ZELENA KARTA - LUTRIJA  
Balkan
Njujork
Čikago
Los Anđeles

Nazad   ZELENA KARTA - LUTRIJA > FORUM > Život u USA > Vodič za emigrante

Vodič za emigrante Planiranje selidbe, šta raditi po dolasku, procedura dobijanja papira...

Vodič za emigrante » Gay život u Americi » Bitni linkovi
Početak u USA Stan Posao Kola (Automobil) Osiguranje
Porez Dešavanja Naša mesta Putovanja Avionske karte

Odgovori

Thread Tools Display Modes
Staro 14.04.2013, 00:07
Sima's Avatar
Sima Sima je offline
Drug član

Datum prijave: 06.06.2009
US lokacija: Chicago, IL
YU lokacija: Zemun, Srbija
Nepromenjeno

Citat:
Prvobitno poslao korisnik trcilolatrci Prikaz poruke
Kao prvo, postovanje i dobro vece zelim svima

Imam konkretna pitanja vezana za brak (izmedju dve devojke) u SAD.
Ovako, moja divna Dama i ja zelimo da se vencamo, ona je drzavljanka SAD (odnosno ima i srpsko i americko drzavljanstvo-ne preko green card, ako to nesto znaci), ona je u Americi, ja sam (na moju veliku zalost) jos uvek u nebeskoj Srbiji), do kraja mecesa cu dobiti turisticku vizu, i onda idem k njoj, ono sto mene zanima je sledece:

1. Da li postoji mogucnost da kada odem da se vencamo i da ja na taj nacin dobijem papire?

2. Ako ne, imate li neki konstruktivan predlog na koji nacin da promenim status vize kada odem, da li da pokusam preko radne..ili?

p.s
ove godine sam aplicirala i za green card.

Unapred se zahvaljujem svima na odgovorima, korisnim informacijama i nadam se konstruktivnim predlozima
Zdravo Trcilolatrci! Možeš da se venčaš sa devojkom, ali na žalost, to još uvek ne može da ti reši papire jer je brak još uvek u nadležnosti pojedinačnih saveznih država, a imigracija na nivou federalne vlade koja ne prepoznaje istopolne brakove. O tome se trenutno vodi debata pred Vrhovnim sudom i svi se nadamo pozitivnom ishodu tako da će se i to promeniti (pročitaj moj prvi post na ovoj temi za detalje).

Da bi se venčala u nekoj od saveznih država koje dozvoljavaju gej brak ili imaju instituciju civilnog partnerstva, potrebno je da poneseš izvod iz matične knjige rođenih na međunarodnom formularu (ili tzv. međunarodnu krštenicu).

Svoj legalan status možeš da održavaš tako što ćeš se prebaciti na F1 studentsku vizu o čemu smo već detaljno pisali na temi "Potreban savet u vezi US vize", ali to su sve više saveti za strejt ljude.

Ti kao pripadnica LGBT zajednice nema potrebe da se toliko cimaš i mučiš jer možeš lako po dolasku da dobiješ zelenu kartu i rešiš svoje papire i to svaki upućeniji gej odavde može da ti pomogne. Ja ovde neću javno da pišem o tome, da ne bi bilo zloupotrebe od strane ljudi koji nisu gej. Tvoja devojka to može lako da sazna u gej krugovima ovde, ako ne - neko od nas će ti već privatno objasniti detalje (naravno, moramo da budemo sigurni da se zaista radi o nekom iz LGBT zajednice).
Staro 14.04.2013, 09:31
trcilolatrci trcilolatrci je offline
Član

Datum prijave: 13.04.2013
Nepromenjeno

Dragi Simo, hvala na iscrpnom odgovoru!
da, procitah o tom zakonu koji bi trebalo da se izglasa, no, rekoh da i vas sa foruma pitam kako stvati stoje po tom pitanju

Zanima me, da li bi neko mogao, ili Vi Simo, da mi objasnite malo oko tih ''detalja'' za mogucnost dobijanja papira?ja jedino mogu da ostavim svoj e-mail, ako sme javno da se ostavlja (no,ipak nek to bude krajnje resenje, zbog raznih ludjaka ))))
Sto se tice mog dokazivanja da sam lezbejka, to mi u licnoj karti ne pise))))))salim se ja malo, elem, ja nisam clan niti jednog LGBT pokreta, tipa
Kvirije, ili pak Labrisa, itd..zasto?vrlo je jednostavno, iz istog razloga sto nisam clan niti jedne politicke stranke, ne volim kolektivna udruzenja, iako podrzavam ideologiju, a drugo stvarno nisam psiho strejt devojka koja je hoce da se dokopa Amerike po svaku cenu,pa sada pisem na ovom forumu (mada, verujem da i takvih slucajeva ima), sto se tice moje drage, ona u Americi ne zna nikog ko je gay, a da je iz Srbije, Balkana uopste, njene prijateljice su Amerikanke.. Dakako da sam mislila i o studentskoj vizi kao jednoj od solucija, jer svakako planiram da upisem u jednom trenutku doktorske studije u SAD.

E, sad, ako bi neko mogao da mi obrazlozi i da vise informacija o ovome o cemu je Sima pisao,tj.o mogucnosti dobijanja papira u SAD, kao pripadnica LGBT zajednice bicu vrlo zahvalna!
Reply With Quote
Staro 15.04.2013, 04:56
Sima's Avatar
Sima Sima je offline
Drug član

Nepromenjeno

Citat:
Prvobitno poslao korisnik trcilolatrci Prikaz poruke
Dragi Simo, hvala na iscrpnom odgovoru!
da, procitah o tom zakonu koji bi trebalo da se izglasa, no, rekoh da i vas sa foruma pitam kako stvati stoje po tom pitanju

Zanima me, da li bi neko mogao, ili Vi Simo, da mi objasnite malo oko tih ''detalja'' za mogucnost dobijanja papira?ja jedino mogu da ostavim svoj e-mail, ako sme javno da se ostavlja (no,ipak nek to bude krajnje resenje, zbog raznih ludjaka ))))
Sto se tice mog dokazivanja da sam lezbejka, to mi u licnoj karti ne pise))))))salim se ja malo, elem, ja nisam clan niti jednog LGBT pokreta, tipa
Kvirije, ili pak Labrisa, itd..zasto?vrlo je jednostavno, iz istog razloga sto nisam clan niti jedne politicke stranke, ne volim kolektivna udruzenja, iako podrzavam ideologiju, a drugo stvarno nisam psiho strejt devojka koja je hoce da se dokopa Amerike po svaku cenu,pa sada pisem na ovom forumu (mada, verujem da i takvih slucajeva ima), sto se tice moje drage, ona u Americi ne zna nikog ko je gay, a da je iz Srbije, Balkana uopste, njene prijateljice su Amerikanke.. Dakako da sam mislila i o studentskoj vizi kao jednoj od solucija, jer svakako planiram da upisem u jednom trenutku doktorske studije u SAD.

E, sad, ako bi neko mogao da mi obrazlozi i da vise informacija o ovome o cemu je Sima pisao,tj.o mogucnosti dobijanja papira u SAD, kao pripadnica LGBT zajednice bicu vrlo zahvalna!

Mislim da tebi i ostalim gejevima koji planiraju u USA nije u interesu da se o ovome na forumu javno piše. A evo zašto:

Na ovom forumu se već u temi "Kako doći do Amerike na druge načine" vrlo detaljno raspravljalo kao na ilegalan način doći i ostati u Americi, tako da je očigledno da ima ljudi koji ne prezaju ni od čega i ja ne želim ovde da prevarantima dajem ideje.

Evo na primer: Zbog takvih likova ni u Ilinoisu, koji je bio jedina država u Americi koja je izdavala strancima vožačke dozvole bez restrikcija, od septembra više ne može da se izvadi vozačka dozvola kao što je nekad mogla.

Za celu ovu situaciju su zaslužni baš naši sa Work and Travel programa koji su krajem avgusta došli organizovano sa istočne obale (DC area), svi sa falsifikovanom papirologijom za dobijanje dokumenata. Svima je na tim falsifikatima bila ista adresa (neko je sve to hteo da smandrlja na brzinu u Photoshop-u pa se nije baktao da bar promeni adrese ili da ih pošalje u različite DMV kancelarije), i svi su onako kao ovce u DMV-u stali u red jedan iza drugog...

Epilog: službenici u DMV-u su provalili, pozvali policiju, 14 naših pohapšenih (ostali se razbežali), a iz Springfilda je zatim početkom septembra stigao dopis u sve DMV punktove da je procedura pooštrena u svim kategorijama ne-imigranata: Dokumenta se izdaju samo ukoliko dokažu da su u USA legalno proveli 6 meseci i da imaju dokument koji pokazuje da će u USA ostati legalno još 12 meseci. Tako je i poslednja luka u USA u kojoj su još i ovako i onako dobijana dokumenta više ne postoji. (Detaljnije na temi: "Trucking in USA")

Zato mislim da je dovoljno da ti javno kažem da postoji legalan način za pripadnike LGBT zajednice da dobiju zelenu kartu i da gotovo nema geja koji nema papire u Americi (sem nekolicine tužnih primera jer se nisu angažovali na vreme - postoji zakonski rok kad mora da se započne procedura od ulaska u Ameriku).

Lako je reći: "Ja se družim samo sa Amerikancima, ja ne znam". Mislim da treba da se angažujete malo oko tako važne stvari, informacija postoji u LGBT zajednici i organizacijama - nevezano da li znate nekoga iz Srbije ili ne.
Staro 15.04.2013, 12:23
Jack. Jack. je offline
Član

Datum prijave: 09.01.2012
US lokacija: San Diego, California
YU lokacija: EX-Yugoslavia
Nepromenjeno

Samo da napomenem da Illinois nije jedina država gdje se moglo dobit dokumente na taj način. Naime imaju još 2 države po mome saznanju koje to isto rade dan danas.
Slazem se za ostalo navedeno. Gay osobe koje dolaze u USA neka se posavjetuju u svojoj zajednici.
Reply With Quote
Staro 16.04.2013, 13:41
trcilolatrci trcilolatrci je offline
Član

Datum prijave: 13.04.2013
Nepromenjeno

Hvala svima na odgovorima, ispraticu Vase instrukcije, pozdravici
Reply With Quote
Staro 18.04.2013, 04:53
Zana's Avatar
Zana Zana je offline
Amer

Datum prijave: 16.05.2008
US lokacija: City of Angels
Nepromenjeno

And, this is how you do it:

Slate: New Zealand Lawmakers Burst Into Song as They Legalize Gay Marriage
Reply With Quote
Staro 12.05.2013, 09:53
Sima's Avatar
Sima Sima je offline
Drug član

Thumbs up Delaver odobrio gej brakove, na redu još 6 država!

Delaver je postao 11. američka savezna država koja je odobrila brak među gejevima!

Guverner Delavera Džek Markel potpisao je zakon 7. maja koji je državni Senat izglasao samo sat ranije.

Stanovnici Delavera koji žele da stupe u gej brak mogu to učiniti već od 1. jula, a zakon takođe predviđa i mehanizam kojim će se prethodno sklopljena civilna partnerstva u Delaveru prevesti u punopravni brak.

Savezna država Minesota je, istovremeno, izgleda spremna da postane 12. država koja će učiniti taj potez.

Pored toga, još u 5 saveznih država se do kraja godine priprema puno priznavanje gej brakova i to u: Ilinoisu, Rod Ajlendu, Nju Džersiju, Kaliforniji i Havajima.
Staro 14.05.2013, 03:20
Sima's Avatar
Sima Sima je offline
Drug član

Thumbs up Minesota danas odobrila gej brakove!

I da, kao što se i očekivalo – Minesota je danas postala 12. savezna država koja je odobrila gej brakove!

Samo 6 dana nakon što je Delaver izjednačio prava homoseksualnih i heteroseksualnih parova na stupaje u brak, danas je Senat države Minesota izglasao to isto pravo i za svoje građane.

Guverner Minesote Mark Dejton je najavio da će zakon potpisati već sutra, tako da će prvi gej parovi moći da stupe u punopravni brak od 1. avgusta.

Ovo je još jedna pobeda u nizu boraca za LGBT prava u Americi, a kao krunu ove borbe očekujemo legalizaciju istopolnih brakova na saveznom nivou.

Inače sledeća država na Srednjem zapadu koja bi trebalo da izjednači prava na brak istopolnim parovima je Ilinois, tim pre što je Gornji dom parlamenta na Dan zaljubljenih – 14. februara ove godine izglasao ovaj zakon i čeka se glasanje u donjem domu. Guverner Ilinoisa Pet Kvin je već izjavio da će zakon potpisati čim ga izglasa i Donji dom.
Staro 14.05.2013, 04:01
Smith6000's Avatar
Smith6000 Smith6000 je offline
Stari vuk

Datum prijave: 13.01.2010
US lokacija: Seattle, WA
YU lokacija: Novi Sad, Vojvodina
Nepromenjeno

S obzirom da je ovo imigracioni forum, mislim da svi cekaju federalni nivo.
Staro 14.05.2013, 18:02
vuxanne vuxanne je offline
Amer

Datum prijave: 13.10.2009
YU lokacija: Bilo kuda kiki svuda
Nepromenjeno

U Svajcarskoj zene nisu imale pravo glasa do 1979. Meni ova borba za pravo da se legalizuje necija veza pred drzavom lici na jednu od tih prekretnica. A ja se pokusavam i naprezem da ukapiram tu drugu stranu ali mi nesto ne ide, sta kome smetaju brakovi bilo kakvi i izmedju bilo koje dvoje ljudi. A mogu misliti kako je onima u Srbiji/Bosni/Hercegovini/Crnoj Gori/gde kog kod nas sto se vencavaju zbog ocekivanja svoje porodice, neki cak i decu dobiju sa partnerima koje uopste i ne vole samo zato sto moraju da igraju tu drustvenu igru svi smo istog kalupa. A ceo zivot pate i vole sasvim drugu osobu sa kojom ne smeju da zive ni za ruku na ulici da se uhvate.
Reply With Quote
Odgovori

Pravila pisanja