![]() |
|
|
|||||||
| Vodič za emigrante Planiranje selidbe, šta raditi po dolasku, procedura dobijanja papira... |
| Vodič za emigrante » Social Security Number & Green Card » Bitni linkovi | ||||
| Početak u USA | Stan | Posao | Kola (Automobil) | Osiguranje |
| Porez | Dešavanja | Naša mesta | Putovanja | Avionske karte |
![]() |
|
|
Thread Tools | Display Modes |
|
|
|||
|
|||
|
Imam i ja to na SSN, rijetko kad se daje novi SSN kad se dobije imigrantska viza. Koliko sam ja skontala, ode se u SSA i pokaze na uvid zelena karta i onda se izda isti SSN ali sad bez tog famoznog:" Valid for work only with DHS authorization".
|
||||
|
||||
|
Upravo tako. Kad potvrde status - dobiješ isti broj, samo bez komentara.
|
|
|
||||
|
||||
|
Da,i ja sam bio na Aljasci.I odusevljen sam,ako dobijem vizu mozda se odselim u Anchorage...
|
|
|
|||
|
|||
|
I moja seka prosle godine. Ekuk fisheries... kaze da je predivna priroda
|
|
|
||||
|
||||
|
Ljudi treba mi pomoc,posto ja vec imam SSN,tamo gde upisujem broj SSN,sta trebam da stavim na sledeca dva odgovora 43a i 43b???Hvala svima
|
|
|
|||
|
|||
|
U 43a gdje te pita: Have you ever applied for a Social Security Number (SSN)? označavaš YES i na liniju pišeš SSN broj koji imaš.
Na pitanje: Would you like to receive a replacement card? (You must answer YES to question 43b. to receive a card.): stavljaš NO osim ako ne želiš novu karticu s brojem ali što će ti kad već imaš SSN. Ako si ovako odgovorio na 43b stavljaš YES. Ja sam ovako prošle godine popunila i sve je bilo super |
|
|
||||
|
||||
|
Pa ja sam stavio ispod YES,odnosno cuo sam da mi trebamo da dobijemo nov SSN.Gde ne pise autorihzed....Da li je velika frka jer sam stavio YES???
|
|
|
||||
|
||||
|
Da razjasnimo. Pocecu iz pocetka i stavicu sve na jednom mjestu.
Social Security Administration izdaje Social Security Number (SSN skraceno) Amerikancima, rezidentima i strancima da bi radili, prijavljivali poreze, i obavljali mnoge druge administrativne stvari. Nesto kao maticni broj u EX-YU. Izdaje je samo jedan SSN, znaci jedna osoba ima isti broj cijelog zivota, dok Social Security Card na kojima pise SSN mogu da se mijenjaju (ako se izgubi predhodna, dodje do promjene imena ili imigracionog statusa). Social Security Administration izdaje dva tipa kartica, unrestricted card i rescricted card. Restricted card osim tvoj imena i SSN ima i pecat koji kaze "valid for work only with DHS authorization" ili "not valid for employment" i one se izdaju stranicma (na ne-imigrantskim vizama) jer su njima prava zaposlenja ogranicena, dok unrestricted card ima samo tvoje ime i SSN i one se daju Americkim drzavljanima i osobama sa Green Card. Razlika je sto ako imas unrestricted card imas (logicno) unrestricted rights to employment i kada hoces da se zaposlis poslodavcu dajes samo Social Security Card i Government ID (drivers licence, ID etc.). Ako imas restricted card, ti osim Social Security Card i Government ID moras da prilozis i dokumentaciju da ti je dozvoljen rad u SAD (to moze da bude radna viza, employment authorization i naravno Green Card). Da kazemo da je neko prije isao na Work and Travel i tamo dobio SSN na restricted card. Sada ako je ta ista osoba dobila green card, bolje je da aplicira za novu karticu jer ce sada kao Green Card holder dobiti unrestricted card. Cijela poetna je da kada imas unrestricted card prilazes manje dokumentacije pri zaposlenju, samo SSN i Government ID. Ako ipak hoces da zadrzis tvoju sadasnju karticu koja je restricted, moraces poslodavcu da pokazujes i Green Card. Zao mi je sto sam oduzio, ali nadam se da sada ljudi imaju sve informacije na jednom mjestu i da ce lakse da shvate americki sistem. Last edited by petar.world; 10.05.2012 at 13:03. |
|
|
||||
|
||||
|
Hvala puno,imam utisak da si ambasador koliko znas.hhehe
Koliko sam shvatio to nije greska jer sam stavio Yes,tacnije da zahtevam novu karticu...Ne moze da me osteti,odnosno da mi odbiju aplikaciju zbog toga... |
|
|
|||
|
|||
|
Sta se desava da u slucaju GC ne stane ili ne stigne na kucnu adresu? Cisto informativno me interesuje.
|
![]() |
|
|