ko beli medved sa apsolutnim pravom na posao. Mene je ovde Department of Labor placao dve godine da razvijam neke onlajn kurseve da bi se ljudi koji su izgubili poslove obucili da mogu da nadju neke druge poslove. Ovde vlada ulaze ogromne pare u takve programe. I oni imaju taj neki mentalitet za prezivljavanje. "Survival mode". Sto bi oni rekli "throughout my career I was wearing different shoes" i slicno...

A kod nas ce da neko pise lupam recimo Tom Kruz je bio prodavac pre nego sto se proslavio i slicno. A ne kontaju koliko prosecan Amer promeni poslova u svom zivotu. Pocnu jos dok su u skoli. Pa naravno da su prilagodljiviji jer je veca potraznja i bolja ponuda.

Mnogi ce reci da su im sindikati upropastili automobilsku industriju bas zbog slucajeva gde su radnici imali mnogo beneficija (cula sam to x puta).

A penzija sa 35, pa to je show pravi.

Podseti me na nesto sa tom recenicom: "Gde ja sa 37 da se skolujem?". Pa zato je i ovako:

Reply With Quote
Staro 28.03.2012, 23:53
Milosdv's Avatar
Milosdv Milosdv je offline
Stari vuk

Datum prijave: 09.01.2009
US lokacija: Hollywood, FL
YU lokacija: Beograd, Voždovac
Nepromenjeno

Odlicni postovi samo pišite što više informacija to bolje...

Neće ovde još mnogooooooooooo godina jedan ogroman broj ljudi hteti baš da radi nego razna muljanja pa onda redom gde je najbolje da se uvalim ili šta da sredim državna firma, penzija i slično da ne pominjem prekvalifikaciju.
Zato smo tu gde jesmo...

Ovo što se tiče zdravstva u Srbiji ma to je R&R, negde vas prime usluga i stručnost vrhunski dok na drugom mestu vas pregledaju samo da vas otaljaju.

Koja je najbolja varijanta osiguranja ako upišem neke studije, dajte više detalja.

Last edited by Milosdv; 29.03.2012 at 00:00.
Reply With Quote
Staro 29.03.2012, 00:13
Amer

Nepromenjeno

Citat:
Prvobitno poslao korisnik Milosdv Prikaz poruke
Odlicni postovi samo pišite što više informacija to bolje...

Neće ovde još mnogooooooooooo godina jedan ogroman broj ljudi hteti baš da radi nego razna muljanja pa onda redom gde je najbolje da se uvalim ili šta da sredim državna firma, penzija i slično da ne pominjem prekvalifikaciju.
Zato smo tu gde jesmo...

Ovo što se tiče zdravstva u Srbiji ma to je R&R, negde vas prime usluga i stručnost vrhunski dok na drugom mestu vas pregledaju samo da vas otaljaju.

Koja je najbolja varijanta osiguranja ako upišem neke studije, dajte više detalja.
Zavisi kakve studije. Ako upises neke poslediplomske obicno fakulteti imaju samo jedno osiguranje (jedan plan) koji svi studenti koji nemaju roditeljsko moraju da uzmu. Valjda je tako i za dodiplomske. Npr. ja sam imala "United Healtcare" - 30 baksova ako si singlica ako 250 ako imas zenu. 350 - ako vas je troje itd, cene skacu gore sa svakim dodatnim clanom porodice. A imas iste usluge i za tih 30 kao za tih 250 samo sto bracne supruznike univerzitet ne dotira pa placas trzisnu cenu za njihovo osiguranje. Meni je taj deductible bio $350 a nakon toga su pokrivali oni 80 % a ja 20 %. Out of pocket (maximalno sto platis ako zaglavis u bolnici) mi je bilo $ 2000.
Reply With Quote
Odgovori

Pravila pisanja