ZELENA KARTA - LUTRIJA  
Balkan
Njujork
Čikago
Los Anđeles

Nazad   ZELENA KARTA - LUTRIJA > FORUM > Život u USA > Vodič za emigrante

Vodič za emigrante Planiranje selidbe, šta raditi po dolasku, procedura dobijanja papira...

Vodič za emigrante » Vozačka dozvola - Driver's License » Bitni linkovi
Početak u USA Stan Posao Kola (Automobil) Osiguranje
Porez Dešavanja Naša mesta Putovanja Avionske karte

Odgovori

Thread Tools Display Modes
Staro 08.11.2013, 22:40
mikiSA mikiSA je offline
Pravi "Amer"

Datum prijave: 01.07.2011
US lokacija: juzno od CHI, IL
YU lokacija: Sarajevo, BiH
Nepromenjeno

Jesu oni procitali da pise na vizi "Upon endorsement serves as a I-751 for one year" ili tako nesto? Mnogi ne znaju da viza ponistena postaje privremena zelena karta.
Mozda cete ipak morati cekati da vam dodju zelene karte (ja sam svoju dobila za 3 sedmice nakon ulaska u US). Jeste li platili one fees vec?

LPR od 31.5.2012.
-----------------------------------------------
USA citizen 20.9.2017.
Reply With Quote
Staro 08.11.2013, 22:56
lenabg lenabg je offline
Član

Datum prijave: 18.05.2008
US lokacija: Chicago
YU lokacija: Beograd
Nepromenjeno

Hvala na brzom odgovoru MikiSA,

Jesmo, ukazali smo im na tu recenicu gde pise bas tako kako si rekao, upon endorsement serves as temporary I551 for 1 year, ali je momak bio tvrdoglav i kaze to nista ne znaci, gleda se datum vize koji istice bla bla... Ja sam mislila da mogu da poludim od administracije samo u Srbiji, ali isto je svuda izleda

Odemo u drugi DMV, ista prica, stariji gospodin kaze isto, ne moze pre green card. Ja ga pitam da li to znaci da, ako ne dobijem green card pre ovog datuma na vizi, da cu biti ovde ilegalno, on kaze da! Kazemo mu nije tako, ali dzabe... Na aerodromu su nam lupili i neki pecat koji je navodno zamena za green card dok ne stigne, ali ni to nam nisu uvazili.

Da ne kazem da smo imali problem i prilikom prijave za SSN, prvo su nam rekli da moramo da cekamo green card, pa kad smo insistirali da ne moramo i da provere, nakon provere su rekli, da, ipak mozete danas... Uzas!
Reply With Quote
Staro 09.11.2013, 05:38
chicagopn's Avatar
chicagopn chicagopn je offline
Stari vuk

Datum prijave: 29.10.2008
YU lokacija: Srbija
Nepromenjeno

welcome to USA tako neka procitaju malo ljudi da ovde nije bas sve masno,...birokratija je ovde za jednu crtu gora od balkanske ,jedino je bolja sto ovi ovde znaju da narod uvedu u red da se ne jasemo jedan preko drugog. ja sam danas bio u IRS nesto da overim za taxu ...nezna se sluzbenica sa koje je planete pala, to je toliko arogantno i bezobrazno prosto nemam adekvatnu rec za nju.polako iznenadi ce vas jos dosta toga sto ste mislili da ste pobegli od toga ustvari ste dosli opet na isto
Reply With Quote
Staro 09.11.2013, 23:31
petrojka1980's Avatar
petrojka1980 petrojka1980 je offline
Stari vuk

Datum prijave: 01.07.2012
YU lokacija: Nis
Pošalji Skype™ poruku korisniku petrojka1980
Nepromenjeno

Ja sam isto u Il ali u Lake County. Pre nego mi je stigao SSN sam bila do DMV-a, pogledali su mi pasos sa vizom i konstatovali da je to temporary Green Card i da kad mi stigne SSN da mogu da polazem. Takodje i kad sam bila do SSA da podnesem zahtev za SSN cika je malo gledao vizu i ponovio isto da je to temporary GC. Medjutim, s obzirom da sam ovde dosla par dana pre cuvenog Shutdown-a, morala sam da cekam da sve proradi i da podnesem zahtev za SSN. Tacno mesec dana nakon dolaska u istom danu su mi stigli i GC i SSN. Tako da jos uvek nisam imala problema sa birokratijom tj iskustva su mi za sada pozitivna .
16.07.2012. - stigla koverta u Kentaki
12.04.2013. - obavljen lekarski pregled
17.04.2013. - INTERVJU: Viza odobrena
18.04.2013. - Viza u pasosu
27.05.2013. - Kupljena karta za 24.09.2013. Sofia - Amsterdam - Chicago
25.09.2013. - USA tlo je pod nogama
Reply With Quote
Staro 10.11.2013, 01:17
lenabg lenabg je offline
Član

Datum prijave: 18.05.2008
YU lokacija: Beograd
Nepromenjeno

Rado bih probala i DMV u Lake County, ali mi je bas daleko - na suprotnom kraju grada Tacno sam znala da to sto ovi ovde govore nema veze sa istinom i da moze da se polaze vozacki i bez green card, hvala ti sto si mi to potvrdila Ostaje mi da probam ponovo ili da se nadam da mi green card sto pre stigne...
Reply With Quote
Staro 21.11.2013, 18:59
robo's Avatar
robo robo je offline
Drug član

Datum prijave: 01.05.2013
US lokacija: Camp Hill, PA, USA
YU lokacija: BiH
Nepromenjeno

Evo nakon neke pauze da i ja javim dokle smo dogurali.
Kao prvo sto se tice vozacke dozvole ja sam doneo medjunarodnu vozacku dozvolu i nisam smio da vozim dok nisam dobio ID sad mogu da vozim do godinu dana s medjunarodnom dozvolom i ID-om. Sto se tice polaganja potreban je SSN i onaj stamp u pasosu ako nije stigao green card, sto se tice SSN-a kad smo aplicirali dobili smo ga u sanducetu za 5 dana iako su nam rekli u SSA da cemo cekati 10dana do 2 sedmice.
I da dodam to se odnosi na Pennsylvaniu posto smo trenutno tu, a ID kad se ode u ured dobija se za 10 min, i plus mora se imati proof of residency.
Pisao bih o skoli za kcerku al necu ovdje da nebih totalno otisao u off side
01.05.2013 oko 20:00 umalo srcani.
07.05.2013 Poslana koverta u kentucky.
15.05.2013 Stigla koverta u kentucky.
24.09.2013 Obavljen ljekarski
04.10.2013 Intervju vize odobrene
11.10.2013 Podigli vizirane pasose
03.11.2013 Arrived in the USA
Reply With Quote
Staro 22.11.2013, 19:54
petrojka1980's Avatar
petrojka1980 petrojka1980 je offline
Stari vuk

Datum prijave: 01.07.2012
YU lokacija: Nis
Pošalji Skype™ poruku korisniku petrojka1980
Nepromenjeno

I ja sam dosla sa medjunarodnom vozackom dozvolom, ali drzava Illinois je ne priznaje tako da dok nisam polozila nisam smela da vozim. Sad sam u fazi kupovine auta. Inace je voznja ovde pesma u odnosu na Srbiju i EU. Treba malo vremena da se shvate razlike u pravilima, ali je ovde sve jasno objasnjeno i obelezeno.
16.07.2012. - stigla koverta u Kentaki
12.04.2013. - obavljen lekarski pregled
17.04.2013. - INTERVJU: Viza odobrena
18.04.2013. - Viza u pasosu
27.05.2013. - Kupljena karta za 24.09.2013. Sofia - Amsterdam - Chicago
25.09.2013. - USA tlo je pod nogama
Reply With Quote
Staro 23.11.2013, 07:46
Magelan's Avatar
Magelan Magelan je offline
Super Moderator

Datum prijave: 28.04.2010
US lokacija: Spartanburg, South Carolina; Jacksonville, Florida
YU lokacija: Mladenovac, Republika Srbija
Nepromenjeno

Citat:
Prvobitno poslao korisnik lenabg Prikaz poruke
Hvala na brzom odgovoru MikiSA,

Jesmo, ukazali smo im na tu recenicu gde pise bas tako kako si rekao, upon endorsement serves as temporary I551 for 1 year, ali je momak bio tvrdoglav i kaze to nista ne znaci, gleda se datum vize koji istice bla bla... Ja sam mislila da mogu da poludim od administracije samo u Srbiji, ali isto je svuda izleda

Odemo u drugi DMV, ista prica, stariji gospodin kaze isto, ne moze pre green card. Ja ga pitam da li to znaci da, ako ne dobijem green card pre ovog datuma na vizi, da cu biti ovde ilegalno, on kaze da! Kazemo mu nije tako, ali dzabe... Na aerodromu su nam lupili i neki pecat koji je navodno zamena za green card dok ne stigne, ali ni to nam nisu uvazili.

Da ne kazem da smo imali problem i prilikom prijave za SSN, prvo su nam rekli da moramo da cekamo green card, pa kad smo insistirali da ne moramo i da provere, nakon provere su rekli, da, ipak mozete danas... Uzas!
Dobro dosla u Chicagoland - istocnoevropsku ispostavu na americkom kopnu

Imam neki osecaj da ste bili u DMV-u na Elston-u (CHGO - North DMV)... Probajte u Thompson Centru u Loop-u (DMV je u podzemnom nivou centra) i trazite supervizora. Objasnite ponovo da je viza u pasosu zamena koja vazi godinu dana i drzite se toga dok vam ne izdaju ID. U Illinoisu je sistem kao u Srbiji - sve mora na dreku i viku (dzukacki state, prosto i jednostavno). U tom DMV-u moze da se izvadi samo ID, ne i DL, ali kad ste jednom na sistemu ona je lako u drugom DMV-u polagati za DL. Po nekom mom iskustvu, u Thompson Centru jos i ima sluzbenika sa iole mozga...
Reply With Quote
Staro 11.01.2014, 05:59
IgorMAD's Avatar
IgorMAD IgorMAD je offline
Pravi "Amer"

Datum prijave: 10.01.2013
US lokacija: ?
YU lokacija: Srbija
Nepromenjeno

Voznju sam vec polozio i cekam narednih dana da stigne na adresu, vozim sa papirom koji su mi dali.

Sto se tice nase medjunarodne dozvole, ona ne vazi u drzavi Wisconsin, tako da sam bez veze bacio pare na njeno vadjenje. Ali i pored toga sam vozio tako jer nisam imao pojma da ne vazi

Posto nisam mogao da cekam racune da bih dokazao da sam rezident i izasao na polaganje testova i voznje, izvadio sam fishing licence za 20 dolara i to mi je bio dokaz.

Ako nekog zanima, vadi se u Walmartu. Isao od Walmarta do Walmarta i u cetvrtom pristali da mi daju, tj uhvatio sam ih na foru pasosa, inace traze dokaz o placenim racunima i tako to...

Cisto ako nekom zatreba

01.05.2013. Izvucen 2014EU00008xxx
21.05.2013. Poslati papiri u Kentucky
28.05.2013. Stigli papiri u Kentucky
13.09.2013. Zakazan intervju
13.11.2013. Obavljen lekarski pregled
21.11.2013. Intervju uspesno zavrsen
Od 12/13/2013 u USA
Reply With Quote
Staro 11.01.2014, 08:24
Sima's Avatar
Sima Sima je offline
Drug član

Datum prijave: 06.06.2009
US lokacija: Chicago, IL
YU lokacija: Zemun, Srbija
Talking

Auu... nje trebalo da pises za tu pecarosku dozvolu—sad cemo stalno da budemo u rebusu: jel govoris stvarno ili su to opet neke vase ribolovacke price, znas kakvi ste vi pecarosi...
Odgovori

Pravila pisanja